Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Lecimy z gimnastyką! Mokre sny o sylwetkach (Merfi84)

• Please log in to reply
526 replies to this topic

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 posts
  • LokalizacjaPL

O co chodzi z tym OHP i kilogramami ? Znałem metodę, w której mniejszy ciężar oznaczał trudniej. 

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
To jest wyciskanie żołnierskie stojąc :)
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts

Zolnierskie to Military Press (MP)

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
No to wtedy funkcjonują na to dwie nazwy po angielsku widocznie. Ja znam pod nazwą Overhead Press czyli OHP ale jak zwał tak zwał. Wyciskanie sztangi nad głowę stojąc - o to ćwiczenie chodzi :)
  • 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,145 posts
  • LokalizacjaSzczecin

Ostatnio dipy robiłem z 35 kg po 5 powtórzeń 5-8 serii, ale teraz zmniejszam ciężar do 15 i staram się robić dużo powtórzeń, ogólnie chcę zwiększyć wytrzymałość i chce by moje stawy przygotowały się na duże obciążenia, zresztą w mojej grupie w której aktualnie ćwiczę mamy teraz możliwość bicia rekordów, dipy, podciąganie, pistolety, także chcę się odpowiednio wzmocnić by 60 zrobić a z obciążeniem myślę 50 kg zrobię xd Powodzenia Merfi! :)

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

No to jesteś zdecydowanie przede mną ale uwaga - gonie :) Co do podsumowania maksów, tak jak obiecałem:

- Martwy ciąg 115kg/2 powtórzenia
- Przysiad 95kg/2 powtórzenia
- Wyciskanie żołnierskie 47,5kg/4 powtórzenia
- Podciąganie 20kg/2 powtórzenia
- Podciąganie australijskie 35kg/3 powtórzenia
- Pompki 25kg/3 powtórzenia
- Dipy 30kg/3 powtórzenia

Tak to mniej więcej się wszystko skończyło. Tak jak pisałem - nie jest to nie wiadomo co ale ja jestem bardzo zadowolony. Moja obecna waga to ok 75kg przy wzroście 178cm. Następny plan będzie bardzo podobny ale z mniejszą ilością ćwiczeń. Tak będzie to mniej więcej wyglądać:

Pn. Martwy ciąg + Podciąganie

Wt. wolne

Śr. Przysiady + Wyciskanie Żołnierskie

Czw. wolne

Pt. Martwy ciąg + Podciąganie

W kolejnym tygodniu tradycyjnie zamieniam dni:

Pn. Przysiady + Wyciskanie Żołnierskie

Wt. wolne

Śr. Martwy ciąg + Podciąganie
Czw. wolne
Pt. Przysiady + Wyciskanie Żołnierskie

Cykl planuję na 4 tygodnie, a więc 12 sesji treningowych. Zacznę od ciężarów:

Martwy ciąg - 90kg

Przysiad - 70kg

Wyciskanie żołnierskie - 35kg
Podciąganie - 5kg

W martwym i przysiadzie będę co sesję dodawał 5kg, a w wyciskaniu i podciąganiu po 2,5kg na trening. Zobaczymy jak to zadziała ale jestem raczej spokojny o progres :) Teraz znikam i słyszymy się za 1,5 tygodnia - 24 października.

PS. Wczoraj zacząłem sezon kąpania się w zimnej wodzie. Powietrze ma ok 7-8 stopni, woda ok 12-13 więc idealnie. Kto jeszcze nie próbował niech spróbuje bo to naprawdę mega zajebista sprawa ;)

Hej!!! :)

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Hej! 

Sprawy zawodowo, życiowo - codzienne sprawiły, że po prostu nie mam kompletnie czasu się wpisywać.

Dla wszystkich, którzy są ewentualnie trochę zainteresowani tym dziennikiem chcę tylko napisać, że trening realizuję cały czas zgodnie z założeniami. Z ciekawostek mogę dodać, że nabrałem do tej pory ok 2kg masy mięśniowej więc plan Tsatsoulina zdaje się działać wyśmienicie. Co do siły to dopiero będę mógł coś się wypowiedzieć konkretniej na koniec obecnego cyklu treningowego. Na pewno coś napiszę. W tym miejscu również chciałem pozdrowić wszystkich objadających się ww i białkiem oraz na "surplusach kalorycznych", w celu nabrania mięśni :) Bzdura i jeszcze raz bzdura. 

No i to tyle bo w sumie o czym tu pisać. Postaram się za jakiś czas napisać jak postępy siłowe. Póki co lecę do rodzinki!

Pozdrowionka - ktokolwiek tu jeszcze zagląda :)

• 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts

Obecny!

• 0

Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!! :D

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Również zaglądam.

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

fotodaro

fotodaro

Advanced Member

• Użytkownik
  • 34 posts

conajwyzej masy łącznej, jestes ode mnie dwa razy bardziej zalany a waga i wzrost takie same.

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
Od momentu kiedy zacząłem obecny plan nabrałem ok 2kg czystej masy mięśniowej. Masa tłuszczowa od bardzo dawna stoi na 10% i jest to dla mnie po prostu optymalnie. Żeby ją zwiększyć musiałbym zacząć zjadać się węglami. Wybacz ale idź się dzielić swoimi "mądrościami" gdzie indziej :)
  • 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 posts
  • LokalizacjaPL

Jak się badałeś merfi ? Noł hejt ale 10% to już na prawdę spoko wygląda. Ja mam profesjonalnie zbadane 13% a brzuch wygląda tak (zdj przed treningiem, napinka)

https://zapodaj.net/...acfc98.png.html

u ciebie sprzed 6 tyg; i to podczas wykonywania ćwiczenia

https://www.instagra...en-by=merfi1984

no sorry ale to nie jest 10% xD 

na studiach wszyscy się badaliśmy i poza szkieletem 6 procentowym biegaczem, z ludzi ćwiczących siłowo najmniej było bodaj 10,5% a ten gość no miał juz na prawdę kozacki 6pak

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
Ja chodzę na pomiary w jedno to samo miejsce na wagę z tymi prądami. Zdjęcia można naprawdę zrobić tak i siak. Światło cień i te sprawy. Zobacz tu :)

https://www.instagra.../p/BGgylQqvpYl/

Zresztą to jest mało istotne. Czy jedna maszyna Ci pokaże 12 a druga 10. Ja się mierze na tej samej i BF stoi mi w miejscu już od przynajmniej roku także tyle mnie interesuje :) nie mam parcia na liczby. Dziele się progresem i już. A walkę na niższy BF zostawiam młodym chłopcom dla których to jest często ważniejsze niż zdrowie czy samopoczucie ;)
  • 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 posts
  • LokalizacjaPL

To jakoś feralnie musi Ci odkładać na brzuchu bo na filmiku z przysiadu widać ewidentnie większy fałd z dołu brzucha a przy 10% to już powinno być cieżko za co złapać :P Albo słabiej rozwinięte mięsnie w tym miejscu.

Profesjonalni piłkarze mają koło dychy.  

[+] no zdjęcia podczas treningu a juz wgl podczas wykonywania ćwiczenia typowo na brzuch są słabo miarodajne :P

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
Wiesz ja już nie mam 25 lat i na pewno sprawy wyglądu czy miejsc odkładania tłuszczu działają u mnie inaczej niż u Ciebie :) Jak miałem 21 lat pamiętam to każdy mięsień był na wierzchu chociaż ani ćwiczyłem, ani dbałem o miche. Młody organizm po prostu działa inaczej i czego innego potrzebuje :) Dla mnie nic tu nie ma "feralnego" bo chodzę na basen czy saunę i kąpiele w morzu z rówieśnikami w wieku 30-35 i że tak powiem czuje się naprawdę dobrze 😂

Z ciekawości pójdę na pomiar gdzieś indziej i zobaczymy. Na pewno dam Ci znać :)
  • 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 posts
  • LokalizacjaPL

Ok, to żadna złośliwość z mojej strony, po prostu moje doświadczenia z wyglądem 'dziesiątek' są inne dlatego też się podzieliłem :)

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
Spoko man luzik. Clue jest takie: mój BF stoi w miejscu bo nie ma nawet prawa pójść w górę przy tym jak jem, natomiast masa mięśniowa się ładnie buduje :) Przy okazji za to pójdę się zmierzyć gdzieś indziej bo sam jestem ciekaw co inna maszyna pokaże :)

To też oczywiście efekt uboczny treningów bo zależy mi głównie (od zawsze) na sile i to dla niej ćwiczę :)
  • 0

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,134 posts

Profesjonalni piłkarze mają koło dychy.  

O tego Ci chodziło? 

Spoiler

Czy o tego? :D

Spoiler

• 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 posts
  • LokalizacjaPL

Wyjątek potwierdza regułę a zdjęcie Murawskiego nie kwalifikuje się do określenia 'profesjonalny piłkarz' xD

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk
Rooney na tej focie jak dla mnie ma z 10%. Trzeba pamiętać, że 10% to dla różnej wagi inna ilość i nie koniecznie rozłożona po Ciele tak samo. Do tego jak ktoś nie ćwiczy po duże mięśnie to nie będzie miał sześciopaka. Mało tego - tak samo jak waga mięśnia może być taka sama ale jeden będzie miał większy biceps a drugi mniejszy bo mają inną ich długość albo różne zaczepy.

Podsumowując ten off top uważam, że mierzenie i porównywanie jest głupie. Ten sam wzrost i waga to tylko dwa parametry i o niczym nie mówią. :)
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users