Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Dieta tłuszczowa.

• Please log in to reply
1337 replies to this topic

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1,921 posts
Nie ma jednej skutecznej metody Kano, sprawdź na sobie najlepiej bo za niedługo dostaniesz takiego mętliku w głowie że już nic nie ogarniesz. Dieta wegańska versus dieta paleo. To tak jak ciężary vs kalistenika. Obie w jakiś sposób mają swoje wady i zalety. Nie ma sensu prowadzenia takiej walki, bo to tylko marnowanie energii.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Ja chcę się dokształcić, a nie walczyć o jedną czy drugą dietę! :)

Dlatego podpytuję..
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
A ja będę optował za tym, że normalny sposób odżywia jest także bardzo dobry jeśli będziemy stosowali różne zalecenia:

1. Jak kiedyś pisałem 60-65% energii węgle, 20-25% tłuszcz, około 15 białka.Według jakichś tam wykresów żywieniowych. W ten sposób unikniemy magicznego stosunku węgle:tłuszcz 1:1 czego wielu się dziwnie boi.
2. Nie przejadać się, szczególnie przed snem.
3. Więcej mniejszych posiłków, jeść w spokoju, bez pośpiechu, dobrze przeżuwać pokarm.
4. Węglowodany głównie złożone, ograniczyć do minimum cukry proste.
5. Tłuszcze mieszanie ale nie przesadzać z nasyconymi jak i z wielonienasyconymi.
6. Białka, jak najwięcej pełnowartościowego.
Pamiętaj o warzywach i owocach, rośliny nie gryzą a też są smaczne :)
7. Wyrzucenie wszelkich śmieci typu chipsy, słodycze, napoje gazowane czy nawet zwykłe soki gdzie jest sam cukier prosty. Zastanawialiście się dlaczego ludzi na normalnej diecie często chorują na choroby cywilizacyjne? Bo większość z nich spożywa na potęgę chipsy, słodycze, coca-colę. I nie mówcie mi, że to rzadki obrazek bo ja codziennie widzę dziesiątki ludzi tak się odżywiających :)
8. Chcesz zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych to zwolnij tempo życia, zwalczaj aktywnie stres, zachowuj conajmniej umiarkowaną aktywność fizyczną.
9. Ogranicz używki.
10. Pamiętaj kebab, pizza czy frytki zjedzone od czasu do czasu nie zaszkodzą, szkodzą w nadmiarze jak wszystko :)

Myślę, że gdyby ludzie zastosowali się do tych rad chociażby dotyczących żywienia to byłoby o niebo lepiej niż jest a gdyby dorzucili inne równie ważne czynniki byliby o wiele zdrowsi w takim szeroko i mało precyzyjnie rozumianym pojęciu :)
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1,921 posts

Ja chcę się dokształcić, a nie walczyć o jedną czy drugą dietę! :)

Dlatego podpytuję..

Rozumiem Cię doskonale. Wiedza to potężna rzecz, ale tylko jeśli znajduje zastosowanie w praktyce, inaczej jest bezużyteczna. Dlatego warto wziąść tylko kilka informacji i sprawdzić w praktyce, aniżeli pochłaniać ją na maksa bo to jest równoznaczne z nadmiernym objadaniem się aż do opychu. Też kiedyś czytałem na maksa tysiące źródeł, książek i publikacji. Każda mówiła co innego i miałem takie halo w głowie że nie wiedziałem w jakim kierunku podążyć. Postanowiłem powoli sprawdzać te informacje w praktyce i całkiem inne doświadczenie - to jest prawdziwe kształcenie! Z rosypanych puzli, pomału stopniowo zacząłem układać obraz tego jak to ma wyglądać. W tym przypadku chodzi o jedzenie. Wciąż się dokształcam i eksperymentuje. A werdykt ostateczny wydaje tylko jeśli to sprawdzę, a nie że ktoś coś napisał w książce i tak mówi.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Też postuluję sprawdzać wszystko w praktyce :) Oczywiście czytając jak najwięcej o tym co nas interesuje.
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts

Dziś np. zjadłem rano placki ziemniaczane według przepisu z książki Kwaśniewskiego: 4 żółtka, 1 białko, mąka pełnoziarnista 6g, 100g ziemniaka, sól, smażone na smalcu. Drugi posiłek to jajecznica z 2 jaj, sera żółtego i boczku na maśle + jabłko.
Jutro mam w planach omlecika z 2 jajek na maśle + jakieś warzywa. A w drugim wątróbkę z ziemniakami.
A jeszcze muszę któregoś dnia wypróbować naleśnika na śmietanie.

Jeżeli mam coś usmażyć na smalcu to jedynie ze słoniny. Jest lepsza w smaku niż ta sklepowa.
Na początku liczyłem to wszystko, teraz przymykam na to oko :) Najważniejsze by organizm czerpał energi z tłuszczy. Węgli małe porcje, tłuszczu do pełna, oczywiście by było zjadliwe ;) Białko czerpie jedynie z jajek i wątróbki dlatego 2-3 jajka + 100g wątróbki na dzień nie przekraczam.

I Ty się tym najadasz? :) Wprawdzie nie wiem jakie ilości sera zółtego i ziemniaków jadasz ale przypuszczam że nie przekraczasz 100 g dziennie.

Z wątróbką też nie należy przesadzać i nie powinno jej się spożywać za często, z jajkami mówią różnie ale sądzę że osobie aktywnej fizycznie raczej nie zaszkodzą w żaden sposób :)

Twoim głównym żródłem tłuszczu widzę że jest smalec a to też nic dobrego i ciekawego. Myślałem że czerpiesz tłuszcze z jakiś tłustych mięs albo innych fajnych potraw o których nie za wiele do tej pory wiem, a widzę że żywisz się podobnie o mnie tyle, że walisz wszędzie gdzie się da smalec na maksa :)

Nie odbieraj tego jako krytyki ale jak dla mnie jest to mało urozmaicone biorąc pod uwagę chociażby,że czerpiesz białko tylko z jajek i wątróbki.
Oczywiście jeśli Tobie to odpowiada to ja nic do tego nie mam :)

Pewnie, że się najadam. Przecież bym się nie głodził :D
Wątróbka najlepsze źródło witamin najłatwiej przyswajalnych przez organizm, jajka to samo, nie rozumiem skąd bierzesz info na temat groźnych skutków jedzenia tych produktów..

Akurat słonina jest pyszna, lekko słonawa, nie to co sklepowa bez smaku. Tutaj znów się dziwie co złego jest w smalcu? Mógłbym jeść inne tłuszcze(masło ostatnio częściej do jajek), śmietane, ale to mi odpowiada.

Mało urozmaicone, też zauważyłem :P Ale urozmaiceń potrzebują nawyki, które pielęgnowałeś przez tyle lat ;) Jak chce coś zmienić to śmiało zmieniam, póki co wystarczy mi jeść jedynie parę produktów. Jest przecież przepisów w chooy dużo i jeszcze trochę :D

3jajka + 100g wątróbki - to tego białka niewiele.. Jak dla mnie, tak na oko, to na 2 porcje..
I nie chodzi o to, że jak ktoś je 2 posiłki dziennie to jest OK.

Campbell też pisał, że białko to jedynie 50-90g na dobę i styka...

Niekiedy dodam jakiś ser żółty, bądź jakąś szynka, boczek. Zależy co jest w domu. Dzięki tłuszczowi sycą mnie te posiłki, dla mnie jest OK.

Co z jedzeniem poza domem?
Np. w pracy?

Kostka smalcu może i wygląda jak śnieżynka, ale smakuje inaczej :)
Są jakieś opcje "nie na gorąco" ??

Poza jajkami na twardo! :)

Poza domem nie jesteś głodny :P Oczywiście jak pracujesz fizycznie to potrzebujesz więcej jeść, a jak do tego ćwiczysz to jeszcze więcej, ale to głównie energii, czyli tłuszczu. Ja akurat póki co się opieprzam(poza ćwiczeniami) więc dwa posiłki stykną.

Poczytaj na forum MH temat o diecie tłuszczowej/optymalnej i masie mięśniowej - pada sporo propozycji.
Masa czytania i ja odpuściłem :) Tak na wyrywki..
Kawa z 30% śmietanką + kabanos na śniadanie.
Sporo jogurtów - max tłuszczu a min. węgli - trzeba sobie takie wyszukiwać.

Bo jak się chce poszukać przepisów to się znajdzie :)
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Tak ogólnie pytam, nie proszę o przepisy!

Ale np. posiłek potreningowy jak powinien wyglądać?

Wrzuca się przykładowo te 50g węgli zaraz po treningu, czy np. trzeba odczekać ileś tam i zjeść coś "na tłusto"?

Standardowo poleca się szybkie węglowodany w celu uzupełnienia glikogenu, a w diecie tłuszczowej??

@lucluca
Czekam na książkę, to w między czasie pytam.
Zanim zacznę coś próbować, to wolę najpierw się dokształcić w temacie (żeby sobie krzywdy nie zrobić).
:)
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
http://www.menshealt...łota-proporcja/ Tutaj wydaje mi się taki "must have" dla ludzi naszego pokroju, czyli uprawiających sporty.

A tak w ogóle gdzie zamówiłeś Książkę kucharską, bo trochę szukałem i straszny problem jest z dostępnością ogólnie książek Kwaśniewskiego. Chętnie przeczytałbym też Dietę idealną.

@hotdog, od razu przyjemniej się czyta jak troszkę zluzowałeś krucjatę przeciw tłuszczom :) Dorzuciłbym do tego jeszcze mocne ograniczenie produktów mącznych i chyba jeszcze trochę mniej tłuszczu i mamy coś, czego nie neguje nawet Kwaśniewski - dietę japońską. Znając życie oficjalny model żywienia będzie dążył właśnie w tę stronę, chyba, że Taubes i jemu podobni "odczarują" tłuszcze. Jak najbardziej takie odżywianie powinno być zdrowe, dla mnie jednak niestety pożera trochę za dużo czasu i dlatego chcę spróbować diety tłuszczowej.
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Jak wygląda według tego założenia dieta japońska? Smalec, jajka i wątróbka? Bo nie czaje co ma wspólnego dieta tłuszczowa z odżywianiem się Japończyków.
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Dieta japońska oparta na ryżu i rybach mniej więcej. Nie zagłębiałem się w to zbytnio, jedynie gdzieś mi się rzuciło w oczy. Tę dietę Kwaśniewski poleca jako zdrową, lecz nie tak zdrową jak tłuszczową.
To, że ja jem smalec, jajka i wątróbkę nie znaczy, że cała dieta tłuszczowa opiera się jedynie na tym, proszę nie uogólniać :)
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Spoko, tylko nie pasowało mi to do diety japońskiej. Przecież ryż to prawie same węgle, do tego Japończycy wcale nie jedli tłusto i spożywali też przetwory sojowe. Chyba, że według Kwaśniewskiego ta dieta wyglądała inaczej. Dlatego pytam.
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
No właśnie bardzo mało tłuszczu, dużo węgli i białka sam nie wiem ile, słyszałm, że przy węglowodanach więcej białka lepszej jakości, chociaż ryby nie mają tego mięsa najlepszego dlatego więcej na pewno niż na tłuszczowej. Taka dieta też podobno nie powoduje chorób, coś pisał, że ludzie lepiej pracują i produkują(czyt. płodzą dzieci), coś takiego, nie chce mi się grzebać gdzie to widziałem. Ale Kwaśniewski i tak najbardziej stawia na dietę tłuszczową.

Tak ogólnie pytam, nie proszę o przepisy!

Ale np. posiłek potreningowy jak powinien wyglądać?

Wrzuca się przykładowo te 50g węgli zaraz po treningu, czy np. trzeba odczekać ileś tam i zjeść coś "na tłusto"?

Standardowo poleca się szybkie węglowodany w celu uzupełnienia glikogenu, a w diecie tłuszczowej??

@lucluca
Czekam na książkę, to w między czasie pytam.
Zanim zacznę coś próbować, to wolę najpierw się dokształcić w temacie (żeby sobie krzywdy nie zrobić).
:)

Po treningu jem wtedy jak jestem głodny, nie muszę zaraz co do sekundy po ćwiczeniach :D Jest to normalny posiłek, nie jem specjalnie więcej węgli po trenie.
Ja nie uzupełniam glikogenu bo tak musi być, jakoś nie wpłynęło to negatywnie na moje treningi..
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
Dieta japońska była w kontekście posta hotdoga, jako przykład diety węglowodanowo-białkowej
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Mi chodziło o to, że jeśli dieta wysokotłuszczowa ma się opierać na tym że większość albo połowę tłuszczu dostarczamy ze smalcu czy oleju to jest bez sensu.

Ale dlaczego bez sensu? W koncu zycie polega na pozyskiwaniu energii, a ze wszystkie organizmy (przynajmniej na ziemi) dzialaja zgodnie z prawem Leibiga to chyba plepiej zjesc mniej i dostarczyc wiecej energii niz zjesc wiecej i dostrarczyc mniej energii, nie?

To tak samo jak na wysokowęglowadanowej bym jadł cukier z cukierniczki czy wodę słodzoną masą cukru byle tylko dobić do pewnej zamierzonej liczby węglowodanów.

Niezbyt to samo. Ile jestes zjesc smalcu czy masla a ile cukru czy chleba? Smalcu czy masla powzej progu sytosci nie wepch niesz na sile, chleb mozna jesc az zoladek da znac, ze wiecej nie zmiesci.

Poprostu wydaje mi się że nie ma albo jest bardzo nie wiele produktów, które zawierałyby dużo tłuszczu a jednocześnie mało białka i węgli, więc raczej ta dieta wysokotłuszczowa zakładając że chcemy zachować proporcje jest mało urozmaicona.

Tygrys cale zycie je surowe mieso a krowa trawe, moze ktos by ich zapytal czy ich dety sa urozmaicne i czy na pewno "zbilansowane' ?
Wszystko jest w twojej glowie, jezeli sobie urozmaicisz to bedziesz mial urozmaicone.

http://www.menshealth.pl/forum/topic/8537-kulturysta-optymalny-a-z%C5%82ota-proporcja/ Tutaj wydaje mi się taki "must have" dla ludzi naszego pokroju, czyli uprawiających sporty.

Proponuje wprost ze zrodla http://forum.dr-kwas...hp?topic=4718.0

A tak w ogóle gdzie zamówiłeś Książkę kucharską, bo trochę szukałem i straszny problem jest z dostępnością ogólnie książek Kwaśniewskiego.

Jaki tam problem, na jego stronie masz wszysciutkie.

Chętnie przeczytałbym też Dietę idealną.

Mam gdzies w pdf jezeli ktos ma ochote to niech uderzy na priva

A tak z ciekawości Dom i Salute, byłby to dla was problem gdybyście zapisywali np. przez tydzień wasze posiłki i później je tutaj wrzucili?

Ciekawi mnie też od praktycznej strony jak ustalacie sobie posiłki. Zakładacie jakąś ilość białka i dokładacie tłuszczu i węgli do proporcji?

Na dzisiaj sobie wzialem do pracy: 6 jaj w opcji 3/6 (zoltka/cale jajka), 250g masla, cala papryka surowa i 200ml smietany 30% president, plus glowka czosnku, ziola , przyprawy etc. Papryke pokroje w cwiartki, takie "lodeczki" w nie wepchne po plastrze masla, na to jajko i czosnek, popije smietana. Do wieczora nie bede glodny, no bo jak? Mozna sobie przeliczyc jezeli ktos lubi bawic sie w te pierdoly ale po prostu jak bedzie za duzo to w pewnym momencie poczuje sytosc.

Tylko teraz pytanie, skoro Campbell pisze o weganizmie jako remedium na choroby cywilizacyjne, a Kwaśniewski/Taubes piszą o diecie tłuszczowej - jako remedium na choroby cywilizacyjne, do tego obaj ładnie argumentują itd (chociaż jeszcze o tłuszczowej nie czytałem!!), to skąd mamy wiedzieć co tak na prawdę jest odpowiednie??

Obie strony sypią przykładami ludzi, badań, sportowców światowej klasy (?)..

Bądź tu mądry..

Jest jedno ale. Biochemia. U Kwasniewskiego masz wszystko elegancko uzasadnione biochemicznie, Campbell powoluje sie na dane statystyczne, ktore jak wiadomo sa nic nie warte, manipuluje danymi, pomija badania, ktore nie pasuja do "ideologii" i chyba nie ma pojecia o biochemii. Pamietam, ze jak to czytalem to nieraz z niedowierzaniem krecilem glowa na to jak ten pan dopasowywal rzeczywistosc do tych historii, ktore powinny wyjsc pod tytulem "Bajki"
  • 1

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Salute! !!
Wziąłeś kostkę masła do pracy?? na jeden posiłek??
Zaraz wyjdzie, że kostka masła wchodzi jak śnieżynka :)

Dołączona grafika

Pomijam inne śmietanki i jajka..

Gdyby policzyć samo masło:
250g w tym 82% tłuszczu,
205g tłuszczu = 1845kcal..

Pytanie - jak zjeść kostkę masła?

(żartuję! wiem, że to w daniu, ale jednak - kostka masła)
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Salute! !!
Wziąłeś kostkę masła do pracy?? na jeden posiłek??

:D niekoniecznie na jeden, zjadlem ok 1/3

Pytanie - jak zjeść kostkę masła?

(żartuję! wiem, że to w daniu, ale jednak - kostka masła)

Maslo jest pyszne, ja tam je jem jak czekolade na przyklad :D
A takie slone Kerrygold to juz w ogole wciagam bez popity :cool:
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
A właśnie, jak to jest z jajkami. Wiadomo, że żółtka są najlepsze, ale czemu ludzie nie używają całych jajek, tylko część białek usuwają?
  • 0

Konto usunięte

Konto usunięte

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 316 posts
Żółtka mają więcej witamin, ale też są dość tłuste. Kulturyści usuwają część żółtek bo im to psuje restrykcyjne wyśrubowane diety, a reszta ludzi usuwa, bo się naczytała w pismach i udają ekspertów =)
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
No tak, ale na tłuszczowej usuwa się część białek, a je żółtka :D A ja nie lubię wyrzucać jedzenia.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Ja jem też białka :) Nie przywyknąłem do wyrzucenia dobrego jedzenia ;p
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users