BCAA czy białko samo w sobie nie ma działania mającego na celu rozrost mięśni, to tylko suplementy. Natomiast sterydy bazujące na zwiększeniu testosteronu już taki wpływ będą miały, nawet Wade o tym wspomniał w drugim tomie "Skazanego". Nie jestem znawcą tematu, ale przypuszczam że sterydy mają też właściwości zwiększające regenerację organizmu i minimalizują zagrożenie przetrenowania - Arnold trenował dwa razy dziennie po 2-3 godziny atakując niemal całe ciało brutalnymi superseriami, myślę że przeciętna osoba odpadłaby po kilku dniach a mikrourazy leczyłyby się przez miesiąc. Należy zaznaczyć że miało to miejsce kilkadziesiąt lat temu, ciekawe jak ciężko teraz mogą trenować sportowcy przy użyciu tych środków. Właśnie to jest ta różnica - doping często daje możliwość cięższego trenowania i przełamania stagnacji, ale od samego siedzenia nie zanotuje się progresu. Nie żebym popierał całą współczesną farmakologię - broń Boże. Po prostu lubię nieraz rozwiewać aktualne mity powstałe o tych środkach. Nie zmienia to faktu że organizm prędzej czy później to odczuje i potem topowi kulturyści umierają jeszcze przed 50-tką, a pozostali mają wysuszone stawy lub różne inne skutki uboczne.
Tak apropo farmakologii. Mój tata opowiadał mi kiedyś, że był taki czas w wojsku, że żołnierzom aplikowano specjalne zastrzyki, o ile dobrze pamiętam tzw. bedetki. Po takich zastrzykach szeregowy był dosłownie niezniszczalny. Lecz kiedy chemia puszczała to goście padali jak muchy, tak mieli wyniszczone organizmy.

Sign In
Create Account

Back to top
Report