Komuś, kto od małego fascynował się sportem może nie mieścić się w głowie, że dorosły facet nie zrobi kilku pompek czy podciągnięcia, ale niestety nie wszyscy byli w młodości takimi maniakami sportowymi. Jedni woleli się uczyć, inni siedzieć przed TV/komputerem, inni byli grubaskami często nie z ich winy, inni często chorowali i nie mogli ćwiczyć na lekcjach wf. Każdy ma inne zainteresowania i zamiast sportu co dla nas jest rutyną wolą imprezować i się nie męczyć, oczywiście nie pochwalam, są także osoby pracujące 6 dni w tygodniu po 10h dziennie, nawet jeśli jest to przy biurku, mogą nie mieć ani siły fizycznej, ani motywacji do ćwiczeń i poznałem wiele osób, które grają cały czas w piłkę nożną, ale pompka, nie mówiąc już o podciągnięciu jest dla nich czarną magią. I taka jest rzeczywistość, w której żyjemy.
Zaloguj się Zarejestruj się
Lecimy z gimnastyką! Mokre sny o sylwetkach (Merfi84)
Posted 21 May 2016 - 20:01 PM
Posted 22 May 2016 - 19:48 PM
Napisałem co widzę, co wywnioskowałem, bo chyba nie wszyscy tak to rozumieją.
Można progresować w większą ilość pompek, a można w cięższego pressa - od pompek przy ścianie do pompki w staniu na rękach.
Śledzę!
Nie wypowiadam się zbytnio, bo co ja mam Ci doradzać?? Super Ci idzie - raczej mogę się czegoś nauczyć :-)
Pozdro!
Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!!
Posted 23 May 2016 - 21:26 PM
Hej!
Niedziela na pełnych obrotach. Rodzinna ale aktywna (spacery, rolki, morze, wszystko)
https://www.instagra.../p/BFwmTy9PpUW/
Dzisiaj natomiast piękny dzień znowu na świeżym powietrzu i taki zestaw:
L-sit ----> tuck planche na poręczach 12x5 sekund (wchodzi coraz wyżej tyłek)
Zwis ----> tuck front lever (na drążku) 8x8 sekund
Human Flag hold (pozycja z nogami na dole) 10/10/8/10/10 sekund
Zwis przewrotny ----> tuck back lever (na kółkach) 8x8 sekund
To był trening główny. Oprócz tego na rozgrzewkę pobawiłem się na drążkach. Parę razy popróbowałem zrobić dynamicznego MU ale z rozbiegiem i mocnym wymachem - raz byłem naprawdę blisko
Do tego wymyk i odmyk - wchodzi już prawie jak trzeba - chyba to wyczułem. Spróbowałem też sobie zrobić full back levera na drążku i mega się zaskoczyłem, że poczułem iż jestem blisko
Zobaczymy jak będzie dalej.
Oprócz tego przybiegł w pewnym momencie gościu i se pogadaliśmy, a potem mi pokazał taki trik, którego popróbowałem też parę razy. Nie wiem jak się nazywa ale robi się go tak, że łapie drążek nachwytem, robi przewrót w tył tak jak do back levera z tym, że spina się poślady, prostuje nogi i stara przerzucić przez drążek po czym należy się podciągnąć i wtedy nogi przechodzą na drugą stronę i nagle się siedzi na drążku
Takie śmieszne - oczywiście mi nie wychodziło ale fajny kmin. Poćwiczę to!
Na koniec treningu porządne rozciąganie i to tyle
https://www.instagra.../p/BFrojzzvpZO/
Do usłyszenia!
Posted 23 May 2016 - 22:06 PM
I to jest najlepsze Merfi ! Łączyć czas na spędzanie go z rodziną , a zarazem znaleźć czas na trening i czuć , że cały czas idzie się do przodu . Ćwiczenie o jakim piszesz nazywa się "taboret" . Kolejnym krokiem po opanowaniu tego jest np. kręcenie się na odcinku lędźwiowym w tej pozycji jak wejdziesz
Sam się tego kiedyś uczyłem (no i nauczyłem) .
Masz ciekawy poradnik do tego :
Powodzonka !
Posted 26 May 2016 - 13:31 PM
Hej!
Wczoraj (25.05.2016r.) znowu zabiegany dzień - praca, grille i inne aktywności rodzinne. Do tego na trening przyszedł kolega, któremu trzeba było objaśnić co i jak więc i czasu to trochę pochłonęło. Dlatego zrobiłem tylko:
Parę prób Dynamicznego Muscle up z rozbiegu - jestem naprawdę blisko ale coś robię nie tak bo tak jakby "odbijam" się klatką od drążka i mnie cofa. Jak ktoś ma jakieś uwagi czy porady to poproszę ![]()
Parę prób taboretu
(dzięki Boguś za nazwę i filmik!)
Parę prób HS + Human Flag hold z nogami w dół.
https://www.instagra.../p/BF1KcwXvpYk/ - trochę lepsza forma free hspu.
Trening właściwy:
Tuck planche na poręczach: 12x5 sekund
Dzisiaj (26.05.2016r.) wstałem wcześniej rano żeby mieć więcej czasu i trening był porządniejszy
Nie ma to jak wstać rano i poskakać na drążkach!
Zwis ----> tuck front lever na drążku 8x8 sekund
Tuck planche swing na poręczach (nogi w przód i tył jak najwyżej z przytrzymaniem) 10/8/7/6/4 powtórzenia
Zwis przewrotny ----> tuck back lever na kółkach 8x8 sekund
Dużo prób wymyk+odmyk. Ciągle nie jest "zgrabnie" ale coraz lepiej
Dużo prób dynamicznego MU z rozbiegu - ciągle się nie udało zrobić nawet 1 powtórzenia ale walczę!
https://www.instagra.../p/BF3hkoBvpUN/ - wymyk + odmyk wygląda aktualnie tak.
Na koniec po 15 szybkich podciągnięć australijskich, 15 pompek klasycznych i 15 przysiadów bułgarskich na każdą nogę. Na tym zakończyłem
Wieczorem jeszcze rozciąganie ![]()
Do uslyszenia!
Posted 26 May 2016 - 13:55 PM
Ładnie ten wymyk/odmyk!
Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!!
Posted 26 May 2016 - 16:09 PM
Przy MU musisz się położyć na drążek (wygiąć się). Jesteś w tym momencie pionowo i po prostu się odbijasz. Porób na gumie bo tam ci wychodziło pięknie ![]()
Posted 26 May 2016 - 16:17 PM
Hybrydo właśnie sobie zamówiłem gumę ale ogólnie miałem ambicje zrobić to bez. Jednak tak dobry jeszcze nie jestem więc próbuje oszukiwać na tej dynamice ale i tutaj porażka 😂 Jak przyjdzie guma w przyszłym tygodniu to na bank wrzucam ją do planu treningowego
Posted 26 May 2016 - 16:20 PM
Merfi wydaje mi się, że nie wchodzi Ci ten MU bo spóźniasz ruch PULL - powinieneś dać radę, wtedy gdy jesteś jak najbardziej wychylony do przodu ( względem drążka ) i powoli zaczynasz wracać - wtedy spięcie mocno brzucha do siebie i robisz ruch / a nie \ ( mam nadzieje że zobrazowałem to znakami
).
Posted 26 May 2016 - 16:56 PM
jaki kolor gumy??
Posted 26 May 2016 - 17:00 PM
Kurde Berkano chyba masz rację cholera. Oglądam ten filmik jeszcze raz i poprawne MU z youtube i na to wygląda. Spróbuję jeszcze raz jak tylko będę miał okazję! Zobaczymy
Posted 26 May 2016 - 19:06 PM
Rzeczywiście, we wszystkich poradnikach zalecają podciągać się dynamicznie w momencie gdy zaczynasz wracać z maksymalnego wychylenia, niestety z doświadczenia nie powiem bo umiem tylko siłowego MU :/
Posted 26 May 2016 - 19:15 PM
https://youtu.be/5M4ft9Ib2Iw
Guest_Clyde_*
Posted 27 May 2016 - 06:22 AM
Guest_Clyde_*
Nie miałem czasu ale przykorcilo mnie to sprawdzić wiec pojechałem na drążki i zrobiłem szybko dwie próby. Nie zrobiłem MU ale poszedłem dużo wyżej. Dzięki mega za tą radę! Myślę że ma dniach to wejdzie
https://youtu.be/5M4ft9Ib2Iw
Jak wskakujesz na drążek to nie rób tego ze zgietymi rekoma.
Wskocz, bujnij się na prostych rękach calym cialem lub kolanami i wchodzisz na drążek.
Posted 27 May 2016 - 19:09 PM
Posted 27 May 2016 - 19:18 PM
Cholera no ja nie wiem jak nie wszedłeś
Przecież już byłeś w pozycji dipa 90st łokcie, klata nad drążkiem xD Dipsy na kółkach walisz, nie kminie
W każdym bądź razie parę dni i wejdzie na sto ![]()
Posted 27 May 2016 - 19:22 PM
Guest_Clyde_*
Posted 27 May 2016 - 20:26 PM
Guest_Clyde_*
No coś mnie odbija od tego drążka. Musze chyba się skupić bardziej na spieciu brzucha i nóg bo to raczej one mnie "ciągną". Jutro rano idę na trening poświęcony tylko temu elementowi. Zobaczymy
Nadal robisze ze zgiętymi rękoma, jeśli nie zrobisz na prostych to nigdy ci nie wyjdzie porządny Mu.
Posted 27 May 2016 - 21:05 PM
nie zgodzę się. Ja jeżeli uczył bym się MU od początku to właśnie nacisk na to aby wejść nad drążek i żeby było już to 90*. kiedyś miałem obsesję (MAM DALEJ) na punkcie prostych rąk. teraz, owszem, wejdę na drążek ale od razu się kładę. Merfi próbuj dalej. w końcu się uda.
Posted 27 May 2016 - 21:34 PM
Musisz się bardziej bujnąć w przód na tym drążku, nie ze wskoku na drążek, ale złap za niego i bujnij się do przodu, a potem w odpowiednim momencie podciągnięcie i klatę wpychasz do przodu tak jakbyś chciał się położyć na drążku nią. ![]()
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report