Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Lecimy z gimnastyką! Mokre sny o sylwetkach (Merfi84)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
526 odpowiedzi w tym temacie

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 134 postów

Komuś, kto od małego fascynował się sportem może nie mieścić się w głowie, że dorosły facet nie zrobi kilku pompek czy podciągnięcia, ale niestety nie wszyscy byli w młodości takimi maniakami sportowymi. Jedni woleli się uczyć, inni siedzieć przed TV/komputerem, inni byli grubaskami często nie z ich winy, inni często chorowali i nie mogli ćwiczyć na lekcjach wf. Każdy ma inne zainteresowania i zamiast sportu co dla nas jest rutyną wolą imprezować i się nie męczyć, oczywiście nie pochwalam, są także osoby pracujące 6 dni w tygodniu po 10h dziennie, nawet  jeśli jest to przy biurku, mogą nie mieć ani siły fizycznej, ani motywacji do ćwiczeń i poznałem wiele osób, które grają cały czas w piłkę nożną, ale pompka, nie mówiąc już o podciągnięciu jest dla nich czarną magią. I taka jest rzeczywistość, w której żyjemy.

• 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów

Napisałem co widzę, co wywnioskowałem, bo chyba nie wszyscy tak to rozumieją.
Można progresować w większą ilość pompek, a można w cięższego pressa - od pompek przy ścianie do pompki w staniu na rękach.

Śledzę!
Nie wypowiadam się zbytnio, bo co ja mam Ci doradzać?? Super Ci idzie - raczej mogę się czegoś nauczyć :-)

Pozdro!

• 0

Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!! :D

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Hej!

Niedziela na pełnych obrotach. Rodzinna ale aktywna (spacery, rolki, morze, wszystko) :D 

https://www.instagra.../p/BFwmTy9PpUW/

Dzisiaj natomiast piękny dzień znowu na świeżym powietrzu i taki zestaw:
L-sit ----> tuck planche na poręczach 12x5 sekund (wchodzi coraz wyżej tyłek)
Zwis ----> tuck front lever (na drążku) 8x8 sekund 

Human Flag hold (pozycja z nogami na dole) 10/10/8/10/10 sekund
Zwis przewrotny ----> tuck back lever (na kółkach) 8x8 sekund

To był trening główny. Oprócz tego na rozgrzewkę pobawiłem się na drążkach. Parę razy popróbowałem zrobić dynamicznego MU ale z rozbiegiem i mocnym wymachem - raz byłem naprawdę blisko :D Do tego wymyk i odmyk - wchodzi już prawie jak trzeba - chyba to wyczułem. Spróbowałem też sobie zrobić full back levera na drążku i mega się zaskoczyłem, że poczułem iż jestem blisko :D Zobaczymy jak będzie dalej.

Oprócz tego przybiegł w pewnym momencie gościu i se pogadaliśmy, a potem mi pokazał taki trik, którego popróbowałem też parę razy. Nie wiem jak się nazywa ale robi się go tak, że łapie drążek nachwytem, robi przewrót w tył tak jak do back levera z tym, że spina się poślady, prostuje nogi i stara przerzucić przez drążek po czym należy się podciągnąć i wtedy nogi przechodzą na drugą stronę i nagle się siedzi na drążku :D Takie śmieszne - oczywiście mi nie wychodziło ale fajny kmin. Poćwiczę to!

Na koniec treningu porządne rozciąganie i to tyle :D 

https://www.instagra.../p/BFrojzzvpZO/

Do usłyszenia!

• 0

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 postów
  • LokalizacjaŚwiecie

I to jest najlepsze Merfi ! Łączyć czas na spędzanie go z rodziną , a zarazem znaleźć czas na trening i czuć , że cały czas idzie się do przodu . Ćwiczenie o jakim piszesz nazywa się "taboret" . Kolejnym krokiem po opanowaniu tego jest np. kręcenie się na odcinku lędźwiowym w tej pozycji jak wejdziesz :D Sam się tego kiedyś uczyłem (no i nauczyłem) . :)  Masz ciekawy poradnik do tego :
 Powodzonka !

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Hej!

Wczoraj (25.05.2016r.) znowu zabiegany dzień - praca, grille i inne aktywności rodzinne. Do tego na trening przyszedł kolega, któremu trzeba było objaśnić co i jak więc i czasu to trochę pochłonęło. Dlatego zrobiłem tylko:

Parę prób Dynamicznego Muscle up z rozbiegu - jestem naprawdę blisko ale coś robię nie tak bo tak jakby "odbijam" się klatką od drążka i mnie cofa. Jak ktoś ma jakieś uwagi czy porady to poproszę :)

Parę prób taboretu ;) (dzięki Boguś za nazwę i filmik!)
Parę prób HS + Human Flag hold z nogami w dół. 

https://www.instagra.../p/BF1KcwXvpYk/ - trochę lepsza forma free hspu.

Trening właściwy:

Tuck planche na poręczach: 12x5 sekund

Dzisiaj (26.05.2016r.) wstałem wcześniej rano żeby  mieć więcej czasu i trening był porządniejszy :) Nie ma to jak wstać rano i poskakać na drążkach! :) 

Zwis ----> tuck front lever na drążku 8x8 sekund
Tuck planche swing na poręczach (nogi w przód i tył jak najwyżej z przytrzymaniem) 10/8/7/6/4 powtórzenia
Zwis przewrotny ----> tuck back lever na kółkach 8x8 sekund

Dużo prób wymyk+odmyk. Ciągle nie jest "zgrabnie" ale coraz lepiej :) Dużo prób dynamicznego MU z rozbiegu - ciągle się nie udało zrobić nawet 1 powtórzenia ale walczę! 

https://www.instagra.../p/BF3hkoBvpUN/ - wymyk + odmyk wygląda aktualnie tak.

Na koniec po 15 szybkich podciągnięć australijskich, 15 pompek klasycznych i 15 przysiadów bułgarskich na każdą nogę. Na tym zakończyłem :) Wieczorem jeszcze rozciąganie ;)

Do uslyszenia!

• 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów

Ładnie ten wymyk/odmyk!

• 0

Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!! :D

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów

Przy MU musisz się położyć na drążek (wygiąć się). Jesteś w tym momencie pionowo i po prostu się odbijasz. Porób na gumie bo tam ci wychodziło pięknie :)

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk
Dzięki kano nie mniej jednak jeszcze dużo do poprawienia ;)

Hybrydo właśnie sobie zamówiłem gumę ale ogólnie miałem ambicje zrobić to bez. Jednak tak dobry jeszcze nie jestem więc próbuje oszukiwać na tej dynamice ale i tutaj porażka 😂 Jak przyjdzie guma w przyszłym tygodniu to na bank wrzucam ją do planu treningowego ;)
  • 0

Berkano

Berkano

Advanced Member

• Użytkownik
  • 86 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Merfi wydaje mi się, że nie wchodzi Ci ten MU bo spóźniasz ruch PULL - powinieneś dać radę, wtedy gdy jesteś jak najbardziej wychylony do przodu ( względem drążka ) i powoli zaczynasz wracać - wtedy spięcie mocno brzucha do siebie i robisz ruch / a nie \ ( mam nadzieje że zobrazowałem to znakami :D ).

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów

jaki kolor gumy??

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk
Fioletowy :)

Kurde Berkano chyba masz rację cholera. Oglądam ten filmik jeszcze raz i poprawne MU z youtube i na to wygląda. Spróbuję jeszcze raz jak tylko będę miał okazję! Zobaczymy :) Dzięki sto pięćset! ;)
  • 0

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 134 postów

Rzeczywiście, we wszystkich poradnikach zalecają podciągać się dynamicznie w momencie gdy zaczynasz wracać z maksymalnego wychylenia, niestety z doświadczenia nie powiem bo umiem tylko siłowego MU :/

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk
Nie miałem czasu ale przykorcilo mnie to sprawdzić wiec pojechałem na drążki i zrobiłem szybko dwie próby. Nie zrobiłem MU ale poszedłem dużo wyżej. Dzięki mega za tą radę! Myślę że ma dniach to wejdzie ;)

https://youtu.be/5M4ft9Ib2Iw
  • 0

Guest_Clyde_*

Guest_Clyde_*
  • Gość

Nie miałem czasu ale przykorcilo mnie to sprawdzić wiec pojechałem na drążki i zrobiłem szybko dwie próby. Nie zrobiłem MU ale poszedłem dużo wyżej. Dzięki mega za tą radę! Myślę że ma dniach to wejdzie ;)

https://youtu.be/5M4ft9Ib2Iw

Jak wskakujesz na drążek to nie rób tego ze zgietymi rekoma.
Wskocz, bujnij się na prostych rękach calym cialem lub kolanami i wchodzisz na drążek.
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk
Dzisiejsza próba. Noooo kurde tak blisko, a tak daleko 😂

https://www.instagra.../p/BF6wxq1PpSM/
  • 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

Cholera no ja nie wiem jak nie wszedłeś :D Przecież już byłeś w pozycji dipa 90st łokcie, klata nad drążkiem xD Dipsy na kółkach walisz, nie kminie :P W każdym bądź razie parę dni i wejdzie na sto :D

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk
No coś mnie odbija od tego drążka. Musze chyba się skupić bardziej na spieciu brzucha i nóg bo to raczej one mnie "ciągną". Jutro rano idę na trening poświęcony tylko temu elementowi. Zobaczymy ;)
  • 0

Guest_Clyde_*

Guest_Clyde_*
  • Gość

No coś mnie odbija od tego drążka. Musze chyba się skupić bardziej na spieciu brzucha i nóg bo to raczej one mnie "ciągną". Jutro rano idę na trening poświęcony tylko temu elementowi. Zobaczymy ;)

Nadal robisze ze zgiętymi rękoma, jeśli nie zrobisz na prostych to nigdy ci nie wyjdzie porządny Mu.
  • 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów

nie zgodzę się. Ja jeżeli uczył bym się MU od początku to właśnie nacisk na to aby wejść nad drążek i żeby było już to 90*. kiedyś miałem obsesję (MAM DALEJ) na punkcie prostych rąk. teraz, owszem, wejdę na drążek ale od razu się kładę. Merfi próbuj dalej. w końcu się uda.

• 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Musisz się bardziej bujnąć w przód na tym drążku, nie ze wskoku na drążek, ale złap za niego i bujnij się do przodu, a potem w odpowiednim momencie podciągnięcie i klatę wpychasz do przodu tak jakbyś chciał się położyć na drążku nią. ;)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych