Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Co zamiast chleba ?

• Please log in to reply
55 replies to this topic

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts

A co sądzicie o jogurtach na śniadanie ? Już mniejsza czy naturalny czy owocowy. Jak ''zimne'' śniadanie wpływa na organizm ?

Ja polecam tylko naturalny yogurt, a zawsze możesz wkroić owoce. Tylko nie kupuj light.
jeśli chcesz, aby yogurt nie miał efektu wyziębiającego to dodaj np: cynamon do niego.
Samym yogurtem nie najesz się. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia :)
-
-----------------------------------------------------------------
Aktualnie:

Ja np.
-na 1 śniadanie jem.

-100g ryżu ugotować w woreczku.
-mleko ryżowe 1 szklanka ugotować.
-wkroić mango 1 sztuka.
Wszystko jem razem
około 600 kalorii
Niebo w ustach :)

-Na drugie śniadanie
Garść suszonych daktyli około 100g
około 300kalorii
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Też nie widzę powodu do wyrzucania chleba z diety. Wystarczy, że zadbamy o jego odpowiedni chleb. Dobry razowiec z piekarni to genialna rzecz :) A na śniadanie ja standardowo jem krojone owoce z orzechami i płatkami owsianymi, kaszą manną lub zalewane mlekiem roślinnym.
  • 0
Dołączona grafika

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Tayshren nie wiedziałem co chcesz poprzez wyrzucenia chleba z diety. Już wiem ? To jak piszę Emil, Zahir, Kartofelek. Także nie musisz go wyrzucać! Ja w nagłych wypadkach także zjem. Koledzy dobrze piszą. Powinieneś szukać tego zdrowego.

Tayshren mieszkasz w Wawie. To na pewno znajdziesz dobry chleb, a chociaż idź do sklepu ze zdrową żywnością i tam zakupisz bez polepszaczy.
  • 0

Pablo14

Pablo14

gnls

• Użytkownik
  • 314 posts
  • LokalizacjaGdańsk

A że niby co jest nie tak w jajecznicy ? Jajka są zdrowie i badania to potwierdziły i nie ma nic szkodliwego w ich częstym jedzeniu...

Dokładnie. Mit o podnoszeniu poziomu cholesterolu został kilka lat temu obalony (badania na sportowcach w Australii albo Kanadzie o ile pamiętam). W jajkach jest zawarta cholina, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu w tętnicach i uczestniczy w przemianie tłuszczy.
  • 0

Tayshren

Tayshren

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 33 posts
Już wszystko wiem, dziękuję bardzo za taką aktywność z Waszej strony :). Polatam po piekarniach i coś dla siebie znajdę. Skorzystam również z podanych przepisów :).
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Polecam piekarnie na Placu Wilsona :)
  • 0
Dołączona grafika

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

A że niby co jest nie tak w jajecznicy ? Jajka są zdrowie i badania to potwierdziły i nie ma nic szkodliwego w ich częstym jedzeniu...

Dokładnie. Mit o podnoszeniu poziomu cholesterolu został kilka lat temu obalony (badania na sportowcach w Australii albo Kanadzie o ile pamiętam). W jajkach jest zawarta cholina, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu w tętnicach i uczestniczy w przemianie tłuszczy.

myślę, że jest spora różnica w jedzeniu jajecznicy a o jedzeniu jajek na twardo, ja wole te drugie jeść :P
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Tayshren

Tayshren

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 33 posts

Polecam piekarnie na Placu Wilsona :)

Oo całkiem blisko :). Jak to dobrze mieszkać na Żoliborzu :P.
Gugle wyszukały mi firmę Czubak - czy o tą piekarnię Ci chodzi ? :)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

Np. tłuszcz na którym się ją smaży:)
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Piekarnia Bułka z Masłem obok metra i chleb nazywa się chyba Trojak ale tam jest dużo dobrych chlebów więc do wyboru :)
  • 0
Dołączona grafika

wolves2

wolves2

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 posts

Np. tłuszcz na którym się ją smaży:)

Jajecznica to był przykład...zresztą nie odmawiam sobie dobrego jedzenia, mam ochote właśnie na nią to ją jem, proste : P
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Wolves, i wcale Ci się nie dziwię. W Twoim wieku jadłem wszystko łącznie z tonami słodyczy i nie przeszkadzało mi to w utrzymaniu kaloryfera na brzuchu. Dziś niestety nie jest tak kolorowo:( Ale Ty korzystaj póki możesz:)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Przepis na jajecznicę bez oleju i masła

Nie jest taka zła :)
  • 0

Raizel

Raizel

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 21 posts
Ja jak robię jajecznicę lub omleta to nie używam niczego tak samo z mięsem i wychodzi normalnie, na teflonie
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Jajecznica zła, bo ma tłuszcze i cholesterol, chleb dobry, bo ma węglowodany... Czytacie się czasem? Bo mam wrażenie, że jeśli chodzi o pojęcie na temat składników odżywczych to tkwimy w latach 80-tych.
Ostatnio przez forum przewaliła się tona potwierdzonych badaniami argumentów, że zboża to łajno. A ludzkie ciało woli wykorzystywać tłuszcz jako energię niż węglowodany, wystarczy popatrzeć na ludzi w stanie ketozy czy postu. Mnóstwo jednostajnie dostarczanej energii, a nie skoki, wachania i sinusoidy nastrojów bo zjedliśmy za dużo węgli.
W chlebie nie ma nic zdrowego, za to jest mnóstwo składników antyodżywczych. I nie chodzi tu o jego naturalność - takie po prostu są ziarna.
  • 0
Shut up and get moving.

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Jajka tylko na maśle z odrobiną oliwy :D Dziś mam tylko 6 na śniadanie.

A propos tego co pisze Sopel krótka historyjka, żeby uzmysłowić Wam, że zboża faktycznie są naszymi wrogami i białka oraz gluten, które zawierają są szkodliwe i wywołują choroby autoimmunologiczne. Ta historyjka nie jest jakaś odległa i nie dotyczy znajomych ani krewnych, ani znajomych moich znajomych :D Dotyczy mnie. Krótko: jakiś czas temu przestałem jeść produkty zbożowe i zacząłem unikać wszystkiego co ze zbożem mogłoby mieć coś wspólnego. Po dwóch tygodniach takiej diety liszaje które miałem na ramionach i na plecach zniknęły (a miałem je od kilku lat). Najpierw nie zauważyłem związku ale po czasie uzmysłowiłem sobie, że powodem powstawania tego paskudztwa, którego żaden lekarz nie umie wyleczyć są właśnie ziarna. Ostatecznym dowodem na to był ostatni tydzień podczas którego byłem zmuszony odpuścić moją dietę i odżywiać się tym co dają, a było tam jedzenie dość standardowe: przetwory mączne, bułki, chleb, makarony, ryż i płatki. Po 4 dniach takiej diety liszaje natychmiast wróciły. Liszaj jest objawem choroby autoimmunologicznej o nieustalonej przyczynie i jak się wgłębić w temat idealnie pasuje do tego jak organizm człowieka zachowuje się w przypadku dostarczania mu prolin i glutenu zawartych w diecie zawierającej zboża. To niestety jest tylko objaw zewnętrzny. To co się dzieje wewnątrz zapewne nie jest zbyt korzystne dla naszego życia i zdrowia.

Dieta paleo jest w sumie dość droga. Droższa niż dieta wysokowęglowodanowa oparta o tanie zapychacze jakimi są ryże, makarony, ziemniaki itp. Ale warto. Nawet masę mięśniową można zrobić nie jedząc zbyt dużo węgli. W mojej diecie staram się je pozyskiwać tylko z warzyw i to o niskim IG. Po treningu jakiś ziemniak się trafi. Zachęcam Was do zgłębiania tematu diet i wyjścia poza schematy żywieniowe i piramidę składników odżywczych stworzoną przez lobbystów i dostawców taniej dotowanej żywności wywołującej choroby cywilizacyjne. Jakby się w to zagłębić to obraz ludzkości przedstawiony przez braci Wachowskich w Matrixie jest lajtowy w porównaniu z obrazem jaki się jawi po przemyśleniach nad tym jak my tu i teraz jesteśmy sadzeni, podlewani, karmieni i przerabiani na nawóz oddając swoje życie, zdrowie i energię by nakręcić zyski koncernom farmaceutycznym, przetwórczym i temu podobnym. Nie ma co się łudzić - jesteśmy pieczarkami. Trzymają nas w ciemnicy, oblewają nas gównem, a jak któryś tylko łeb wychyli to mu go ścinają ;)
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Jak to jest, że wegetarianie i weganie u których węglowodany to czasem nawet 80% dziennego spożycia kalorii są najmniej narażeni na choroby cywilizacyjne, w tym otyłość? Gdyby teoria o szkodliwości węglowodanów była prawdziwa roślinożercy byliby najbardziej chorowitą częścią społeczeństwa. No i czemu nie ma podziałów na węglowodany proste i złożone? Uważasz, że mają takie same działanie? Nie chcę prowokować :) Po prostu pytam bo mnie ciekawi :)
  • 0
Dołączona grafika

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Chyba nie zostałem dobrze zrozumiany: nie mam nic przeciwko węglowodanom. Uważam produkty z ziaren za szkodliwe w pewnym sensie (ze względu na proliny, gluten itp substancje). Węglowodany o niskim IG, a nawet takie o wyższym z ziemniaków i bananów są moim zdaniem również potrzebne.
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Napisałeś, że węglowodany z ziaren są szkodliwe i wywołują choroby. W mojej diecie węglowodany to jakieś 50-60% dziennego spożycia kalorii. Zdecydowana większość pochodzi z węglowodanów złożonych. Czy według teorii paleo i wszystkich innych podobnych pogromców węglowodanów powinienem chorować na choroby autoimmunologiczne, być otyły czy mieć cukrzycę? Dlaczego weganie, którzy jak mówiłem jedzą i 80% węglowodanów dziennie (duża ich część pochodzi z ziaren) rzadziej chorują na choroby autoimmunologiczne?
  • 0
Dołączona grafika

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
A dane jakieś przytoczysz ? Serio pytam.

Może jest tak, że każdy jest nieco inaczej ukształtowany genetycznie i to co dla jednych jest dobre, u innych wywołuje choroby. Ja źle się czuję po zjedzeniu jabłka, ale jak zjem gruszkę to luz. Mogę jeść ryż biały, a po brązowym umieram. Itd, itp. Staram się jeść to po czym czuję się dobrze. Dieta paleo wyklucza nabiał w tym mój ulubiony twaróg, ale nie zamierzam się z nim rozstawać bo nie czuję by miał negatywny wpływ na mój organizm. Ogólnie po zjedzeniu produktu z ziaren czuję się jak przetwórnia. Kiedy ich nie jem czuję się pełen energii, nie mam problemu z trawieniem. Myślę, że gdybym tego nie odczuwał wcale by mnie dieta paleo czy Atkinsa nie zainteresowały.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users