Zaloguj się Zarejestruj się
Trening codziennie
Posted 09 May 2016 - 13:54 PM
Posted 09 May 2016 - 13:56 PM
Posted 09 May 2016 - 14:46 PM
Można codziennie, ale z podziałem np. góra/dół ciała, FBW/rozciaganie. Ś
Posted 09 May 2016 - 14:51 PM
Mozna cwiczyc codziennie, nawet 2 razy dziennie i ez zadnych podzialow jezel sie ma ochote, nie widze w niczym przeciwskazan jezeli sa zauwazalne postepy.
Edited by Salute!, 09 May 2016 - 14:51 PM.
smalcownia.pl
Posted 09 May 2016 - 15:05 PM
Salute!, a jeżeli czyimś celem jest budowa masy? Bo siła to co innego, wtedy nawet można osiągnąć lepsze efekty codziennym treningiem, pisał o tym chyba nawet Pavel ![]()
Ale jak ktoś chcę trochę obrosnąć mięsem to pozostaje kwestia regeneracji ![]()
Wszystko zależy moim zdaniem od rodzaju treningu, wyobrażacie sobie np. plan niedźwiedzia albo 5x5 codziennie? ja osobiście nie
Ale jeśli ktoś trenował codziennie i miał efekty to będę wdzięczny za podzielenie się uwagami ;D
Posted 09 May 2016 - 15:23 PM
Od jakiegoś czasu ćwiczę codziennie, przerwy robię raz na jakiś czas, kiedy tego naprawdę potrzebuje. Co prawda nie wykonuje codziennie tego samego planu, ale okreslone partie mięśniowe ćwiczę co drugi dzień i wcale nie mam problemów ze wzrostem mięśni. Odpowiednia ilość snu oraz dobre odżywianie i nagle sie okazuje, że wcale nie trzeba dwoch czy trzech dni przerwy dla regeneracji mięśnia. A pragnę dodać, że głównie wykonuję właśnie 5x5 lub 10x5. Możliwe jednak, że dużo zawdzięczam domowej żywności: jaja, sery, mięso mam od dziadka z gospodarstwa
i to w duzych ilościach
Albo, w związku z tym, że dosyć niedawno zacząłem codziennie treningi, na razie jakoś organizm daje radę, ale w końcu się zmęczy. Przekonam się za kilka tygodni ![]()
Posted 09 May 2016 - 15:24 PM
No jak masa to wtedy trzeba pisac na forach pakerskich, jak tam oni zalecaja
Jak sie robi lato to czesto robie 2 treningi dziennie, rano przed praca i wieczorem po, na brak masy nie narzekam szczerze mowiac ale znam takiego jednego dzika co robi 2 dziennie, codziennie i wazy calkiem sporo a osiagi ma calkiem niewaskie, np przy wadze prawie 100kg bez problemu robi muscle upy choc ich w ogole nie trenuje. No ale on sie smieje z tych wszystkich schematow, podzialow i planow.
smalcownia.pl
Posted 09 May 2016 - 15:28 PM
No jak masa to wtedy trzeba pisac na forach pakerskich, jak tam oni zalecają
Byłem w 100 % przekonany że padnie odpowiedź w tym stylu xd Nie wiem skąd takie ograniczenie. Masa to nie tylko przerośnięty biceps i klatka. Masa mięśniowa to również estetyczna sylwetka taką jak ma np. Adam Raw
Posted 09 May 2016 - 15:35 PM
No ale jezeli masa jest celem sama w sobie to chyba oczywiste, ze tylko kulturystyka wchodzi w gre. Adam Raw nie trenuje dla masy, to jest roznica.
smalcownia.pl
Posted 09 May 2016 - 16:04 PM
Też nie rozumiem tej spiny, jak gdzieś padnie pytanie o masę to zaraz jest problem "bo to nie forum pakerskie"
Kalistenika to piękno i siła. A więc w czym problem? Forum pakerskie? ale nie każdy chce wyglądać jak steryd, ktoś może chcieć estetycznej sylwetki ;P Masa może być celem samym w sobie w cyklu na masę, na cały rok zrobi sobie parę miesięcy treningu na masę bo chcę wyglądać inaczej, to o co chodzi?
Posted 09 May 2016 - 16:11 PM
Bo siła to co innego, wtedy nawet można osiągnąć lepsze efekty codziennym treningiem, pisał o tym chyba nawet Pavel
Mógłby się ktoś do tego odnieść? Zaciekawiło mnie to bardzo ![]()
Posted 09 May 2016 - 16:19 PM
Mógłby się ktoś do tego odnieść? Zaciekawiło mnie to bardzo
Według Pavla siłę lepiej trenować codziennie albo nawet kilka razy dziennie codziennie z bardzo małą intensywnością. Moim zdaniem nie do końca tak jest. Trenując w ten sposób nie można dać mięśniom odpowiedniego bodźca. Ja osiągałem lepsze efekty trenując 2 razy w tyg dany ruch z bardzo dużą intensywnością np. 5x5. Po za tym łatwiej jest progresować i trenować ciężej nawet do totalnego pozbawienia energi mięśni co moim skromnym zdaniem lepiej buduje siłę niż bawienie się w robienie połowy powtórzeń xd
Posted 09 May 2016 - 16:32 PM
Moim zdaniem są 2 opcje, trening mocniejszy, podzielony na partie i stworzony tak aby nic ze sobą nie kolidowało (coś jak u mnie) albo codzienne fbw z małą intensywnością i wtedy daje się radę z regeneracją, im dłużej trenujemy tym wydaję mi się, że regeneracja jest szybsza:d
Posted 09 May 2016 - 17:22 PM
Można trenować codziennie, ale jeden dzień w tygodniu powinien być przeznaczony na odpoczynek. Poza tym to zależy od Twoich celów, zdolności do regeneracji i aktualnego stażu. Generalnie przy treningu nastawionym na wzrost siły teoretycznie powinieneś się szybciej regenerować niż po treningu nastawionym na sylwetkę i siłę lub tylko sylwetkę. Poza tym sporo zależy od schematu, tak jak było wcześniej mówione możesz trenować pół-FBW codziennie nawet przy sporym natężeniu jeśli nie powtarzasz tej samej sesji dwa dni z rzędu.
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Posted 09 May 2016 - 19:39 PM
Mógłby się ktoś do tego odnieść? Zaciekawiło mnie to bardzo
Bo cwiczenie sily to nie sa zadne tam cwiczenia miesni, robienie pompy czy tym podobne, to po prostu wykonywanie ruchu i wdrukowywanie jego optymalnego wzorca do pamieci ukladu nerwowego. Ja przez 2 miesiace-marzec i luty robilem codziennie military pressy kettlami. Od maja zaczalem hspu, na dzien dobry 5x5 okazalo sie banalem.
smalcownia.pl
Posted 09 May 2016 - 19:46 PM
Bo cwiczenie sily to nie sa zadne tam cwiczenia miesni, robienie pompy czy tym podobne, to po prostu wykonywanie ruchu i wdrukowywanie jego optymalnego wzorca do pamieci ukladu nerwowego
A jak ma się do tego to, że można jednocześnie trenować czysto siłowo i przybierać na suchej masie mięśniowej? Uważam, że trening siłowy to i mięśnie i układ nerwowy.
Posted 09 May 2016 - 20:09 PM
w sumie ja też ćwiczę codziennie. Nie pamiętam już kiedy miałem cały dzień przerwy. Jako taki traktuję dzień 3 kiedy robię praktycznie tylko nogi. Jakoś daję radę z regeneracją ale tak jak wyżej-od schematu zależy bo można się zajechać. No i nie mam ciągotek kulturystycznych ale nie kryję-fajnie jest jak łapa rośnie:) Czemu nie? To taki efekt uboczny ale trochę przypakować nie zaszkodzi:) Generalnie też uważam, że z tymi przerwami na regenerację i będzie lepiej, to trochę stereotyp ale wszystko zależy od konkretnego zawodnika. Chcesz jechać codziennie? No to dawaj! Byle z głową
Posted 09 May 2016 - 20:12 PM
Edyta:
uprzedzając potencjalne pytanie - 5x5 nie jest na siłę maksymalna lecz na hipertrofię funkcjonalną.
-Bruce Lee
Posted 09 May 2016 - 20:18 PM
Posted 09 May 2016 - 20:21 PM
5x5 nie jest na siłę maksymalna lecz na hipertrofię funkcjonalną.
A nie 5x10?
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report