Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Czego unikać. Czyli czego nie jeść i nie pić!!!!!!!

• Please log in to reply
149 replies to this topic

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 posts
  • LokalizacjaRzeszów
Chętnie chyba zacznę stosować taką zasadę cheat day, bo tak jak mówisz po cały tygodniu stosowania ram posiłków człowiek może się zmęczyć psychicznie :D
  • 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
Cheat Day stosuje również mistrz świata Benny 'The Jet' Urquidez, pisząc to w swojej książce: 'Trening i metoda walki'

W swojej książce odpowiada na ciekawe pytania:

1. Czy konieczne jest jedzenie trzy razy dziennie ?
Moim zdaniem nie. Zupełnie wystarczające jest dwa razy. Zwykle dobre śniadanie między 7 a 8 rano a potem solidny obiad, ale nie później niż o 6 wiecziór jest idealnym rozłożeniem.

2. Jakie witaminy są najlepsze ?
Podstawą są witaminy B complex, C i E. Witamina B complex pomaga przy uzupełnianiu energii. Witamina C walczy z zarazkami, w szczególności kiedy się pocimy i nasze porysą otwarte. Inną dobrą witaminą jest B15. Dostarcza ona więcej tlenu do krwi, a dzięki temu daje większą wytryzmałość. Także pieprz cayenne [czerwony] w formie kapsułki może być używany do zwiększenia prędkości przepływu krwi.

3. Czy jedzenie z fast foodów jest zdrowe ?
Oczywiście są ludzie, którzy się w ten sposób odżywiają i czują się dobrze, ale osobiści uważam, że takie jedzenie na co dzień dla większości osób nie jest odpowiednie. Sam czasem czuję niesamowitą wewnętrzną chęć zjedzenia soli czy cukru. W związku z tym ustaliłem sobie jeden dzień w tygodniu - niedzielę, który zarezerwowałem sobie na takie złe jedzenie. Wtedy naprawdę pozwalam sobie zjeść dokładnie to na co mam ochotę, ale przez całą resztę tygodnia w ogóle nie tykam takiego jedzenia.

to tylko część pytań i odpowiedzi z odżywiania

w tej książce autor odpowiada na pytania dotyczące: prędkości, siły, rozłożenia czynności w czasie, celu ataku, strategii, kondycji
a po za tym jest kilka ciekawy ćwiczeń na na ciosy, równowagę, uniki i bloki ręczne i nożne oraz techniki w ruchu czy koordynacja :D oczywiście cała książka jest ilustrowana czarno-białymi zdjęciami

• 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 posts
  • LokalizacjaRzeszów
Właśnie chyba mam za sobą pierwszy cheat day w mojej karierze, 30g- orzechów arachidowych, 48 g czekolady gorzkiej, 100 g Piernika, plus minus 900 kalorii w niespełna godzinę....ciekawe co z tego będzie :D, ogólnie jak tylko skończyłem to zachciało mi się ćwiczyć żeby to wszystko spalić, niestety niedziela jest dniem regeneracji :D
  • 0

Grzegorz

Grzegorz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 188 posts

Trzeba moczyć orzeczy i nasiona (albo w ogóle je olać bo orzechy z nimi wygrywają) (google: soaking nuts)

Satetsu, zainteresowałeś mnie moczeniem orzechów. W większości pisza o tym by moczyć orzechy a później suszyć. Czytałem, że moczenie wzięło się od Inków, którzy też tak robili i później suszyli je na słońcu. Zastanawiam się czy nie suszyli dlatego, że łatwiej wtedy zmielić takie orzechy na mąkę. Wyraźnej odpowiedzi czy suszenie jest równie konieczne jak moczenie nie znalazłem. Może ty coś wiesz.
  • 0
Aby być najlepszym, musisz być lepszym od samego siebie...

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Też jestem ciekaw do czego faktycznie to moczenie orzechów się przydaje. Jem ich całą masę najprzeróżniejszych codziennie dodaję nasiona i orzechy do sałaty (ze 40 gramów albo więcej w ciągu dnia).
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Grzegorz

Grzegorz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 188 posts
Bar-Man, odnośnie konieczności moczenia orzechów i nasion.
Z tego co wyczytałem, większość orzechów, nasion i ziaren zawiera kwas fitowy. Ma on na zdolność do trwałego łączenia się w przewodzie pokarmowym ssaków z żelazem, cynkiem, wapniem oraz magnezem i tworzeniem z nimi nierozpuszczalnych soli. Może powodować poważne niedobory tych pierwiastków. Zawierają też inhibitory enzymów (substancje, które hamują działanie) i inne toksyczne substancje.
Moczenie orzechów, ziaren i nasion pomaga usunąć szkodliwe związki i dlatego powinno się je moczyć.
Są różne szkoły jak to robić i najczęściej pojawia się przepis - na każde 4 filiżanki orzechów łyżka soli i zalać wodą tak by przykryła. Moczyć 7-12 godzin, odsączyć i suszyć w piekarniku na najniższej temperaturze 12-24 godziny.
  • 0
Aby być najlepszym, musisz być lepszym od samego siebie...

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Ja o soli niczego nie słyszałem, ale po moczeniu orzechów włoskich stwierdzam, że są o wiele smaczniejsze.
  • 0
Shut up and get moving.

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Dzięki. Muszę sobie zgłębić temat bliżej.
Będzie moczyć na bieżąco. Rozumiem, że suszyć nie trzeba. Można dosypywać do innego pokarmu w postaci "mokrej".
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Maycky

Maycky

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 73 posts
z solą jest ten problem, że żeby organizm mógł rozpuścić-strawić 2 gr soli potrzebuje pochłąnąć aż 1,5 litra wody co powoduje nienaturalny pobór wody z organizmu i jeśli jej nie dostarczymy odpowiednią ilość wtedy osłabienie.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Na pewno musimy unikać żywności GMO genetycznie modyfikowanej. Niedawno sejm przegłosował ustawę o wprowadzenie takiej żywności w nasze menu.
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Wcale nie.
http://www.premier.g...edzi_ws_,11716/
  • 0
Shut up and get moving.

Wino

Wino

Lecimy tutaj

• Bywalec
  • 268 posts

Na pewno musimy unikać żywności GMO genetycznie modyfikowanej. Niedawno sejm przegłosował ustawę o wprowadzenie takiej żywności w nasze menu.

A konkretnie dlaczego jej unikać? Pytam na serio, przecież w żołądku i tak rozkładamy pokarm: białka na aminokwasy proste, węglowodany na cośtam, na pewno nie przyswajamy całych łańcuchów DNA. W trakcie trawienia je właśnie niszczymy, żeby budować własne komórki na podstawie własnego DNA. Co nas obchodzi, czy DNA sałaty było modyfikowane? My się od tego nie zmutujemy, to DNA w ogóle nas nie dotyczy.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
[quote='Wino' pid='13871' dateline='1354057684']
[quote='cassi' pid='13820' dateline='1354032071']
[/quote]

A konkretnie dlaczego jej unikać? Pytam na serio, przecież w żołądku i tak rozkładamy pokarm: białka na aminokwasy proste, węglowodany na cośtam, na pewno nie przyswajamy całych łańcuchów DNA. W trakcie trawienia je właśnie niszczymy, żeby budować własne komórki na podstawie własnego DNA. Co nas obchodzi, czy DNA sałaty było modyfikowane? My się od tego nie zmutujemy, to DNA w ogóle nas nie dotyczy.
[/quote]

Wino poczytaj w tym blogu http://abelikain.blo...aylista_25.html
A także obejrzyj filmy. I tak ci nie wytłumaczę. Za dużo pisania. Przejrzyj
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=x12nX-vTN2w
[/quote]

• 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts

Trzeba unikać w nadmiarze ale to jak wszystkiego :) Odnośnie GMO:
1. Nie udowodniono nigdy że jest szkodliwe bo pokarm jest rozkładany w przewodzi pokarmowym mniej więcej tak jak napisałeś, zresztą nie chodzi o szczegóły anatomiczno-fizjologiczne.
2. Często na takie uprawy używa się mniej środków ochrony roślin co powinno przekaładać się mniejsze stężenie tego całego syfu w GMO ale jak jest rzeczywiście to nie wiem.
3. I chyba najważniejsze, strach przed GMO wynika głównie z niewiedzy. Ludzie jak usłyszą modyfikowany genetycznie to wyobrażają sobie zaraz nie wiadomo co a często jest to o wiele prostsze niż się nam wydaje :)

I można by długo tak się rozwodzić na ten temat ale nie o tym jest to forum :)

• 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
http://i1.kwejk.pl/s....jpg?1353625628
JESZ GMO = NIE MASZ RĄK
To prawda.
  • 0
Shut up and get moving.

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts

1. Nie udowodniono nigdy że jest szkodliwe bo pokarm jest rozkładany w przewodzi pokarmowym mniej więcej tak jak napisałeś, zresztą nie chodzi o szczegóły anatomiczno-fizjologiczne.
2. Często na takie uprawy używa się mniej środków ochrony roślin co powinno przekaładać się mniejsze stężenie tego całego syfu w GMO ale jak jest rzeczywiście to nie wiem.
3. I chyba najważniejsze, strach przed GMO wynika głównie z niewiedzy. Ludzie jak usłyszą modyfikowany genetycznie to wyobrażają sobie zaraz nie wiadomo co a często jest to o wiele prostsze niż się nam wydaje :)

Ale cóż zrobić prawdy warto szukać i starać się odżywiać jak najzdrowiej i smacznie.
Ostatnio byłem w Realu pierwszy raz w życiu zobaczyłem wielką marchewkę była wielkości butelki 1,5 litrowej wody mineralnej.
Czyli zapakowana w folii jako włoszczyzna. Szok ("-) i to na pewno nie jest naturalne.
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts

Ale cóż zrobić prawdy warto szukać i starać się odżywiać jak najzdrowiej i smacznie.
Ostatnio byłem w Realu pierwszy raz w życiu zobaczyłem wielką marchewkę była wielkości butelki 1,5 litrowej wody mineralnej.
Czyli zapakowana w folii jako włoszczyzna. Szok ("-) i to na pewno nie jest naturalne.

Dlatego sądże że zarówno w przypadku GMO i normanej żywności trzeba mądrze wybierać i unikać tego co wygląda nienaturalnie. Ja popieram GMO ale być może są przeciwskazania że nie powinny spożywać tego dzieci, kobiety w ciąży itp ale w stosunku do wielu zwykłych pokarmów czy płynów też są takie przeciwskazania :)

• 0

Tym3k

Tym3k

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 107 posts
http://www.stopcodex...liwosc_badania/ <---- Co do osób które nie wiedzą że GMO jest szkodliwe
  • 0

Rafiki

Rafiki

KalistenikaPolska

• Użytkownik
  • 131 posts
  • LokalizacjaSzczytno
Tym3k, dobry filmik, krótko i na temat. O takich rzeczach trzeba mówić, bo ludzie sobie nawet nie zdają sprawy z tego.
  • 0

Tym3k

Tym3k

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 107 posts
http://www.sportowie...zed-treningiem/ Tutaj ciekawostkę o kawie znalazłem
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users