Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Czego unikać. Czyli czego nie jeść i nie pić!!!!!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
149 odpowiedzi w tym temacie

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów

poprawka, tylko białko zwierzęce poza izolatem białka serwatki, roślinne nie zakwasza

A czemu akurat tak jest? :) Masz może odnośnik do jakiegoś zródła bo jestem tego ciekawy...

"Białka roślinne mają większe stężenie siarki zawierającej aminokwasy, które są metabolizowane do kwasotwórczych metabolitów. W rezultacie, nieco niższe fizjologiczne pH musi być korygowane, a bufory, takie jak wapń są wykorzystywane do złagodzenie tych skutków kwasu - na niekorzyść gospodarza." dr. T.Colin Campbell (np. osteoporoza) kłania się mit wapnia z mleka
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń

w swoim odżywianiu, stosuje się do prostej zasady kolorów: zielone>brązowe>białe. Pozbyłem się białych produktów, bo one zazwyczaj oznaczają kłopoty i duży brzuch. O fast foodach i słodyczach nie muszę, chyba wspominać.

A co z innymi kolorami ? Żółte, czerwone ? Nie ruszasz ? Paleo ?
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
Czerwone i zółte warzywa oraz owoce zawsze. Serów żółtych nie jadam, jajka jadam ;)
jak zwał tak zwał, nie nazwę się wgetarianinem, paleo, weganinem - gdyż to tylko durne szufladki do niczego nie prowadzące. Odżywiam się tak zdrowo jak tylko potrafię, wciąż się jednak uczę nowych rzeczy z dnia na dzień. Odżywianie to jedno z moich zapleczy. A i uwielbiam czarną herbatę z imbirem oraz bazylią, yummy ;)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
A jak to jest z rybami morskimi. Zwierzętami nie są więc ryba to ryba. Nie ma kości tylko ości.
Wiem ,że ryba ma lepsze przyswajalne białko, ale za to zakwasza organizm. Pytam czy jest lepiej zastąpić diete rybami niż mięsem? Z ciekawości pytam?
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
ja uwielbiam ryby, a z tego co wiem ryba jest traktowana jako mięso ;)
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Ryby nie są zwierzętami? :)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Ale jak jest post mięsa nie jemy. To dziwne jest. Dlatego ryba to ryba :), a najlepsza z morza.
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Ryba to zwierze, a katolicy to katolicy :D
  • 0
Shut up and get moving.

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
Mnie zawsze uczono że jest królestwo zwierząt i roślin, i dalej będę podążał tą prostotą ;)
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów

"Białka roślinne mają większe stężenie siarki zawierającej aminokwasy, które są metabolizowane do kwasotwórczych metabolitów. W rezultacie, nieco niższe fizjologiczne pH musi być korygowane, a bufory, takie jak wapń są wykorzystywane do złagodzenie tych skutków kwasu - na niekorzyść gospodarza." dr. T.Colin Campbell (np. osteoporoza) kłania się mit wapnia z mleka

Zaraz, zaraz, jeśli są metabolizowane do kwasotwórczych metabolitów i bufory muszą je korygować, no to chyba zakwaszają, nie?
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Cassi ryba to także zwierzę i posiada wszelkie właściwości (złe i dobre) zwierzęcego źródła białka. Ryba lepsze niż mięso. Z rybami niestety m.in. jest problem taki, że w obecnym stanie zanieczyszczenia większości akwenów morskich ryby mogą być nasiąknięte metalami ciężkimi.

Zaraz, zaraz, jeśli są metabolizowane do kwasotwórczych metabolitów i bufory muszą je korygować, no to chyba zakwaszają, nie?

fak, walnąłem byka, miało być "białka zwierzęce a nie roślinne" ... jeszcze raz

"Białka zwierzęce mają większe stężenie siarki zawierającej aminokwasy, które są metabolizowane do kwasotwórczych metabolitów. W rezultacie, nieco niższe fizjologiczne pH musi być korygowane, a bufory, takie jak wapń są wykorzystywane do złagodzenie tych skutków kwasu - na niekorzyść gospodarza." dr. T.Colin Campbell (np. osteoporoza) kłania się mit wapnia z mleka
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Ryba ma oczy jak zwierze i żyję. Fakt. To więc najlepsza ryba z oceanu :) niż morza.
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Świeże tuńczyki, tylko ta cena...
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Tuńczyki niezdrowe, także Panga to ryba ze zbiorników. Z daleka od nich . Ciężko kupić dobrą rybę.
A co sądzicie o kawiorze? Do jakich produktów zaliczamy?
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Pomijając że to białko zwierzęce to tuńczyk to dzika ryba a panga hodowlana nie rozumie czemu wrzuciłeś je do jednego akwarium?
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Chodzi o to że ryby w zbiornikach mogą być skażone, a szczególnie panga, która hodowana jest w rzekach w wietnamie. Tyle słyszałem. Wszystko także zależy od zbiorników w których pływają. Więc tuńczyk nie smakuję mi, ale jestem za dorszem, a nawet łosoś.

Tuńczyk przeważnie występuję w puszcze i jest niezdrowy. Staram się unikać to co jest puszcze. Nawet fasolę w puszcze tylko świeże jeść

Revo na blogu pepsi znalazłem ciekawy artykuł. Jest książka Przekaz jedzenia czyli co nas odżywia. Czytałeś warto zakupić?
  • 0

Wino

Wino

Lecimy tutaj

• Bywalec
  • 268 postów
Nie czytałem całego tematu, chcę się jedynie podzielić moim ogólnym podejściem do zagadnienia niezdrowych produktów żywnościowych. Kiedy parę lat temu zainteresowałem się kwestią zdrowego żywienia, natrafiałem głównie na hasła o ograniczeniu spożywania lub nawet eliminacji niektórych rzeczy z jadłospisu, np. mleko, chleb, sól, cukier, słodycze itd. Do dzisiaj nie piję mleka, chleb okazyjnie, słodyczy już nie kupuję itd. To dobrze unikać takich rzeczy, jednak w diecie ważniejsze jest chyba jednak coś innego - to znaczy ważniejsze jest, co jesz, niż czego nie jesz. Co mam na myśli - oczywiście najlepiej nie jeść wyżej wymienionych przeze mnie rzeczy, jednak trzeba je czymś zastąpić. Jaka jest najzdrowsza dieta? Czy to dieta bez mleka? Może bez chleba, produktów zbożowych itd? A może taka bez mięsa? Przeciwnie, najlepsza dieta to przede wszystkim dieta zróżnicowana. Dlatego wprowadzając zdrowe nawyki żywieniowe polecam skupiać na poszerzaniu swoich składników diety, nie na wyłączaniu kolejnych produktów. Wyrzuć to, wyrzuć tamto - łatwo jest tak odrzuć kolejne składniki menu, trudniej zastąpić je sensownymi, tanimi zamiennikami. Dlatego na przykład niektóre kobiety, które interesują się zdrowym trybem życia dość szybko wyrzucają połowę rzeczy ze swojego jadłospisu (co jest dość oczywiste, skoro wcześniej żyły na diecie złożonej głównie z wysokoprzetworzonego, mało wartościowego pożywienia, które jest odradzane) i niewiele im zostaje, jedzą ciągle to samo albo kilka rzeczy na przemian i mają dietę gorszą niż na początku, bo mało urozmaiconą.

Nie neguję sensu tego tematu ani nie odradzam odrzucania niezdrowej żywności. Popieram! Ale wszystko z głową, jak chcecie się zdrowo odżywiać to najpierw pomyślcie, co będziecie jeść, a potem - czego nie będziecie.

Takie rzeczy, jak cukier, słodycze, sól, alkohol - można odrzucać od razu i niczym ich nie zastępować to zło.

Ale na przykład chleb, mleko, panga, ryż biały, kebab, parówki itd. itp. - to są produkty, które dostarczają minerałów, witamin, makroelementów i jak jecie je od zawsze to nie wyrzucajcie ich najpierw i nie zastanawiajcie się dopiero potem, co jeść, bo skończycie jedząc wafle ryżowe na śniadanie, wafle ryżowe na obiad i wafle ryżowe na kolację, a potem przeczytacie, że wafle ryżowe są niezdrowe. Ostatecznie nic się nikomu nie stanie nawet jak będzie jadł tą parszywą pangę, zagryzał chlebem i popijał mlekiem, jeśli tylko je toleruje.

Ja teraz głównie staram się właśnie wszelkie zmiany w diecie wprowadzać metodą dodawania nowych produktów, staram się poznawać coraz więcej zdrowych potraw, stopniowo nimi zastępuję to, co niepożądane. I taką kolejność działania polecam.

I nie bądźcie zbyt radykalni w odrzucaniu różnych rzeczy, czasem nie taki diabeł straszny jak go malują. Jakaś jedna wada jakiegoś produktu spożywczego może być rekompensowana przez inne jego zalety, to, że coś ma jakieś wady, nie znaczy, żeby wyrzucać to na stałe z jadłospisu. Sprawdzajcie też, na ile jakieś zarzuty wobec jakiegoś produktu są w ogóle uzasadnione, jak mówi chemia "wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, zależnie od dawki". Dajmy na to niektórzy się naczytają gówien na necie i potem szukają aspartamu w składzie jakichś leków, które bierze się i tak w małych dawkach, i nie kupią takich gdzie ten aspartam jest - bo się metabolizuje na metanol i powoduje ślepotę. To nic, że tabletka jest malutka i bierze się tylko jedną dziennie, że inni piją butelki słodzonych tym napojów i jakoś nie ślepną. A przy piciu wódki to metanolu z etanolem też trochę do organizmu się dostaje, wytwarza się go też przy metabolizmie etanolu znacznie więcej niż przy przerabianiu tego nieszczęsnego aspartamu, i też nic złego w związku z tym się nikomu nie dzieje. Nie jestem fanem aspartamu, może ma jakieś złe właściwości, chcę tylko wyczulić na takie debilne podejście, szczególnie na necie można się nabrać na różnych oszołomów. Tym bardziej, że dzisiaj wszystkie pola są pryskane, zwierzęta karmione chemią i tak naprawdę do wszystkiego się można przyczepić. Jak nie zwariować - jeść dużo rozmaitych rzeczy, dopóki nie ma wyraźnych, sensownych, naukowo uzasadnionych podstaw by sądzić, że coś faktycznie szkodzi bardziej, niż ekwiwalentne produkty.
  • 0

spruce

spruce

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 48 postów
Witajcie

Wino ma dużo racji. We wszystkim należy zachować umiar, ale nie wolno też popadać w skajności :P

A tak na marginesie:
ptaki nie - bo grypa,
wieprzowina nie - bo pryszczyca,
krowy nie - bo szalone,
ryby nie - bo odkładają się w nich ciężkie metale...
... pozostaje trawa, ale i tak nie do końca bo mamy i zanieczyszczenie powietrza :P

I tym optymistycznym akcentem - Pozdrawiam
  • 1

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Pozostają warzywa, owoce, orzechy, pełne ziarna, rośliny strączkowe, grzyby, glony. Już dajcie spokój z tą trawą :) Ale Wino ma rację. Sporo osób wie co należy wyrzucić z menu ale nie ma pojęcia co jeść w zamian i albo chodzi niedożywiona albo chora.
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
A co powiecie na tzw. zachcianki? Mogą one kojarzyć się z kobietami w ciąży, ale pojawiają się u każdego. Ni z tego, ni z owego pojawia się chęć na zjedzenie czekolady lub ogórka. Jak na to reagować: zjeść mając w domyśle, iż kieruje nami faktyczne zapotrzebowanie organizmu na jakiś mikro-makroskładnik? Czy trzymać się diety i potraktować zachciankę jako coś irracjonalnego?

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych