Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Wasze suplementy w Kalistenice

• Please log in to reply
51 replies to this topic

Stonish

Stonish

Advanced Member

• Użytkownik
  • 133 posts

Ja niereguralnie sobie wypije pomarańczową tabletkę musującą, tą "biedronkową", multivitamina. Generalnie nie skupiam się na tym w ogóle, stoi na biurku cały czas, przychodzi po prostu taki wieczór gdy w głowie lampka mi się zapali, że przydałoby się uzupełnić minerały. Nie wiem skąd to sie bierze, czasami wypije dwa dni jedna po drugiej, a czasami dwa tygodnie nie mam ochoty. Troche wierze w to, że mój organizm sam wie czy czyegoś potrzebuje czy nie i sie nauczył "wołać" :P

Oczywiście staram się mieć zróżnicowaną dietę bogatą w warzywa różnego rodzaju, ale różnie to bywa. Wiadomo, naturalne źródła witamin są zawsze najlepsze.

• 0

Dom1nus

Dom1nus

Padre

• Moderator Fanpage
  • 223 posts
  • LokalizacjaKielce
Myślę, że mimo wszystko nie zawsze uda nam się pozyskać 100% zapotrzebowanie z naturalnych źródeł. Tak więc jestem ciekaw czy warto inwestować w tabletki itp. Są jakieś badania na to? Faktycznie organizm to przyjmuje?
  • 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
A co myślicie o witaminach? Typu witamina b, c, d, magnez, potas itp? Zażywacie?

A masz takie straszne niedobory? Skąd wiesz ze tych ci witamin brakuje?

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
Przyswajalność z syntetycznych witamin jest na poziomie okolo 5%, a reszte policz jaka jest przyswajalność z pożywienia.

• 0

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

eGzu

eGzu

Advanced Member

• Użytkownik
  • 160 posts

Witaminę C będę stosować z 3g dziennie, a dokładnie kwas L askorbinowy, na d3 i k2mk7 mnie nie stać, 2-3 krople płynu lugola też nie zaszkodzą, a mogą wspomóc. To wszystko nie jest syntetyczne, tylko wyciągi.

W dzisiejszych czasach nie jesteśmy wstanie zaspokoić nawet najważniejszych witamin nie suplementując ich, taka smutna prawda.

Z minerałami w ziemi bida, z witaminami w jedzeniu bida, w dodatku pełno we wszystkim syfu, który nas truje. Cukier nawet do kiełbasy dodają.

Nie zażywaj tabletek, żeby powstała tabletka też trzeba umieścić sztuczne substancje zbyralące itp.

Edited by eGzu, 20 October 2015 - 09:09 AM.

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Myślę, że mimo wszystko nie zawsze uda nam się pozyskać 100% zapotrzebowanie z naturalnych źródeł. Tak więc jestem ciekaw czy warto inwestować w tabletki itp. Są jakieś badania na to? Faktycznie organizm to przyjmuje?

Przeczytaj sobie sklad zoltka kurzego i watroby. Tam jest wszystko w ilosciach przekraczajacych znacznie te bzdurne RDA. Ale po co to komu wiedziec, przeciez watroba jest tania, 5zl/kg a jajka to samo. Dlatego biznes sie robi na wmawianiu, ze niczego juz nigdzie nie ma i tylko producenci supli porobili zapasy tych mikroelementow, zeby ludzi mogli sie czuc szczesliwi i napelnieni mikro i makroelementami z apteki.

• 0

eGzu

eGzu

Advanced Member

• Użytkownik
  • 160 posts

Nie wiem ile jem 1 w porcji wątróbki. Powiedzmy, że 500g. W niej znajduje się 175mg witaminy C, no sorry, ale to trochę mało, patrząc na to, że chcę jej zażywać 3g i żadnymi produktami z apteki, przynajmniej ja, się nie suplementuję.

A ile z tego ginie podczas obróbki termicznej?

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
eGzu, w jakim celu chcesz te 3g brac?

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
tutaj o treningu wytrzymałościowym.
http://bieganie.pl/?...&id=7714&show=1

[quote]
W klimacie umiarkowanym w jakim żyjemy, należy tylko pamiętać o spożywaniu w okresie zimowym produktów zawierających witaminę C.
Wprawdzie witamina C w największym stężeniu występuje w nadnerczach zwierząt trawożernych, czy w drugim żołądku łosia, ale w warunkach polskich trzeba korzystać z produktów roślinnych dla pokrycia zapotrzebowania na witaminę C.
W zimie powinny to być mrożone owoce jagodowe – malina, czarna, czerwona porzeczka , najlepiej pochodzące z ziemi, na której żyjemy

zrodlo http://dr-kwasniewsk.../?id=2&news=195

• 0

Dom1nus

Dom1nus

Padre

• Moderator Fanpage
  • 223 posts
  • LokalizacjaKielce

A masz takie straszne niedobory? Skąd wiesz ze tych ci witamin brakuje?

Nie twierdzę, że mam niedobory tylko jestem ciekaw :)
  • 0

phillix

phillix

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,213 posts

Witaminy C podobno nie można przedawkować, także im więcej tym lepiej.

• 0

squirrellion

squirrellion

Advanced Member

• Użytkownik
  • 177 posts

Po pierwsze dieta, zapięta odpowiednio (chodzi o dobrej jakości i odpowiedniej ilości), wtedy nie ma potrzeby o dodatkowej suplementacji, takie moje zdanie.

Po drugie, choć wiem, że dzisiejsze jedzenie nawet te zdrowe nie jest już tak w pełni zmineralizowane co kiedyś...

Edited by squirrellion, 20 October 2015 - 16:13 PM.

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users