Zaloguj się Zarejestruj się
Czego unikać. Czyli czego nie jeść i nie pić!!!!!!!
Posted 05 October 2012 - 16:06 PM
http://www.youtube.com/watch?v=Adfj0twhHgY
http://www.youtube.com/watch?v=7o7UUHDWDcY
http://www.youtube.com/watch?v=qTIXhOcIkBw
Tutaj możemy wpisywać czego unikać w jedzeniu i ewentualnie jak zastępować i dlaczego
Frytki i inne fast foody
myślę , że tutaj nie ma co rozpisywać się na ten temat, bo każdy wie o co chodzi. Ten filmik was zniechęci.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=w5LG2gMqDoU
Zamiennik:
Frytki lepiej robić samemu z świeżych ziemniaków
Jak ktoś ma wybór wybrać restaurację pomiędzy MC i Subway to polecam to drugie.
Pizza
Pizza przeważnie robiona jest z białek mąk i nie zawierają cennych dla zdrowia makro- i mikroelementów oraz witamin i doprowadzają do odkładania się tłuszczu w organizmie
Zamiennik: Myślę, że najzdrowsza pizza
http://quchniawege.b...nista-spod.html
Biała mąka, biały makaron, biały ryż, kluski z białej mąki, białe pieczywo itd.
Nie mają prawie żadnych składników odżywczych i witamin.
Zamienniki:
Pieczywo z ciemniej mąki najlepiej na zakwasie i było bardzo dużo ziarna,
makarony ciemne pełnoziarniste, ryż pełnoziarnisty
Mleko z cukrem
np. Lody
Lody
Lody przeważnie robione są na mleku i słodzone cukrem.
Mamy też lody wodne, ale wystarczy przeczytać skład i zobaczycie, że jest przeważnie od 1% owoców na całego loda, a reszta to chemia i woda.
Zamienniki:
lody bananowo - orzechowe
Mam nadzieję, że Was zaciekawią, mimo prostoty składników. Z podanych proporcji wychodzi kilka gałek lodów. Smakują bardzo... amerykańsko.
-3 zmrożone banany (można wykorzystać więcej)
-2 garści nerkowców
-2 łyżki masła orzechowego
-2 łyżki syropu klonowego
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do blendera wsypujemy orzechy i wlewamy syrop klonowy. Chwilę miksujemy, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy z przerwami, aż do uzyskania kremowej konsystencji i wstawiamy do zamrażalnika. Przed spożyciem należy przełożyć lody do lodówki albo potrzymać chwilę w temp. pokojowej.
Mleko w połączeniu z cukrem jest wysoko śluzo twórcze.
Często zawieraja różne typu dodatki, które mogą kumulować się w organizmie. Dochodzi jeszcze aspekt temperatury- organizm musi podgrzać pożywienie, żeby mógł je strawić. I organizm potrzebuje dużo energii, aby je strawić.
Cukier rafinowany
Słodycze, cukierki, czekolady, ciasteczka tylko na chwilę dają zadowolenie.
cukier kradnie wapń z kości, zębów i innych części ciała. Większość ksiąeki dietetycznych pisze, aby wyeliminować cukier z diety.
Zamienniki:
Zamiast cukru możemy wprowadzić miód, słody zbożowe lub warzywne oraz lukrecję ale bardzo oszczędnie. Są też słodziki na bazie roślin z ksylitolu i stevi.
Posted 05 October 2012 - 16:22 PM
Posted 05 October 2012 - 17:33 PM
Jest pozbawiona wszystkich minerałów oprócz chlorku sodu. Dla porównania nierafinowana sól morska posiada pełną gamę 92 mikroelementów. Organizm potrzebuje ich w zrównoważonej ilości, a przewaga jednego może prowadzić do problemów zdrowotnych, np. podwyższonego ciśnienia. Chociaż sól padła w ostatnich latach ofiarą czarnego PR-u, jej nierafinowana odmiana ma całkiem korzystny wpływ.
Zamienniki: sól morska
Substancje słodzące
Zmienność nastrojów, obniżenie sprawności intelektualnej, wpływ na pamięć krótkotrwałą, bóle głowy, zabijanie dobrych bakterii, problemy gastryczne, migreny, drgawki, zawroty głowy, zaburzenia widzenia, alergie, podwyższony poziom cukru we krwi, wady rozwojowe i cukrzyca - lista skutków ubocznych używania słodzików wciąż się powiększa. Należy zapamiętać jedno: przynoszą więcej szkody niż 2 łyżeczki cukru w herbacie.
Zamienniki: niepasteryzowany miód, stewia, syrop klonowy
Margaryna
Wiele lat temu przemysł tłuszczowy zaczął przekonywać konsumentów, że ich produkty są zdrowsze od masła, mimo że wytwarza się je z uwodornionego oleju - źródła trans tłuszczów.
Później jednak udowodniono, że substancje te podwyższają poziom glukozy we krwi i obniżają insulinę. Powód? Takie tłuszcze są źle przyswajane przez organizm, ponieważ nie występują w naturze. Dlaczego więc nie zaufać bogatemu w witaminy naturalnemu masłu, które od wieków spożywali nasi przodkowie?
Zamienniki: masło, klarowane masło
Olej roślinny
Oleje słonecznikowe, kukurydziane i sojowe zawierają co najmniej 60% tłuszczów wielonasyconych. Tak wysoka zawartość sprawia, że olej jest bardzo podatny na zepsucie pod wpływem ciepła i utleniania, a to może prowadzić do chorób serca i podwyższonego cholesterolu.
Zamienniki: oliwa z oliwek (na zimno lub do gotowania w niskich temperaturach), olej kokosowy (do wyższych temperatur), masło
Mleko sojowe
Wszyscy z góry zakładają, że jest zdrowe. W gruncie rzeczy to produkt sztucznie przetworzony. Soja powinna być spożywana tylko po fermentacji, np. jako sos sojowy lub dodatek do zupy miso. W przeciwnym wypadku jest pełna substancji nieprzyswajalnych. Jedynie sfermentowane mleko sojowe byłoby w pełni zdrowe, ale taki produkt po prostu nie istnieje.
Zamienniki: mleko migdałowe, kozie mleko
Dressingi do sałatek i majonez
Są pełne konserwantów, sztucznych substancji smakowych i przetworzonych tłuszczy - gotowe sosy w butelkach to najprostsza droga do zepsucia sałatki. To samo tyczy się majonezu, który choć smakiem przypomina ten domowy, jest pełen niepotrzebnych tłuszczy i konserwantów. Biorąc pod uwagę łatwość w przyrządzeniu tych dodatków oraz względy ekonomiczne, po co kupować „gotowce"?
Zamienniki: rób własne sosy!
Płatki śniadaniowe z pudełka
Proces produkcyjny niszczy większość korzystnych składników zawartych w ziarnach: kwasy tłuszczowe, witaminy, aminokwasy. Nawet płatki w sklepach ze zdrową żywnością są przetwarzane wg tej samej technologii.
Zamienniki: ziarna zbóż, granola
Soki pasteryzowane
Nie należy przesadzać z ich spożywaniem, bo mają tyle samo korzyści, co napoje gazowane. Pasteryzacja niszczy wrażliwe na ciepło witaminy i enzymy. Jednocześnie są dobrą bazą do świeżych koktajli owocowych.
Zamienniki: świeżowyciskane soki, koktajle owocowe domowej roboty
Przetworzone mięso
Wędliny, parówki czy bekon często zawierają substancje konserwujące - azotany. Dodaje się je, by zapobiec utlenianiu, dla zachowania smaku i właściwości antybakteryjnych. Niestety, są to substancje toksyczne i rakotwórcze. Zostało dowiedzione, że niektóre produkty naturalne, np. rodzynki, mogą być stosowane jako alternatywa dla azotanów.
Zamienniki: prawdziwe mięso, mięso bezazotanowe
„Białe" produkty - chleb/makaron/ryż
Zostało już tyle napisane o korzyściach płynących ze spożywania pełnoziarnistych produktów, że naprawdę nie można już więcej dodać. W skrócie: mają więcej błonnika, więcej substancji odżywczych i, wg niektórych, lepsze walory smakowe niż ich przetworzone odpowiedniki.
Zamienniki: pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy, brązowy ryż
źródło : http://aktywni.pl/ak...edac-na-diecie/
Posted 05 October 2012 - 19:42 PM
PS: Dla czego pizza jest wrzucana do tego samego wora co fast foody?? Oczywiście chodzi mi o taką prawdziwą pizze z pizzeri a nie mrożonkę...
Posted 05 October 2012 - 20:50 PM
Wtedy będziemy po prostu ograniczać się w wyżej wymienionych produktach i te co jeszcze dodamy. Myślę, że dobry temat.
Ja jak pójdę do sklepu to większość produktów do kosza, bo nie pasuje.
Warto zaglądać na etykiety co każdy produkt zawiera.
Posted 05 October 2012 - 21:17 PM
Posted 05 October 2012 - 21:21 PM
Posted 05 October 2012 - 21:29 PM
Myślę, że nie warto unikać potraw, a niezdrowych składników i (częściej) złego przyrządzania.
Posted 06 October 2012 - 09:12 AM
Posted 06 October 2012 - 11:05 AM
Olej roślinny
Oleje słonecznikowe, kukurydziane i sojowe zawierają co najmniej 60% tłuszczów wielonasyconych. Tak wysoka zawartość sprawia, że olej jest bardzo podatny na zepsucie pod wpływem ciepła i utleniania, a to może prowadzić do chorób serca i podwyższonego cholesterolu.
Unikać oleju słonecznikowego ? Podaj mi konkretne powody dlaczego i skąd masz informacje o rzekomych 60% tłuszczów nasyconych, ja mam informacje o zaledwie 12%. Olej słonecznikowy ma akurat bardzo dużo cennych składników ( wit. E, kwasy Omega-3 i Omega-6), obniża cholesterol LDL a podwyższa HDL a co za tym idzie redukuje ryzyko zawalu serca i miażdżycy. Z reszta nie bez powodu jest zalecany dla kobiet ciężarnych. Jedyny warunek to nie podgrzewanie go do zbyt dużych temperatur, ale czy ten warunek odrazu kwalifikuje go do tego żeby unikać tego oleju ? Druga sprawa ze pisanie ogólnie "oleje roślinne" jest bardzo nieprecyzyjne, dla przykładu olej rzepakowy ma lepsze właściwości zdrowotne niż polecana oliwa z oliwek a pisząc "oleje roślinne" wrzucasz go do jednego wora z np. olejem palmowym czyli popularna w gastronomii fryturą...
Dodatkowo tak w ramach ciekawostki dodam ze bardzo trudno jest kupić prawdziwa oliwę z oliwek, niestety ale 80% oliw sprzedawanych w sklepach jest chrzczonych właśnie olejami słonecznikowymi/rzepakowymi. Dla zainteresowanych polecam poszukać informacji z necie. Można tego znaleźć całkiem sporo.
Posted 06 October 2012 - 11:46 AM
Posted 06 October 2012 - 13:00 PM
Zakupiłem nasionka i rano zawsze moczę pół godzinki z wodą i piję z pół wyciśniętej cytryny
Posted 06 October 2012 - 14:32 PM
Posted 06 October 2012 - 16:43 PM
W pizzy zła jest mąka bo to odpowiednik białego cukru i ser żółty czyli jak wyżej napisał Cassi połączenie mleka z cukrem. Co do szkodliwości produktów z białkiem zwierzęcym przeczytajcie Campbella i wtedy możemy ciągnąć dialog o "przesadzaniu". Sądze, że nie ma nic złego w nagonce na kwestie mające kluczowy wpływ na nasze zdrowie i życie. Nie chcesz rozkminiać, wolisz żyć w niewiedzy tylko dlatego, że ta wiedza mogła by wywrócić Twoje dotychczasowe pojmowanie świata?
Nie, dlatego pytałem o tę pizze, bo nie interesuję się kwestiami żywieniowymi i nie wiedziałem. Teraz już będę wiedział, co oczywiście nie zmieni moich nawyków żywieniowych. I nie piszę tego z jakiejś przekory czy chęci poszarpania się słowami, po prostu lubię pizze i inne takie
Posted 06 October 2012 - 17:08 PM
W pizzy zła jest mąka bo to odpowiednik białego cukru i ser żółty czyli jak wyżej napisał Cassi połączenie mleka z cukrem. Co do szkodliwości produktów z białkiem zwierzęcym przeczytajcie Campbella i wtedy możemy ciągnąć dialog o "przesadzaniu". Sądze, że nie ma nic złego w nagonce na kwestie mające kluczowy wpływ na nasze zdrowie i życie. Nie chcesz rozkminiać, wolisz żyć w niewiedzy tylko dlatego, że ta wiedza mogła by wywrócić Twoje dotychczasowe pojmowanie świata?
Nie, dlatego pytałem o tę pizze, bo nie interesuję się kwestiami żywieniowymi i nie wiedziałem. Teraz już będę wiedział, co oczywiście nie zmieni moich nawyków żywieniowych. I nie piszę tego z jakiejś przekory czy chęci poszarpania się słowami, po prostu lubię pizze i inne takie
Borys dobrze, że lubisz pizze wszystko jest dla ludzi.
Myślę, że taka ucztę możemy zrobić sobie raz w tygodniu i może to być sobota, aby zaspokoić swoje potrzeby Ale w dużej mierze na pewno szkodzimy sobie.
Ale chcę aby każdy wiedział jak odżywiać się. Przecież ja tez nie jestem aniołkiem, pogrzeszyć też musimy
Jeśli już grzeszymy to nie powinniśmy jeść śniadanie, 2 śniadanie, obiad, kolacja złych pokarmów tylko wybieramy np. kolację i może to być pizza jako grzech i jemy ile wlezie
Posted 06 October 2012 - 17:16 PM
Ja pizzę jem nie częściej niż raz w miesiącu. A jak pisałem o "nagonce" we wcześniejszym poście, to miałem na myśli ludzi, którz, jak to powiedziałeś "nie grzeszą" i gardzą tymi, którzy choćby sporadycznie pozwalają sobie na gorsze jakościowo jedzenie.
Posted 06 October 2012 - 23:57 PM
Posted 07 October 2012 - 09:01 AM
Posted 07 October 2012 - 11:10 AM
Ale zgadzam się z Revo, że postawa "z tego nie zrezygnuję", "nigdy sobie tego nie odmówię, trudno" przypomina text nałogowego palacza. Nie mówcie sobie, że nigdy czegoś nie zrobicie. Nawet jeśli chodzi o jedzenie. To strasznie demotywujące przyznawać się do bycia więźniem własnych upodobań kulinarnych
Posted 07 October 2012 - 17:49 PM
Czy to prawda na temat tuńczyka ??
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report