Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Moje HSPU

• Please log in to reply
182 replies to this topic

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
No ale przecież jak idzie to idzie. Wytrzymałość się trenuje zdychając a nie pachnąc :) A jak nie idzie to się robi do 7-5-4 czy tam ile max wejdzie. Ja np. Podciąganie robiłem piramidami i szybko doszło wytrzymałości :) przerwy 45 sekund. A i tak uważam, że typowo na wytrzymałość powinno się ćwiczyć hipertroficznie w większym zakresie powtórzeń bo to właśnie zwiększenie objętości sarkoplazmozy powoduje przyrost glikogenu między włóknami i dzięki temu jest więcej wytrzymałości ;)
  • 1

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

Teraz zgłupiałem :/ jak można "nie dać rady" zrobić piramidy? Przecież jedziesz 1 potem 2 i do tylu ile dasz rade max, a potem wracasz. Nawet jeśli max to będzie 3. W jakim sensie "nie dałeś rady"?

za duża była 1-2-3-4-5-4-3-2-1 przy hSPU to jeszcze nie mój pułap, spaliłem już przy 5, czyli za duży max założyłem

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

za duża była 1-2-3-4-5-4-3-2-1 przy hSPU to jeszcze nie mój pułap, spaliłem już przy 5, czyli za duży max założyłem

No ale po co zakładasz "jaka będzie" piramida? Robisz do tylu powtórzeń ile dasz radę zrobić maksymalnie. Jeśli zrobiłeś 4 i czujesz, że 5 nie śmigniesz to wracasz z powrotem na 3 i do 1. Easy as That :)

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

No ale po co zakładasz "jaka będzie" piramida? Robisz do tylu powtórzeń ile dasz radę zrobić maksymalnie. Jeśli zrobiłeś 4 i czujesz, że 5 nie śmigniesz to wracasz z powrotem na 3 i do 1. Easy as That :)

No racja, założyłem za duże cele od razu...

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

No dobra! Nie zrezygnowałem z drabin:) Teraz eksperymentuję z z intensywnością w piramidach HSPU:) 

Dzisiaj taka piramida weszła 1+2+3+ 3 i pół+ 2 i pół+2+1. Jak łatwo policzyć zajmuje ona 6 minut. Docelowo ma być oczywiście 1+2+3+4+3+2+1=16 z przerwami 1 minuta. Zapewniam, że zrobienie tego w 6 minut daje się odczuć:) Te 3 i pół oznacza, że nie dałem już rady a nie chciałem ciągnąć na chama więc zszedłem tylko do fazy negatywnej

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

No dobra! Nie zrezygnowałem z drabin:) Teraz eksperymentuję z z intensywnością w piramidach HSPU:) 

Dzisiaj taka piramida weszła 1+2+3+ 3 i pół+ 2 i pół+2+1. Jak łatwo policzyć zajmuje ona 6 minut. Docelowo ma być oczywiście 1+2+3+4+3+2+1=16 z przerwami 1 minuta. Zapewniam, że zrobienie tego w 6 minut daje się odczuć :) Te 3 i pół oznacza, że nie dałem już rady a nie chciałem ciągnąć na chama więc zszedłem tylko do fazy negatywnej

I bardzo dobrze :) Polecam tylko jednak wyczuć kiedy już nie dasz rady 1 więcej bo robiąc do nieudanej próby obciążasz dość mocno układ nerwowy, a to raczej nie będzie pomocne w zdobywaniu siły czy wytrzymałości. Na luzie da radę wiedzieć, że to już był maks i kolejna seria idzie o 1 mniejsza :)

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

trochę psioczyłem na te drabiny ale jak tak teraz patrzę to w życiu nie miałem tak wyrzeźbionych barów:) Zakupiłem też gumę do flossingu dziś. Będzie dobrze:)

• 0

warrumin

warrumin

Advanced Member

• Użytkownik
  • 195 posts
A co sądzicie o planie "the fighter pull-up program" Tsatsouline'a, tylko, że zamiast podciagniec remix wykonywalby hspu? Tu macie link jak ktoś nie jest zaznajomiony: http://www.strongfir...ogram-revisited
Jest to coś podobnego do tego o czym mówił merfi, ale jednak to co innego niż drabiny.
I jeszcze jedna sprawa. Mam zamiar włączyć do swojego treningi hspu, ale zastanawia mnie czy zakres ruchu, kiedy ręce trzymam na ziemi jest wystarczający. Może lepiej byłoby wymyślić coś na czym bym mógł postawic ręce i zwiększyć zakres ruchu?
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Ja w ogóle powiem od siebie, że wywaliłem zupełnie hspu przy ścianie ze swojego planu treningowego bo podobno uczy nie tych wzorców ruchowych i kompletnie nie przydaje się potem do robienia normalnego free hspu. Rzeczywiście sam nawet odczułem jak różne są od siebie te dwa ćwiczenia. Moim skromnym zdaniem dużo lepiej jest skupić się na prawidłowych pike pushups z nogami na krześle. W ten sposób uczymy się prawidłowego wzorcu ruchowego i poszczególnych elementów przygotowanych pod free hspu, a wycisk jest taki sam jak nie większy niż przy ścianie. Przy okazji dużo lepiej wzmacnia to barki, triceps i mięśnie biorące faktyczny udział w handstand pushups. HSPU przy ścianie powoduje wygięcie pleców, za szerokie prowadzenie rąk, barki nie wychodzą za ręce itd itd. To wszystko jest bardzo pięknie wytłumaczone tutaj:

Polecam :)

• 1

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

A co sądzicie o planie "the fighter pull-up program" Tsatsouline'a, tylko, że zamiast podciagniec remix wykonywalby hspu? Tu macie link jak ktoś nie jest zaznajomiony: http://www.strongfir...ogram-revisited
Jest to coś podobnego do tego o czym mówił merfi, ale jednak to co innego niż drabiny.
I jeszcze jedna sprawa. Mam zamiar włączyć do swojego treningi hspu, ale zastanawia mnie czy zakres ruchu, kiedy ręce trzymam na ziemi jest wystarczający. Może lepiej byłoby wymyślić coś na czym bym mógł postawic ręce i zwiększyć zakres ruchu?

Ciekawe.To wygląda jak drabiny malejące po jednej dziennie. Kto wie? Może skuszę się i zrobię 1 taki miesiąc?:) Co do zwiększenia zakresu ruchu to owszem można ale nie od razu bo to nie hop siup. Próbowałem raz na poręczach i...oj ciężko:)

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

HSPU przy ścianie powoduje wygięcie pleców, za szerokie prowadzenie rąk, barki nie wychodzą za ręce itd itd. 

No wiem, że technicznie to z tymi swoimi ściennymi leżę...Barki mogą wyjść za ręce przy ścianie ale tylko w sytuacji kiedy ręce dam jeszcze dalej od ściany niż zwykle co oczywiście powoduje jeszcze większe wygięcie pleców..czyli słabo:) No ale ja nie celuję póki co we free

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

No wiem, że technicznie to z tymi swoimi ściennymi leżę...Barki mogą wyjść za ręce przy ścianie ale tylko w sytuacji kiedy ręce dam jeszcze dalej od ściany niż zwykle co oczywiście powoduje jeszcze większe wygięcie pleców..czyli słabo:) No ale ja nie celuję póki co we free

Dlatego ogólnie mógłbyś spróbować ćwiczenia które się nazywa Declined Pike Pushups i jest w 7 minucie poradnika, który wkleiłem. Twoje barki dostaną lepszy wycisk ale i cała reszta wzorców ruchowych zostanie zachowana niż przy tym co robisz obecnie. Dzięki temu kiedyś free HSPU po prostu samo Ci wejdzie jak tylko nauczysz się stać na rękach :) Warto to przemyśleć.

• 1

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

Dlatego ogólnie mógłbyś spróbować ćwiczenia które się nazywa Declined Pike Pushups i jest w 7 minucie poradnika, który wkleiłem. Twoje barki dostaną lepszy wycisk ale i cała reszta wzorców ruchowych zostanie zachowana niż przy tym co robisz obecnie. Dzięki temu kiedyś free HSPU po prostu samo Ci wejdzie jak tylko nauczysz się stać na rękach :) Warto to przemyśleć.

Nie zamykam się na to. Myślę, że hspu free już by teraz weszło bo siła na tyle jest ale brak koordynacji i balansu:) Nigdy po prostu nie trenowałem pod stanie na rękach 

• 0

warrumin

warrumin

Advanced Member

• Użytkownik
  • 195 posts
Mnie przy pike push ups bolą łydki :/ Czy powinienem je po prostu częściej rozciągać? A film widziałem jakiś czas temu, może wrócę do progresji z niego pod free hspu.
  • 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

ok! napaliłem się i będę testował program fighter pull-up tyle, że zastosowany do HSPU. Zaczynam od dzisiaj i będę relacjonował. Widzę, że ta metoda to drabiny połączone ze smarowaniem gwintów. Nie wiadomo jak to się sprawdzi w hspu bo potencjalnie jest zrobione do podciągania ale pożyjemy zobaczymy:)

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

2 dzień programu fighter, który stosuję do hspu. Na razie jest łatwo bo przy życiówce 7 powtórzeń dzisiaj drabina 5 4 3 2 2. Dopiero w 3 tygodniu wchodzi 7 powtórzeń. Nie wiem czy ten program wyklucza robienie innych rzeczy no ale i tak robię:) Dziś wznosy nóg do drążka 10x8 przysiady 10x25. Trochę spider crawl 2x2 minuty. Trochę skin the cat i tuck front lever. Oprócz tego voodoo flossing na nadgarstki i coś na plecy (mostki krótkie oraz trifecta)

• 0

warrumin

warrumin

Advanced Member

• Użytkownik
  • 195 posts
Okazało się, że ja po prostu za mały kąt między nogami a tułowiem przyjmowałem i dlatego bolały mnie łydki, teraz jest już wszystko okej. A co do planu remix, to masz tam napisane, że jeśli twój max wynosi 7 to startujesz od tego tygodnia, co zaczyna się 7 podciągnięć. Oczywiście możesz zaczynać od pierwszego dnia, chociaż nie ma przymusu :)
  • 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

zacząłem od pierwszego na wszelki wypadek:)

• 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,145 posts
  • LokalizacjaSzczecin

Ja jak próbuje declined pike push ups ale chyba za mało rozciągnięty jestem bo moję ręce z górą nie tworzy lini xD Powzoruje się tym filmikiem i zaniecham na razie robienia hspu przy ścianie, gościu ogarnia więc myslę pójdę jego myślą.

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

Program fighter zastosowany do HSPU dzień 5. Sekwencja 5 5 4 3 2. Czuję jak idzie siła. 5 powtórzeń z coraz mniejszym wysiłkiem (przy moim maxie 7). Powinno zadziałać. Cel ten sam-zwiększenie ilości powtórzeń w pojedynczej serii. Jak walnę życiówkę wkleję video:)

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users