Zaloguj się Zarejestruj się
Intermittent fasting
Napisano 18 czerwca 2013 - 07:31
Ja często ćwiczę po 2 posiłku, ale na te kcal nie zwracam zbyt wielkiej uwagi. I stosuję właśnie model 8/16.
"Uważaj, żeby nie pomylić nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."
Napisano 18 czerwca 2013 - 10:21
To zależy od wielu czynników. Na trening ma wpływ masę rzeczy. Mi się świetnie ćwiczy na faście, bo czuje więcej energii oraz mocy. Ale rozumiem że są ludzie którzy nie potrafią w ten sposób ćwiczyć, więc wówczas mogą coś zjeść przed treningiem, lekko strawnego. Druga kwestia jaki jest Twój cel, jeśli chcesz palić tłuszcz to zdecydowanie na czczo trening będzie efektywniejszy.
A trzecia kwestia musisz sam to sprawdzić, daj sobie 1-2 tygodnie na eksperymentowanie. Długo pracujesz, więc to także może mieć wpływ na to jak będą wyglądać Twoje treningi. Spróbuj. Bo akurat tutaj ciężko coś doradzać, ewentualnie świetne rady mogłyby pochodzić od osób z praktycznie takim samym lifestajlem jak Twoim, inaczej jest to trochę bez sensu.
Spróbuj 2 tygodnie na czczo a potem 2 tygodnie po posiłku i zaobserwuj co Ci bardziej odpowiada.
tutaj masz trochę lekturki i kilka protokołów więc na pewno sobie wybierzesz coś bardzo pasującego pod Ciebie. Berkhan to dobry ziomek i zna się na rzeczy, polecał go sam Neupert więc magicznej 'ściemy, sekretów i magii" tutaj nie uświadczysz. Wszystko rozsądnie przedstawione.
Ja natomiast zawsze polecam ludziom, by przed nagłymi skokami w IF, spróbowali sobie raz w tygodniu zrobić całkowite wolne od jedzenie i wrzucili dobrego, oldskulowego fasta trwającego 24-32h. Raz w tygodniu przez miesiąc, by organizm mógł spokojnie się zaadoptować.
Swego czasu stosowałem model odżywiania, który był zabójczą mieszanką Tim Ferrisa z '4 godzinnego ciała' + fastem. Polegał na tym że w sobotę miałem swój tzw. "cheat day" podczas którego zawsze pękało pare piwek plus tak lekko mówiąc obżeranie się (nie fast foody ani słodycze) a w niedzielę robiłem sobie fasta. W poniedziałek wracałem do normalnego odżywiania. Miałem świetne rezultaty. Teraz czasami wracam jeszcze do tego stylu.
Napisano 18 czerwca 2013 - 11:43
Grzegorzu, to jest tak że na tą chwilę nie potrzebuje tego 'cheat day'. W tamtym okresie było spoko bo lubiłem sobie właśnie w sobotę wypić 2-3 piwka z kumplami. Obecnie praktycznie nie pije, więc ten styl odżywiania mi nie pasuje. A śmieciowego jedzenia w ogóle nie jadam, więc wiesz.
Model odżywiania to kwestia indywidualna, i zależy od tego kto jaki styl prowadzi. Jeśli ktoś nie może się obejść bez słodyczy, kebabów i pizzy, ten styl będzie dla niego odpowiedni.
Po prostu na tym modelu który jestem obecnie, daje mi jeszcze większe rezultaty i świetne samopoczucie ale to wcale nie oznacza że każdy odżywiając się w ten sposób będzie odczuwał dokładnie to samo co ja, to tak nie działa.
Napisano 18 czerwca 2013 - 19:59
Dzięki za opinie.
Jak pracuję do 20., to nie od 8:00, tylko od 11. czy 12..
Akurat trening z samego rana nie jest moją ulubioną opcją :/
Cel - redukcja, więc wskazany trening przed posiłkiem.
Jak radzicie sobie z głodem do tej 13. czy nawet 17. godziny??
Może się skuszę.
Posty 24h jakiś czas temu przerabiałem, a niedawno - 2dni na 600kaloriach - ktoś nawet tutaj linkował film o tym (dra Mosley'a).
Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!!
Napisano 18 czerwca 2013 - 21:12
Zajęcie się czymś, wówczas nie myśli się o głodzie. Dużo wody obok siebie + czarna herbatka pomagają. A po za tym warzywa i owoce możesz spożywać. W moim przypadku 2 jabłka spokojnie wystarczały. Dodatkowo nic nie przeszkadza Ci skonsumować delikatne białko w postaci szklanki mleka, lekkiego twarogu lub kawałka mięsa. Orzechy także wchodzą w grę. Ważne by to nie były słodycze i chleb. Tutaj akurat mówię o opcji z jednym posiłkiem w ciągu dnia.
Natomiast jeśli jadasz trzy, ja IF robiłem tylko z dwoma, to tylko na podstawie tego mogę się wypowiedzieć. Gdy zjadłem dwa duże posiłki. Pierwszy około 14-15 a drugi 20-21, to rano głód pojawiał się tylko na moment zaraz po przebudzeniu, dużo wody zaspokajało ten rzekomy 'głód'. Jeśli coś robisz to po prostu nie myślisz o jedzeniu, back patrzysz a tu już jesteś w okienku podczas którego musisz jeść. Jeśli ktoś się nudzi , to ciągle myśli o jedzeniu, wówczas to już nie wiem, nie miałem takiego problemu.
Napisano 18 czerwca 2013 - 21:44
Może spróbuję - musiałbym od jutra, bo jak zacznę odwlekać to pewnie się nie zbiorę.
Co to za post, co można szamać owoce/warzywa/twaróg?
Ewentualnie shake białkowy na wodzie - na śniadanie bym spróbował, tylko ile w tym IF?
Może lepiej nic nie jeść, żeby skoków cukru nie było - i potem spadku, czyli głodu.
Na nudę to ja nie narzekam!
Lubię jeść najzwyczajniej ![]()
Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!!
Napisano 18 czerwca 2013 - 21:52
Może spróbuję - musiałbym od jutra, bo jak zacznę odwlekać to pewnie się nie zbiorę.
Co to za post, co można szamać owoce/warzywa/twaróg?
Ewentualnie shake białkowy na wodzie - na śniadanie bym spróbował, tylko ile w tym IF?
Może lepiej nic nie jeść, żeby skoków cukru nie było - i potem spadku, czyli głodu.
Na nudę to ja nie narzekam!
Lubię jeść najzwyczajniej
Mój osobisty, lubię eksperymentować. Tylko zauważ że zaznaczyłem tam iż odnosi się to do jednego posiłku dziennie.
Ja po prostu lubię owoce i warzywa i mógłbym je wcinać na okrągło. Od kilku dobrych porcji owoców i warzyw w ciągu dnia, nic się nie stanie ![]()
Wrzuć Marcinie, chętnie oblukam. Faktycznie nie mam pojęcia jak naukowo o tym mówią, ale zawsze pojawia się ten głód zaraz po przebudzeniu. Miałem go na 3 posiłkach dziennie, dwóch i teraz wciąż mam na jednym. Ale szklanka wody, powoduje że znika z miejsca ;]
Napisano 19 czerwca 2013 - 02:49
Głód jest tylko na początku - w trakcie wdrażania się w IF i jak zaczynasz się nudzić i np czytasz o diecie
. Jak mam sporo roboty w pracy i np. nadgodziny to wracam do domu po 18 i dopiero coś szykuje, zaczynam jeść o 20 i nie ma problemu, nie odczuwam tego. A czasem jak się wynudzę w pracy to do 16 ciężko wytrzymać. Wypije sobie wtedy troche wody mineralnej czy oszika 0 i jest ok ![]()
Napisano 27 czerwca 2013 - 18:38
Co prawda jestem tutaj nowy, ale przez ok. dwa miesiące wakacji w tamtym roku byłem na diecie Leangains, schudłem w tym czasie 7kg bez większych problemów (99-92 po ok 1.5 miesiąca). Jedyna moja aktywność fizyczna praktycznie to 3-4 razy w tygodniu ok godziny na rowerze jakoś między 4 a 6 rano. Pierwszy posiłek (10-11) to było wszystko co wpadnie w ręce, nawet bułki słodkie się zdarzały
, ostatni (zazwyczaj drugi) 16-17, obiad, często mięso+warzywa z patelni. Dietę porzuciłem jak zmienił mi się tryb życia trochę, teraz do niej wracam. Nie mam super silnego charakteru, a jednak mimo częstego siedzenia w domu nie miałem problemu z wytrzymaniem postu ani z chudnięciem bez straty siły.
W tamtym czasie też baaardzo dużo czytałem o takim odżywianiu na polskich forach i dlatego muszę tutaj nie zgodzić się z Luko - zawsze podkreślane było, żeby nie podjadać nic, co ma kalorie. Remedium na głód miała być kawa.
I z tym właśnie miałem problem. Nigdy nie piłem kawy, nie ciągnie mnie do tego i nie miałem zamiaru "łapać" nowego nałogu. Tak więc zostałem przy swojej zielonej herbatce. Niestety, o czym dowiedziałem się po paru miesiącach, to właśnie ta herbatka była powodem cholernie nieprzyjemnego uczucia w żołądku, jakby coś mi żarło wnętrzności. Podobno można od tego nawet wymiotować. Myślałem, że powodem jest powysiłkowy głód, okazało się, że to mój ulubiony napój wbijał mi nóż w plecy. Zwykła herbata też ma takie działanie. Nie wolno tego pić na pusty żołądek.
Tak więc zastanawiam się teraz, czy jedyną rzeczą, jaką mogę rano przyjmować, jest woda?
Napisano 27 czerwca 2013 - 19:25
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Napisano 27 czerwca 2013 - 19:44
Ehh trudno, będziemy pić słabą.
A jeszcze napiszę co skłoniło mnie rok temu do przejścia na tą dietę. Otóż było to... zamiłowanie do dobrego jedzenia:) Mogłem dwa razy dziennie dosłownie napchać się, źródła weglowodanów bywały skandaliczne (z punktu widzenia zdrowego żywienia), a mimo to waga spadała. Mało było na świecie rzeczy tak przyjemnych (przynajmniej dla mnie
) jak pierwsze porcje jedzenia po poście.
Za to przypomniały mi się dwie wady, które nie dotyczyły tylko mnie (sporo osób na tej diecie "skarżyło się" na to):
- człowiek rano bywa baaardzo pobudzony, łatwo się irytuje i potrafi ogólnie być nieprzyjemny wobec innych;
- nieprzyjemny zapach z ust (w tym przypadku chyba raczej z żołądka, ale cóż, nie źródło jest w tym przypadku najważniejsze), na którym remedium ma być częste żucie gumy (koniecznie bez cukru! - nawet minimalna dawka kalorii w poście jest nie do przyjęcia).
Napisano 28 czerwca 2013 - 07:17
czasem guma to nie jest oszukiwanie organizmu, że coś jesz, a nic nie wpada do środka? czy kiedyś ludzie żuli gume by powstrzymywać głód? odpowiedź nasuwa się jedna. wszelkie używki powinni być niedozwolone, prócz wody bo to pewnie mogli znaleźć.
Poza tym guma bez cukru też ma kalorie. Nie wiem czy dopiero jak ją zjesz, czy z gumy się też coś uwalnia i wpada ze śliną do środka.
Napisano 28 czerwca 2013 - 07:37
Napisano 28 czerwca 2013 - 08:44
Ja to jestem nieprzyjemny i bez diety IF
Zapach z ust da się wyeliminować na wiele sposobów.
Podobno kawa z mlekiem, ba nawet cola bez cukru nie przerywa postu. Ale jak dla mnie to dziwne jest bo niby jak porcja węglowodanów z mleka nie przerywa postu ? Przecież to normalna porcja jedzenia. Chyba że mówimy o 10 gramach mleka.
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Napisano 28 czerwca 2013 - 10:05
Gdzies czytałam wyniki badań odnośnie gum. Mija sie z celem rzucie na "nie jem" bo guma i tak wywołuje wyrzut insuliny.
Poirytowanie poranne mnie nie łapie ale energia jest w sam raz na trening. Teraz jestem zmuszona do treningów po 15/16 i musiałam przesunąć 1posilek na 12/13 i to jest juz mniej fajne. Zamulona chodzę na besen. Poszłam bez posiłku przed ale mnie telepało. To co wykombinowalam to takie mniejsze zło w moim przypadku
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś