Zaloguj się Zarejestruj się
Ile serii by nabrać masy?
Napisano 14 lutego 2013 - 11:37
mam sporą niedowagę. Jem teraz bardzo dużo i to się poprawia. Proszę o rady, ile serii ćwiczeń na daną partię wykonywać w tygodniu, by stymulować przyrost mięśni. Na sfd zalecali 12 serii/duża partia/tydzień, by nabrać masy. Czy przy ćwiczeniach kalistenicznych obowiązują takie same zasady?
Co sądzicie o 15 seriach drążka i 12: wznosów nóg, przysiadów, pompek?
Wykonywane w krokach ze skazanego, dzielone na kilka dni.
Z góry dzięki, pozdrawiam
Napisano 14 lutego 2013 - 12:33
Triceps: Pompki wąskie > Dipy bez pochylania > Pompki odwrotne na ławeczce
Wtedy mięsień co trening dostaje inne bodźce i się nie przyzwyczaja.
Napisano 14 lutego 2013 - 14:32
Napisano 14 lutego 2013 - 14:49

Napisano 14 lutego 2013 - 14:50
I będę się kłócił o robienie masy kalisteniką. Mięśnie nie wiedzą co to sztanga czy drążek. Odpowiadają bezpośrednio na stymulację. O ile uważam że używając masy ciała nie da się wykształcić nawet połowy siły funkcjonalnej dostępnej dzięki wolnym ciężarom, o tyle gdy chodzi o masę nie ma to tak wielkiego znaczenia. Po prostu większość userów kalisteniki ma daleki od doskonałości plan treningowy i dietetyczny, hamujący ich postępy. Do tego dochodzi kwestia naturalności - popatrzcie na filmiki z zawodów kulturystyki naturalnej. Mają niewiele większe mięśnie od "czempionów" Street Workoutu (pozostaje pytanie o naturalność tych ostatnich...).
Masa może być efektem ubocznym w Skazanym, ale nie rozciągałbym tego na całą kalistenikę, bo po prostu masa ciała jest jednym z wielu narzędzi i wszystko zależy od tego, jak je stosujemy.
Napisano 14 lutego 2013 - 16:47

Napisano 14 lutego 2013 - 17:02
Wracając do tematu nigdy nie miałem z góry określonego treningu po prostu robię tyle serii aż czuję palenie w mięśniach i koniec.(chyba, że na siłowni to wtedy 3/4 serie)
Napisano 14 lutego 2013 - 17:06
Zacząłem robić tak samo z bicepsem i tricepsem. Myślę, żeby raz robić na siłce klatkę + biceps, a za tydzień klatkę + triceps i do tego jeszcze pompki. Brak monotonii w treningu jest dość ważny.Może zostanę potępiony ale jeśli chodzi o mój trening na masę to oprócz kali... chodzę sobie 1x w tygodniu na siłownię i dowalam sobie ciężkimi ciężarami co daje mi efekty, bo klata aż się rozrywa od hantli+dipy i pompki. Może niektórzy powiedzą, że siłownia obniża sprawność. Fakt ale zależy to od tego jak dużo jej poświęcasz czasu i czy robisz coś jeszcze oprócz tego.
Wracając do tematu nigdy nie miałem z góry określonego treningu po prostu robię tyle serii aż czuję palenie w mięśniach i koniec.(chyba, że na siłowni to wtedy 3/4 serie)

Napisano 14 lutego 2013 - 17:16
Napisano 15 lutego 2013 - 02:36
No cóż, ciężko mi to wszystko zgrać do kupy. Na pewno nie chcę być jak Al Kavado czy ten cały Duf z barbarians, którzy są wysportowani, ale mają postury nastolatków, gdy są w koszulce.
Na początku któryś z Was pisał, że większość osób ma po prostu zły plan treningowy i dlatego nie łapie masy. Mógłbyś w takim razie pomóc mi ułożyć własny? Założyłem wątek, jak na razie nikt nic nie zaproponował: KLIK
Z góry dzięki, pzdr
Napisano 15 lutego 2013 - 11:05
Napisano 15 lutego 2013 - 11:41
Co do tych 2 dróg do siły. W overcoming gravity jest napisane, że gimnastyk potrafiący zrobić planche pushup jest w stanie wycisnąć dwu krotność swojej wagi na ławeczce, jednak taki bywalec siłowni który wyciśnie dwu krotność swojej wagi nie zrobi planche pushup, nawet nie wiem czy planche zrobi bo nie nauczył i nie wzmocnił mięśni w całym ciele do określonego ruchu.
Tak oczywiście, o tym mówiłem tylko się nie rozpisywałem
Napisano 15 lutego 2013 - 12:05
Równie dobrze mogę powiedzieć, że skoczek narciarski zrobi bez problemu przysiad na jednej nodze, a ktoś kto zrobi pistolet w większości przypadków nie będzie mógł skoczyć na chociaż 120m. Porównaj sobie ile trzeba ćwiczyć żeby dojść do pompek w planche a ile do wyciskania swojej wagi na ławce (niby czemu miałby wycisnąć dwukrotność? chyba że robi pompki w planche na jednej ręce...). Nie wspominając już o tym, że siła z BP jest o wiele bardziej funkcjonalna niż z planche - bench press to praktycznie ćwiczenie całego ciała, razem z nogami.
Gdyby szybszą drogą do lepszego wyciskania było robienie planche, to każdy zawodowy ciężarowiec by je robił.
Napisano 15 lutego 2013 - 19:45
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś