Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Lecimy z gimnastyką! Mokre sny o sylwetkach (Merfi84)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
526 odpowiedzi w tym temacie

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Ogarnij bardziej podciągnięcia dynamiczne bo nadal tą fazę masz bardzo słabą z tego co widzę dlatego musisz pomóc sobie nogami, ale jak na jedne z pierwszych prób nie jest tak źle. ;)

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Dzięki :) Będę nad tym pracował. Narazie zastanawia mnie jedna rzecz - jak prostuję ramiona do końca to nie mogę wejść na ten drążek, jak nie prostuję, a trzymam lekko ugięte to wskakuje bez większego problemu. Co mam słabe? Czy może mobilność kuleje? Czego to może być przyczyna? Ktoś ma jakieś pomysły? :)

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów
Ja mam na odwrót. Kwestia przyzwyczajenia widocznie. Dlatego zawsze mówię żeby ułatwiać sobie kipowaniem a nie brakiem wyprostu w ramionach. Mobilność barków i rozciąganie tricepsów na pewno pomoże.
  • 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Po co eliminować ten problem "od dupy strony"? Jak będzie się podciągał do połowy brzucha to muscle upy staną się prawie tak łatwe jak zwykłe podciągnięcia. Brak dynamiki i tyle, ja nigdy pod muscle upy nie ćwiczyłem, a siłowych (bez kippingu, z pełnego zwisu) zrobię 10, a to dlatego, że kiedyś jak chciałem je ogarnąć to próbowałem jak najwyżej się podciągać, dużo serii mało powtórzeń i jak najdynamiczniej. Bo zobacz na to z tej strony jak masz już podciągnięcia do połowy brzucha to co to za sztuka zmienić lekko chwyt i dalej robić już zwykłego dipa - i mamy pierwszego poprawnego muscle up'a. :P

Kiedy je ogarnąłem (dawno temu :D) nawet nie myślałem o rozciąganiu ani nic, więc poprawa mobilności moim zdaniem nie jest tutaj konieczna. ;)

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów
Ja umię zrobić 3 idealne MU a do brzucha się nie podciągnę. Dziwne. Dół klatki to mój maks. Najlepszym kompromisem będzie robienie eksplozywnych pull upów zamiennie z MU. Standardowo dużo serii, 1-3 powtórzenia
  • 1

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Ja umię zrobić 3 idealne MU a do brzucha się nie podciągnę. Dziwne. Dół klatki to mój maks. Najlepszym kompromisem będzie robienie eksplozywnych pull upów zamiennie z MU. Standardowo dużo serii, 1-3 powtórzenia

Ja nie piszę, że każdy kto umie MU to musi umieć podciągnięcia eksplozywne do brzucha, chodzi mi o to, że jak ogarnie takie podciągnięcia to będzie na pewno bliżej niż dalej w drodze do perfekcyjnego MU, a po za tym to im wyżej się podciągasz tym możesz robić bardziej dynamiczne MU jak np. Andrea Larosa albo Zoran Pesterac.

(filmiki dynamicznych MU panów wymienionych powyżej - Andrea (https://www.instagra...en-by=larosa_sw), Zoran (https://www.instagra...=zoran_pesterac)

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów
Mateusz, bo wychodzi spina :D

Tak jak pisałen wyżej. Najlepiej wyjdzie połączenie baszych pomysłów. Na zmianę podciąganie wysokie, MU i jakbyś dodał gdzieś negatywy to byłby cud, miód, malina
  • 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Mateusz, bo wychodzi spina :D

Tak jak pisałen wyżej. Najlepiej wyjdzie połączenie baszych pomysłów. Na zmianę podciąganie wysokie, MU i jakbyś dodał gdzieś negatywy to byłby cud, miód, malina

Nie, nie, spokojnie ja cię nawet nie próbuję atakować w żaden sposób ani też twoich postów nie odbieram jako ataku. Po prostu obaj chcemy jak najlepiej pomóc Merfiemu z tymi MU i tak jak mówisz połączenie tego wszystkiego będzie najlepszym rozwiązaniem, ale jeżeli musi wybierać to myślę, że jednak podciąganie dynamiczne, bo to jest taka podstawowa baza pod MU i zawsze warto to doszlifować, do tego MU z kippingiem (takie jak teraz) przed treningiem tego podciągania i by było minimalistycznie i bardzo w porządki moim zdaniem. :P

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Hej! No więc pochwalę się tylko, że wczoraj wszedł martwy 120kg na 3 razy :)

Natomiast ostatnio męczę negatywy press to hand stand i kurde nie mogę nawet zejść kontrolowanie nogami do odwróconego L. Gdzieś w okolicy 45 stopni nóg do podłoża lecę na brzuch. Wiem, że w trakcie ruchu mam wysunąć miednicę za głowę i odchylić się trochę z barkami za linię palców ale pomimo, że to robię to no nie ma siły na ułożenie nóg równolegle do podłoża. Czy ktoś może mi podpowiedzieć coś w tej kwestii? :)

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów
Moim zdaniem press jest na tyle łatwy(zobaczysz jak się nauczysz) że negatywy nie są tu potrzebne
Bardzo głębokie pike push ups
Uniesienie nóg lekko nad ziemie. Tak jakbys chciał zrobić press
Pike drag
Spiczaga przy ścianie.
Miksuj, próbuj, rozciągaj i siądzie :)
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

No ale jeżeli rzeczywiście jest to dość łatwy element to w takim razie coś robię źle mechanicznie, że nie jestem w stanie zrobić negatywu. Chyba, że to rzeczywiście siły mi brakuje do utrzymania tych nóg w literze L? :o

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów
Myślę że to tylko i wyłącznie kwestia siły. Ta odwrócona elka wcale nie jest taka łatwa. Przed chwilą próbowałem. Po co utrudniać sobie życie skoro w tej pozycji będziemy przez ułamek sekundy.
  • 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

Tak trzymanie elki w staniu na rr jest trudniejsze od samej szpiczagi. W pressie przecież ten moment przechodzisz już pędem.

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk
No to nic. Szlifuje dalej rozciąganie, wzmacniam brzuch i ćwiczę balans. Obecnie mój HS wygląda tak:

https://www.instagra.../p/BNZv69TD6jx/

Jeszcze pracuję nad tą głową nieszczęsną i spieciem całego ciała bo zawsze o czymś zapominam i nie jest tak prosto i stabilnie jakbym chciał :) Dzięki za pomoc jak zawsze.
  • 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

No to nic. Szlifuje dalej rozciąganie, wzmacniam brzuch i ćwiczę balans. Obecnie mój HS wygląda tak:

https://www.instagra.../p/BNZv69TD6jx/

Jeszcze pracuję nad tą głową nieszczęsną i spieciem całego ciała bo zawsze o czymś zapominam i nie jest tak prosto i stabilnie jakbym chciał :) Dzięki za pomoc jak zawsze.

Oddaję mojego front levera i wszystkie kombosy które w nim robię, ja chcę taki handstand! :D

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów
Mi tam się podoba ten hs i nie zmieniałbym już nic. Jeżeli bardziej schowasz głowę to jak tu robić pompki?
  • 1

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

Stanie igła :P Wszystko ok, jakbyś chciał iśc w stronę gimnastycznej perfekcji to jedynie nogi można zacząć ściskać mocno, stopy to samo i maksymalnie obciągnąć. No i nie wiem czy z barków jesteś wyciągnięty w stoproc.

Generalnie zazdro propriocepcji bo ja po 5 latach szlifu stoję w sumie gorzej xD ale ja jak chodzi o czucie przestrzenii gdy się nie widze to jestem szczególnie beznajdziejnym przypadkiem xp

• 1

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Stanie igła :P Wszystko ok, jakbyś chciał iśc w stronę gimnastycznej perfekcji to jedynie nogi można zacząć ściskać mocno, stopy to samo i maksymalnie obciągnąć. No i nie wiem czy z barków jesteś wyciągnięty w stoproc.

Generalnie zazdro propriocepcji bo ja po 5 latach szlifu stoję w sumie gorzej xD ale ja jak chodzi o czucie przestrzenii gdy się nie widze to jestem szczególnie beznajdziejnym przypadkiem xp

Mam to samo, dla mnie front jest łatwiejszy niż back, bo we froncie widzę czy jestem prosto czy nie, a w backu muszę to robić na wyczucie i... nie zawsze się udaje być w jednej linii. xd

• 1

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

Hah z backiem też to miałem, teraz już wyuczyłem swój mózg na siłę i po prostu wie gdzie jest linia ale zostało to wymuszone oglądaniem godzin materiału nagranej wagi xp

pomocne jest wchodzić do wagi ze zwisu przewrotnego bo wtedy ustawiasz sobie już nogi dobrze bo je widzisz i potem tylko prostujesz reszte

• 1

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Hah z backiem też to miałem, teraz już wyuczyłem swój mózg na siłę i po prostu wie gdzie jest linia ale zostało to wymuszone oglądaniem godzin materiału nagranej wagi xp

pomocne jest wchodzić do wagi ze zwisu przewrotnego bo wtedy ustawiasz sobie już nogi dobrze bo je widzisz i potem tylko prostujesz reszte

Mnie to trochę irytuje, bo każdy mówi, że back jest łatwy, a z frontem się męczą po tyle czasu i nadal go nie mogą osiągnąć. Racja back jest łatwy, ale tylko jak ktoś mi mówi np. dupa za wysoko, nogi niżej itp. to wtedy ogarniam jak ustawić ciało i jest w jednej linii, ale tak samemu to mi ciężko jak nie wiem co, myślę, że jest ok, a patrzę na filmiku i tyłek za wysoko. :D Już nawet w planche mi się łatwiej ustawić niż w backu, bo zawsze można spojrzeć sobie w dół czy nogi nie są za nisko. Masakra z tym backiem, dobrze że to jest taka figura na której mi nie zależy bo ona o niczym nie świadczy, tak jak np. front = ogromna siła pleców, planche = ogromna siła barków i core, a taki back to co, nic specjalnego. :P

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych