Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się

Kółka gimnastyczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
337 odpowiedzi w tym temacie

aquaknight

aquaknight

aqua

• Użytkownik
  • 366 postów

A ja mam takie pytanie do zahira:
Czy robisz coś innego niż podciągi, pompki na kółkach? Chodzi mi o jakieś ćwiczenia dla nowicjuszy w kwestii kółek. Bo chyba niewątpliwie coś robisz ( ogrom ćwiczeń daje do myślenia :D ). Jeśli tak to napisz co :)

PS: Wielkie SORY jeśli już na coś podobnego odpowiadałeś wcześniej, ale nie patrzyłem dokładnie wszystkich stron :)

Aquaknight, ponieważ nie jestem w stanie wykonać ani Muscle up, ani Iron Cross, to moje ćwiczenia na kółkach, poza podciągnięciami ograniczają się do rozpięć. Począwszy od klasycznych rozpiętek (pozycja podobna jak przy podwyższonej pompce, ręce na kółkach, ramiona lekko ugięte w łokciu i rozkładamy ramiona).

Fajne są też rozpiętki odwrotne (analogicznie jak wyżej, tylko że tym razem klata jest do góry a plecy do ziemi). I jeszcze rozpięcia podobne do podciągnięć scyzorykowych, tyle, że zamiast się podciągać robisz rozpięcie.  

Rozpiętki, tak? DObrze wiedzieć!
wielkie dzięki za info :)

• 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Dokładnie Shadow. U mnie też nie zdają. Jest duża strata czasu, by je regulować. Ćwiczę na jednej wysokości tylko. Z chęcią uczyłbym się stania na rękach.
  • 0

saddam1

saddam1

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 36 postów
moze wymiencie sobie na tasmy lina statyczna to sie rozciaga pare % , takie cos sie rozciaga pewnie z 1% albo i mniej...: http://allegro.pl/pa...2561803517.html a i regulacja latwiejsza... Ja własnie takie uzywam do swoich tyle ze chyba jeszcze grubsze bo takie mialem w autku. Tylko ja zawsze montuje dosc wysoko te tasmy a jak ktos montuje na drazku to moga mu te grzechotki przeszkadzac.
  • 0

gymmaniak

gymmaniak

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 52 postów
zainwestuj w taśmy z regulacja albo wkładaj w kółka poziomice (ja tak ustawiłem kółka na dworzu na łańcuchach). Sa zamocowane na stałe i są idealnie w poziomie. W domu mam na drążku przyściennych na regulowanych tasmach więc nie ma wiekszego problemu ale jezeli chcesz idealnie równo to oczywiście tez wkładasz poziomice w kółka i ustawisz co do joty!
  • 0

Shadow

Shadow

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Ok. dzięki za pomoc, kupię albo taśmy, albo łąńcuchy i włoże poziomicę, żeby było co do nanometra :D. A tak z ciekawośi, to skąd wy macie obręcze, jeśli nie z mtidea.pl, bo ja w Polsce nie znalazłęm innego sklepu. pzdr.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
W pierwszym poście w tym wątku podaję namiary na gościa od którego kupiłem.
  • 0

gymmaniak

gymmaniak

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 52 postów
Wpisz na allegro "kółka gimnastyczne" i wystarczy. jest już kilku sprzedawców i ceny normalne. do wyboru masz drewniane i plastikowe. Ja kupiłem drewniane ale chyba zahir ćwiczy na plastikach. Każdy wybierze to co lubi :) do mnie przemówiło to że na olimpiadzie do dzisiejszego dnia zawody odbywaja sie na drewnianych a to jednak o czymś świadczy. Na innych forach tez polecają drewno. Ale jak ktoś nie lubi drewna to są do kupienia też plastiki więc nie ma stresu. ogolnie kółka zaje...ista rzecz i naprawde warto kupić.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Ja po prostu uznałem, że jestem za cienki, by materiał z którego kółka są wykonane miał dla mnie znaczenie. Poza tym zdecydowała cena. Dopiero zaczynam przygodę z tym sprzętem i może kiedyś go wymienię. Nie zastanawiałem się nawet, że to może mieć znaczenie. Po prostu mało wiedziałem na ten temat. Dlatego dobrze, że wymieniamy się informacjami na forum.
  • 0

Shadow

Shadow

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Za moich czasów (tzn. jak ja szukałem ringów), to nigdzie ich znaleś nie mogłem i już myślałem, że jedyna możliwośc to sprowadżic ze stanów, ale kumpel mi właśnie powiedział o mtidea.pl. A teraz widze, że to sięrozwinęło, wogóle się kalsitenika w Polsce w miarę rozwinęła, bo już filmików parę powstało i wgl.
  • 0

gymmaniak

gymmaniak

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 52 postów
mi sie wydaje ze to bodybuilding sie rozwinął a nie kalistenika. Kalistenika była zawsze obecna tylko nikt tego nie nazywał tak jak teraz. Podciaganie na drązku zna każdy, pompki także , tak samo z przysiadami itd itp. A same techniki z takich książek jak skazany czy nagi wojownik sa stare jak świat i jak ktos trenował w zyciu "pod silę" albo miał kontakt z gimnastyka to zna zasady progresywnych treningów, poglębiania ruchu itd itp  
A Ty Zahir nie bądz taki skromny bo coś czuje ze jestes bardziej wytrenowany od połowy forumowiczów co tu sciemnia co do swoich osiągów. Wiele razy miałem okazje poznac ludzi z forum i ku...wa szok co oni piszą i jak sie mądrują a jak to wyglada w realu.

• 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Dlatego ja się nie mądruję i robię swoje. Nigdy nie mówiłem, że potrafię, a w rzeczywistości tego nie umiem. ;)
  • 0

Shadow

Shadow

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
No racja, żę bodybuilding sięrozwija szybciej niżkalistenika, ale na youtubie np. dawniej praktycznei wgl eni było filmików z kalisteniką, teraz na pewno więej osób iczy kalistenikę, niżna przykład 5 lat temu, tak mi się wydaje. A tak wgl, to możę zamieszczę niedługo tzn. za jakiś miesią możędwa filmik z wagami tzn back i front lever, ale dopiero jak ogarne lepiej fronta, bo najdłużęj to go narazie sekundę utrzymałęm :D. Jak dojdętak do 5 sek przynajmniej to może dam filmik, ale nie wiem ile mi to zajmie. A tak poza tym to wy też tak macie, że fronta i backa też troche jest wam łątwiej zrobina obręczach niżna drążku?
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

A Ty Zahir nie bądz taki skromny bo coś czuje ze jestes bardziej wytrenowany od połowy forumowiczów co tu sciemnia co do swoich osiągów. Wiele razy miałem okazje poznac ludzi z forum i ku...wa szok co oni piszą i jak sie mądrują a jak to wyglada w realu.

Wielkie dzięki :) Dlatego bardzo doceniam takich użytkowników jak Krzysiek, gsmt, lukix i Emil, którzy są w stanie przesłać filmy i pokazać na żywo co potrafią. Uważam, że to forum będzie wartościowe wtedy, gdy przestaniemy być wirtualnymi sportowcami a będziemy się dzielić rzeczywistymi umiejętnościami. Dlatego każdy film każdego forumowicza bardzo mnie motywuje i każdego kto go umieszcza darzę olbrzymim szacunkiem.

A co do mnie, to naprawdę jestem załamany moimi umiejętnościami na kółkach. Myślę, że długo, długo przyjdzie ćwiczyć zanim coś wartościowego z tego wyjdzie:)
  • 0

saddam1

saddam1

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 36 postów
Ja mysle ze BodyBulding rozwinal sie przez pewnego smiesznego Pana z Las Vegas :) On jest istotnie troche przesadzony ale on sam mowi ze on jest zawodowcem itp.. Natomiast mysle ze on przekazuje ludziom koniecznosc dbania o swoje cialo.
Natomiast Kalenistyka byla w ten czy inny sposob od zawsze. Chodz u mnie w lesie niemal z miesiaca na miesiac coraz wiecej ludzi biega i trenuje...

Co do kolek to jak dopracuje swoje 3 elementy i nie bede ich robic z mina jak bym siedzial na tronie to wrzuce filmiki jesli ma to komus w czyms pomoc :)

Mi bardzo pomaga tez cwiczenie z tego filmu :

czas 1.02 - 1.30
  • 0

julo1976

julo1976

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 159 postów
Zahir nie ma sie co przejmowac obecnym poziomem bo mi z gimnastyki tez latwo narazie nie idzie, wkoncu poczatki...:)
Trzeba byc konsekwentnym i systematycznym a i przede wszystkim nie spinac sie ze ja to musze dzisiaj zrobic.Trening to ma byc przyjemnosc i trenowac z usmiechem, nie dzisiaj to uda sie na nastepnym treningu:).
Pamietam jak trenujac na macie nie lubilem walczyc z plecow a uwielbialem stojke czyli obalac czysto zapasniczo, byc z gory i wypracowywac z tamtad dojscie do techniki konczacej.Postanowilem wkoncu ze bede sie ladowal w pozycje gdzie bede na plecach i z tamtad atakowal(miejsce w ktorym moje umiejetnosci byly w oplakanym i zaniedbanym stanie) powoli, powoli z treningu na trening technicznie szedlem w przod.Po pewnym czasie walka z plecow stala sie moja ulubiona:) choc nadal nie jest doskonala:)
Zreszta Zahir my na olimpiade sie nie szykujemy wiec mamy czas aby wszystko sobie powoli dopracowywac w naszym Dziadkowym;) wieku i zaskoczyc nie jedna osobe:)
  • 0

Shadow

Shadow

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Co do tego iczenia z filmiku - ja też je robię, i mi pomaga rzeczywiście. Jeśłi rozmawiamy o tym czy kalistenika się rozwinęła, to miałem na myśli to, że teraz więcej osó trenuje kalistenikę, wiedząc, że trenuje z masą ciała i traktując to jako swój rodzaj aktywnośi fizyczbej, bo to że jest ona wszechobecna to wiadomo - nawet na wfie się robi rpzysiady c zy coś, chodziło mi też o to, że teraz jest chyba więej takich zawodów street workout itd. Mam jeszcze takie dwa pytania co do front levera na kółach - pierwsze już zadałem przedtem, czy macie tak, że na kółkach jest wam łątwiej niż na drążku robic levery?(lub ich łatwiejsze udmiany). Drugie pytanie, to czy macie tak żę trzymacie np one legged front leve czy robicie to cizenie z filmiku albo jakąś innąwariację, a jak puszczacie to was tak trochęjakby bolą plecy w niższych odcinkach( ja tak mam trochęjakby na dole po bokach w okolicach lędżi i nie wiem czy to mięśńie przykręgosłupowe, czy jest rzeczywiście jakiś problem, podobnie jest z back leverem tylko że bardziej w tucked niż w pełnym, możę dlatego, żę plecy sązaokrąglone).
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Julo, masz całkowitą rację. Nie napinam się, wręcz przeciwnie czerpię z tego przyjemność:) Dziś już wiem, że kalistenika dała mi dużo siły, zdrowia i sprawności. A kółka pokazują mi, że jeszcze przez długie lata będę miał czego się uczyć.

Shadow, ćwiczenia o których piszesz są dla mnie nie do przejścia, więc Ci nie pomogę :)
  • 0

Shadow

Shadow

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Heh, nie przejmuj się, kiedyś na pewno będziesz mógł je robic i to z łatwością :D
  • 0

saddam1

saddam1

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 36 postów
Shadow wiec tak:
1) na drazku moim zdaniem wszystko jest robic latwiej niz na kolkach lacznie z leverami (wagami)
2) Ja robie takie cwicznei jak na filmiku ale robie tez wariacje bez podnoszenia sie do gory. Czyli tylko lewa prawa noga i tak 10 razy na noge i przerwa.
3) moim zdaniem jesli boli Cie dol plecow to cos robisz krzywo lub zle... zfilmuj sie moze i porownaj z tym jak robia na tutorialach ja tak zawsze robie... chyba ze boli bo rosnie? :)

Ja mam inne pytanie :) Jak wyczuwacie poziom przy odwroconej wadze (back lever) jesli ktos z boku mi nie powie nie jestem w stanie ocenic sam gdzie jest poziom... Macie jakis punkt odniesienia czy cos?
  • 0

tyraell

tyraell

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 29 postów
dla mnie poziom w back lever póki co jest poziomem "krytycznym" xD

Jako że pracuję nad MU na ringach i mam problem właśnie z fazą przełożenia mam do was pytanie. Co sądzicie o sposobie zaprezentowanym na filmiku poniżej? Przyniesie mi to jakiś rezultat czy lepiej zostać przy negatywnych MU? :huh:

• 0
Jeżeli ktoś ci mówi, że się zmieniłeś to znaczy, że przestałeś żyć według jego oczekiwań...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych