Nie ważne czy jesteś gruby, chudy, wysoki, niski, stary, młody, masz pieniądze, pracujesz lub nie. Jeśli jesteś tutaj z ciekawości, chcesz poprawić swoją sylwetkę, sprawność fizyczną - dobrze trafiłeś. Jeśli jesteś sportowcem, grasz w koszykówkę, piłkę nożną, siatkówkę, pływasz, biegasz albo nawet uprawiasz wspinaczkę, masz szansę stać się jeszcze lepszy w tym co robisz. Czytaj niżej.
Znajdujesz się w miejscu gdzie masz szansę dowiedzieć się czym jest kalistenika. Tutaj twoimi jedynymi narzędziami będą twoje mięśnie, obiekty domowego użytku i silna psychika która pozwoli osiągnąć efekty, które dotychczas być może uważasz za niemożliwe.
Dziwne, że dowiadujemy się o takich rzeczach w takich miejscach. Przecież przez całe życie mamy styczność z różnymi programami treningowymi, widzimy różnego rodzaju trenerów i znawców. Jeśli jest szansa stania się naprawdę ponad sprawnym przeciętnie człowiekiem w wygodny dla każdego sposób, dlaczego czytasz to dopiero teraz? W dzisiejszym świecie sztuka uprawiania treningu z własną masą ciała została zaprzepaszczona dla znakomitej większości sportowców, niestety. Wiedza o tym, jak należy wykonywać prawidłowo te ćwiczenia, została niemalże całkiem wyciszona przez propagandę producentów sprzętu sportowego, suplementów oraz innych syfów sprawiającymi że powoli się unaturalniamy.
Na facebooku znajdziecie postać pod nazwą Bar-Athlete. Zatrzymajcie na nim chwilę wzrok, jest żywym przykładem efektów wypływających z treningu kalisteniczego. Każdy mięsień idealnie oraz naturalnie wykształcony, każdy z Nas może wyglądać podobnie, gdyż tak właśnie stworzyła nas natura. Teraz przypomnijcie sobie obraz pakera z pobliskiej siłowni (jeśli do jakiejś uczęszczaliście) lub którego kiedyś mieliście szansę zobaczyć na żywo albo w internecie. Wyładowany różnymi substancjami ideał dzisiejszej, idealnej sylwetki, gdzie górna część ciała sprawia wrażenie większej od dolnej, a szansę na podrapanie się czy podniesienia słuchawki są tak małe jak jego... Nie wspomnę już o szybszym się przemieszczaniu i stawach.
"Joe nie znosił sztang i hantli.
- "Chłopaki są dzisiaj takimi frajerami, próbując urosnąć na sztangach i hantlach - mówił mi często podczas posiłku w jadalni. - Najpiękniejszą sylwetkę wyrabia się, używając własnego ciała. Tak ćwiczyli starożytni atleci greccy i rzymscy, a spójrz na mięśnie na klasycznych posągach z ich czasów. Faceci na tych rzeźbach są więksi i lepiej rozwinięci niż wszyscy dzisiejsi naszpikowani chemią frajerzy"."
Cytat z książki "Skazany na Trening"
Zdjęcia przykładowych rzeźb: "Herkules farnezyjski", "Grupa Laokona" "Dyskobol".
Kalistenika jest to trening z użyciem własnej masy ciała jako głównego narzędzia do zdobywania siły. Jest bardziej naturalną, zdrowszą i tańszą formą kształcenia swoich mięśni w całym ciele aniżeli inne, wszechobecne reklamowane w TV, internecie i kolorowych czasopismach sposoby trenowania (m.in siłownia, fitnessy) Wbrew pozorom trening ten może Ci zapewnić lepsze efekty. Celem ćwiczeń i treningu jest progresywny rozwój twojej siły, koordynacji, zwinności, kondycji, oraz osiągnięcia elastyczności przy użyciu własnego ciężaru ciała jako wagi i oporu. Kalistenika może dodatkowo Ci zapewnić zdrowe stawy i kości, oraz także pomóc w regeneracji po urazach. Jedynym warunkiem jaki musisz spełnić to poznawanie wiedzy, wytrwałość i cieżka praca.
Czym jest dla mnie ta zapomniana sztuka treningu? Stała się ona przede wszystkim moją pasją, trenując zapominam o problemach, jestem wyłącznie ja i cele które sobie stawiam. Codzienny trening tworzy mocną więź pomiędzy tobą a kalisteniką, powoli staje się to nieodłączną częścią Ciebie i zdajesz sobie sprawę że nie możesz bez tego żyć. Sprawdź sam.
O wiele więcej dowiecie się z książki autorstwa Paul Wade pt "Skazany na Trening" - powinna być dostępna w najbliższym empki, jeśli nie, śmiało wygooglujcie tytuł i nie wahajcie się jej kupić. Mogę z całego serca ją polecić. Znajdziecie tam nie tylko więcej informacji ale przede wszystkim jasno przedstawione ćwiczenia i plany treningowe.
Warto również dodać że przeglądając forum natkniecie się na dyscyplinę zwaną Street Workout, która swoją prezentacją dużo bardziej motywuję do ćwiczeń. Co to jest?
Street Workout jest kombinacją akrobatycznych ćwiczeń, kalisteniki, oraz sportu. Znane jest również pod bliskoznaczną nazwą Ghetto Workout, która ma związek z narodzinami tej dyscypliny, skąd można domniemywać że były to biedne dzielnice.
Wykonywanie ćwiczeń Street Workout ma taki sam ogromny wpływ na progres twojego ciała jak sama kalistenika. Sztuka ta skupia na kontroli ciężaru swojego ciała w różnych pozycjach na danej powierzchni lub przedmiocie, najczęściej spotykaną formą jest drążek. Ten sport możesz uprawiać w parkach, blokach, przystankach i w wielu innych miejscach.
Zaprezentuje Ci ludzi, którzy za pierwszym razem gdy ich oglądałem wywarli na mnie piorunujące wrażenie.
HANNIBAL
Barstarzz
Bar Brothers
Bogdan
Inni
My zarówno w Kalistenice jak i w Street Workout kierujemy się jedną, ważną zasadą... żadnych ciężarów, tylko nasze ciało.
Życzymy Wam wytrwałości, dużo motywacji i chęci, gdyż to prawdziwa droga do sukcesu.
Ekipa kalistenika.com