Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Paul Wade "skazany na trening" - jak z sesjami?

Paul Wade sesja

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1 odpowiedź w tym temacie

Ejdam

Ejdam

Brak

• Użytkownik
  • 1 postów

Witam wszystkich

Miałbym pytanie co do przebiegu treningu według planu znajdującego się w książce "skazany na trening". Przepraszam z góry jeśli była już o tym mowa ale nie mogę dokładnie znaleźć, tego co chce wiedzieć, ani na forum, ani w FAQ. Przechodząc do rzeczy moje pytanie dotyczy ilości sesji, a raczej wykonywanych ćwiczeń, w danym dniu treningu. Na końcu jego książki są przedstawione przykładowe programy treningowe: Świerza krew, Dobre sprawowawnie, itp. Niezależnie od tego który bym wybrał, każdy z nich według mnie ma bardzo krótki czas trenowania i tylko jedno-dwa ćwiczenia dziennie.

Moje pytanie brzmi czy "Sesja treningowa" oznacza cały trening? To znaczy przykładowo, że jak wybrałem program treningowy "Świerza krew" i jest poniedziałek (pompki i wznosy nóg) i jest napisane 2-3 sesje treningowe, to mam wykonać 2 lub 3 razy cały trening? Czyli robię 3 serie pompek krok 1, następnie 3 serie wznosów nóg krok 1, a potem chwilę odpoczywam i znów to samo?

Chodzi mi o to, że jeśli miałbym robić tylko raz dane ćwiczenie, praktycznie kończę trening po 15-20 mins max wliczając do tego wszystkie przygotowania. Odwołując się do książki Oliviera Lafay'a "Trening siłowy bez sprzętu" i jego programów treningowych. W prawie każdym miejscu było parę ćwiczeń na daną partie mięśni oddzielonych od siebie jakimś przypadkowym innym ćwiczeniem. Z góry byłym wielce wdzięczny za odpowiedź, bo niestety nie jestem wstanie tego do końca zrozumieć, a nie chciałbym ani się przeforsowywać lub robić kilkukrotnie za mało.

• 0

Danbec

Danbec

Brak

• Użytkownik
  • 4 postów

Cześć.

Np. w planie 'Dobre sprawowanie' trenujesz 3 x w tygodniu, wykonując na treningu 2 ćwiczenia. Przed każdym ćwiczeniem wykonujesz 2 serie rozgrzewkowe. Daje to łącznie od 3 do 5 serii ćwiczeń na dane grupy mięśniowe: dlatego, że zaczynasz od 1 serii treningowej dochodząc stopniowo do nawet 3 (w zależności od ćwiczenia i poziomu):

1 seria (rozgrzewka)

1seria (rozgrzewka)

1 seria (trening)

I tak dalej...

Na początku trening wydaje się bardzo krótki i niewymagający. Ale jak np. dojdziesz do Kroku 2. w podciąganiu? Robią się 2 serie rozgrzewkowe + do 3 serii treningowych (próg przejścia wynosi, o ile mnie pamięć nie myli 3x30 powtórzeń).

Autor dość szczegółowo to wyjaśnił w części 3. Nawet bardzo przejrzyście to rozpisał podając przykład, w jaki sposób można prowadzić dziennik treningowy.

• 0

"Zmarnowałem wielki kawał czasu na ludzi, których dziś żałuję, że w ogóle spotkałem.

A trening?

Nie żal mi ani jednej sekundy, którą przeznaczyłem na ćwiczenie.

Każda chwila wysiłku, każda kropla potu była wartościowa."

~Paul Wade

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Paul, Wade, sesja

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych