Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Dieta tłuszczowa.

• Please log in to reply
1337 replies to this topic

Stonish

Stonish

Advanced Member

• Użytkownik
  • 133 posts

Sery żółte, kiełbasy/szynki ( oczywiście jak najbardziej naturalne czyli jak najmniej stabilizatorów, konserwantów, błonników, słodzików tudzież dziewnie brzmiących ekstraktów ), sery pleśniowe, twarogi pleśniowe, sery wędzone typu rolada ustrzycka czy coś w tym stylu, kremówka( nie ta UHT ), nawet twaróg z tłustą śmietaną 18% da radę na szybko ogarnąć bez zaplecza kuchennego, orzechy ale z tym trzeba uważać. Jak jesteś twardy to żółtka na sórowo ;)

Czytałem odpowiedź eragona w innym temacie i przyszło mi pytanie do głowy. Czym różni się śmietana od śmietany, ser od sera, kakao od kakao itp. Na tłuszczówce możemy wciągać sery, śmietany, masła, czasami można sobie kakao dodać do czegoś, ale jak wybierać te najlepsze?

Jeśli chodzi o śmietanę to moim jedynym wyznacznikiem zawsze była zawartość tłuszczu - zwykle kupuje tą Piatnica. Sery? Nie wiem czym się różni ten paczkowany po 15zł za kg od tego wybitnego za 25zł/kg - zawsze myślałem, że tylko smakiem więc najtańsza gouda najczęściej jest u mnie w lodówce. Dobrym produktem do porównania jest również kakao: DecaMorreno - 45zł/kg, a Kakao Tesco - 30zł/kg gdzie skład i zawartośc odżywcza jest praktycznie ta sama, a cena znacznie różna. Jeśli chodzi o masła to udało mi się odnaleźć informacje, że często mieszaja je z tłuszczami roślinnymi i barwnikami dlatego ciężko dostać dobre masło w markecie, a jak to jest z resztą? Czym wy sie kierujecie przy wyborze produktów w sklepie mając na przykład pełną alejke majonezów - mówiąc o majonezie to zazwyczaj biorę helmans bo nie ma w składzie dużej ilości składników, o których nie mam pojęcia.

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Nie używam kakao to się nie wypowiem ale zgaduję, że jak ze wszystkim. Im lepszych jakościowo produktów wejściowych się używa tym cena musi być wyższa. To jest to samo co z parówkami - mogą kosztować 30zł/kg i będą z dobrej jakości mięsa, a mogą kosztować 8zł/kg i będą z gówna, odpadów i tektury. Śmietana jedna od drugiej różni się raczej tym samym. Jakością produktu wejściowego lub też procesu produkcji. Masło wystarczy czytać - na opakowaniach jest podane czy owe 82% jest wyłącznie z mleka czy jest mieszane. Są też masła, które tego nie podają - takich nie kupuję wcale. Sery również różnią się składem i procesem tworzenia oraz materiałem wejściowym. Dobry ser zawiera tylko 3 składniki: mleko, podpuszczka naturalna i bakterie fermentacji. Tańszy ser jest na podpuszczce mikrobiologicznej. Jeszcze tańszy jest zrobiony np. z mleka proszkowanego itd itd. Trzeba czytać skład i wtedy często cena staje się jasna.

• 0

s_grzes

s_grzes

Advanced Member

• Użytkownik
  • 74 posts
Witam wszystkich! Czytam i czytam bo od poniedziałku chcę spróbować tej diety. Co wolno wcinać a co nie chyba już wiem. @Merfi84 jak dzielisz posiłki w ciągu dnia? Śniadanie obiad kolacja czy na zasadzie jestem głodny to jem? Rano wypijam zawsze kubek wody z 1/2 cytryny i łyżeczka miodu- to chyba odpada na niskowęglowodanowej? Jakieś rady dla początkującego?
  • 0

musisz się odważyć, musisz to w ch** wyważyć

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Nie dzielę posiłków. Do pracy biorę zawsze porządne śniadanie (4-5 jajek, kawał boczku albo śmietana 30% + kawa z masłem). Czasami biorę też banana albo jabłko, które jem przed wyjściem z pracy (15:00) bo od razu po zazwyczaj robię trening. Potem jem jak zgłodnieję. Zazwyczaj w zakresie 17:00-19:00. Jak miałem bardzo aktywny dzień i trening to potrafię zrobić się jeszcze mocno głodny koło 21:00-22:00. Wtedy też sobie nie żałuję :)

Z tym miodem to moim zdaniem cukry z rana to słaby pomysł ale też 1 łyżeczka to nie jest jakaś ogromna ilość więc jak lubisz to sobie pij :)

Rada jest taka, żebyś wywalił z głowy wszystko co wiesz i słyszałeś o dietach, odchudzaniach, redukcjach itd. I SŁUCHAJ swojego organizmu. Będzie git!

• 0

s_grzes

s_grzes

Advanced Member

• Użytkownik
  • 74 posts

@Merfi84 jako że Twoje posty są łatwo przyswajalne przez mój mózg i widać że zagłebileś się w temat ogólno pojętego żywienia to pozwolę sobie zawracać Ci głowę moimi pytaniami.

Układałem sobie już w głowie przykładowe menu na 2-3 dni i chyba z braku doświadczenia/ wyobraźni dieta ta wydaje mi sie monotonna. Jajka w różnej postaci, mięso i to chyba wszystko z takich "konkretnych" produktów.

Kawa z masłem: dużo osób stosuje, jakie ma właściwości to połączenie?

Jak długo tak się już odżywiasz?

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Jeśli przyjrzysz się standardowemu Kowalskiemu i temu co je to stwierdzisz, że jego dieta jest dopiero monotonna :D Codziennie chleb i ziemniaki z minimalną ilością dodatku w postaci plastra sera, szynki albo kotletem schabowym. Stary, jedzenia jest od tony i jeszcze więcej. Samego podstawowego mięsa masz 4 rodzaje: wieprzowina, wołowina, drób i ryby. W każdym rodzaju masz od zarąbania kategorii: wątróbka, nerki, żołądki, serduszka, przód, tył, bok, boczek, schab, kark, sznycel itd itd. Ryb jest przynajmniej 20 różnych  łatwodostępnych odmian. Do tego masz wędzone, w zalewie, surowe. Potem wszystkie kiełbasy, kabanosy, szynki, balerony itd. Nie wspominając o rarytasach typu królik, gołąb, perliczka itd. A to tylko dział mięso. Ile masz serów? Ile masz śmietan? Jeśli lubisz sobie urozmaicać to masz jeszcze jakąś setkę warzyw - od cukinii po paprykę czy pomidora. Dorzuć do tego tonę owoców. Pomyśl jeszcze ile zmieniają przyprawy, których też jest dziesiątki.

Jedzenia jest tona i jeszcze więcej. To czy będziesz jadł "monotonnie" czy nie zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Ja np. jem dla energii, a nie dla doznań więc jem codziennie to samo śniadanie. Z obiadem kombinuję ale tylko dlatego, że żona jest kobietą i One potrzebują w tych kwestiach nieustannego urozmaicania :D

Jak ktoś się mnie pyta: "No to co ty jesz jak nie jesz chleba?" to ja się śmieję, że jego/jej dieta musi być strasznie uboga - skoro bez chleba nie ma już nic do jedzenia ;)

Kawa z masłem to po prostu duża dawka energii. Jak sobie pomyślisz, że 1/4 masła ma 300-400kcal (nie pamiętam ile) + olej kokosowy to jest to po prostu spoko śniadanie. Przynajmniej ja tą kawę traktuję w ten sposób. Czy ma jakieś jeszcze właściwości? Nie wiem.

4-5 miesięcy już będzie :)

• 2

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

Stety, niestety organizm ponoć potrzebuje pewnej, bardzo niewielkiej dawki węglowodanów, więc całkowita eliminacja węglowodanów to chyba nie jest najlepszy pomysł.

Z drugiej strony wystarczyć powinny węglowodany uzyskane z warzyw (i owoców-ale tych też nie można za dużo).

Bzdura. Organizm nie potrzebuje ani grama węglowodanów. Glukozę która jest mu niezbędna umie sobie sam świetnie syntetyzować w razie potrzeby :)

Podaj mi rzetelne zrodlo.
I ty nie jesz ani grama węgli złożonych, powaznie?

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Podaj mi rzetelne zrodlo.
I ty nie jesz ani grama węgli złożonych, powaznie?

Ale źródło czego? Tego, że w Twoim ciele zachodzi glukoneogeneza i jeszcze parę innych szlaków, w wyniku których wytwarzana jest glukoza? Czy tego, że przez ponad 2 miliony lat w okresie ok 10 miesięcy na rok (ale często dłużej) człowiek nie miał dostępu do węglowodanów i nie wymarł? Czy tego, że eskimosi nie widzieli węglowodanów na oczy i nie wymarli, a do tego byli zdrowi jak ryby? Nie rozumiem. Czego źródło mam Ci dać? :)

Ja jem odrobinę węglowodanów dziennie jednak zdarzają się takie dni, że nie jem ani grama. Nie ma to jednak znaczenia jak ja jem. Faktem jest, że człowiek jako organizm nie potrzebuje ani grama węglowodanów z zewnątrz, żeby normalnie funkcjonować.

• 0

s_grzes

s_grzes

Advanced Member

• Użytkownik
  • 74 posts
Jeśli lubisz sobie urozmaicać to masz jeszcze jakąś setkę warzyw - od cukinii po paprykę czy pomidora. Dorzuć do tego tonę owoców. Pomyśl jeszcze ile zmieniają przyprawy, których też jest dziesiątki.

Owoce bez ograniczeń?
Sa jakies warzywa, owoce ktorych powinienem unikac?
Orzechy?
W temacie napojów: woda, kawa, czarna herbata? Soki 100%?
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts

Glukoza jest niezbedna do zycia, to jedno. Ale drugie to to, ze organizm zawsze sobie ja wyprodukuje wedle potrzeb, i to z kazdego skladnika odzywczego czy to bedzie bialko czy nawet tluszcz choc wydaje sie to niemozliwe, ale jednak jest choc to jest mocno nieoplacalny proces. Wiec mozna funkcjonowac cale zycie na ketozie, niektorzy nawet twierdza (jak np Nora Gedgaudas, autorka "Pierwotny umysl, pierwotne cialo"), ze to byl fizjologiczny stan ludzi pierwotnych. Podawalem kiedys przyklad podroznika i lekarza Vilhjammura Stefanssona, ktory ze swoim asystentem spedzili rok w nowojorskim szpitalu w ramach kontrolowanego eksperymentu, zywiac sie wylacznie miesem. Nie mieli zadnych niedoborow, nawet witaminy C ani blonnika, schudli, poprawila im sie cera etc. Eskomosi zas nie musza jesc weglowodanow, bo spozywaja bialko w nadmiarze i ono idzie na przetworzenie na weglowodany, swoja droga, te nadmiary bialka sa przyczyna ich przedwczesnego starzenia, bo nadmiar azotu polipeptydowego znaczaco przyspiesza starzenie i skraca zycie.

Edited by Salute!, 27 April 2016 - 10:02 AM.

• 1

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Owoce bez ograniczeń?
Sa jakies warzywa, owoce ktorych powinienem unikac?
Orzechy?
W temacie napojów: woda, kawa, czarna herbata? Soki 100%?

Nie no pamiętając o tym, że ograniczasz węgle :) Ziemniak czy Banan to sporo cukrów więc logicznie - nie będziesz jadł tego kilogramami. Jednakże jako dodatek do obiadu dla urozmaicenia już jak najbardziej.

Soki wyciskane nawet własnoręcznie są czystą fruktozą z wodą bez hamulców w postaci błonnika itd. Nie polecam. Lepiej zjeść owoc :) Woda, herbata jak najbardziej. Ja piję 1 kawę dziennie. :)

• 0

s_grzes

s_grzes

Advanced Member

• Użytkownik
  • 74 posts
Eskomosi zas nie musza jesc weglowodanow, bo spozywaja bialko w nadmiarze i ono idzie na przetworzenie na weglowodany, swoja droga, te nadmiary bialka sa przyczyna ich przedwczesnego starzenia, bo nadmiar azotu polipeptydowego znaczaco przyspiesza starzenie i skraca zycie.

Po czym na codzień zauważyć że w diecie za dużo białka?
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts

Hmm...cera sie psuje, wypryski i pryszcze,  duzo puszczania gazow, miedzy innymi...

• 0

s_grzes

s_grzes

Advanced Member

• Użytkownik
  • 74 posts
@Merfi84 jak już wspomniałeś o błonniku... kasze odpadają więc zostają mi orzechy. Z tego co wyczytałem to w warzywach i owocach nie za dużo go jest. Jak dajes sobie z tym rade?
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

duzo puszczania gazow, miedzy innymi...

No ale przecież Panowie na siłowniach powiedzą: "To normalne, że pierdzisz cały dzień i latasz do kibla. Białko się przyswaja.."  :D :D :D

@Merfi84 jak już wspomniałeś o błonniku... kasze odpadają więc zostają mi orzechy. Z tego co wyczytałem to w warzywach i owocach nie za dużo go jest. Jak dajes sobie z tym rade?

Ale z czym radę? Bo nie bardzo rozumiem.

• 0

s_grzes

s_grzes

Advanced Member

• Użytkownik
  • 74 posts

Ale z czym radę? Bo nie bardzo rozumiem.

Z błonnikiem. Wystarczy ten z warzyw i owoców? Czy mogę dorzucić orzechy w nie dużych ilościach?
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts

Najtaniej kupic worek trocin od stolarza :D

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
Błonnik to zbędna w diecie nietrawiona cześć niektórych pokarmów podrazniająca jelita. Nie da rady go całkowicie wyeliminować z diety jedząc warzywa i owoce. Wiec jem jakieś tam ilości. Dalej nie wiem co masz na myśli pisząc o "radzeniu" sobie z błonnikiem :)

Orzechy naturalne, nie smażone i nie solone są jak najbardziej zdrowe :)
  • 0

s_grzes

s_grzes

Advanced Member

• Użytkownik
  • 74 posts
Najtaniej kupic worek trocin od stolarza :D

Ponoć nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi ;)

Rozwiń Twoją odpowiedź to jest szansa że dowiem się czegoś dla mnie nowego i będę o tą wiedzę mądrzejszy
  • 0

s_grzes

s_grzes

Advanced Member

• Użytkownik
  • 74 posts
Błonnik to zbędna w diecie nietrawiona cześć niektórych pokarmów podrazniająca jelita. Nie da rady go całkowicie wyeliminować z diety jedząc warzywa i owoce. Wiec jem jakieś tam ilości. Dalej nie wiem co masz na myśli pisząc o "radzeniu" sobie z błonnikiem :)

Orzechy naturalne, nie smażone i nie solone są jak najbardziej zdrowe :)

Nawet na kursie "zawodowego kierowcy" był temat odżywiania gdzie dowiedziałem sie że błonnik to ważny składnik codziennej diety. Tu kłania się Twoja rada żeby zapomniec wszystko czego do tej pory dowiedzialem się o odżywianiu ;)
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users