Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Cukier - potrzebny?
Started by
notAthlete
, Jan 13 2013 21:19 PM
Posted 13 January 2013 - 21:19 PM
Nie wiem jak to jest. Czy cukier jest potrzebny? Z tego co słyszałem, trenerzy zabraniają jedzenia sportowcom czekolad, słodyczy, produktów zawierających dużo cukru. Tak samo nie poleca się ich osobom chcącym schudnąć. Z drugiej strony jest to energia. Czy jeśli będę starał się całkowicie omijać cukier (niepocukrzona herbata, zero słodyczy, itd) wyjdzie mi to na dobre czy złe?
Posted 13 January 2013 - 21:45 PM
Chodzi o to, że cukier czyli węglowodany lepiej pozyskiwać w postaci naturalnej, np. owoce, warzywa, miód. Odstawienie słodyczy zawsze wychodzi na dobre. Słodzić na przykład miodem można jak lubisz słodkie
Posted 13 January 2013 - 21:52 PM
W słodyczach nie chodzi nawet o cukier (chociaż też zawierają zbyt dużo), ale nie warto ich jeść, ponieważ zawierają dużo różnych niezdrowych substancji ( nazw niestety nie pamiętam
), które szkodzą i mogą powodować choroby itd. Ogólnie są strasznie przetworzone = niezdrowe.
"Aby przebyć tysiąc mil, trzeba zrobić pierwszy krok." - Bruce Lee
Posted 13 January 2013 - 21:53 PM
Energia w czystej postaci jak miód jest zdrowa. : )
"Now if you know what you're worth then go out and get what you're worth. But ya gotta be willing to take the hits, and not pointing fingers saying you ain't where you wanna be because of him, or her, or anybody! Cowards do that and that ain't you! You're better than that!" ~R.Balboa

Posted 13 January 2013 - 22:05 PM
Do pracy niektórych narządów niezbędny jest cukier w postaci glukozy, ale organizm człowieka potrafi sam syntetyzować glukozę w tym celu. Z tego względu uznaje się iż do życia jedzenie cukrów czyli węglowodanów nie jest konieczne. Co do cukru czyli sacharozy i produktów cukierniczych to sprawa jest prosta - są o tyle niezdrowe że zawierają cukier w postaci zbyt łatwo przyswajalnej dla organizmu, powodują uzależnienie, zwykle to co dostarczają dodatkowo nie zawiera żadnych pożytecznych składników (może poza magnezem jeśli to czekolada). Spożywający je zwykle je ich więcej niż potrzeba powodując odkładanie nadwyżki kalorycznej w postaci tłuszczu.
Oczywiście są też plusy. Są całkiem smaczne :-D dlatego przy odrobinie rozsądku można ich używać z umiarem.
Wysłane z Tapatalk2
Oczywiście są też plusy. Są całkiem smaczne :-D dlatego przy odrobinie rozsądku można ich używać z umiarem.
Wysłane z Tapatalk2
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Posted 13 January 2013 - 22:06 PM
Już skumałem, prostymi słowami opisze. Jak grubas chce schudnąć, to tłuszcz nie spala się od tak na miejscu tylko jest transportowany do krwi a później robi się z niego energia. Wtedy komórki grubasa dostają energię, tłuszcz znika i zamienia się w energię. Za to jeśli grubas nawpycha się słodyczy, to ta energia idzie od nich i organizmowi grubasa już tłuszcz nie jest potrzebny i zostaje.
Dzięki za odpowiedzi, przed mną trudne wyrzeczenia.
Dzięki za odpowiedzi, przed mną trudne wyrzeczenia.
Posted 13 January 2013 - 22:25 PM
NotAthlete, nie trzeba się wyrzekać przyjemności. Możesz się pobawić i np. samemu upiec ciasto, a zamiast cukru dać miód, lub zrobić lody bananowe czy coś w tym stylu. Można pojeść zdrowo i smacznie, wystarczy trochę twórczości
Posted 13 January 2013 - 22:46 PM
Ja jak byłem na diecie proteinowej to bawiłem się w takie ciasta http://www.dukania.pl/ciasta-i-torty jest w sieci sporo innych przepisów.
Zamiast słodzika można zastosować miód, stevie, ksylitol
Zamiast słodzika można zastosować miód, stevie, ksylitol
Posted 13 January 2013 - 22:46 PM
Ale po co, kiedy mogę powiedzieć innym, że żyje jak spartanin i robią wielkie oczy. Można się poczuć jak twardziel. Do tego ja i kuchnia.
Posted 13 January 2013 - 23:38 PM
Ja dodam, że po pierwsze cukier typu "biały kryształ" to czysta chemia - sztuczny wytwór.
A po drugie to, że umyjemy zęby nawet tuż po zjedzeniu cukru nie zapobiegnie temu, że będziemy mieli słabe zęby (oczywiście jak wszędzie są wyjątki). Do rozkładu cukru potrzebne są związki wapnia, które w pierwszej kolejności pobierane są z zębów, a później z kości.
Dlaczego czaszki Indian z czasów przedkolonizacyjnych mają wszystkie zęby w doskonałym stanie? Bo Indianie jedli tylko naturalne produkty, nic sztucznego.
Sam tylko przeglądałem ale myślę, że fajna lektura:
http://gutenberg.net...2/0200251h.html
A po drugie to, że umyjemy zęby nawet tuż po zjedzeniu cukru nie zapobiegnie temu, że będziemy mieli słabe zęby (oczywiście jak wszędzie są wyjątki). Do rozkładu cukru potrzebne są związki wapnia, które w pierwszej kolejności pobierane są z zębów, a później z kości.
Dlaczego czaszki Indian z czasów przedkolonizacyjnych mają wszystkie zęby w doskonałym stanie? Bo Indianie jedli tylko naturalne produkty, nic sztucznego.
Sam tylko przeglądałem ale myślę, że fajna lektura:
http://gutenberg.net...2/0200251h.html
Posted 13 January 2013 - 23:40 PM
Ale po co, kiedy mogę powiedzieć innym, że żyje jak spartanin i robią wielkie oczy. Można się poczuć jak twardziel. Do tego ja i kuchnia.
Spoko, wiem o co chodzi. Także nie jadłbym tego
Posted 13 January 2013 - 23:58 PM
Jeżeli nie masz co jeść i tylko czekolada została na półce to ją zjedz, nie bez powodu w czasie 1 wojny światowej była zrzucana tonami!!!! na pola bitwy. Ale jeśli jednak możesz to zastąpić jabłkiem lub bananem to polecam wybrać to drugie ; ))))
"Liczy się nie to, kim ktoś się urodził, ale kim wybrał, by być". - Joanne Kathleen Rowling
Posted 14 January 2013 - 00:28 AM
Jeżeli nie masz co jeść i tylko czekolada została na półce to ją zjedz, nie bez powodu w czasie 1 wojny światowej była zrzucana tonami!!!! na pola bitwy. Ale jeśli jednak możesz to zastąpić jabłkiem lub bananem to polecam wybrać to drugie ; ))))
Jak wtedy można nazwać wojnę piekłem jeśli z nieba spadają tabliczki czekolady?
Guest_zahir11_*
Posted 14 January 2013 - 00:52 AM
Guest_zahir11_*
Michał, zgadzam się z tym co napisałeś o cukrze i jego wpływie na zęby/kości. Na szczęście jest xylitol. Produkt naturalny, uzyskiwany z soku brzozy, wzmacniający szkliwo zębów a smakujący jak cukier. Poza tym ma wiele innych dobrych właściwości (świetnie działa np. na jelita). Jedyny mankament to cena:(
Posted 14 January 2013 - 01:06 AM
Dokładnie cukier niszczy zęby, a także ten z owoców, więc warto po zjedzeniu wypić czystą wodę
może być mineralna niegazowana lub przefiltrowana, a nawet z kranu w niektórych miastach bardzo zdrowa, a nawet lepsza od mineralnej.
Posted 14 January 2013 - 16:27 PM
Ciekawy artykuł w temacie cukru, a właściwie przemysłu cukrowego:
http://www.motherjon...y-lies-campaign
http://www.motherjon...y-lies-campaign
Posted 15 January 2013 - 19:38 PM
Ja próowałem ostatnio odstawić cukier i po 5 dni bez cukru ( w każdej psotaci), nie miałem energii na treningach i siła mi malała. Więc zaczałem spowrotem jeśc cukier,
Posted 15 January 2013 - 19:44 PM
A dodałeś w zamian tłuszczów? Organizm z czegoś energię musi brać.
Shut up and get moving.
Posted 15 January 2013 - 19:47 PM
JEst mało tłustych rzeczy które mogę zjeść( trochę mnie brzydzi tłuste jedzenie), więc nie.
Posted 15 January 2013 - 19:55 PM
Nie mówię o tłustych rzeczach, tylko o zdrowych tłuszczach - orzechy, awokado, olej kokosowy, mięso, jajka.
Shut up and get moving.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report