Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się

Kółka gimnastyczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
337 odpowiedzi w tym temacie

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Po kolei: Nie od Muscle upa, bo to nie jest rozpięcie. MU to wspieranie ciągiem.

Rozpięcia:

GRUPA B:

Żelazny krzyż i różne jego wariacje - Iron cross:

http://www.youtube.com/watch?v=F-zEYIe0EKA

GRUPA C:

Odwrotny żelazny krzyż - Inverted iron cross:

http://www.youtube.com/watch?v=O6J1-fVcASk

GRUPA D:

Maltese - Krzyż maltański od 15 sekundy.

http://www.youtube.com/watch?v=QfPW02-Txxo

GRUPA E:

Inverted Maltese - odwrotny krzyż maltański:

http://www.youtube.com/watch?v=NTRIVaoYQxk&feature=related

Rozpięcia od najłatwiejszego do najtrudniejszego. Jeśli o czymś zapomniałem, proszę wpisać. Myślę, że rozwiałem wątpliwości. ;)
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Ale chodzi o stwierdzenie że "jak umiesz MU i front levera a nie umiesz krzyża to wciskasz kit".
  • 0
Shut up and get moving.

saddam1

saddam1

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 36 postów
Niewiem ja wlasnie wrocilem z treningu robilo przynajmniej 5 osob. Muscle up wchodzil prawie kazdemu o Iron cross mozna bylo zapomniec ledwo bylismy w stanie rozjechac sie rekoma... Nawet z nogami podpartymi bylo ciezko. Niewiem moze wynika to ze specyfiki wczesniejszych doswiadczen treningowych.
Co do wagi to rzeczywiscie jak zwrocilem uwage na oddech to nie mam tego problemu.
Na moj skromny lep jesli bylo by tak jak sugerujesz ze MU i wagi sa trudniejsze to gosc uczyl by w innej kolejnosci:

• 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Przecież nie powiedziałem, że MU jest trudniejsze i wagi. Mam pomysł. Dzisiaj zrobię taki samouczek ćwiczeń statycznych i grupy. Podwieszę go, bądź umieszczę w tym temacie. Ja mówiłem, że iron cross jest jednym z łatwiejszych rozpięć, nie wspierań.
  • 0

saddam1

saddam1

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 36 postów
Ty tak :) i uwazam ze masz racje bo te pozostale to w ogole wydaja mi sie jakas abstrakcja. Natomiast kolega Gymmaniac mowi ze jest inaczej, ze bez problemu robi IC a ma problemy z MU. Nie podwazam jego wersji natomiast zastanawiam sie z czego to moze wynikac poniewaz dzis testowalem te teorie na 5 osobach :) i nikt nie mogl zrobic Iron Cross...
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Hm, no nie wiem. Też dziwne. Choć widziałem osobę, która robi salto do tyłu z pełnym obrotem, a bez obrotu nie potrafi. :D MU - to inne partie działają, to ćwiczenie złożone z dwu: podciąganie i dip. Ciekawe to jest. ;)
  • 0

saddam1

saddam1

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 36 postów
Ja np jak probowalem chodzic na akrobatyke robilem salto w przod natomiast nie moglem nic zrobic zeby zrobic w tyl a trener twierdzil ze to paranoja bo w tyl jest wiele razy latwiej...
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Dokładnie.

Salto w przód:

Zaleta: Mniej strachu

Wada: Trudniejsze niż do tyłu, ponieważ, gdy spadniemy na pięty, może się źle skończyć. Wielokrotnie się przekonałem... Trzeba dokręcać.

Salto do tyłu:

Zaleta: Łatwiejsze do wykonania niż salto do przodu, gdyż spadamy na śródstopie i palce.

Wada: Trudniejsze w kwestii psychicznej, gdyż boimy się, że nie dokręcimy i spadniemy na głowę, kark.
  • 0

saddam1

saddam1

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 36 postów
ok wracajac do treningu na kolkach.
Mam takie zalozenia na poczatku chce robic muscle up po razie plus probowac odkrecic rece do przodu i tak trzymac pare sekund.
i tak 4-5 razy z odpoczynkami ok 4-5 min.

Potem chce robic wage przodem i przejscie jak najbardziej statyczne do wagi tylem i to samo spowrotem. i tak tez robic 4-5 razy z przerwami.

Oczwyscie nie jest to cala jednostka treninowa ale jest to elementem treningu na scianie wspinaczkowej i to chcial bym robic 2-3 razy w tygodniu.

Co sadzisz o takim poczatku z kolkami? Z czasem jak bede czul sie z tymi elementami dobrze to chcial bym dolozyc trening pod Iron cross z parnerem lub wsparciem nogami na drabinie.

• 0

aquaknight

aquaknight

aqua

• Użytkownik
  • 366 postów
A ja mam takie pytanie do zahira:
Czy robisz coś innego niż podciągi, pompki na kółkach? Chodzi mi o jakieś ćwiczenia dla nowicjuszy w kwestii kółek. Bo chyba niewątpliwie coś robisz ( ogrom ćwiczeń daje do myślenia :D ). Jeśli tak to napisz co :)

PS: Wielkie SORY jeśli już na coś podobnego odpowiadałeś wcześniej, ale nie patrzyłem dokładnie wszystkich stron :)
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Sądzę, że: Za długie przerwy między seriami MU. Od 45 - 60 sekund wystarczą. Ja czasem robię bez. Natomiast ilość serii w porządku. Dalsza część w porządku. Będę prowadził własnie takie ćwiczenia. ;) Od 1 września wypiski dla Was na forum. Intensywność: Nie mam zastrzeżeń. Przerwy między kolejnymi seriami, tj. Mu ---> do pozycji wyjściowej + wagi przodem ---> tyłem możesz zrobić 2 - 3 minut odpoczynku.
  • 0

gymmaniak

gymmaniak

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 52 postów
Wszystko fajnie tylko ze mi chodziło o to ze nie rozumiem jak można ćwiczyć na kółkach i robic własnie wszelkie ciągi a nie robic żadnych rozpięteki i robic z krzyża cwiczenie z zakresu czarnej magii, znikających samolotów w trójkącie bermudzkim i kosmitów ze strefy 51 . To cos tak jak bym chodził na siłownie i tylko ćwiczył plecy i bicepsy a nigdy nie ćwiczył klatki. A jak podobno pięc osób tak robi na tych waszych treningach to proponuje zainwestować w instruktora bo cwiczenie jedynie wybranych grup mięśni z nie trenowaniem ich antagonistów powoduje przykurcze i z czasem powazne wady sylwetki. wystarczy popatrzeć na treningi na kółkach zawodowych gimnastyków. polowa rozgrzewki to własnie rozpiętki. A takie "półkrzyże" w niepełnym zakresie to robia dzieci. Na youtubie jest gdzieś filmik jak w jakiejśc bułgarskiej sekcji gimnastycznej dzieci w rozgrzewce robią niemal krzyze (ręce maja przeplatane własnie tak przez pasy zeby kółka były wsparte na przedramionach) a później dopiero zaczynaja próby z różnymi ciagami/wsparciami. Mi ten krzyz przyszedł łatwo ale to moze od cwiczeń na bramie i sciagań linek mam te mięsnie silne i przystosowane do wysiłku. A z ciekawości zapytam jak wy wychodzicie do robienia pompek szwedzkich na kółkach? ja odruchowo sciagam kółka i chyba to normalne własnie jest i to jest wyjscie do rozpietek. a Ty sadam jak? podskakujesz czy z taboretu?
  • 0

saddam1

saddam1

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 36 postów
Krzysiu ja wlasnie musze robic przerwy bo nie dam rady zrobic tego ale sporbuje je skrocic...
Gymmaniak, no wlasnie do robienia pompek szwedzkich lub czego kolwiek dalej masz MU. Wisisz na rekach robisz MU i mozesz robic np pompki szwedzkie odkrecac kolka do przodu, probowac albo w Twoim przypadku robic Iron Cross itd.

Doskonale zdaje sobie sprawe z tego ze trzeba cwiczyc wszystkie czesci ciala a nie tylko plecy. Napisalem kolka to wycinek mojego treningu robie tez do tego osobne treningi na klatke. I do tego normalny trening wspinaczkowy. Natomiast tutaj jest mowa o samych kolkach :)

• 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
To jeśli nie wyrabiasz, przejdź do łatwiejszej wariacji ćwiczenia.
  • 0

Shadow

Shadow

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Siema, mam pytanie, co zrobic, aby kółka były na tej samej wysokości? Mam drążęk do sufitu i kupiłem takie linki - niby są takie same, ale jak ustawiam je na taką samą długośc, co jest żmudnym procesem ( a i tak mi nigdy idealnie nei wyjdzie, zawsze jest 1 albo 2 cm różnicy), to i tak jedna się bardziej naciąga od drugiej i schodzi niżej, a poza tym taka różnica w naciąganiu sprawia, żękaża strona ciałą pracuje inaczej... Próbowałęm różne rzeczy z tym robic i nic ;/. Bardzo jest dla mnie ważne żeby obręcze były równe i się równo naciągały, bo mam pewnąasymetrię - tzn widac np, że mam prawą rękę większą od lewej itd. Z góy dziękuję za pomoc. Pzdr
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

A ja mam takie pytanie do zahira:
Czy robisz coś innego niż podciągi, pompki na kółkach? Chodzi mi o jakieś ćwiczenia dla nowicjuszy w kwestii kółek. Bo chyba niewątpliwie coś robisz ( ogrom ćwiczeń daje do myślenia :D ). Jeśli tak to napisz co :)

PS: Wielkie SORY jeśli już na coś podobnego odpowiadałeś wcześniej, ale nie patrzyłem dokładnie wszystkich stron :)

Aquaknight, ponieważ nie jestem w stanie wykonać ani Muscle up, ani Iron Cross, to moje ćwiczenia na kółkach, poza podciągnięciami ograniczają się do rozpięć. Począwszy od klasycznych rozpiętek (pozycja podobna jak przy podwyższonej pompce, ręce na kółkach, ramiona lekko ugięte w łokciu i rozkładamy ramiona).

Fajne są też rozpiętki odwrotne (analogicznie jak wyżej, tylko że tym razem klata jest do góry a plecy do ziemi). I jeszcze rozpięcia podobne do podciągnięć scyzorykowych, tyle, że zamiast się podciągać robisz rozpięcie.  

Siema, mam pytanie, co zrobic, aby kółka były na tej samej wysokości? Mam drążęk do sufitu i kupiłem takie linki - niby są takie same, ale jak ustawiam je na taką samą długośc, co jest żmudnym procesem ( a i tak mi nigdy idealnie nei wyjdzie, zawsze jest 1 albo 2 cm różnicy), to i tak jedna się bardziej naciąga od drugiej i schodzi niżej, a poza tym taka różnica w naciąganiu sprawia, żękaża strona ciałą pracuje inaczej... Próbowałęm różne rzeczy z tym robic i nic ;/. Bardzo jest dla mnie ważne żeby obręcze były równe i się równo naciągały, bo mam pewnąasymetrię - tzn widac np, że mam prawą rękę większą od lewej itd. Z góy dziękuję za pomoc. Pzdr

Nie wiem jakie masz mocowania i ciężko coś Ci poradzić w tym względzie ale jeśli to duży problem, to po prostu zmieniaj strony na kółkach. Czyli w jednaj serii lewą rękę miałeś na kółku wyżej, to w drugiej trzymaj na nim rękę prawą.

• 0

Shadow

Shadow

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Z tą zamianąstron to już próbowałem i to nie daje dobreg oefektu, bo teraz zacząłem wszystko tak krzyweij robi - nawet, jak zawisnęna drążku to jestem bliżej jednej ręki ;/. Ringi są na takich paskach, co kończą się karabinkiem, mam je z mtidea.pl, wię może masz te same, te sznurki któe mam, nie zdają egzaminu, więc doradżcie coś, albo powiedzcie jak wy macie.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Nie mam tych kółek, więc Ci nie pomogę ale z tego co wiem ma je Krzysiek, więc może On Ci coś poradzi.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów

Nie mam tych kółek, więc Ci nie pomogę ale z tego co wiem ma je Krzysiek, więc może On Ci coś poradzi.

I Orel
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Shadow - zmień te taśmy na inne i już, bo nie ma co kombinować. Kup sobie jakąś linkę, albo taśmy do mocowania bagażu (mniej więcej takie widać na fotach z ringami).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych