Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Budujemy łydki - zestaw ćwiczeń na łydki

trening łydek ćwiczenia na łydki łydki

• Please log in to reply
8 replies to this topic

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,348 posts
  • LokalizacjaKraków

Wrzucam dobry, moim zdaniem, film z ćwiczeniami na łydki z masą ciała.

Niestety wielu street workoutowców/kalisteników dużymi łydkami nie grzeszy, więc warto popracować nad nimi jak ktoś chce wyglądać po prostu dobrze i proporcjonalnie. Poza tym silne łydki to same korzyści.

Oprócz ćwiczeń wskazanych na filmie ćwiczeń warto biegać (technika śródstopia), skakać na skakance oraz robić "box jumpy". Łydki to mięśnie trudne do "zrobienia" i trzeba je atakować wieloma technikami, zarówno typowo siłowo jak i wielo-powtórzeniowo.

PS - nie wiem czemu nie chce się pokazać film w poście...

Edited by Powadzi, 31 May 2015 - 19:38 PM.
zrobione :)

• 0

...

SW96

SW96

Sportowa rutyna, która cieszy ponad wszystko!

• Bywalec
  • 643 posts
  • LokalizacjaŁódzkie
Łydy to jedyna partia, którą izoluję, bo samymi siadami się ich raczej nie zbuduje. Jedyne ćwiczenie izolowane jakie wykonuje to właśnie wspięcia na łydki stojąc/siedząc.

• 0

Sprawność/funkcjonalność/moc/siła/wytrzymałość/mobilność > wygląd

Mięśnie są niczym jeśli nie mają użytku poza siłownią.

Ważny jest sposób w jaki budujesz swoje ciało i co potrafisz z nim zrobić.

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

A czy łydy można jechać codziennie? Podobają mi się te ćwiczonka

• 0

_Rafał_

_Rafał_

Member

• Użytkownik
  • 29 posts
Film dobry. Łydki kiedyś moją ulubioną partią były i przypomniałeś mi dawne lata.

Po czasie powiem jedno, które zawsze musi być na 120% uwzględnione w treningu. Rozciąganie ich. Skubane szybko nabierają siły i początkujący będzie podnosił na nich siebie i 100 kg na maszynie a rozciągnięcie zajmuje lata... ja w młodości to olałem i aktualnie jest po tych latach ;-)
  • 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

No dobra. Przeczytałem raz jeszcze w Skazany na trening 2 jak idzie ta sekwencja na łydki tylko, że nic tam nie pisze jak łydki rozciągać. :angry:  Może ktoś pomóc? Jak się łydy rozciąga między seriami?

• 0

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,348 posts
  • LokalizacjaKraków

rozciąganie łydek to podstawa

zazwyczaj, problemy z przysiadem do ziemi, wiążą się ze słabo rozciągniętym stawem skokowym

rozciągać łydy należy na prostej nodze jak i na ugiętej, co jest nawet ważniejsze z punktu widzenia przysiadu

PS

wspięcia to NIE jest izolacja - pracują dwa stawy

Edited by Struc, 31 May 2015 - 20:41 PM.

• 0

...

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

rozciąganie łydek to podstawa

zazwyczaj, problemy z przysiadem do ziemi, wiążą się ze słabo rozciągniętym stawem skokowym

Powiadasz tyłkiem do ziemi ? Oj oj, to trzeba chyba nie mieć dużej masy mięśniowej :) i być naprawdę super giętkim w stawach. :)

Mi brakuje trochę dotknąć i nie zależy mi na dotknięciu tyłkiem do podłoża, wystarczy, że używam zginaczy bioder przy zejściu i wstaniu. A pięty są płasko na podłożu.

I to w dużej mierze zależy od budowy ciała.

Mi na masie nóg nie zależy, tylko na sile i wytrzymałości i sile eksplozywnej :)

Mase można rozbudować np grając w piłkę nożna b. często wieczorkiem po kilka godzin, ja tak robiłem kiedyś.

• 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,348 posts
  • LokalizacjaKraków

nie chodzi o dotknięcie tyłkiem ziemi tylko o przysiad głęboki, do końca, "ass to grass" po angolskiemu :)

• 0

...

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

ok, tak myślałem ;p

• 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Also tagged with one or more of these keywords: trening łydek, ćwiczenia na łydki, łydki

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users