Pyszny burger domowej roboty
Składniki:
razowe bułki - 2 szt
wołowina - 120g
czerwona cebula - 2/3 krążki
pomidor - 1 duży plaster
boczek - 1 plaster
ogórek małosolny - 1/2 plasterki
ser żółty - 1 plaster
sałata lodowa - 1/2 posiekane liście
ketchup - 1/2 łyżki
olej
sól
czarny pieprz mielony
1. Zmielić wołowinę, dodać do niej odrobinę wody, dokładnie wymieszać.
2. Uformować 2 podobnej wielkości burgery.
3. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
4. Po schłodzeniu wyciągamy i nacieramy burgery olejem, żeby się nie kleił podczas grillowania.
5. Obsypujemy sporą ilością pieprzu.
6. Grillujemy mięso około 2-3 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania solimy mięso i układamy na nim ser i czekamy aż się stopi.
7. Grillujemy bułki.
8. W międzyczasie grillujemy cebulę oraz boczek.
9. Składamy burgera: porcja sosu, następnie sałata, mięso, pomidor, cebula oraz ogórek. Drugą część też polewamy ketchupem. Smacznego!