Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Co zamiast chleba ?

• Please log in to reply
55 replies to this topic

Tayshren

Tayshren

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 33 posts
Witam. Ostatnio się nasłuchałem wielu negatywnych rzeczy na temat pieczywa. Że nawet ciemne pieczywo sprzedawane w marketach jest nasączone chemią, nie jest za zdrowe itp itd. W sumie teraz wszystko co ludzie jedzą powoduje, że człowiek po 30-stce zmuszony jest do brania leków bo nie wyrabia. Ale do rzeczy - postanowiłem zupełnie zrezygnować z chleba, bułek itp. Czy macie jakieś pomysły czym można to zastąpić na śniadania/kolacje ? Liczę na jakieś szybkie, łatwe i ogólnodostępne przepisy, pomysły. Człowiek ma tylko jedno zdrowie, a ja chciałbym o nie zadbać w jak najlepszy sposób :).

Pozdrawiam
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
np. Koktajle pić na śniadanie z owoców i warzyw :)
  • 0

Mr.Burns

Mr.Burns

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 89 posts
Zamiast kanapek na śniadanie możesz jeśc musli - mix orzechów, owoców, itd. do tego wkrojony dojrzały banan, ja podlewam wszystko mlekiem sojowym albo ryżowym.

Inna opcja, proteinowe koktajle z naturalnych skladnikow. Szybkie do zrobienia, smaczne, łatwo przyswajalne - i łatwo można wziąć na wynos dokładkę.

Ogólnie pieczywo nie jest najzdrowsze, ale sporo zależy od proporcji czyli ile tego jest w diecie i tego co/gdzie dokładnie kupujesz. Jeśli chleb jest jak gąbka, nie czerstwieje po 2 tygodniach w szafce i kosztuje 50 groszy to coś jest nie tak :)
  • 0

Konto usunięte

Konto usunięte

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 316 posts
Jak nie kupujesz najtańszego marketowego shitu za złotówkę, to nawet powinieneś wcinać pieczywo. Bez problemów można znaleźć naprawdę fajne chleby w sklepach. Wystarczy ciut poszukać. I to nie chodzi o to co jest nawalone chemią, bo w dzisiejszych czasach wszystko ma w sobie chemię. Dokoła nas jeżdżą non stop samochody, latają samoloty, ropa wali po oceanach, a my ty się martwisz o chleb :)
Wybieraj jak najmniej przetworzone pieczywo. Ciemne, nie gumczaste, pełnoziarniste będzie w sam raz. Zresztą o czym ja piszę. Jak jesteś normalnym gościem ze smakiem w gębie to wyczujesz co jest lepsze a co gorsze. Naprawdę wystarczy po prostu spróbować. Po kilku kęsach lepszego pieczywa do kajzerkowego shitu nigdy nie wrócisz.

WTF. Musli i koktajle na śniadanie? Co wy za babskie przepisy tutaj polecacie?

Musli to jeden z najgorszych wyborów jakie mogli ci polecić. Poczytaj w necie czemu. Tylko nie na portalach dla kobiet, a na forach sportowych.
Śniadanie ma być porządne. Żadne tam proteinowe koktaile. Takie to jak się naczytałeś możesz sobie pół godziny po treningu przyjmować, a nie na śniadanie. Męska staroświecka jajecznica z porządnymi kanapkami. I lepiej będziesz się czuł i lepiej twój brzuch.

W ogóle to się dziwię, że na tym forum pada tyle takich "dziecinnych pytań". Jakie pieczywo, jakie skarpetki nosić, ile słodzić herbaty?
Kolego całe życie będziesz pytał innych o takie rzeczy? Pójdź do sklepu, sprawdź, sam zdecyduj. Tam ma działać facet. Popełnisz błąd, nic się nie stanie. Dzięki temu będziesz mógł nauczać innych.

Jak sam nie zaczniesz działać, to całe życie będziesz musiał się opierać na niepewnych, różnych odpowiedziach z forów, które przecież nie wiesz kto pisze. Może ja jestem grubym ciamajdą, który tylko się mądrzy? A może rzeczywiście mam rację, że opieranie śniadań o proteinowe koktaile to zły pomysł. To ty musisz zdecydować.
  • 0

Mr.Burns

Mr.Burns

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 89 posts
Wow :)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Kartofelek? Tayshren napisał co jeść zamiast chleba? To, więc co chodzi?
Po prostu po twoim poście widać, że namawiasz Tayshrena do jedzenia chleba :) Prawda?
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts

Jak nie kupujesz najtańszego marketowego shitu za złotówkę, to nawet powinieneś wcinać pieczywo. Bez problemów można znaleźć naprawdę fajne chleby w sklepach. Wystarczy ciut poszukać. I to nie chodzi o to co jest nawalone chemią, bo w dzisiejszych czasach wszystko ma w sobie chemię. Dokoła nas jeżdżą non stop samochody, latają samoloty, ropa wali po oceanach, a my ty się martwisz o chleb :)
Wybieraj jak najmniej przetworzone pieczywo. Ciemne, nie gumczaste, pełnoziarniste będzie w sam raz. Zresztą o czym ja piszę. Jak jesteś normalnym gościem ze smakiem w gębie to wyczujesz co jest lepsze a co gorsze. Naprawdę wystarczy po prostu spróbować. Po kilku kęsach lepszego pieczywa do kajzerkowego shitu nigdy nie wrócisz.

Musli to jeden z najgorszych wyborów jakie mogli ci polecić. Poczytaj w necie czemu. Tylko nie na portalach dla kobiet, a na forach sportowych.
Śniadanie ma być porządne. Żadne tam proteinowe koktaile. Takie to jak się naczytałeś możesz sobie pół godziny po treningu przyjmować, a nie na śniadanie. Męska staroświecka jajecznica z porządnymi kanapkami. I lepiej będziesz się czuł i lepiej twój brzuch.

W ogóle to się dziwię, że na tym forum pada tyle takich "dziecinnych pytań". Jakie pieczywo, jakie skarpetki nosić, ile słodzić herbaty?
Kolego całe życie będziesz pytał innych o takie rzeczy? Pójdź do sklepu, sprawdź, sam zdecyduj. Tam ma działać facet. Popełnisz błąd, nic się nie stanie. Dzięki temu będziesz mógł nauczać innych.

Jak sam nie zaczniesz działać, to całe życie będziesz musiał się opierać na niepewnych, różnych odpowiedziach z forów, które przecież nie wiesz kto pisze. Może ja jestem grubym ciamajdą, który tylko się mądrzy? A może rzeczywiście mam rację, że opieranie śniadań o proteinowe koktaile to zły pomysł. To ty musisz zdecydować.

• 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
Mówi się że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i tak jest dlatego trzeba dostarczyć odpowiednich i odpowiednio dużo różnych składników odżywczych. Węglowodany złożone tak aby dostarczyły Ci energii na kilka godzin a nie na najbliższą godzinę. Śniadanie ma dać power Tobie i Twojemu umysłowi na wiele godzin dlatego musisz dobrac taki zestaw aby Ci pasował:)
  • 0

Mr.Burns

Mr.Burns

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 89 posts

Mówi się że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia (...) Śniadanie ma dać power Tobie i Twojemu umysłowi na wiele godzin

dokładnie. gdy słyszę że ktoś "nie ma czasu" na śniadanie albo nie je śniadania z jakiegoś innego powodu to drapię się w czoło ze zdziwienia :)
  • 0

Tayshren

Tayshren

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 33 posts
kartofelek spokojnie :). Ja tylko spytałem czy znacie jakieś alternatywy. Przecież nie każdy musi jeść pieczywo prawda ? :P Ja po prostu chcę się zdrowiej odżywiać, a lepszego miejsca do znalezienia porady jak tu to nie znalazłem.
  • 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

musli, zboża czy inne ziarenka są bardzo zdrowe i smaczne z rana
warto od czasu do czasu zamiast tradycyjnych kanapek dać coś innego, aby układ trawienny nie popad w paranoje :)
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Tayshren

Tayshren

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 33 posts
A co sądzicie o jogurtach na śniadanie ? Już mniejsza czy naturalny czy owocowy. Jak ''zimne'' śniadanie wpływa na organizm ?
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
Sam musisz dobrać co jest dla Ciebie dobre ale pamietaj że śniadanie ma być pełnowartościowe i energetyczne:)

Jogurt można na noc wyjąć z lodówki i nie będzie zimny rano a nie zepsuje się w tak krótkim czasie :)
  • 0

gwynbleidd

gwynbleidd

Sky is the limit

• Użytkownik
  • 245 posts
  • LokalizacjaPoznań

A co sądzicie o jogurtach na śniadanie ? Już mniejsza czy naturalny czy owocowy. Jak ''zimne'' śniadanie wpływa na organizm ?

Akurat to czy naturalny czy owocowy jest bardzo ważne. Owocowy to jest deser/słodycz zawierający ogromną ilość cukru. Jogurt naturalny raczej też nie zastąpi pieczywa. Możesz pomyśleć o owsiance gotowanej na wodzie. Ale ja nie demonizował bym pieczywa, zwłaszcza tego dobrej jakości.
  • 0

"Uważaj, żeby nie pomylić nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Tayshren, a co chcesz osiągnąć w diecie. Schudnąć ? Nabrać masy?
  • 0

Raizel

Raizel

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 21 posts
Ja osobiście jem 100-150g płatków owsianych z dwiema miarkami białka np. czekoladowego i zalewam wrzątkiem.
Chwile czekam, troszke zimnej wody i mi smakuje, oczywiście dzięki białku ;d
Bardzo szybkie śniadanko.
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
W fizjologii jest taka jedna zasada: "chcesz schudnąc to rób to przez wysiłek fizyczny a nie dietę"

I to jest złota reguła bo nie potrzeba żadnych cudacznych diet... Oczywiście pewne podstawy trzeba zachować ale są to takie rzeczy których każdy powienien się trzymać dla własnego zdrowia.
  • 0

Tayshren

Tayshren

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 33 posts
Nie nie, zmieniając ten produkt nie mam na celu schudnąć czy też przytyć. Chcę znaleźć jakiś inny wartościowy, zdrowy produkt, który można łatwo i szybko przyrządzić :). Za dużo kasy leci na pieczywo i masło :P
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Ja też w ostatnim czasie praktycznie wyeliminowałem ze swojej diety pieczywo. Choć też bym go nie demonizował. W moim mieście jest co najmniej kilka fantastycznych piekarni które pieką chleb bez polepszaczy i razowiec jest tam prawdziwy a nie barwiony karmelem. Po prostu pieczywa nie wolno kupować w supermarkecie. Według mnie dobrym źródłem węglowodanów są banany. Poza tym banan jest prosty w obsłudze;) łatwo zabrać go ze sobą. Osobiście polecam też ciastka owsiane, lecz trzeba wybierać je uważnie zwracając uwagę by były bez cukru i polepszaczy.

Kartofelek, jeśli na co dzień na śniadanie jesz jajecznice, to zdrowia życzę:)
  • 0

wolves2

wolves2

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 posts
A że niby co jest nie tak w jajecznicy ? Jajka są zdrowie i badania to potwierdziły i nie ma nic szkodliwego w ich częstym jedzeniu...

A na śniadanie polecam owsianke i dorzucić do tego troszkę rodzynek, ew. suszonych moreli.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users