Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Czy siłownia jest lepsza?

• This topic is locked This topic is locked
76 replies to this topic

lordkoks

lordkoks

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 posts
Jako że nie chce mi sie czytac wszystkich wypowiedzi (dotarłem tylko do strony drugiej) powiem tak:

Moj trening opiera się na trzech filarach:

-Kalistenika szeroko pojęta
-Trening siłowy (typowo siłowy, trójbój, plus wynalazki typu kettle i bulgarian bag)
-Trening aerobowy (tutaj wszystko co robi kondycje, rower, bieganie, ćwiczenia kali robione w obwodach, skakanka i pewnie wiele innych)

A wszystko po to by lepiej boksować. Łącz i rządź :)
  • 0
Jeśli nie potrafisz to cię naucze, jeśli nauczyć się nie chcesz to cię do tego zmusze

Boban

Boban

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 38 posts
Odświeżę trochę temat i Ameryki nie odkryję niestety (co dla poniektórych). Jakiś czas temu zacząłem jednemu znajomemu podrzucać linki do różnych filmików z udziałem osób uprawiających kalistenikę. W końcu złapał bakcyla jak i ja, przeszliśmy się na drążki. Wcześniej przez parę lat chodził na siłownię, uprawiał też różne sporty. Ale stwierdził, że nigdy nie czuł się tak, jak po treningu na drążkach. Na siłkę już raczej nie wróci ;). Mam jeszcze paru takich znajomych i póki co, nie było tendencji odwrotnej, zobaczymy, co przyszłość przyniesie.
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Ja od zawsze wychowany na "braku sprzętu" xD W młodości pomachałem hantlami, acz nie bawiło mnie to.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
A ja jestem mocno "zarobionym" facetem i nawet nie miałbym czasu jeździć na siłownie żeby trochę pozłomować (druga sprawa, że mnie to nie kręci). Uważam, że wielkim atutem kalisteniki jest to, że ćwiczyć możesz wszędzie i nie potrzebujesz na to wiele czasu. Świetny trening dla ludzi mających mało czasu a i o wymówkę trudniej:)
  • 0

Tsuname

Tsuname

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 11 posts
A ja powiem tak , wszystko zależy od motywacji i od tego co chcesz osiągnąć , nie zgadzam sie z tym ze CC nie zastąpi siłowni , bo mi dało dużo większe efekty niż siłownia wszystko zależy od organizmu ... po za tym zaprawa więzienna bardziej mi odpowiada pod sporty walki .. nie masz siły statycznej ,tylko w danym zakresie ruchu jak sobie wyrabiasz na siłowni, lecz ogólnie koordynacyjną , a efekty zależą tylko i wyłącznie od Ciebie , podstawa to trening ,dieta i czas regeneracji mięśni a nie to czy podnosisz własne ciało czy ciężary ... to akurat jest bez znaczenia ,zależy tylko od Ciebie co uważasz dla Ciebie za ciekawsze i efektywniejsze bo jesli chcesz zbudować szybko masę mięśniową to siłownia , ale co z tego jak nie będziesz miał takiej samej siły jak byś zbudował identyczną masę kalisteniką , pozatym ciężary niszczą stawy i zwalniają szybkość więc to raczej nie dla mnie POZDRAWIAM :)
  • 0
Kalistenika + Krav Maga = Power jak sie paczy xD

Rob PMC

Rob PMC

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 135 posts
wszystko należy równoważyć , siłownia -pompowanie mięśni /kulturystyka czy podnoszenie ciężarów ,aby nabrać siły ,a może crossfit, kilka lat ćwiczyłem tylko siłkę podnosiłem dosyć sporo spasłem się kg, waga ciała były najważniejsze i co z tego poszedłem na matę byłem bez siły ,bieg hahha lipa ,usztywnione ciało ,brak sprawności ,dlatego szukałem czegoś innego i trafiłem na to forum .należy wszystko równoważyć i uzupełniać .

panowie z wiekiem będziecie wybierać zdrowie ,czyli naturalne ćwiczenia
  • 0

lordkoks

lordkoks

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 posts
A ja powiem tak!

(doczytałem tylko do 3 strony)

Mój trening opiera się na kalistenice jak i na siłowni (sportów walki i innych aktywność typu rower basen i bieganie nie wliczam).

Przez około 6-8 tygodni trenuję typowo siłowo z lekkim akcentem na mase. Po upływie tego czasu przychodzi czas na jakąs małą regenerację (około tydzień).

Następne kilka tygodni to tylko czysta kalistenika (plus w/w inna aktywność) i tak na zmiane do usranej śmierci:)

Równowaga panowie równowaga

Podczas treningów siłowych nie zapominam o ćwiczeniach typu: podciąganie, pompki (zwłaszcza wąskie), dipsy

Co daje mi takie połączenie. Przede wszystkim na siłce (zwłaszcza w zimie) dorabiam sobie masy by potem w okresie letnim i wiosennym wskoczyć na wytrzymałościowy trening kali, pomaga mi to zgubić zbędne kg i utwardzić mięśnie pompowane zimą. Trenuję tak od dawna i jestem bardzo zadowolony.
  • 0
Jeśli nie potrafisz to cię naucze, jeśli nauczyć się nie chcesz to cię do tego zmusze

dragon

dragon

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 109 posts
Sądzę, że w treningu zaróno kali jak i na siłce jest ważna jedna rzecz- cierpliwość. Jeśli ćwiczymy bez pośpiechu, to zarówno w jednym jak i drugim rodzaju treningu wiele osiągniemy. Ale jeszcze nie spotkałem osoby z siłowni, która cierpliwie podchodziłaby do treningu, tylko jak najszybciej chce osiągnąć efekty.
A poza tym zgadzam się z tym co pisze Paul Wade i wolę raczej kalistenikę
  • 0

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec

[...]by potem w okresie letnim i wiosennym wskoczyć na wytrzymałościowy trening kali, pomaga mi to zgubić zbędne kg i utwardzić mięśnie pompowane zimą. Trenuję tak od dawna i jestem bardzo zadowolony.

No widzisz, Twój błąd polega na tym, że traktujesz kalistenike jako metodę treningu wytrzymałościowego. To naprawdę spory błąd, ponieważ poprawny trening z masą własnego ciała jest fenomenalnym sposobem na wyrobienie siły maksymalnej.
Wady siłowni wymieniałem już w tym temacie kilkakrotnie więc się już nie będę powtarzać. Ograniczę się tylko to zdania, że siłownia ssie i jest nie naturalna dla naszego ciała.
Kalistenika daje nam prawdziwą siłę funkcjonalną, która przekłada się w codziennym życiu. Trening na siłowni nie może pochwalić się tym samym. Dodatkowym atutem jest to, iż do treningów nie potrzebujemy praktycznie żadnego sprzętu i nie musimy płacić za karnet. Trening z masą własnego ciała jesteśmy w stanie zrobić sobie wszędzie, a jeśli mamy odpowiednią wiedzę trening ten będzie bardzo wartościowy. :)

Podkreślam od razu fakt, że moja wypowiedź prezentuję moje indywidualne, prywatne poglądy. Jeśli ktoś lubi trenować na siłce, sprawia mu to przyjemność i nie szkoda mu na to kasy, to jego sprawa.

• 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
Ja do silowni sie przymierzalem jeszcze w podstawowce i za kazdym razem poczatkowy zapal slabl po tygodniu, dwoch. Z kalistenika jest na odwrot. To mi wystarczy :)

Bylbym ostrozny z ocena co jest lepsze/gorsze. Jeden ma satysfakcje kiedy uda mu sie wycisnac 200 kg, drugi jak mu sie flaga uda. To dwa rozne typy treningow.
  • 0

KABUM

KABUM

Advanced Member

• Użytkownik
  • 373 posts
To prawda Emilu kazdy ma rozne priortety i osoba trenujaca na silce powie ze kali jest bez sensu a my powiemy odwrotnie ;)
  • 0

www.sportymiejskie.pl - Aktualności sportowe, wydarzenia sportowe, relacje z niszowych sportów.

lordkoks

lordkoks

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 posts

No widzisz, Twój błąd polega na tym, że traktujesz kalistenike jako metodę treningu wytrzymałościowego. To naprawdę spory błąd, ponieważ poprawny trening z masą własnego ciała jest fenomenalnym sposobem na wyrobienie siły maksymalnej.
Wady siłowni wymieniałem już w tym temacie kilkakrotnie więc się już nie będę powtarzać. Ograniczę się tylko to zdania, że siłownia ssie i jest nie naturalna dla naszego ciała.
Kalistenika daje nam prawdziwą siłę funkcjonalną, która przekłada się w codziennym życiu. Trening na siłowni nie może pochwalić się tym samym. Dodatkowym atutem jest to, iż do treningów nie potrzebujemy praktycznie żadnego sprzętu i nie musimy płacić za karnet. Trening z masą własnego ciała jesteśmy w stanie zrobić sobie wszędzie, a jeśli mamy odpowiednią wiedzę trening ten będzie bardzo wartościowy. :)

Tak, traktuję kalistenikę jako formę treningu wytrzymałościowego. Dlaczego? Dlatego, że po pewnym czasie bez zwiększania obiciążeń i gdy skończą nam coraz trudniejsze techniki możemy wyrobić tylko wytrzymałość (bo siłę zbudujemy tylko do pewnego stopnia) Robiąc same pompki nie dojedziemy do granicy 200 kg na klate (200 jest tutaj przez was często używaną liczbą) Nie jestem ani obrońcą siłowni ani kalisteniki, męczy mnie natomiast fanatyzm niektórych z was. Powtarzam najważniejsza jest równowaga którą sam staram się zachować. Niewątpliwym atutem kali jest to że można poćwiczyć prawie wszędzie ale ja mam własną siłownie więc do mnie nie przemawia. Siłownia jest nie naturalna: buahahahahaha człowiek od zawsze cos podnosił, kamienie, belki drzew, martwą zwierzynę (patrz martwy ciąg, lepiej wzmocni plecy niz mostek) Mówiąc siłownia, masz chyba na myśli izolowanie mięśni i ćwiczenia na maszynach które wygladają ładnie lecz do treningu wnoszą niewiele. Radziłbym Ci spróbować rwania z wyciskaniem ;) może zmieniłbyś zdanie na temat żelaza. Oczywiście liczą się też priorytety. Ktoś chce wyciskać 200 na klate a ktoś chce zrobić 100 pompek. Ja chce wycisnąć 200 na klate i zrobić 100 pomek. Równowaga moi drodzy, równowaga. Forum dotyczy kalisteniki i raczej na tego typu dyskujsach powiniśmy się skupić, nie jestem tu po to by nawracać na siłownie jak i nie chce by ktoś próbował nawrócić mnie. Każdy z nas ma juz jakieś zdanie na ten temat. Posty typu "co lepsze siłownia czy kali" nie powinny się już pojawiać na tym forum a już na pewno nie w tym dziale.

Co lepsze pływanie czy bieganie ? bieganie, bo można biegać wszędzie i o każdej porze roku, do pływania potrzebny jest basen w zimie, albo jezioro w lecie.
-mieszkam w górach i wole biegać, pływanie ''ssie'' bo ludzie od zawsze biegali, pływac nauczyli się później
-ja mieszkam nad morzem, moi pradziadowie byli rybakami i zawsze pływali, byli dzięki temu zdrowi i silni. Bieganie "ssie" bo niszczy stawy gdy biega się po twardym

rozumiecie

I na koniec:
Trening siłowy może pochwalić się nawet większą funkcjonalnością niż kali patrz rwanie i wyciskanie :) gdzie pracuje całe ciało (całe!)

• 0

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec
Tak jak było to już wielokrotnie napisane: każdy z nas ma inne priorytety. Na pytanie co lepsze siłka czy kali niech każdy odpowie sobie sam. Trening jest dla nas i ma nam sprawiać przyjemność. Jedni lubią dźwigać, rwać, ciągnąć czy pchać coraz większe ciężary a inni lubią ćwiczyć z masą własnego ciała. Więc ocenę co jest lepsze niech każdy wyrobi sobie sam. Peace!

Jak dla mnie temat zamknięty. :)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Panowie ten temat tak naprawdę jest źle sformułowany. Trening o którym mówi Lordkoks nie jest typowym treningiem z siłowni z izolacją mięśni itd., tylko mądrym treningiem siłowym czerpiącym z wielu dyscyplin siłowych (ale nie z kulturystyki). Moim zdaniem wszystko co jest robione z głową jest dobre:) Osobiście wolę kali z różnych względów o których już pisałem, więc nie będę się powtarzał. dodam tylko, że jednym z nich jest wypaczenie sportów siłowych jakie dzisiaj ma miejsce. Całe szczęście jest strong man, lecz i tam nie obejdzie się bez apteki ;) Więc między innymi dlatego wolę kali, że jest bardzo pierwotna i nie wypaczoną formą treningu :)
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Czyli zamknąć temat panowie? ;) Żadnej konstruktywnej krytyki nie będzie jeszcze? ;)
  • 0

lordkoks

lordkoks

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 posts
Zahir jako jedyny mnie zrozumiał (chyba tylko on). Uważam dyskusję za zamkniętą.
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
Zamykam.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users