Zaloguj się Zarejestruj się
Dipsy - problem
Napisano 16 sierpnia 2012 - 10:12
Przeglądając forum non stop trafiam na różne cwiczenia i techniki, które się dziwacznie nazywają ( planche dipsy flagi nie flagi, frog standy i inne ) i się w tym nie orientuję. Być może kiedyś popatrze na googlach co jest co, ale jak na razie udało mi się ustalić co to są dipsy
I tu jest problem - kiedy chcę je robić, to strasznie mnie boli klata. Jak schodzę powoli w dół, to mam takie dziwne przeczucie że zaraz mi coś w klatce rąbnie.
Z 1.5 roku temu na WF'ie siedziałem na ławeczce, bo nie ćwiczyłem ( nie miałem stroju ). Tak mi się nudziło więc zacząłem robić takie coś podobne do dipsów, jakby odwrócone pompki ( na tej ławeczce ). Po jakiś 20 powtórzeniach coś mi tak strzeliło w klacie, że przez chwile oddychać nie mogłem. Akurat był dzwonek na przerwę i ledwo się z sali wyczołgałem, tak to cholernie bolało. Nie jestem pewien co to było, ale pewnie naderwałem jakieś ścięgno. przez miesiąc nie mogłem robić gwałtownych ruchów ani żadnych cwiczen potem trochę przechodziło i po może 3 miechach wszystko było już w porząsiu.
Rezultat: teraz trochę boję się robić pełne dipsy, bo jak już nawet lekko schodzę to wyczuwam w klacie to samo to wtedy na WF'ie.
Wiecie co zrobić, żebym mógł robić dipsy? Może porządna rozgrzewka klatki szczególnie?
Napisano 16 sierpnia 2012 - 10:44
Przeglądając forum non stop trafiam na różne cwiczenia i techniki, które się dziwacznie nazywają ( planche dipsy flagi nie flagi, frog standy i inne ) i się w tym nie orientuję. Być może kiedyś popatrze na googlach co jest co, ale jak na razie udało mi się ustalić co to są dipsy
I po to właśnie powstał SŁOWNIK ĆWICZEŃ
Dobra rada. Tym bardziej, że coś Ci wcześniej tam strzeliło.Ja bym zalecal udac sie na przeswietlenie retgenowskie klatki aby miec pewnosc co jest grane.Po konsultacji z lekarzem podjac odpowiednie dzialanie czyli zlikwidowac bol po czym mozna trenowac dany obszar ciala.
Być może jesteś za mało rozciągnięty i stąd ten ból. A być może coś sobie uszkodziłeś i teraz się to odzywa. Odpowiednia rehabilitacja może pomóc w tym przypadku.
Napisano 16 sierpnia 2012 - 11:24
Napisano 16 sierpnia 2012 - 13:11
Napisano 17 sierpnia 2012 - 09:40
Rentgen by chyba nic nie wykrył. Teraz jest wszyściutko w porządku, i nie mam problemów np. z pompkami. Może to kwestia rozgrzewki na klatke faktycznie?
Rozgrzewka zawsze być powinna i to konkretna, a nie jakieś tam pomachanie ręką. Szczególnie jeśli coś Cię boli. Spróbuj też się porozciągać porządnie i nie zaczynaj od razu od dipów tylko wykonaj kilka lżejszych ćwiczeń na klatę. No, i możesz tak jak radzi często Wade zacząć od płytszych dipów i starać się po kilku treningach po trochu je pogłębiać. Ale zawsze tak, żeby nie było bólu.
A co do RTG to są jeszcze USG i rezonans magnetyczny. Wiele się można z nich dowiedzieć. Jak sobie tam coś uszkodziłeś to może to wyjść przy badaniu.
Napisano 17 sierpnia 2012 - 11:55
A ja mam pytanie: co to do cholery są "dipsy"? To coś takiego jak hamburgersy?
Sopel "czepiasz się" po raz wtóry nazewnictwa tego ćwiczenia, uważam, że bez powodu. W większości źródeł ćwiczenie o którym mówimy amerykanie określają jako Dips (http://www.calisthen...rcise.com/dips/). Dip - opadać , zanurzać się (l.pojedyncza)
Dips - spadki, opady, zanurzenia (l. mnoga od dip)
więc czy dipy czy dipsy jeden ciul i to i to neologizm w języku polskim
pozdrawiam
Guest_zahir11_*
Napisano 17 sierpnia 2012 - 12:21
Napisano 17 sierpnia 2012 - 14:31
To ćwiczenie jest jednak wymagające i zalecał bym na początku nie opuszczania sie zbyt nisko. Przy schodzeniu nisko jest potrzebne dobre rozciągniecie mięsni.
Ból w mostku jest normalny ponieważ to ćwiczenie bardzo dobrze działa na dolna cześć klatki tak zwane podcinanie i oddziałuje w inny sposób jednak na ciało jak pompki.
W planie oliviera' L jest to fundamentalne ćwiczenie i tam jest również fajnie rozdzielone to ćwiczenie na łatwiejsze.
Napisano 17 sierpnia 2012 - 15:26
Jak dla mnie nie zamieścił ponieważ nie pasuje do jego programu to ćwiczenie. Wszystkie tam ćwiczenia dążą do celu wielkiej Szustki.
Kolecc proszę Cię... miej litość... Teraz już chyba każda przeglądarka ma wbudowany słownik i podkreśla, gdy walimy ortografy...
A co do dipów to się trochę z Tobą zgadzam - mamy tu podstawowe i jednocześnie jak najbardziej uniwersalne ćwiczenia, a dipy poza nie wykraczają. Poza tym skoro są pompki i to bardzo wymagające, to dipy nie są już tak konieczne.
A po drugie wg mnie nie zamieścił tego ćwiczenia, bo to "więzienny" system treningowy (pomijam czy na prawdę czy to tylko chwyt reklamowy) więc ograniczający się do minimum sprzętu. Może w celi nie było jak tego ćwiczenia wykonywać?
Napisano 17 sierpnia 2012 - 15:58
Przepraszam za lekkie "zejście" z tematu...
Sopel "czepiasz się" po raz wtóry nazewnictwa tego ćwiczenia, uważam, że bez powodu. W większości źródeł ćwiczenie o którym mówimy amerykanie określają jako Dips (http://www.calisthen...rcise.com/dips/). Dip - opadać , zanurzać się (l.pojedyncza)
Dips - spadki, opady, zanurzenia (l. mnoga od dip)
więc czy dipy czy dipsy jeden ciul i to i to neologizm w języku polskim
pozdrawiam
Hmm... Czyli podwójna liczba mnoga jest Twoim zdaniem w porządku? No to jedzmy hamburgersy i hot-dogsy, używajmy komputersów, róbmy muscle upsy. Jakaś konsekwencja językowa powinna być.
Napisano 17 sierpnia 2012 - 16:23
Panowie, internet czasem bywa szkodliwy:( Za dużo filmów ze SW z dipsami:( Paul Wade nie włączył tego ćwiczenia do swojej książki nie bez powodu. To po prostu ćwiczenie dla zaawansowanych. Jeśli przy jego treningu zaczęła boleć Cię klata, to może po prostu nie byłeś wystarczająco przygotowany do jego zrobienia. I nie chodzi tu tylko o odpowiednią rozgrzewkę ale również o podbudowę siłowo - mięśniową. Wróć więc do pompek a jak dojdziesz już do tych robionych jednorącz, możesz pomyśleć o dipsach. Rozgrzej się porządnie a jeśli coś będzie Cię boleć, bezwzględnie skontaktuj się z lekarzem.
Zahir zawsze konkrety
Też tak myślę -to ćwiczenie nie na teraz.
Czerwiec -napisałeś, że boli mostek. Otóż to. Wtedy właśnie mi coś w mostku strzeliło.
To odkładamy na kiedyś sprawę dipsów
Guest_zahir11_*
Napisano 17 sierpnia 2012 - 16:28
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych