AKTUALIZACJA
19 Kwiecień
Rest Day
20 Kwiecień
Rest Day
Zakończyłem załatwianie badań okresowych. Oczywiście wszystko ok, ale jak człowiek nie rozumie opisu lekarza specjalisty to zaraz myśli że coś jest nie ten tego. Opis EKG wyglądał następująco: "rytm zatokowy nierównomierny 60-70/min (nierównomierność zatokowa); oś serca pośrednia; Patologiczny załamek Q w III z redukcją na wdechu; oś St-T b.z". Gdyby ktoś chciał wiedzieć to:
- rytm zatokowy, czyli rytm serca to nic innego jak ilość uderzeń w czasie 1 minut. Wiadomo, u osób aktywnych fizycznie jest inne, chociażby znany biegaczom pan Zatopek miał 30 takich uderzeń w tym czasie i czuł się świetnie. Normalne badanie wskazywałoby na problemy z sercem, takie jak bradykardia.
- oś serca pośrednia to prawidłowa
- załamek Q - tutaj miełem zagwózdkę ze zrozumieniem, ale ostatecznie nie świadczy o niczym jeśli występuje w jednym odgałęzieniu.
Tak z grubsza, bo nie jestem kardiologiem.
21 Kwiecień
Tutaj już na wyjeździe. U teściów z rodzinką. Zabrałem kulę 24kg i nie wiedząc za bardzo co by na szybko zrobić zabrałem się za BENT&SINISTER. Wersja minimalistyczna, czyli 5x BP i 5x10/10 wymachów jednorącz. Postanowiłem też trzymać się tego programu jak długo tylko się będzie dało, i chciało.
22 Kwiecień
B&S: BP 1x5@24, 1HSW 5x10/10@24 (czyli jak wyżej napisałem).
Do tego dorzuciłem jeszcze Pistolety z odważnikiem 24k. 1x Prawa, 1x Lewa EMOM przez 10 minut. Prosta matematyka, wyszło 10 przysiadów na nogę w czasie 10 minut z ww. kulą.
23 Kwiecień
B&S: BP 1x5@24, 1HSW 5x10/10@24.
Znów "mały dodatek". Tym razie takie "combo":
15x wymach oburącz z kulą 24kg
10x Goblety z tą samą kulą
10x Pompki
Całość x5 w czasie 10 minut. Oj nie jest to takie łatwie. Może jak bym tak popracował na tym to wycisnąłbym 10 powtórzeń w tym czasie? Ale to nie jest mój obecny cel, więc traktuję to jaki taki drobny epizod.
24 Kwiecień
Powrót do domu.
B&S: BP 1x5@24, 1HSW 5x10/10@24
25 Kwiecień
B&S: BP 1x4@24 + 1x1@32, 1HSW 10/10@(24,32,24,24,32) (dodałem kulę 32kg w kilku powtórzeniach zaróbno BP jak i w wymachach)
Pull-up Test: 12 powtórzeń na kółkach
Świetnie, do odznaki w tej konkurencji brakuje tylko 2 powtórzeń 
26 Kwiecień
Krótka sesja biegania. 5km w tempie 5:16min/km. Przyzwoicie, ale nie najlepiej.
27 Kwiecień
Pull&Swing
Drabiny podciągania na kółkach 5x(1,2,3,4,5,6)
Zwis jednorącz na kółku 2x10s
Wymachy oburącz 5x10@40
Skłony tułowia w czasie 2min: 50 potórzeń
28 Kwiecień
Rest Day (przymusowy)
Zajęcia ze szkolenia ogniowego trwały tak długo, że jak wróciłem do domu musiałem się zająć sprawami ważniejszymi, czyli rodziną. Zakupy z córą, krótka zabawa w piaskownicy, potem kąpiele itd. Patrzę na zegarem a tam 21:00. Rano na służbę, więc dałem sobie spokój i poszedłem spać.
Dziś
Służba.
Po tym krótkim wstępie aktualizującym dziennik w skrócie opiszę jak będzie wyglądał mój najbliszy miesiąc treningowy.
W związku ze zbliżającym się egzaminem ze sprawności fizycznej w robocie, doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie zminimalizować wszystko do absolutnego minimum zapewniającego uzyskanie jak najlepszych wyników w czterech konkurencjach na tymże egzaminie. Przypomnę, wraz z wynikami jakie chcę uzyskać, wyglądają one następująco:
- Marszobieg na 3k: 12:30
- Skłony tułowia w 2min: 65
- Podciąganie na drążku: 14
- Bieg wahadłowy 10x10m: 29,2s
Plan jest zatem następujący:
x3 w tygodniu: Pull&Swing.
Element Pull, czyli podciąganie, będę realizował w formie drabin. Podział następujący: Medium, Light, Heavy. W dniu M robię 5 drabin, w dniu L tylko 3, natomiast w dniu H drabiny z obciążeniem 16kg.
Wymachy z kulą 40kg także podzielone na dni MLH. Za każdym razem będzie to 10x10, przy czym stopień trudności kryje się za ilością oddechów w stosunku do wymachów. Wynosił będzie odpowiednio:
Medium: 2:1
Light: 1:1
Heavy: 5:1
3x w tygodniu: Bieganie i kalistenika.
Bieganie: jeden bieg szybki na 5km, jeden dzień z interwałami, jeden dzień z treningiem pod 10x10m
Kalistenika: skromnie, koncentracja nad progresem do pompki na jednej ręce (bo to jak robię teraz pozostawia wiele do życzenia), przysiady na jednej nodze (doskonalenie techniki), progresja do wagi przodem oraz korpus (tutaj także praca nad wynikiem w skłonach na m.brzucha w czasie 2 minut).
7x w tygodniu: Bent&Sinister z kulą 24kg. Od czasu do czasu dodam kulę 32kg w kilku powtórzeniach BP i wymachach, a także zrobię dzień wolny. BP po 5 powtórzen, natomiast wymachy z kulą 5x10/10.
Dzisiaj sprawdzę w praktyce drabinę ciężką, czyli z obciążeniem 16kg oraz wymachy z ww. stosunkiem. Może nawet sobie ręcznie tętno zmierzę ;-)