Ehh... :/ Swego czasu prostowałem łokcie całkowicie w podciąganiu (jak robiłem jeszcze po 8 w serii z tego co pamiętam), ale przeczytałem jeden z artykułów na fabryce siły no i wydawało mi się, że ludzie którzy tam piszą to 100% specjaliści, no i było, że prostowanie całkowicie łokci niszczy stawy i może powodować bóle, no i czasem miewałem bóle w lewym łokciu-przedramieniu (ból promieniujący) choć to może dlatego, że jak byłem mały to wsadziłem łokieć w gorącą kawę i miewałem bóle też mn. przy hantlach jak parę razy zrobiłem tak, żeby zobaczyć jak to jest i jak mięśnie pracują. Jak przestałem prostować łokcie, to ból występował rzadziej. Ale widzę, że skoro tyle osób poleca mi prostowanie łokci, to widzę, że byłem w błędzie, sądząc, że to prostowanie jest złe. Dzięki wszystkim, za rady. Na pewno to poprawię, na początek zredukuję trochę liczbę powtórzeń do 10-12 (zobaczę ile wyjdzie mi w hollow i z ogarniętą techniką. Żaden nauczyciel ani nikt kto ćwiczy nie napominał mnie, że robię źle, raczej każdy był pod wrażeniem, że robię w takich ilościach. Dodatkowo większość z osób które oglądałem na yt w dosyć podobny sposób wykonuje podciągnięcia, więc to mnie upewniało, że jest ok. Szkoda, że zawiodłem wasze oczekiwania i przepraszam za to, siebie w sumie widzę, że w ten sposób też zawiodłem. Co do pomagania nogami szczególnie przy neutralach, to jak już wspominałem, strasznie się spompowałem, bo za małe przerwy pomiędzy ćwiczeniami robiłem, jednak to nie tłumaczy w pełni wszystkiego, wszystko przyjmuję na klatę. I będzie lepiej
Postaram się nagrać filmik wszystkich pozostałych ćwiczeń kalistenicznych jakie wykonuję i wrzucić do oceny techniki ...
Dziś też zrobiłem trening
6x5 te wycisko-zarzuty (50 kg)
6x7 wyciskanie na ławce płaskiej (70 kg) i tutaj mam pytanie... łokcie wzdłuż ciała, czy na zewnątrz? starałem się je prowadzić bardziej wzdłuż ciała
6x12 dipy, zredukowałem z 15, na to konto wykonywałem je wolno zrobiłbym 10x12 ale niestety czasu na siłowni miałem dziś mało a miałem w planach jeszcze inne ćwiczenia,a dipów nie mam w domu za bardzo jak wykonywać, bo krzesła mam w domu takie ozdobne wygięte lekko do tyłu i się połamią jak będę robił :/
6x15 szrugsy sztangą
Co do techniki dipów to absolutnie nie mam żadnych wątpliwości, że robię, je dobrze bo po prostu widzę w lustrze
te wycisko zarzuty to dyrektor w zeszłym tyg patrzył jak robię i powiedział, że wygląda, że technika jest w miarę spoko, plecy mam proste, tak samo martwy ciąg mówił, że ok ( dyrektor wfista i raczej taki "bezlipny" człowiek.
Jedynie nie mam pewności co do tej sztangi. aa i no właśnie sztanga powinna iść po linii sutków? bo tak się starałem.
może spróbuję dziś zrobić jeszcze trochę pompek zwykłych i diamentowych...
Zaloguj się Zarejestruj się
Dziennik dipsiarza!:D
Posted 19 January 2016 - 19:14 PM
Posted 19 January 2016 - 19:24 PM
Nie przesadzaj, nikogo nie zawiodłeś!
Możesz ograniczyć powtórzenia do 10 i robić je tak, żeby to 10. było ostatnim możliwym :-)
Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!!
Posted 19 January 2016 - 19:47 PM
Spokojnie, każdy z Nas popełnia błędy, naważniejsze to się nie poddawać i wyciągnąć z nich naukę ![]()
Właśnie często ludzie ( mam na mysli Twoich nauczycieli i kolesi z YT ) przedkładają ilośc nad jakość bo myślą, że są super silni jak zrobią 20 półruchów w jakichś konwulsjach. A właśnie jest zupełnie na odwrót. Także przypilnuj techniki i będzie git ![]()
Wytrwałości ![]()
Guest_Clyde_*
Posted 19 January 2016 - 20:05 PM
Guest_Clyde_*
"6x7 wyciskanie na ławce płaskiej (70 kg) i tutaj mam pytanie... łokcie wzdłuż ciała, czy na zewnątrz? starałem się je prowadzić bardziej wzdłuż ciała"
1.Podstawowe rzeczy w wyciskaniu :
-ściągnięte łopatki
-mostek
-stopy płasko na ziemi
-barki opuścic w kierunku stóp
-napięty brzuch
2. Łokcie mają iść prosto, kieruj je ciągle prosto w podłogę.
3.Podczas opuszczania "przyciągnij sztange do mostka, mięśniami najszerszymi grzbietu" (WNB 2 -P. Tsatsouline)
Posted 19 January 2016 - 20:10 PM
Ściągnięte łopatki, wypchnięcie w odcinku lędźwiowym i te pozostałe rzeczy spełniłem, bo patrzyłem tutoriale do tego i tam była objaśniona technika ale właśnie łokcie to różnie pokazują. Rozumiem, że mają iść przy ciele? bo zdanie "kieruj je ciągle prosto w podłogę" chyba na to wskazuje?
Guest_Clyde_*
Posted 19 January 2016 - 20:18 PM
Guest_Clyde_*
Ściągnięte łopatki, wypchnięcie w odcinku lędźwiowym i te pozostałe rzeczy spełniłem, bo patrzyłem tutoriale do tego i tam była objaśniona technika ale właśnie łokcie to różnie pokazują. Rozumiem, że mają iść przy ciele? bo zdanie "kieruj je ciągle prosto w podłogę" chyba na to wskazuje?
Tak , tylko chciałem dokładnie opisać ci technike wyciskania. Jeszcze o jednym zapomniałem, aby mocno zaangażowac klatkę piersiową należy podczas wyciskania dodać jeszcze ruch skracania sztangi. Tak jakbyś chciał ją skrócić, myślę że zrozumiesz. ![]()
Posted 19 January 2016 - 20:18 PM
Posted 19 January 2016 - 20:48 PM
Wiem, wiem, tzw. łamanie sztangi, to akurat stosowałem. Rozstaw rąk odmierzam kciukami od "pierścieni" czyli tych gładkich części drążka. Co do przedramion to w sumie chyba ciężko byłoby robić to ćwiczenie nie mając ich prostopadle do podłogi
Dzięki Panowie:)
Posted 19 January 2016 - 22:41 PM
Łokcie przy ciele - idzie bardziej w ramiona (tricepsy)
Łokcie szeroko - idzie bardziej w klatę - wiec i większe ciężary mogą wejść (w końcowej fazie - doprostowanie - pracują tricepsy które moga sobie nie poradzić.)
Nie przejmuj się tym co w nawiasie, bo jeszcze masz czas :-)
Posted 19 January 2016 - 22:48 PM
Co do mostka w wyciskaniu na płaskiej, to nie robi się nie wiadomo jak dużej lordozy lędźwiowej, tylko układamy tak plecy by były mniej więcej wygięte tak jak podczas normalnego stania(tak, żeby wsunąć pod lędźwie dłoń). ![]()
Posted 20 January 2016 - 19:17 PM
Chcesz przećwiczyć mięśnie klatki piersiowej (poprawić wizualnie)?
Czy chcesz wycisnąć jak najwięcej?
Odpowiedz sobie na to pytanie,bo te mostki i inne cuda to raczej w kierunku rekordu idą..
Posted 20 January 2016 - 19:28 PM
@kano, nie tylko, robienie mostka generalnie zabezpiecza przed nienaturalnym nadwyrężeniem stawów barkowych
Posted 20 January 2016 - 21:32 PM
W zasadzie chodzi mi o jedno i drugie
Dziś bez treningu, bo masa nauki a jeszcze zaczynam kursy na prawojazdy no i jutro też może być ciężko z treningiem, bo 30 km od domu mam kursy bo i na motocykl chciałem u jednego od razu żeby było taniej i lipa z dojazdami tam i mam nieco mniej czasu na ćwiczenia, ale może jakoś to ogarnę
Posted 25 January 2016 - 21:39 PM
Zrobiłem sobię 4 dniową przerwę regeneracyjną, dziś plecy i biceps:)
standardowe dwa cykle, jednak po 12 powt, już z prostowaniem rąk w łokciach, uginam nogi do kąta 90 stopni bo tak jest mi najwygodniej (prostych mieć nie mogę bo podłoga) ![]()
do tego te moje wycisko podrzuty 3 serie po 5 (55 kg) i 3 serie po 6 (50 kg)
Martwy ciąg 5 x 7 (100 kg)
do tego do rozruszania się trochę koszykówki:)
Co do podciągania, róznica faktycznie jest, ale myślę, że bardziej wynika to ze zmiany tempa niż z samego wyprostu:) robię duuuuużo wolniej:)
Posted 26 January 2016 - 00:26 AM
Wciąż czekam na filmik z biciem rekordu w podciąganiu ![]()
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Posted 26 January 2016 - 01:22 AM
postaram się coś nagrać w najbliższym czasie, jednak pewnie zauważyłeś na poprzednim filmiku, że technika była lipna ... Spróbuję![]()
Posted 26 January 2016 - 11:47 AM
W biciu swojego maksa nie trzeba mieć pełnej kontroli nad ruchem - w fazie negatywnej możesz dać się ponieść grawitacji. Wiadomo, nie można popadać w skrajności - bujanie się na drążku niczym na huśtawce też nie jest za dobre (chyba że planujesz korzystać z kippingu, ale proponuję zrobić test bez tego). Co innego jeśli chodzi o podciąganie na treningach - wtedy kontrola nad ruchem powinna być już zdecydowanie lepsza.
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Posted 26 January 2016 - 18:42 PM
Pablo, tak też mi się zdawało, że przy biciu rekordu technika nie musi być idealna, jednak, dobrze, że mnie uświadomiłeś, bo sądzę, że mój max w takim wykonaniu jak obecnie wykonuję podciąganie w seriach mógłby się "nie ruszyć" Zdecydowałem, że nagram na dworze przy sposobności, bo na tym drążku w domu mogę zapomnieć o maxie w nachwycie powyżej 18 podciągnięć, bo bicepsy mi przeszkadzają, za wąsko po prostu. Temp. na dworze jest dodatnia, więc jeśli nie będzie padać i wrócę z jazd o normalnej porze to się nagra:) Jeśli się nie uda to dopiero w drugim tyg. ferii... bo w pierwszym będę na nartach i już zupełnie odpada, nie wiem, zobaczę jeszcze:)
Dziś szybki trening, bo zabawę w szkolę zorganizowali co dla mnie jest szokiem, bo nigdy wcześniej nie organizowali, więc się przejdę![]()
5x6+1 te moje wycisko podrzuty (+1 wyciśnięcie żołnierskie po ostatnim pełnym wycisko podrzucie) (tak jakby martwy ciąg 1, zarzut 1, wyciśnięcie żołnierskie 2 )
5x7 wyciskanie na ławce płaskiej 5x7 (70 kg)
dipy 8x13
superseria szrugsów hantlami ( 20 kg, 17,5, 15 kg) po 20 powt. bez przerw:)
Niby skromnie, ale jednak czuję, że konkretnie:)
Posted 27 January 2016 - 11:35 AM
Rekord to rekord - bicie rekordu rządzi się swoimi prawami.
Chętnie zobaczyłbym chociaż kawałek takiego obwodu - powiedzmy 5-10min. Pewnie 2-4 serie zrobisz w tym czasie. A może więcej :-)
Całego treningu raczej nie zdołałbym obejrzeć.. ;-)
Pozdrawiam
trudno to nazwać obwodem bo czasowo różnie idzie, raz zrobię 10x3 HSPU w 40 minut raz rozbijam to na cały dzień a później dopiero podciąganie na kółkach, przysiady, wznosy nóg, raczej nie jest to obwód tylko moja codzienna rutyna, coś jak styl życia
Posted 27 January 2016 - 22:47 PM
Zawsze treningi robię w jednym czasie, a jeśli się zdarzy tak jak np dziś, że nogi ok.15 w szkole ćwiczę a brzuch w domu to zawsze to tutaj odnotowuje
) Raczej nigdy nie rozbijam treningu na cały dzień, chyba, że jakieś smarowanie gwintów robię ![]()
Dziś znów skromnie:d
Przysiady 8x20
Przysiady wąskie 8x20
zrobione w jakieś 35 min
w domu skromnie aczkolwiek treściwie brzuch
5x7 z L hangu do V hangu
5x10 wznosy nóg do drążka
5x8 krążenia nóg do drążka
jutro dokończę brzuch bo dziś muszę się jeszcze uczyć :/
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Sign In