Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Kuchnia wegańska

• Please log in to reply
69 replies to this topic

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Kano przyjacielu proszę nie myl dyscypliny z radykalizmem ;-)
  • 0

Orel

Orel

Szeryf :D

• Administrator - Boss

• 582 posts

Moje codzienne śniadanie to opisywany już koktajl owocowa bomba

8-10 dojrzałych bananów
dowolne inne owoce np. ananas, brzoskwinia, mango, jagody, truskawki, maliny
2-3 moczone daktyle
trochę zielonego np. natka pietruszki, liście szpinaku, liście sałaty
dodatki np. łyżeczka nasion chia, łyżeczka białka z konopii, łyżeczka korzenia maca

Miksuję to bez dodatku wody, najpierw "inne owoce" aby wyciągnąć z nich wodę strukturalną a potem dopiero dodaję resztę, dzięki temu mam 100% naturalny koktajl na bazie nie przetworzonych surowych produktów.

Wartość kaloryczna +2000kcal, idealnie na śniadanie ;-)

Dobra panowie a gdzie dostać nasiaona chia, białka z konopii, i korzenie maca?(w sklepach ze zdrową żywnością) a brzoskwinka może być z puszki ?
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Nie no brzoskwinka nie z puszki bo tam cholera wie co dosypali żeby to się trzymało, świerze, żywe a nie martwe uduszone, ugotowane. Resztę dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością albo w bogutynmlyn.pl tam powinno być wszystko
  • 0

Orel

Orel

Szeryf :D

• Administrator - Boss

• 582 posts

Nie no brzoskwinka nie z puszki bo tam cholera wie co dosypali żeby to się trzymało, świerze, żywe a nie martwe uduszone, ugotowane. Resztę dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością albo w bogutynmlyn.pl tam powinno być wszystko

Super dzięki, jak nie znajdę w sklepach ze zdrową żywnością to będę zamawiał na stronie.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
A nie da się tak wegańsko ale bez kompikacji?
Mięsożernie też np. nie co dzień je się dzika, sarninę, czy jakiegoś szczupaka..

Jakiś dodatek, który wystarczy na długo - to ok, można zakupić, ale żeby zaraz wszystko trzeba było zamawiać - to już jakaś masakra!

Dlatego stworzyłem wątek o WARTOŚCIOWYCH DODATKACH, w któy można byłoby owe dodatki wrzucać..

Tak na marginesie - znałem kiedyś veganina, który oczywiście zrezygnował z produktów odzwierzęcych - łącznie z paskiem od spodni i z butami..
Ideowo..

Jednak system go przygniótł. Nosi skórzane buty i szama mięso :)
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
No jak ktoś nosi się skórze to dupa, nie wegetarianin :D (o weganach już nie wspominając). Chyba że ktoś ma całkowicie w dupie kwestię etyczną i obchodzi go tylko niezdrowość mięsa, ale takich ludzi chyba nie ma wielu.
  • 0
Shut up and get moving.

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Kano nie generalizuj pliz, ziemniaki, buraki i marchewka jest wszedzie a te dodatki to już taka moja fanaberia, nie są koniecznie wcale, ja stosuję bo to takie moje naturalne suple ot co
  • 0

Stef

Stef

Stef

• Użytkownik
  • 153 posts
Jeden z niewielu obiadów jaki mi wyszedł.
Te kotlety są na bazie soczewicy. Ktoś chce pełny przepis?
[attachment=82]
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Wygląda to apetycznie możesz wrzucić przepis na kotleciki z soczewicy. Próbowałeś ryżowe też są całkiem dobre ;)
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Wrzucajcie przepisy. Zastanawiam się czy samemu nie przejść na weganizm. Ale muszę zdobyć odpowiednią wiedzę by sprostać wyzwaniu.
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Bar-Man nie czekaj aż zdobędziesz "odpowiednią wiedzę" skoro już masz na to ochotę to zrób od zaraz to co możesz np. j/w ugotuj sobie takie kotleciki lub inne potrawy których tutaj przepisy znajdziesz a w tzw między czasie zdobywaj dalszą wiedzę. Pamiętajcie ludzie, wiedza to nie wszystko i kompletnie nic nie znaczy jeśli nie działasz, liczy się akcja, nic z tego że wiesz skoro z tego nie korzystasz. Powodzenia. Małe kroczki byle do przodu.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Barman ja jestem pół roku na weganizmie. Ja zaczynałem z niewiedzy, a dziś trochę już wiem i nie żałuję :) masa idzie w górę
Jak na początek możesz zacząć lub poczytaj http://www.zostanweg...ege-na-30-dni/.
Jak wiem są na forum Revo, Emil, Stef, chyba Kano no i ja.
Ja 2 razy robiłem takie kotleciki z ryżu i bardzo dobre. I zawsze prawie codziennie coś innego jem albo po prostu trochę inaczej przyrządzone posiłki. Pamiętaj zawsze możesz wrócić do mięsa lub stopniowo.
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Rozumiem co chcecie mi powiedzieć. Oczywiście można działać i zgłębiać temat w międzyczasie. Ale ja lubię działać planowo i muszę wiedzieć wszystko co i jak zanim się za coś zabiorę. To, że dieta wegańska jest pełnowartościowa to wiem, wielu sportowców ją stosuje z powodzeniem. Muszę spróbować. Nie sądzę bym bardzo tęsknił za mięsem. Ostatnio prowadzę dość nieregularny tryb życia i ciężko mi znaleźć czas na treningi, zakupy i gotowanie ale może jakoś się to poukłada i czas się znajdzie. Wrzucajcie tu ile się da przykładowych przepisów. Bardzo się przydadzą :D
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Przepisy są w necie i raczej nikt nie będzie wrzucał "ile się da przykładowych przepisów" :)
Bardziej zastanów się nad podejściem - terapia szokowa, czy wegeśniadania... wegeśniadania+wegekolacje.. Czy jeszcze jakoś inaczej.. Np. eliminacja danego produktu (lub grupy produktów)
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Szok niestety oznacza duży stres a to zazwyczaj kończy się przy tak drastycznej zmianie porażką. Niedość, że musisz zmienić spożywane produkty to jeszcze do tego towarzyszy temu stres, wybuchowa mieszanka. Lepiej jeśli już chcesz zrobić sobie na szybko plan np. najpierw ograniczasz mięso, kolejnie odkładasz mleko i przetwory, jajka itd. coś w tym stylu, w Twoim własnym tempie. Zwróć uwagę, że każdy nawet najlepszy plan wcześniej czy później wymaga weryfikacji. Proponujemy zacząć od już układać wegańskie puzzle a stopniowo obraz sam się wyklaruje.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Ja z drastycznej diety dukana od razu na wege to jest szok. Żadnych efektów jojo ;)
Później weganizm wchodzi już w krew.
Kano dużo jest przepisów w necie które mi nie smakują lecz jak ktoś ma czas wrzucić coś na forum to niech wrzuca przepisy sprawdzone, które nam smakują
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Cassi podziwiam i wciąż niedowierzam, że tego dokonałeś, stary szacunek dla Ciebie ;-)
Jak się już dobrze zadomowisz w wege pogadamy o surowym wege
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Dzięki Revo
Ja też podziwiam cię i wierzę, że starasz się być na surowej w prawie 100%.
Na pewno pogadamy Revo. Muszę zakupić większą lodówkę.
Znajomi tylko mówią, ale ty zmieniłeś się ;) nie poznaje
Musze zakupić większą lodówkę.
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Oj z tym 100% jest różnie, generalnie moim celem nie jest być 100% raw tylko 100% skoncentrowanym na zdrowiu. Oczywiście trzymanie się max surowego to właściwy kierunek jednak staram się robić to tak by mieć z tego przyjemność a nie ciągnąć to tylko siłą woli. Ostatnio przeczytałem ciekawą książkę w której autor (kolejny zręsztą raz po np. Campbellu) podkreśla zasadność podejścia holistycznego nie sama dieta ale także a nawet przed nią oddychanie, woda, ćwiczenia jako komplet składników w recepcie na zdrowie.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Dokładnie sztuką nie jest być raw tylko czerpać z tego przyjemność, a nie męczyć się.
Wiem, że na raw trzeba pić dużo wody. Przynajmniej litr do półtora z cytryną przed śniadaniem, a ciągu dnia również sporo.
Nie wiem jak jest z miodem, ale odradzam na surowym i lepiej nie słodzić. Coś o tym czytałem. Podobnie najlepszą formą cukru jest Stevia. Jeszcze jedno kawa też szkodzi na raw, więc może tylko jedna kawa na dzień bez słodzenia, a najlepiej nie pić.
Czy pisać bardziej szczegółowo czy krótko?
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users