Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

skazany na trening + dipsy oraz problem z pomkami na rękach

dipsy pomki na rękach

• Please log in to reply
5 replies to this topic

mk25909

mk25909

Brak

• Użytkownik
  • 7 posts

Cześć,

Ćwiczę obecnie wg 'dobrego sprawowania':

1. pomki, wznosy

2. wolne

3. podciąganie, przysiad

4. wolne

5. pomki na rękach, mostek

6. wolne

7. wolne

I. Chciałem dodać do trenigu dipsy, aby później było łatwiej w wejściach siłowych. Ćwiczenia zarówno na jednym drążku jak i na poręczach. Prośba o zaproponowanie jakieś progresji ćwiczeń i serii (tak jak jest to w skazanym dla innych ćwiczeń) oraz zaproponowanie gdzie najlepiej dodać ćwiczenia w powyższym grafiku bądź jego zmodyfikowanie

II. Największy problem sprawiają mi pomki na rękach. Przez wiele tygodni próbowałem dojść do dwóch minut w staniu przy ścianie, doszedłem do 1,5 minuty i brak postępu (drżą przedramiona). Próbowalem zarówno ćwiczyć codziennie jak i raz w tygodniu, żeby wypocząć. Przeszedłem teraz do półpomek i atakuję dwie serie po 10, ale widzę słaby progres (zeszły tydzień 10+9, dzisiaj 9+9). Jak wzmacniać ręce, aby najefektywniej widzieć postęp dla tego ćwiczenia?

Ogólne cele treningu to:

wzrost sprawności fizycznej

przyrost masy/zdrowy wygląd

uniknięcie kontuzji (wolę wolniej niż się uszkodzić)

ewentualnie baza pod street workout, jeśli dalej będzie mi to tak się podobało jak obecnie

Mile widziane również inne rady :)

Pozdrawiam,

Michał

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

II. stój 2x w tygodniu po 60s w seriach, ta baza musi być solidna, musisz być świeży i silniejszy po kilku tygodniach, jak dasz rady to dorzuć po kilka/naście sekund więcej, nie musisz dochodzić do 2minut od razu, będziesz silniejszy to łatwiej będziesz utrzymywał tę pozycję

możesz np brzuchem do ściany wchodzić nogami po ścianie, aż staniesz pionowo i z powrotem do pozycji pompki

możesz również robić pike push ups

możesz robić po kilka negatywów b. wolnych w handstand przy ścianie

• 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

mk25909

mk25909

Brak

• Użytkownik
  • 7 posts
Dziękuję za radę, zacząłem ją wdrażać, poczekamy na efekty. Jeśli ktoś może poradzić coś w sprawie dipsow będę wdzięczny.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rangers

Rangers

Advanced Member

• Użytkownik
  • 96 posts

Ja jak zaczynałem pompki w staniu na rękach to najpierw robiłem stanie na rękach w 10 seriach (raz w tygodniu) po tyle sekund aby ciągle robić progres w staniu (sumarycznie). Jak doszedłem do 10 serii po 45 sekund to zacząłem również  stać na rękach ale delikatnie na nich schodzić na dół przez te 45s. Czyli po prostu robiłem ugięcia, bardzo płytkie, właściwie nieznaczne. Tyle tylko, żeby poczuć mięśnie mocniej. I robiłem takie pogłębienia coraz niżej schodząc przez jakiś miesiąc, dwa (ciągle pilnując tych 45s w serii). Później już byłem w stanie zrobić 2-3 pełne pompki (wtedy jeszcze niezbyt ładne technicznie) i z takim wynikiem przeszedłem do 5x5. Do tego robiłem inne ćwiczenia na barki (wpisz sobie "fortress shoulders" na yt, tam gość pokazuje fajne pompki które nieźle wchodzą właśnie na barki). Jak już zaczniesz 5x5 to później łatwo pójdzie. Akurat pompki w staniu to takie ćwiczenie, że jeśli ćwiczyłbyś barki raz w tygodniu to możesz robić nawet 10 serii dążąc do 5 powtórzeń na serie i efekty będą, myślę że optymalne jeśli chodzi o masę i siłę na początek.

• 0

mk25909

mk25909

Brak

• Użytkownik
  • 7 posts

Rzeczywiście chłopak pokazuje fajne ćwiczenia. Dobre filmy na inne partie również w powiązanych:

• 0

mk25909

mk25909

Brak

• Użytkownik
  • 7 posts

Jeśli chodzi o pompki na rękach jest postęp. Niewiele brakuje mi do dwóch serii 20 półpompek. Robię też 2-3 pełne pomki dla wprawy do kolejnego kroku. Robię pike push ups (nie znam polskiej nazwy dla tego ćwiczenia) i to na pewno też pomaga.

Niestety niewiele się zmieniło w samym staniu na rękach przy ścianie. Zastanawiam się czy nie katować się tym przez dwa tygodnie codziennie, zawsze wydłużając choć o sekundę czas stania. Macie jakieś lepsze pomysły?

Co do dipsów, skupiam się narazie na jak dokładniejszym i głębokim wykonaniu ćwiczenia. Jak dojdę do 15 w obu wariantach (drążek i poręcze), to zacznę ćwiczyć z plecakiem z obciążeniem.
Jeśli ktoś zna ciekawe patenty w temacie dipsów i stania na rękach warte podzielenia z innymi, nie krępujcie się pisać ;)

Pozdrawiam,

MK

• 0

Also tagged with one or more of these keywords: dipsy, pomki na rękach

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users