Przykładowe przepisy wegańskie na śniadanie, obiad, kolację
Płatki owsiane z mlekiem
Śniadanie:
szklanka soku pomarańczowego wyciśniętego
50g płatków owsianych
300ml mleka owsianego
mała garstka rodzynek
Kokosowe kurki
Obiad
Składniki (dla 4 osó:
- duże pudełko kurek (kill me, nie wiem, ile ważyły, ale myślę, że ok 500-600 g)
- 2-3 cebule
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- kilka łyżek mączki grzybowej* (można nie dodawać, dodaje potrawie dużo uroku)
- pęczek pietruszki
- puszka gęstego mleka kokosowego
- oliwa, sól, pieprz.
- kasza gryczana lub inna (kiedyś użyłam kuskus i było bardzo smaczne!)
Porządek czynności:
1. Na początek najtrudniejsza część prac: kurki moczę w ciepłej wodzie na ok - 15 minut. Robię to w zlewie, żeby miały sporo miejsca. Po tym czasie płuczę, zalewam wodą ponownie i, biorąc każdą do ręki, obieram z mchu, ewentualnie kroję gdy są duże i wrzucam do cedzaka. Lepiej, żeby nie miały za dużo wody, bo i tak sporo wypuszczą.
2. Pokrojoną cebulę podsmażam na oliwie z solą, żeby się nie spaliła, tylko zeszkliła.
3. Partiami dodaję kurki, zwiększając gaz. Jeśli wypuszczą bardzo dużo wody, to ją odlewam; potem się przyda, ale na razie chodzi o to, żeby grzyby się podsmażyły, a nie gotowały.
4. Kiedy kurki są porządnie podduszone z cebulką (ok 15-20 minut) dorzucam pokruszone orzechy i doprawiam całość solą i pieprzem.
5. Po kolejnej chwili, dolewam mleko kokosowe, dosypuję mączkę grzybową i, ewentualnie, wcześniej odlany płyn spod grzybów.
6. Teraz już na zmniejszonym ogniu, gotuję całość kolejne 15-20 minut, aż naturalnie zgęstnieje, część płynu wyparuje a smak grzybów przejdzie do mleka kokosowego (sos robiony na szybko jest za słodki).
7. W tym czasie gotuje się kasza.
8. Na koniec jeszcze doprawiam (to danie potrzebuje raczej sporo pieprzu) i dodaje sporo pietruszki.
Doskonałym sezonowym towarzystwem dla tej potrawy jest zupa dyniowa i tarteletki z gruszkami. SPRAWDZONE. Działa.
[attachment=59]
źródło
http://kreacjawkuchn...kurki-love.html
Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Kuchnia wegańska
Rozpoczęty przez
cassi
, lip 11 2012 11:45
#3
Napisano 10 sierpnia 2012 - 17:25
Moje codzienne śniadanie to opisywany już koktajl owocowa bomba
8-10 dojrzałych bananów
dowolne inne owoce np. ananas, brzoskwinia, mango, jagody, truskawki, maliny
2-3 moczone daktyle
trochę zielonego np. natka pietruszki, liście szpinaku, liście sałaty
dodatki np. łyżeczka nasion chia, łyżeczka białka z konopii, łyżeczka korzenia maca
Miksuję to bez dodatku wody, najpierw "inne owoce" aby wyciągnąć z nich wodę strukturalną a potem dopiero dodaję resztę, dzięki temu mam 100% naturalny koktajl na bazie nie przetworzonych surowych produktów.
Wartość kaloryczna +2000kcal, idealnie na śniadanie ;-)
8-10 dojrzałych bananów
dowolne inne owoce np. ananas, brzoskwinia, mango, jagody, truskawki, maliny
2-3 moczone daktyle
trochę zielonego np. natka pietruszki, liście szpinaku, liście sałaty
dodatki np. łyżeczka nasion chia, łyżeczka białka z konopii, łyżeczka korzenia maca
Miksuję to bez dodatku wody, najpierw "inne owoce" aby wyciągnąć z nich wodę strukturalną a potem dopiero dodaję resztę, dzięki temu mam 100% naturalny koktajl na bazie nie przetworzonych surowych produktów.
Wartość kaloryczna +2000kcal, idealnie na śniadanie ;-)
#4
Napisano 10 sierpnia 2012 - 20:41
Będę musiał spróbować taki koktajl kiedyś. Brzmi bardzo zachęcająco
Ciekawi mnie czy to mleko owsiane mógł bym pic. Zielarz zabronił mi pic normalnego mleka oraz jeść sera żółtego w związku z moim żołądkiem. Czy to mleko ma cos wspólnego ze zwykłym ?
Ciekawi mnie czy to mleko owsiane mógł bym pic. Zielarz zabronił mi pic normalnego mleka oraz jeść sera żółtego w związku z moim żołądkiem. Czy to mleko ma cos wspólnego ze zwykłym ?
To podróż daje nam szczęście, nie jej cel.
#11
Napisano 11 sierpnia 2012 - 18:05
Wrzucam fotkę mojego dzisiejszego obiadu. 5 ziemniaków, koperek, soczewica brązowa, łyżka oliwy plus kolba kukurydzy. Oczywiście mój jest tylko jeden talerz
http://desmond.image...jpg&res=landing
http://desmond.image...jpg&res=landing
#14
Napisano 16 sierpnia 2012 - 21:28
Kano moja przykładowa kanapka.
Chlebek pełnoziarnisty, posmarowanym bazyliowym sosem pesto z bogata mieszanką orzechów np. firma Costa. Green Pesto. Na to dodaje np. kiełki słonecznika lub rzodkiewki. Potem plasterek pomidorka, można tez ogórka, jeszcze szczypiorek. szklanka soku wyciśniętego z 2 dużych pomarańczy. Przeróżne rzeczy można robić na różne sposoby jak kto lubi. Chlebek ja tylko spożywam rano. nie jem po obiedzie i na kolację nie. No chyba że nie mam co jeść, ale to rzadko zdarza się. Też lubię kano biedronkowe mleko, ale ja staram się nie używać cukru i kupuje nie słodzone. Kupuje też kiełki w Lidlu gdzie można dostać mix kiełek, rzodkiewki, brokuła- podobnie ten brokuła zawiera tyle witamin co 1 kg całego brokuła
Chlebek pełnoziarnisty, posmarowanym bazyliowym sosem pesto z bogata mieszanką orzechów np. firma Costa. Green Pesto. Na to dodaje np. kiełki słonecznika lub rzodkiewki. Potem plasterek pomidorka, można tez ogórka, jeszcze szczypiorek. szklanka soku wyciśniętego z 2 dużych pomarańczy. Przeróżne rzeczy można robić na różne sposoby jak kto lubi. Chlebek ja tylko spożywam rano. nie jem po obiedzie i na kolację nie. No chyba że nie mam co jeść, ale to rzadko zdarza się. Też lubię kano biedronkowe mleko, ale ja staram się nie używać cukru i kupuje nie słodzone. Kupuje też kiełki w Lidlu gdzie można dostać mix kiełek, rzodkiewki, brokuła- podobnie ten brokuła zawiera tyle witamin co 1 kg całego brokuła
#20
Napisano 17 sierpnia 2012 - 17:42
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych