Bezpośrednią przyczyną miażdżycy sa węglowodany.
Co jest przyczyną powstawania cholesterolu w komórkach ścian tętnic? Węgiel z węglowodanów przetwarzany w określony sposób, a nie spalany bezpośrednio. Do wytwarzania cholesterolu jest potrzebny enzym NADPH - nukleotyd adenozynodwufosfopirydynowy, bez którego synteza cholesterolu w komórkach ścian tętnic jest niemożliwa. Enzym ten powstaje w organizmie ludzkim przy okazji trzech różnych reakcji. Ale w istotnej dla powstania miażdżycy ilości i miejscu powstaje wyłącznie z glukozy przetwarzanej w szlaku pentozowym.
Jaki wniosek? Bez glukozy w pożywieniu i bez jej spalania (przetwarzania) w szlaku pentozowym wytwarzanie cholesterolu nie jest możliwe.
Bez określonej ilości węglowodanów w diecie organizm nie może ich dostarczyć do komórek tętnic, bo nie można dostarczyć czegoś, czego nie ma, co już tutaj pisałem.
Przy bardzo dużej ilości węglowodanów w diecie miażdżyca również nie powstaje, ponieważ węglowodany są wtedy spalane tak, jak węgiel w piecu. Mogą być przetworzone w komórkach ścian tętnic tylko wówczas, gdy odżywianie jest kalorycznie obfite, gdy występuje w diecie zbyt mało białka lub białko jest niskiej jakości.
Sprzyja temu też niedobór pewnych witamin i składników mineralnych potrzebnych do spalania węglowodanów i nadmiar innych witamin i składników mineralnych potrzebnych do przetwarzania glukozy w szlaku pentozowym oraz przy stosowaniu leków i hormonów, które mają wpływ na zwiększenie ilości glukozy przetwarzanej w ścianach tętnic w szlaku pentozowym.
Nie neguje strony tylko dlatego, że to nie nowa debata, albo Kwaśniewski. Neguje bo mam wątpliwości, co napisłem powyżej..

Logowanie »

Do góry
Zgłoś