Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Czego unikać. Czyli czego nie jeść i nie pić!!!!!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
149 odpowiedzi w tym temacie

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Ja jem jak mam ochotę :)
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
A co jest złego w ogórku? :D
A co do cukru, to u każdego pojawia się swego rodzaju chcica, znam jeden trik który skutecznie rozwiązuje ten problem. Mi pomógł bardzo. Raz lub dwa razy w tygodniu dodajcie do sobie do potrawy troszkę cynamonu. To załatwia problem słodyczy.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
A właśnie, co złego jest w ogórku? :)
Nie lubię cynamonu ale lubię słodkie śniadania. Ale zamiast cukru dodaję do owsianki czy kaszy mannej suszone owoce, które się topią i nadają świetny słodki posmak.
  • 0

skory

skory

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 36 postów
@Bar-Man: tak jak wcześniej było to już wspomniane, praktycznie wszystko co jemy nie musi być szkodliwe (dawka czyni truciznę). A wręcz przeciwnie, organizm jest tak stworzony że najczęściej sam poinformuje Cię czego mu potrzeba. Co prawda jeśli organizm o tym informuje to już oznaka że od dłuższego czasu tego potrzebuje. Na przykład gdy podczas treningu bardzo zaczyna chcieć Ci się pić to znaczy że chwila kiedy tej wody zaczął potrzebować miała już miejsce jakiś czas temu, ale wiadomo że nie powinno się tego ignorować bo wtedy ma to wpływ na przebieg treningu, samopoczucie i wydajność.
Odnośnie samej czekolady: nie wiem jakiego rodzaju wysiłek towarzyszy Ci przez cały dzień, mam na myśli czy jest to w przeważającym stopniu praca umysłowa, czy fizyczna, ale według wielu źródeł z którymi miałem się okazje zapoznać, kakao które jest głównym składnikiem dobrej czekolady, zawiera mnóstwo składników mineralnych i przez wiele źródeł wskazywana jest jako najlepsze pokarm dla mózgu. Oczywiście słabej jakości czekolada może zawierać śladowe ilości kakao i z własnego doświadczenia wiem że wart sięgać tylko po dobrej jakości czekoladę gorzką powyżej 70% zawartości kakao a najlepiej i więcej ale do tego też trzeba się przyzwyczaić.
Nie można też pominąć kwestii tego ile tej czekolady masz zamiar zjeść bo ze względu na dużą ilość węglowodanów i tłuszczu jest bardzo kaloryczna. Tak więc zjedzenie jednej do paru kostek może pozytywnie wpłynąć na Twoją dietę i samopoczucie, kiedy cała tabliczka zjedzona na raz zrujnuje Ci plan żywieniowy i na pewno spowoduje że organizm odłoży co nieco na później.
Myślę że zachcianki same w sobie są złe, idziemy przez miasto widzimy mnóstwo reklam, czujemy różne zapachy wchodząc do sklepów przechodząc koło restauracji, ciągle jesteśmy bombardowani tego typu bodźcami które powodują że chcemy jeść "oczami". Wiadomo że najgorzej jest kiedy wracamy z treningu czy z pracy i zapomnieliśmy na przykład zabrać czegoś ze sobą albo zjeść przed wyjściem. Dlatego ważne jest żeby rozróżniać kiedy zachcianka jest informacją od organizmu " stary potrzebuje magnezu, potasu , żelaza" a kiedy " ale jestem, głodny.. taki kawał do domu a tu taki śliczny fast food". Najprościej aby uniknąć takiej sytuacji należy brać posiłki ze sobą do pracy/szkoły i pilnować się ustalonego harmonogramu, tak aby po prostu nie chodzić głodnym.
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
Sam w sobie cynamon nie jest smaczny, przynajmniej dla mnie ale jako dodatek do potraw jest świetny i reguluje poziom cukru w organizmie. Ja cukier całkowicie usunąłem ze swojego odżywiania, od razu poczułem większy przypływ energii oraz poprawę na psychice. Teraz już wiem skąd się wzięło określenie 'biała śmierć'. Słodzę naturalnym miodem, a to i tak w małych ilościach, po prostu nie czuje pociągu do słodkich rzeczy. Za to uwielbiam słodkie owoce!
Ogórek? Jest zielony i jest warzywem, a to są niepodważalne argumenty zawsze ;)
Jest taki świetny cytat, może kogoś zainspiruje "nie ma śmieciowego jedzenia - jest jedzenie i są śmieci" ;)
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
Ogórek był przykładem. Tak samo czekolada, ale dziękuje za wyczerpujący wykład :-D cieszę się jednocześnie że nie bagatelizujecie zachcianek. Smacznego.

Pamiętam: pić zanim mi się zachce na treningu bo wtedy już może być zbyt późno ;-)

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Dodałem filmiki z YT na temat dietach amerykańskich :( strona 1
http://forum.kaliste...-jeść-i-nie-pić
  • 0

trueschool

trueschool

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 6 postów
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to jest dokładnie z białym ryżem? (w wielu dietach na masę jest on polecany)
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Sam w sobie cynamon nie jest smaczny, przynajmniej dla mnie ale jako dodatek do potraw jest świetny i reguluje poziom cukru w organizmie.

Cynamon jest swietny do kawy, kawa z cynamonem potrafi fajnie rozgrzac zwlaszcza zima. Miod zas i cukier to w zasadzie jedno i to samo, nie ma sie co mamic. Strong mind i Will of power :D potrafi usunac cukier calkowicie ze swiadomosci 8)
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów
Biały ryż zdecydowanie nie jest zalecany. W dietach "kulturystycznych" często poleca się rozgotowany biały ryż po treningu bo ma wysoki IG i szybko uzupełnia cukier powodując wysoki skok insuliny, ale czy pomaga to w jakiś sposób w budowaniu mięśni to fakt mocno dyskusyjny.
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych