Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Dziennik treningowy na rok 2016

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
350 odpowiedzi w tym temacie

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 134 postów

Dipsiarz, miałem napisać, żebyś nie porównywał matematyki do sportu, ale w międzyczasie pomyślałem, że to wcale nie takie złe porównanie, pewnie każdy spotkał się z czymś takim, że nie rozumiał jakiegoś zagadnienia, lub ktoś inny nie rozumiał mimo skupienia gdy wykładał to nauczyciel a wystarczyło kilka zdań od kolegi z ławki (który wcale nie był w tym ekspertem bo sam dopiero co to załapał) i nagle ten ktoś zrozumiał i po chwili liczy lepiej niż ten co mu tłumaczył :P 

Oczywiście, że nauczyciel, który sam czegoś nie umie to kogoś nie nauczy, ale np. mój wykładowca część materiału zadaje nam do domu, na zajęciach nawet tego nie dotykając i musimy to ogarnąć :)

Akurat Murinho i inni trenerzy piłkarscy mają trochę inne zadanie, bo nie uczą piłkarzy grać, jak mają podawać, jak kopać piłkę, od tego są inni trenerzy, ich głównym zadaniem jest wymyślenie taktyki, nauczenie piłkarzy zgrania, dopasowania stylu pod możliwości zawodników i modyfikowanie w zależności od rywala. Nic z tego nie musi umieć piłkarz, który jest tylko egzekutorem planu nakreślonego przez trenera. Oczywiście wszyscy to wiemy, ale nie myślimy i czytamy potem takie dziwne porównania. Nauczenie kogoś w gimnastyce czy innym sporcie indywidualnym opiera się głównie na obserwacji (sami się nie widzimy, nawet jak się nagramy to nie jest to w takiej jakości oraz 3D jak ludzki oko), znajomości odpowiedniej techniki, oraz metod nauki (które można znaleźć w książce czy w internecie), pomaga posiadanie tej umiejętności bo, gdy samodzielnie się tego uczyliśmy mogliśmy odkryć jakiś klucz, złoty środek, detal, który pomoże uczonej przez nas osobie, jednak nie jest to niezbędne bo trenując jakiś czas takie rzeczy widzimy na swoich podopiecznych, których jest dużo i możemy dużo więcej na nich odkryć i być lepszym w trenowaniu.

Wiem, Ameryki nie odkryłem :D

• 1

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów
Dipsiarz, idąc twoim tokiem myślenia to na forum mogą wypowiadać się 2\3 osoby bo przecież tylko one coś potrafią
BRAWO
  • 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz
Tak po za tematem waszych rozmów, a bardziej w temacie mojego dziennika - co polecacie żeby przestać być kłodą, chodzi mi o rozciąganie. Generalnie to chciałbym tylko pod l-sit, handstand i spiczage, bo do tych pozycji jest mi najdalej (jeżeli chodzi o rozciągnięcie). Ogólne rozciąganie barków też by mi się przydało. Jak wy robicie rozciąganie? Bo jak widzę ogrom ćwiczeń rozciągących to nie wiem które ćwiczenia to są te podstawowe i przydatne, zero doświadczenia. Ogólnie to przez brak rozciągnięcia nie mogę robić wiekszości elementów, nawet do human flag mam za mało rozciągnięte barki, masakra co jestem za kłoda. Przydałoby mi się kilka podstawowych ćwiczeń rozciągających które mi pomogą. Na necie jest tego masa więc wolę zapytać tych którzy są w tym dobrzy niż brać 1000 ćwiczeń i nie mieć efektów. Z tego co widzę na forum to boguś i mateusz handstand są kozacko rozciągnięcia (piszę z tego co pamiętam także sorki jak pomyliłem osoby albo nicki) więc fajnie by było gdyby oni też się wypowiedzieli. :)
  • 0

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 134 postów

Nie jestem ekspertem w rozciąganiu, ale trochę się rozciągam/ałem i moim zdaniem wystarczy po prostu to robić, mam na myśli systematycznie, tak jak normalnie trenujesz i efekty będą, najważniejsze dwójki, czwórki, biodra i barki (dwa ostatnie bardziej mobilizacja bo tu bardziej chodzi o zwiększenie zakresu ruchu w stawie a nie rozciągnięciu mięśnia). A jakie ćwiczenia wybierzesz zależy tylko od Ciebie ;)

• 1

Dipsiarz

Dipsiarz

Pracuj ciężko w ciszy, niech efekty robią hałas!

• Bywalec
  • 586 postów

Czillaut, ktoś kto opanował dany element na sobie może dać więcej przydatnych wskazówek, np freestyle football i najprostszy trik dookoła świata, sam próbowałem go wykonać wiele razy bezskutecznie, oglądałem innych i nie mogłem wyciągnąć odpowiednich wniosków bo podbijałem piłkę i po podbiciu próbowałem przełożyć nad nią nogę co było błędem, bo kolega który to umie, podszedł do mnie i powiedział, że już podczas podbicia noga zaczyna wędrować dookoła piłki i faktycznie parę prób i ogarnięte. Podobnie jest z SW 

Hyrobdo, ja jestem po prostu za tym aby rady popierać własnym doświadczeniem

Może skończmy dyskusję bo trochę dziennik zawaliliśmy...

Mateusz01, do rozciągania niema wielkiej filozofii, jest mnóstwo filmików na yt na ten temat, w większości są bardzo podobne ćwiczenia, ja do sztuk walki robiłem skłony w przód, boczne, i rozniągania nóg w przód i na boki + motylki, na obręcz barkową mostki są spoko 

• 1

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów
https://gmb.io/hip-m...worzenia bioder

Do tego pike strech:
a) sięgasz jak najdalej ( z umiarem) i nie patrzysz na zaakrąglenie pleców. Kilka serii po 15-30 sek
B) to samo co up tylko robisz to o plecach prostych

Do tego pancake strech. 2 opcje. Plecy zakrąglone i proste

Mi wystarcza bardzo mocne rozciąganie raz w tygodniu ale tobie polecam lekkie w dni nie treningowe. Im więcej tym lepiej.

O ile spiczaga z ziemi wejdzie sama w miarę rozciągnięcia o tyle l-sit i straddle l-sit trzeba przygotować czwórki i w moim przypadku odwodziciele aby nie łapały skurcze. Próbuj próbuj próbuj
  • 1

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

https://gmb.io/hip-m...worzenia bioder

Do tego pike strech:
a) sięgasz jak najdalej ( z umiarem) i nie patrzysz na zaakrąglenie pleców. Kilka serii po 15-30 sek
B) to samo co up tylko robisz to o plecach prostych

Do tego pancake strech. 2 opcje. Plecy zakrąglone i proste

Mi wystarcza bardzo mocne rozciąganie raz w tygodniu ale tobie polecam lekkie w dni nie treningowe. Im więcej tym lepiej.

O ile spiczaga z ziemi wejdzie sama w miarę rozciągnięcia o tyle l-sit i straddle l-sit trzeba przygotować czwórki i w moim przypadku odwodziciele aby nie łapały skurcze. Próbuj próbuj próbuj

Codziennie najlepiej? Mam czas i chęci, bo rozciągnięcie to moja pięta achillesowa i chcę to zmienić. Czyli robić np.:

4 serie pike stretch z zaokrąglonymi plecami

4 serie pike stretch z prostymi plecami

4 serie pancake strech z zaokrąglonymi plecami

4 serie pancake strech z prostymi plecami

Do tego 8 ćwiczeń na biodra z twojego linku https://gmb.io/hip-mobility/ (z biodrami będzie easy, bo je mam najlepiej rozciągnięte)

Czyli wychodzi mi 12 ćwiczeń po 4 serie po 15-30 sekund, czyli maksymalnie 24 minut rozciągania, dodajmy do tego przerwy no to wyjdzie 1h 12min, to nie dużo, a jeżeli mi to pomoże to będę zadowolony. :) Jakie polecasz przerwy?

I jak mam dopasować te ćwiczenia do swojego poziomu bo wiadomo, że nie zrobię naleśnika od razu, są jakieś kroki tego ćwiczenia żeby powoli do niego dochodzić? Bo jak na razie jestem na etapie tego http://media-cache-a...01ef71e5cea.jpg, ale też nie wiem czy robię to dobrze technicznie, bo to trochę dziwne że nigdy się nie rozciągając niby to umiem nie? :P

• 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

Przerwy zminimalizuj. Bez przesady, żeby 24minutowe rozciąganie robić godzinę :)

Polecam też z tym się zapoznać, będzie pomocne a i bardziej wszechstronnie Cię przygotuje;

Generalnie polecam też rozciąganie z ciężarem czyli np do skłonu; stoimy na podwyższeniu, w ręku jakiś ciężar np jakieś tam hantle na początek 10kg i pogłebiamy sobie :) Taki zamiennik rozciągania z parnterem, które jest nieodzowne w gimnastyce. Dużo szybszy progres.

Do pajka też baaardzo polecam ćw z 1:35 pike squat

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów
Przerw oczywiście brak. Może kilka sekund na rozluźnienie. Pozginasz kilka razy nogę i lecisz dalej.
Chillout gdziesz czytałen że aby do jeferson curl używać ciężaru to już jakiś względny pike strech powinniśmy mieć. Prawda to??

Co do zakresu to wiadomo że nie umiesz naleśnika. Zwiększaj zakres co jakiś czas i będzie git. Pamiętaj że jeżeli przesadzisz z rozciąganiem to bedziesz jeszcze bardziej pospinany niż jestes. Przynajmniej u mnie tak jest.

Oczywiście wznosy nóg w siadzie o nogach złączonych i w rozkroku też będą bardzo pomocne- pomogą ze skurczami przy poziomkach. Dodaj je do rozgrzewki razem z sylwetkami
  • 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

Też to czytałem. Powiem tak, parę kilo na start na pewno lipy nie zrobi. Tylko tu wiadomo wchodzi w grę świadomość własnego ciała, jakieś tam doświadczenie w zwykłym rozciąganiu trzeba mieć. Generalnie rozsądnemu nie stanie się krzywda.

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów
Dokładnie

Mateusz rozsądek i cierpliwość, żebyś niczego nie naciągnął
  • 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Właśnie ostatnio robiłem pike stretch z 10 kg. i fajnie czułem rozciąganie, ale na drugi dzień zakwasy na lędźwiach jak cholera. :D Będę uważał z tym i nie przesadzał, ułożę sobie rutynkę z tych wszystkich waszych rad i zamieszczę tutaj, bo o ile z treningiem itp. nie mam już problemu z układaniem planów, bo doświadczenie i znajomość własnego organizmu robi swoje o tyle rozciągania nie robiłem prawie nigdy także posłucham się tych którzy się znają na tym lepiej niż ja. :)

• 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Codziennie taką rutynkę bym sobie robił:
4 serie pike stretch z zaokrąglonymi plecami
4 serie pike stretch z prostymi plecami
4 serie pancake strech z zaokrąglonymi plecami
4 serie pancake strech z prostymi plecami
https://gmb.io/hip-mobility/
tylko ćwiczenia pod normalny l-sit
tylko pike squat

Przerwy tak jak radzicie po kilkanaście sekund, pora walczyć ze swoim najsłabszym punktem, czyli sztywnością deski. xd

Dużo ćwiczeń, zupełnie coś innego niż w moich planach treningowych, ale zaufam wam i nie wywalę żadnego ćwiczenia. Bo ja to mam takie myślenie, że wystarczą same podstawowe ćwiczenia i maksymalne skupienie na nich, ale no cóż pewnie w rozciąganiu jest inaczej, mniejsza z tym, ufam wam i tyle. :D

Może za kilka miesięcy będę mógł się czymś pochwalić jeżeli chodzi o rozciągnięcie. Wiem, że naleśnik jest zajebiście trudny i niektórzy dochodzą do niego nawet w kilka lat także będę cierpliwy. :)

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów
Dodaj ćwiczenia też pod poziomkę rozkroczną bo potem łatwiej robić wyjścia do szpiczag.
Co do barków bo tam też padło pytanie to
Skin the cat po rozgrzewce ale przed treningiem. Dynamicznie i statycznie a po treningu wyłamywacz powinno załatwić sprawę
  • 1

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Dodaj ćwiczenia też pod poziomkę rozkroczną bo potem łatwiej robić wyjścia do szpiczag.
Co do barków bo tam też padło pytanie to
Skin the cat po rozgrzewce ale przed treningiem. Dynamicznie i statycznie a po treningu wyłamywacz powinno załatwić sprawę

Hahaha to dobrze, że tyle wystarczy bo jakoś od miesiąca robię właśnie tak jak mówisz, czyli intuicja mi dobrze podpowiadała. :D

• 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Matko rozciąganie jest masakryczne, o ile na treningu lubię ten ból kiedy robię te ostatnie powtórzenia to tutaj normalnie był prawie płacz z bólu. xd Ale jest spoko, cieszę się, że nareszcie robię coś żeby nie być już nierozciągniętą kłodą. :P Do pike stretch dodaję 5 kg. dużo pomaga, naleśnik hmm... widzę tu duuużo pracy zanim go osiągnę. :D Łamacz barków git jak zwykle, tylko że narazie robię z gumą, muszę wykombinować jakiś kijek do tego żebym kontrolował progres. Dzięki wszystkim że pomogliście z ułożeniem tego planu do rozciągania. ;)

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów

Zrób zdjęcie sobie jak to wygląda. Będzie co porównywać. 

Jeżeli boli to może na razie przeginasz. Powinien być delikatny dyskomfort moim zdaniem żeby się nie zniechęcić :) 

Ja łamacz progresowałem tak że co trening zmniejszałem o pół pięści rozstaw. Teraz doszedłem do limitu i pora dodać kilogramy. Tak jak to robią gimnastycy.

Kij od miotły będzie okej ^^ Odkręć szczotkę i jazda 

• 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Na początku bolało, ale nie taki normalny ból tylko taki inny, nie potrafię tego opisać, pierwsze w życiu rozciąganie, czuję że potem będzie lepiej, da się przyzwyczaić. :D Ze zdjęciami dobry pomysł, muszę zrobić sobie, żebym miał co porównywać za kilka miesięcy. Ten łamacz robię od jakiegoś miesiąca i jest super, barki uzdrawia normalnie, na pewno już nie zaprzestanę tego robić. ;)

• 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

https://www.instagra...gymnasticbodies obczaj gościa, ciekawe ile lat mi zajmie dojście do takiego poziomu w łamaczu barków. :D

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów

Ciężko się na to patrzy ^^ 

Spróbuj jeszcze wyłamywacz leżąc na brzuchu. Dobra opcja :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych