Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Jakie proporcje makroskładników?

• Please log in to reply
98 replies to this topic

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts
Widze Merfi ze niczego sie nie nauczyles. Brak Ci argumentów ale idziesz na wojnę. Tylko pogratulować podejścia.
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Merfi mi nie chodzi o to w co kto wierzy i jakie ma poglady czy podejscie a jedynie o fakty. To, ze istnieja wegetarianie czy liczacy kalorie nie dowodzi tego, ze oni maja slusznosc, bo wtedy rownie dobrze istnienie terrorystow czy pedofilow mozna tak samo uzasadnic - jezeli istnieja to znaczy, ze to co robia ma sens.

Liczenie kalorii to efekt propagandy pomieszanej z niedouczeniem, a konkretnie z blednego zrozumienia pierwszej zasady termodynamiki, co w miare przystepnie bylo wylozone w jednym z linkow, ktory ci podalem. Zasada termodynamiki jedynie OPISUJE zjawisko ale NIE TLUMACZY jego przyczyn. Niestety tego nie chce zauwazyc nikt, bo to jest wygodne, liczniki kalorii, diety oparte na bilansach, produkty "zero calories" itp to biznes. Myslisz, ze tloczac dziennie pare litrow coli "zero" nie utyjesz? Sprobuj! Wszystkim jest wygodnie a dietetycy na tym czesza gruby hajs, widze ile znajomi z pracy placa dietetykowi za miesieczne plany z rozpiskami kalorycznymi, zra jakis proszek proteinowy "low calories" i nie moga schudnac. Smieje sie z nich popijajac zoltka smietanka 30% i pijac kawe z maslem.

Wkleilem ci zdjecie kalorymetru, prymitywnej blaszanej puszki, ktora ma symulowac zlozonosc ludzkiego ukladu trawiennego, pewnie nawet nie kliknales, bo widze, ze to do ciebie nie dociera. Nauka ma to do siebie, ze zawsze probuje opisac jakies zjawisko i ujac je w jakies schematyczne ramy, nawet tam gdzie sie nie da. I to jest wlasnie ten aspekt, ktrorego policzcy sie NIE DA. Tak jak mozna podac srednie zalesienie ziemi w rejonie Podkarpacia, ale tak naprawde jak zmierzysz dowolny hektar nie ANI RAZU nie trafisz w ta srednia statystyke, o  taka sama, o ktora sa oparte wzory do wyliczania dziennego PPM. Czyli tak jak w cytacie z ksiazki, ktora zacytowalem i autor, genetyk pisal, ze predzej wygrasz na loterii niz trafisz.

Z mojej strony tez tyle, bo nie jestem Don Kichotem i z wiatrakami nie chce mi sie walczyc i po raz n-ty pisac w koiko tego samego. Powodzenia w dalszej redukcji. :)

Edited by Salute!, 25 November 2015 - 12:27 PM.

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
Spróbowałem zielonej herbaty hamasa jas yuki houjicha z kawałkiem masła, nawet smaczna, kawy w ogole nie pijam.

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
Merfi84, sprobuj jednak zjesc 60g maselka ze swoim posiłkiem. ;)

• 0

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Spróbowałem zielonej herbaty hamasa jas yuki houjicha z kawałkiem masła, nawet smaczna, kawy w ogole nie pijam.

Szybko sie popraw ;)

Multiple cups of coffee a day linked to lower risk of premature death

http://www.upi.com/H.../1021447765068/

Herbate z maslem pijaja np w Nepalu

Edited by Salute!, 25 November 2015 - 12:25 PM.

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Widze Merfi ze niczego sie nie nauczyles. Brak Ci argumentów ale idziesz na wojnę. Tylko pogratulować podejścia.

Nie idę na wojnę. Jako argument - dostałeś film w którym koleś obala większość teorii o którą opiera się dieta wysokotłuszczowa - czyli tak bardzo złego wpływu insuliny na organizm człowieka i tak bardzo złego wpływu węgli. Wszystko co mówi dla mnie brzmi tak samo rozsądnie jak wszystko co wyczytałem w linkach, które zostały tu wcześniej wklejone. Jeśli już piszesz o argumentach to proszę wylicz mi poniżej w czym chłop się myli? (obejrzałeś to chociaż czy nie bo nie?) Ja o tym nie podyskutuję bo nie mam takiej wiedzy z zakresu chemii, biochemii, biologii itd. Podkreślam po raz N-TY, że nie krytykuję żadnego sposobu odżywiania się jeśli komuś daje zamierzone efekty. Jedynie nie zgadzam się z nazywaniem mojego postępowania błędnym bądź głupim. Nie zgadzam się i tyle.

Edited by Merfi84, 25 November 2015 - 12:31 PM.

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Dostałeś film w którym koleś obala większość teorii o którą opiera się dieta wysokotłuszczowa.

Ale on niczego nie obala, jedynie osoby, ktore nie maja o tym pojecia moga miec takie wrazenie. Wolowina wydziela wiecej insuliny niz ryz? Nie wiem o czym on wie o czym mowi, badanie poziomu insuliny jest bardzo drogie, poziom glukozy mozesz sobie zmierzyc sam. To co on tlumaczy, ze bialko moze podnosci cukier we krwi to dlatego, ze kazdy nadmiar bialka jest przetwarzany na cukier ze sprawnoscia do 58%. Aminokwasy glukogenne w bialku podnosza tez glukoze we krwi, to nie sa zadne czary, ale chyba masz o tym blade pojecie (nie napisze, ze piszesz bzdury, bo znowu sie obrazisz). Do tego garsc wybiorczych badan. No on raczej "zalecen do diety wysokotluszczowej, niskoweglowodanowej nie widzi", no popatrz ja ci moge cisnac linkiem gdzie kolo o wiele wiekszy od tego lalusia w rozowej koszulce tlumaczy, ze to ma jak najbardziej sens, masz sluchaj

Edited by Salute!, 25 November 2015 - 12:35 PM.

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
Tutaj macie cos o masle

https://youtu.be/tIOb5A-EYKg

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Salute! Słucham kolejnego filmiku, który brzmi dokładnie tak samo rozsądnie jak każdy inny o innym podejściu do żywienia. Dobra Panowie bo mam dosyć :) Uznaję, że tak jak człowiek jest różnorodny, tak podejście do żywienia jest różnorodne i nie istnieje jeden dobry sposób. Jeśli Wy uważacie, że istnieje tylko jeden dobry sposób i są nim diety wysokotłuszczowe to pozdrawiam i nie piszę już więcej bo dużo tego off topu się zrobiło ;)

Edited by Merfi84, 25 November 2015 - 12:49 PM.

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts
Jestem za.

Wierzyć w mity możesz bo to Twoja prywatna sprawa ale nie przekazuj ich dalej bo to już jest szkodliwe społecznie :D

Za tym tez.
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

No i sprowokowałeś mnie znowu. Ehh. Po pierwsze nie wiem czemu zacytowałeś mnie, skoro ja niczego takiego nie napisałem. Jeśli mnie Pamięć nie myli to są Twoje słowa. Po drugie złośliwość jest zbyteczna ponieważ na całą rzeszę zwolenników Twoich przekonań znajdzie się cała rzesza równie mądrych i popartych badaniami zwolenników przekonań, które będą Twoim przeczyły. Zwykłą bufoniadą jest wychodzenie w rozmowie z założenia, że zjadło się wszystkie rozumy i wie się najlepiej. Ba. Nawet bardzo zasłużeni ludzie nauki typu Albert Einstein nie przyjmowali wszystkiego co udowodnili za pewnik ponieważ jak już historia niejednokrotnie pokazywała - nauka jest zmienną. Trzecia sprawa to taka, że nie wiem po co mnie prowokujesz. Naprawdę jesteś takim bufonem i złośliwcem, że nie potrafisz zwyczajnie się pożegnać? Bo jak zauważyłem na pewno nie umiesz założyć, że możesz nie mieć racji :)

Edited by Merfi84, 25 November 2015 - 13:48 PM.

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Po pierwsze nie wiem czemu zacytowałeś mnie, skoro ja niczego takiego nie napisałem. Jeśli mnie Pamięć nie myli to są Twoje słowa.

No to jednak cie myli, bo twoje: http://kalistenikapo...nu/#entry109979

Skonczmy te rozmowe, okazuje sie, ze w jednym temacie nie jestes czegos pewien i zadajesz pytania a w drugim jestes tego pewien na conajmniej 120%. Wyliczlem ci w czym sie "chlop myli" jak chciales, dotarlo cos z tego do ciebie? Nie, bo jak piszesz nie masz wiedzy z "zakresu chemii, biochemii, biologii itd.".

Wiec po prostu zamiast sie upierac poczytaj te biochemie i biologie, dalem ci swietny link do biochemii w pigulce. Jezeli bedziesz WIEDZIAL to nie bedziesz musial nikomu wierzyc, tylko bedziesz to w stanie zweryfikowac. Na innym forum trener po AWF napisal, ze chleb mu "otwiera kanaly energetyczne", jezeli nie posiadasz wiedzy, to jego autorytet spowoduje, ze mu uwierzysz. Tak to dziala, to proste.

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

No to jednak cie myli, bo twoje: http://kalistenikapo...nu/#entry109979

Skonczmy te rozmowe, okazuje sie, ze w jednym temacie nie jestes czegos pewien i zadajesz pytania a w drugim jestes tego pewien na conajmniej 120%. Wyliczlem ci w czym sie "chlop myli" jak chciales, dotarlo cos z tego do ciebie? Nie, bo jak piszesz nie masz wiedzy z "zakresu chemii, biochemii, biologii itd.".

Wiec po prostu zamiast sie upierac poczytaj te biochemie i biologie, dalem ci swietny link do biochemii w pigulce. Jezeli bedziesz WIEDZIAL to nie bedziesz musial nikomu wierzyc, tylko bedziesz to w stanie zweryfikowac. Na innym forum trener po AWF napisal, ze chleb mu "otwiera kanaly energetyczne", jezeli nie posiadasz wiedzy, to jego autorytet spowoduje, ze mu uwierzysz. Tak to dziala, to proste.

Gdzie ja napisałem, że jestem pewny czegoś w 120%? Jestem pewien w 100% tego, że nie ma jednego przepisu dla wszystkich i jestem pewien, że różne podejścia do żywienia są dla różnych ludzi lepsze. Raczej stronę pewną w 120% i przeczącą wszystkiemu co się nie zgadza z Twoim podejściem do jedzenia jesteś Ty w tej rozmowie. Ja przyznaję, że wiem mało. Przyznaję, że nie podyskutuję o tym na poziomie biochemii. Przyznaję też po przeczytaniu wszystkiego co wkleiłeś, że ma to sens. Natomiast nie uważam, że jedzenie dużych ilości tłuszczu, a małej ilości ww jest zajebiste chociażby z powodu tego, że nie każdy człowiek lubi tłuste żarcie. Mi np. tłuste żarcie zalega w żołądu i czuję się po takim ociężały i ospały. Nie uważam też, że receptą na super sylwetkę, super zdrowie i jeszcze do tego piękne mięśnie jest dla każdego człowieka ta czy tamta dieta. I wracam po raz enty do początku tej rozmowy - NIE uważam, że ktoś kto je ww i liczy kalorie i jest zadowolony z efektów popełnia błąd. To Ty w tej rozmowie zdajesz się mieć jedną objawioną prawdę na żywienie i wszystko co twierdzi inaczej jest be be.

Dyskusja wkleiła ci się nie ta ale już sobie przypominam. Przyznaję, że to mój tekst :)

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

A tak już zupełnie poza całą dyskusją Twoją sylwetkę również z chęcią bym zobaczył. Masz gdzieś jakieś insta albo coś innego gdzie mogę Cię zobaczyć? :)

Edited by Merfi84, 25 November 2015 - 14:49 PM.

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
No i sprowokowałeś mnie znowu.

Po prostu ignorujesz i tyle nie wiesz co zrobic, nie badz zazarty, ty wiesz swoje i daz po swojemu do celu.

Nie pisz na hama skoro nie musisz, nikt nie bedzie tutaj walkowal sryliard razy biochemi w pugulce pobownie.

• 0

Eddiusz

Eddiusz

Member

• Użytkownik
  • 10 posts

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, fajnie że się taka dyskusja wywiązała, dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy :D

tak przy okazji, co według Was jest bardziej "opłacalne": przy średnim BF 15-16% redukcja, a później czystsza masówka, czy przytycie do założonego poziomu, a następnie redukcja? Przez "opłacalne" mam na myśli to, w której z opcji stracimy mniej mięśnia. Nie wiem, czy wyraziłem się dosyć jasno z pytaniem :unsure:

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts

Nie idę na wojnę. Jako argument - dostałeś film w którym koleś obala większość teorii o którą opiera się dieta wysokotłuszczowa - czyli tak bardzo złego wpływu insuliny na organizm człowieka i tak bardzo złego wpływu węgli. Wszystko co mówi dla mnie brzmi tak samo rozsądnie jak wszystko co wyczytałem w linkach, które zostały tu wcześniej wklejone. Jeśli już piszesz o argumentach to proszę wylicz mi poniżej w czym chłop się myli? (obejrzałeś to chociaż czy nie bo nie?) Ja o tym nie podyskutuję bo nie mam takiej wiedzy z zakresu chemii, biochemii, biologii itd. Podkreślam po raz N-TY, że nie krytykuję żadnego sposobu odżywiania się jeśli komuś daje zamierzone efekty. Jedynie nie zgadzam się z nazywaniem mojego postępowania błędnym bądź głupim. Nie zgadzam się i tyle.

Wcześniej nie obejżałem tego filmiku bo kiedy odpisywałem byłem w pracy. Odniosłem się tylko do kontekstu Twojej wypowiedzi ktrą odczytałęm w taki a nie iny sposób.
Teraz obejżałem ten filmik i odniosę sie do niego. Zaznaczam odrazu że nie neguję wiedzy tego Pana jednakże na swój rozum zauważyłem kilka nieścisłości. Min

4:15 mówi o badaniu osób na diecie bardzo wysoko węglowodanowej. Moja dieta była bardzo podobna zanim zacząłem jećć tak jak teraz. Waga wachała się między 112kg a 115kg z tendencją zwyżkową. Więc według mnie nie da się zbudować estetycznej sylwetki na takiej diecie.

8:45 zjedz tabliczkę mlecznej czekolady i nie bądź po niej głodny po 30min, tak samo działąją makarony czy ziemniaki. Po jednej góra dwóch godzinach ponowanie jesteś głodny. Więc jak insulina, której poziom po zjedzeniu węgli jest podniesiony może chamować apetyt? Apetyt chamuje tłuszcz który dodajemy do posiłku. Węgle tylko wzmagają apetyt. Wystarczy wziąć za przykład napoje słodzone. Po jednym kubku coli masz ochotę na następny po kilku minutach.

9:10 jeżeli proteiny moga stymulować wydzielanie insuliny to jakim to możliwe, że np. mięso, jedno z głównych źródeł białka ma indeks glikemiczny 0?

http://www.glukoza.p...kemiczny-tabele

Poza tym Salute! już odniósł się do tego stwierdzenia.

11:30 o wyrzucie insuliny przez węgle jest artykuł na forum zamieszczony przez Justy ale niestety nie mogę go znaleźć. Jakby ktoś pamiętał gdzie jest to niech poda link do niego. Tam zostało to wszystko co Pan Bilczyński w tym względzie powiedział obalone. Gdyby tak było jak Pan Bilczyński mówi to po zjedzeniu mięsa byłbym senny bardziej niż po zjedzeniu talerza makaronu, niestety jest na odwrót.

12:20 kto normalnie zjada czystą glukozę???

17:35 na śniadanie często zjadam (ledwo wciskam) 7 jajek na twardo z kilkoma plastarmi żółtego sera. Gdybym jadł je np. z chlebem zjadłbym jeszcze więcej jaj niż bez chleba. Po takim sniadaniu nie chce mi się spać, po chlebie chciało mi się spać, byłem przeraźliwie senny. Jak to ma się do tych cytowanych badań? Rozumiem, że mam się czuć wyróżniony że nie działąją na mnie te wspaniałem badania naukowe, w sumie jakbym był jednostką wybitną wyłamującą się z wszelkich reguł wynależionych przez naukowców.

18:20 o barierze krew mózg polecam poczytać w książce "Dieta bez pszenicy"

19:00 jadłem zbilansowane posiłki, jakieś mięsko, ziemniaczki/makaron/kasza, surówka. Po zjedzeniu obiadu byłem senny, no ale według Pana Bilczyńskiego nie powininem, ciekawe... i po raz kolejny pytam, po kiego grzyba jeść czystą glukozę???

Co do kwestii bilansu kalorycznego to myślę, że już wystarczająco dużo przeciwko niemu zostało w tym temacie napisane i został dokumentnie obalony.

Nie neguję wiedzy Pana Bilczyńskiego, jednakże wierzę bardziej Panom Daviesowi oraz Lutzowi który badał wpływ diety węglowodanowej na organizm człowieka dłużej niż Pan Bilczyński żyje.

Natomiast nie uważam, że jedzenie dużych ilości tłuszczu, a małej ilości ww jest zajebiste chociażby z powodu tego, że nie każdy człowiek lubi tłuste żarcie. Mi np. tłuste żarcie zalega w żołądu i czuję się po takim ociężały i ospały. Nie uważam też, że receptą na super sylwetkę, super zdrowie i jeszcze do tego piękne mięśnie jest dla każdego człowieka ta czy tamta dieta. I wracam po raz enty do początku tej rozmowy - NIE uważam, że ktoś kto je ww i liczy kalorie i jest zadowolony z efektów popełnia błąd. To Ty w tej rozmowie zdajesz się mieć jedną objawioną prawdę na żywienie i wszystko co twierdzi inaczej jest be be.

Myślę, że mylisz dietę wysokotłuszczową z inną "dietą" w której posiłki ociekają tłuszczem, pije się olej szklankami i wogóle zjada masło i smalec kostkami na śniadanie popijając poranną kawą lub herbatą. Otóż nie, nie ma to nic wspólnego z taką dietą wspólnego. Chodzi w niej o to aby jedzenie było bogate w tłuszcze naturalnie w jedzeniu występujące. Takie jedzenie nie ma nic wspólnego z tłustym jedzeniem. To właśnie te wszystkie panierki i dodatki chłonące tłuszcz, a wzasadzie olej roślinny bo większość osób na takim smaży ociekają tłuszczem. Możesz sobie dodać troszkę masła do kawy jak robi to Salute! ale na pewno nie jest to przeogromna ilość.

Na przykład schabowy panierowany ma o wiele więcej tłuszczu niż schabowy tylko utłuczony i usmażony na głębokim smalcu. W dodatku ten drugi jest dużo smaczniejszy. Mięso wrzucone na mocno rozgrzany olej zamyka swoje pory i nie chłonie tłuszczu lub robi to w bardzo małej ilości. Więc jak to ma się do dań ociekających tłuszczem.

A jeżeli obiad składa się z panierowanego mięska, ziemniaczków polanych tłuszczykiem ze smażenia to naprawdę nie dziwię się, że ktoś może być po takim posiłku ospały i że coś leży mu na żołądku.

Odniosę się jeszcze do różnych "poprawnych" styłów odrzywiania i diet. Człowiek jest z natury wszystkożercą, jednakże z naciskiem na mięso bo tak został przystosowany. Chociażby zęby. Bliżej nam do mięsożerców niż rożlinożerców. Te wszystkie diety i style żywienia są tak naprawdę tylko wymysłem współczesności aby ludzie mieli gupoty o których moga gadać i wydawać na nie pieniądze. Przykładem eskimosi. Jedzą praktycznie tylko mięso i sa zdrowi, czasem jak się zrobi cieplen to jakieś jagódki. I tyle. Nie myślą na zasadzie, taki chleb czy taki, taka marchew czy taka. On po prostu upoluje fokę czy złowi rybę, zje i ma w nosie jakieś kaloryczności, makro i mikroskładniki. On wie że zjadł i ze jest to dobre bo tak jedli wszyscy jego przodkowie i nie mieli żadnych chorób współczesnych które zaczęły się rozwijać wtedy gdy ludzie przeszli na diety oparte w głównej mierze o węglowodany.

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, fajnie że się taka dyskusja wywiązała, dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy :D

tak przy okazji, co według Was jest bardziej "opłacalne": przy średnim BF 15-16% redukcja, a później czystsza masówka, czy przytycie do założonego poziomu, a następnie redukcja? Przez "opłacalne" mam na myśli to, w której z opcji stracimy mniej mięśnia. Nie wiem, czy wyraziłem się dosyć jasno z pytaniem :unsure:

Ja osobiście na Twoim miejscu nie przejmowałbym się dietą tylko po prostu ćwiczył i dawał z siebie wszystko na treningach, a sylwetka i masa same przyjdą

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
Salute!, o jakiej wadze mniej wiecej wrzucasz ta kostke masła do kawy?

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Zalezy jaki kubek, ale do takiego typowego 0,33 to roznie, od lyzeczki do cwierc kostki. Do wiekszego to wiecej :D Zalezy czy dodaje jeszcze kokosowy, przyprawy etc.

To bardzo indywidualna kwestia, smaku, pobudzenia, nie ma scislych regul, bo wiesz, bilanse i zasady sa do.... ;)

Mistrzowie sami tworza zasady ;)

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users