Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Scott Sonnon i TACFIT Fitness System

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Lucluca, ale to co piszesz to znowu jakieś ogólniki i wyrwane z kontekstu zdania. Jesteś w stanie przedstawić ten system chronologicznie i ze szczegółami, linkami itd..
  • 0

-Marcin-

-Marcin-

No brain, no gain.

• Użytkownik
  • 66 postów
Revo na początku tego tematu jest wywiad ze Scottem Sonnonem w który wyjaśnia nieco teorie na których bazuje tworząc swoje systemy.
W drugim poście znajdują się dwa filmiki z wprowadzeniem do systemu Intu-Flow i ćwiczeniami dla początkujących od którego Lucluca poleca zacząć przygodę z TACFIT. W końcu kto może lepiej opisać sens wykonywania danego treningu od jego twórcy. Wiem że wszystkie materiały na ten temat są w języku angielskim dla tego opiszę co wiem czytając o nich w necie.
Najlepiej zacząć od treningu mobilności stawów takiego jak "Super Stawy" Tsatsoulina lub "Intu-Flow" Sonnona, przy czym czytałem opinie ludzi którzy próbowali jednego i drugiego programu, ostatecznie przechodząc na program Scotta uznając go za lepiej działający na nich. Myślę że najlepszym pomysłem jest solidne wypróbowanie obu a potem w zależności od preferencji wybranie ćwiczeń najlepiej działających na daną osobę. Osobiście próbowałem na razie tylko programu Super Stawy i jestem bardzo zadowolony z świetnego wpływu na moje ciało. Czuję że mam na co dzień więcej energii, trudniej o złapanie kontuzji, uzyskałem większa świadomość własnego ciała i nawet skorygowałem złą pozycje barków które utrzymywałem za mocno wychylone do przodu i w górę (od siedzenia przed komputerem). Na razie będę wykonywał dalej program Pavla aż doję do większej liczby powtórzeń w każdym ćwiczeniu, a potem chcę wypróbować Inu-Flow.
Odnośnie samego TACFIT z tego co wyczytałem można by potencjalnych odbiorców podzielić tak:
TACFIT Commando - dla każdego maniaka ASG i Paintball ponieważ zawiera ruchy które wspomogą operowanie "bronią" w ewipunku w czasie rozrywki.
TAC-GYM - dla osób zainteresowanych gimnastyką.
TACFIT Firefighter - z tego co widziałem zawiera silny akcent na trening nóg co może zainteresować wszystkich mających cel położyć na nie większy nacisk.
TACFIT Warrior - dla zawodników sztuk walki i nie tylko (widziałem filmiki na których jedna z zawodniczek włoskiej reprezentacji w siatkówce trenuje tym programem).
Praktycznie zwykły zjadacz chleba nie ukierunkowany na cokolwiek, może spróbować każdego z nich i sprawdzić które ćwiczenia mu najlepiej odpowiadają. O jodze się nie wypowiadam bo w ogóle się na niej nie znam. Przeczytałem że w każdej paczce z programem TACFIT są dokumenty PDF i filmiki z autorem który wyjaśnia wszystko na temat programu. Pozostaje nic tylko ćwiczyć i wybierać :D
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
Marcin dobrze napisał. Ogólnikowo napisałem, bo ogólnikowo podaliście swoje cele. Sonnon ma programy budujące siłę, sprawność komandosów, gimnastykę na ziemii, manipulacje stawami, biomechanikę ciała, palenie tłuszczu, budowanie masy mięśniowej oraz kettle i clubbelle. Większa precyzja, to i bardziej sprecyzuje Wam odpowiedź. A jak macie ogólne cele to równie dobrze mogę Wam polecić siłownię. Sonnon jest tak zznanym trenerem że wystarczy wpisać w google Tacfit i masz czytania na co najmniej rok czasu.
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
No dobra może inaczej, Marcin i Lucluca skąd czerpaliście swoją wiedzę na ten temat? Chodzi mi o wszystkie elementy tego systemu. Tylko te filmy, a może są jakieś dedykowane fora, a może jakieś pdf z planami itd..
  • 0

-Marcin-

-Marcin-

No brain, no gain.

• Użytkownik
  • 66 postów
Moje informacje na temat Scotta Sonnona i jego metod treningowych czerpałem z anglojęzycznych blogów, wpisów na forach dyskusyjnych i bardzo licznych filmików na youtube i yokou. Poza tym w literaturze przetłumaczonej na polski o jego treningu można przeczytać w drugiej części "Więcej niż bodybuilding" gdzie autor umieszcza rozdzialik: "Clubbells: genialny trening przedramion" oraz notkę w książce "Super Stawy" przy ćwiczeniu znanym jako rosyjski bilard.
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Byłbyś tak uprzejmy wskazać linki do tych anglojęzycznych blogów i for dyskusyjnych z tym tematem.
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
http://www.rmaxinter...forum/index.php - tu masz wszystko
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Lucluca, do którego poziomu intuflow doszedłeś? Myślę o rozpoczęciu jakiejś krótkiej, codziennej praktyki, mam książkę Sonnona "Free to move", yang yogę, zdorovye, starą prasarę (bez roota), warriora i commando (flowfitu i dwóch pierwszych poziomów IF nie liczę, bo je można znaleźć za darmo na YT). Free to move jest dość długie i nie wiem czy zacząć już w międzyczasie IF czy najpierw ją skończyć. Zdorovye też wygląda ciekawie.
  • 0
Shut up and get moving.

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
Intuflow to wersja rozszerzona Zdorovye. Więc nic nowego tam nie znajdziesz. Jeśli chodzi o intuflow to nie liczę poziomów, bo to zależy od części ciała. Przy kręgosłupie jestem na intermediate a przy szyi i ramionach na masterze na przykład. Nie da się praktycznie iść łeb w łeb z tym, bo w niektórych stawach jest więcej napięcia niż w innych.
Free to move to to samo co intuflow. Książka jest wporzo nawet, chociaż za długa i wyjaśnia wiele procesów głównie psychologicznych - takie lanie wody trochę, więc możesz ją odpuścić i przejść do praktyki.
Jeżeli od siebie miałbym polecić jedną jedyną rzecz na świecie do praktykowania to zdecydowanie byłoby to INTUFLOW! Codziennie - minimum 2 razy!!! Ja wykonuje tego multum, serio - uwielbiam tę rutynę.
Tym systemem Sonnon zniszczył system aptekom, najlepsze lekarstwo zdecydowanie na wszystko - od psychiki po ciało.
Sonnon ma jeszcze dwa inne genialne systemy, które właśnie praktykuje i to jest moc, ale o tym już nie będę mówił lepiej, bo to zbyt cenna wiedza i sporo kosztuje ;]
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Just tell me the names :D

Z tego co widziałem Zdorovye ma parę elementów których w IF nie ma, ale mogę się mylić.
  • 0
Shut up and get moving.

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
Owszem ma, ale jeśli masz te wszystkie programy co wymieniłeś wyżej, to Zdorovye jest zbędne.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów

Sonnon ma jeszcze dwa inne genialne systemy, które właśnie praktykuje i to jest moc, ale o tym już nie będę mówił lepiej, bo to zbyt cenna wiedza i sporo kosztuje ;]

Widzę, że rośnie nam tu nowy bohater...
Ale przynajmniej się "ujawnił" :)
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
nie mam aspiracji do bycia bohaterem, nie lubie także tej strony Sonnona hehe.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów

nie mam aspiracji do bycia bohaterem, nie lubie także tej strony Sonnona hehe.

Miałem na myśli Sonnon'a w kontrze do Wade'a !! :)
Dobrze, że jest ktoś po "przeciwnej" stronie :)

Tobie dziękuję za wszelkie wyjaśnienia!
Łap repa!

Luzik :)
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
Zależy co kto lubi, ja dopiero dzięki Sonnonowi zrozumiałem czym naprawdę jest sprawność fizyczna oraz zdrowie i do czego jesteśmy zdolni, bo tak serio pompki na jednej ręce to tylko kropla w oceanie :)
  • 0

Grzegorz

Grzegorz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 188 postów
lucluca, czy żeby zacząć praktykować intuflow wystarczą filmiki z youtuba (11 filmów: 6 begginer i 5 intermediate), czy jednak trzeba wydać jakieś $ ?
  • 0
Aby być najlepszym, musisz być lepszym od samego siebie...

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
na co chcesz wydawać kasę? przecież wiszą za darmo na youtube
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Mi możesz przelać :)
Mogą być dolary, euro, a nawet złotówki :)
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Zacząć możesz za darmo, ale dwóch ostatnich poziomów raczej nie znajdziesz...
  • 0
Shut up and get moving.

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
dwa pierwsze poziomy to spokojnie pół roku praktykowania :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych