Zaloguj się Zarejestruj się
Wciąganie brzucha
Posted 06 January 2013 - 21:11 PM
Posted 06 January 2013 - 21:16 PM
No to sam widzisz. Możesz próbować zasysania żołądka, mi to nawet pomogło, ale genetyki nie przeskoczysz.
Z pietruszki szczypiorka nie zrobimy taka jest genetyka.
Posted 06 January 2013 - 21:18 PM
Posted 06 January 2013 - 21:28 PM
Ćwiczenie polega na wciąganiu brzucha tak silnie jak potrafisz przez 6 sekund bez zatrzymywania oddychania.
Później musimy dać mięśniom na pełne rozluźnienie i powtarzamy przynamniej z 2 serie.
Myślę, że w ten sposób to już będzie moim nawykiem jak każda wizyta w łazience szczególnie rano i wieczorem.
Podobnie po ośmiu dniach można już drwawo oddychać z wciągniętym brzuchem.
Niech to ćwiczenie stanie się nawykiem
Ćwiczenie jest z książki gimnastyka izometryczna.
Posted 10 January 2013 - 19:53 PM
Posted 27 January 2013 - 17:45 PM
2. Może masz hiperlordoze?
Posted 20 February 2013 - 14:15 PM
Do czego tam sie to sprowadza: do wyciagania kregoslupa, kiedy stoisz czy siedzisz zawsze nalezy sie starac trzymac pozycje tak, jakby do czubka glowy byla przywiazana linka, ktora ciagnie pionowo do gory.
Innym motywem ciagle podkreslanym przez system Pilatesa jest "przyciaganie pepka do kregoslupa". W wiekszosci cwiczen przy wydechu nalezy sie starac wciagnac tak brzuch zeby pepek sie do niego zblizal jak najbardziej ale nie robic tego przez zwykle wciagniecie tylko przez jednoczesne spiecie brzucha.
To daje efekty, mozna w ten sposob nawet sobie uwysmuklic sporo sylwetke i co ciekawe zgubic jeden-dwa numery w rozmiarze spodni.
Posted 23 February 2013 - 16:18 PM
Pozdrawiam!
Posted 26 February 2013 - 15:42 PM
Powiedziane tu zostało już chyba wszystko. Ja tylko dodam od siebie, że kiedyś też miałem wystający brzuch mimo, że ważyłem 57 kg przy 175cm. Spowodowane to było złą postawą i słabymi mięśniami. Zacząłem się prostować podczas chodzenia, a na dodatek rozpocząłem treningi na siłowni. Teraz utrzymuje prostą sylwetkę podświadomie, to już taki mój zdrowy odruch
Posted 26 February 2013 - 16:44 PM
Ramiona do tyłu, klatę wypchnąć do przodu i już się całe ciało inaczej układa i brzuch samoczynnie wciąga.
Posted 26 February 2013 - 19:40 PM
Posted 24 June 2013 - 20:31 PM
sory, że odkopuje, ale mam pytanie do tego rzygającego kota...jak już zrobimy wydech i będziemy mieli napięty brzuch to przez te 8-12 sec. mamy go trzymać jak najbliżej kręgosłupa czy robić powtórzenia ? tzn. wypychamy, wciągamy, wypychamy itd. ?
Posted 25 June 2013 - 12:31 PM
Trzymamy go mocno przez te 12 sekund wtedy sie napina i czuc ze pracuje
Posted 27 June 2013 - 16:59 PM
Mam nieco inne pytanie, ale też związane ze wciąganiem brzucha.
W Skazanym na trening zalecane jest wciąganie brzucha, w okolicy pępka. natomiast w Nagim Wojowniku brzuch ma być napiety na całej długości, a nie wciągnięty. Jak to więc jest? Skąd ta rozbieżność? Jak wy ćwiczycie?
Posted 27 June 2013 - 17:54 PM
Posted 30 June 2013 - 12:38 PM
Spróbuj przyjąć cios z brzuchem wciągniętym a potem z brzuchem spiętym i masz odpowiedź.
Posted 01 July 2013 - 11:42 AM
Pozdro
Wysłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 4
Posted 01 July 2013 - 13:26 PM
Panowie, sprawa może być dużo prostsza. Co widać na 2zdj na drugiej stronie. Jest to moim zdaniem spowodowane zła postawą stojącą. Sam tai miałem i to przy tkance t poniżej 10% dalej był wypchnięty. Stan przed lustrem prosto, poprawnie (proste plecy) nieco ściągnięte łopatki. Tak jak to kiedyś uczyli w wojsku(ja nie byłem). Ja zacząłem pracować nad poprawna postawą jakiś miesiąc może 1.5 temu i brzuch nie wystaje. Wszystko po tym jak mój kumpel 3 lata starszy powiedział, że ma poważny problem bóle itd. (Młody chłop) poszedł do lekarza i lekarz mu powiedział właśnie ze to przez źle nawyki ( postawa, plus przy dźwiganiu dźwigał plecami, zamiast jak przy martwym). Pierwsze 3 dni fakt katorga bo całkiem inaczej niż zwykle i trzeba o tym pamiętać. Ale później wchodzi w nawyk. Polecam wzmacniać mięśnie pleców, tak górę jak i dół. Bardzo dobrze wzmacnia je i również brzuch wałek do brzucha(to takie kółko xD). Sprobój stanąć prosto a zobaczy z ze brzuch się wciągnięty bo rozciagna się nieco jego mięśnie gdy wyprostujemy plecy.
Pozdro
Sorki nie doczytałem do końca tematu, a widze chłopaki pisali o wadach postawy.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report