Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

plan treningowy na wzrost siły

• Please log in to reply
57 replies to this topic

Arte

Arte

It's Not Over Until I Win

• Użytkownik
  • 171 posts
  • LokalizacjaWrocław

mam jeszcze jedno pytanie, czy jeśli wykonuje pompkę gdzie pierw zaczynam 5 powtórzeń przy prawej ręce z oddaloną lewą to czy zmieniając ręce muszę też zrobić 1-2 min przerwy czy od razu zacząć robić to ćwiczenie?

i jakie powinny być przerwy między ćwiczeniami seriami? aktualnie mam między ćwiczeniami ok 1min między seriami około 2. indywidualnie pod siebie dopasować?

• 0

“Whether you think you can, or you think you can't--you're right.” ― Henry Ford

Work until your idols become your rivals

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Między jedną a drugą ręką rób odstęp potrzebny na złapanie oddechu, 30-60 sekund powinno wystarczyć, może nawet mniej - kwestia praktyki. Jeśli trenujesz pod siłę to proponowałbym nieco dłuższe przerwy, około 3-5 minut między seriami i ćwiczeniami żeby maksymalnie się przygotować do następnej serii.

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Arte

Arte

• Użytkownik
  • 171 posts
  • LokalizacjaWrocław

ok dzięki wezmę to pod uwagę.

• 0

Arte

Arte

• Użytkownik
  • 171 posts
  • LokalizacjaWrocław
Jestem po pierwszym tygodniu treningu z dodatkiem Cardio sprawa trochę ciężka musiałem odpuścić jeden dzień nóg bo zakwasy były Mega dokuczliwe tak samo w jednym z dni zrobiłem dipy zamiast pompek, i póki co podcigniecia robię bez obciążenia, zauważylem że z obciążeniem nie dawałem rady technicznie, nie wiem czy wina zakwasów po insaniti czy po prostu Jestem słaby, zobaczymy jak będzie w przyszłym tygodniu.

Powiedzcie co mógłbym robić na siłowni.

Chce iść na siłownie 2-4 razy w tyg przed praca o 6, i pytanie co mógłbym robić dodać do planu? Np próby muscule up? Albo sama bieganie?

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka
  • 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Na siłowni polecam robić ćwiczenia wielostawowe jak martwy ciąg, wyciskanie na płaskiej, wyciskanie żołnierskie, przysiady ze sztangą, rwania, podrzuty, wymachy, TGU z kettlem itp. 

• 0

E = mc2

Arte

Arte

• Użytkownik
  • 171 posts
  • LokalizacjaWrocław
Coś pomyślę żeby nie angażować za bardzo nadgarstkow dzięki.

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Przede wszystkim musisz zadbać o ich stabilizację - nie wyginaj ich w trakcie ruchu. Zacznij od mniejszych ciężarów żeby osiągnąć odpowiednią technikę, wówczas nie powinno się nic stać.

• 0

E = mc2

Arte

Arte

• Użytkownik
  • 171 posts
  • LokalizacjaWrocław

ułożę jakiś plan bo bez planu nie umiem się chyba jakoś skupić, jak coś mi się uda ułożyć to wrzucę;)

• 0

Arte

Arte

• Użytkownik
  • 171 posts
  • LokalizacjaWrocław

po namyśle i kilku art odpuszczę sobie siłownie i dodatkowe ćwiczenia i skupie się na ćwiczeniach z własnym ciężarem, nie mam jakoś przekonania do ćwiczeń stricte z siłowni, 

zostanę póki co przy 5x5 i jakiś ćwiczeniach jak MU L sit obroty jak do B lever itd, jak skończę dodatkowe cardio i będzie więcej czasu wtedy mogę pomyśleć o jakiś dodatkowych ćwiczeniach w treningu, zobaczymy;)

Powodzenia na treningach!

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Najważniejsze to robić co się lubi i czerpać z tego korzyści, które doprowadzą Cię do Twoich priorytetowych celów - wszystkie pozostałe czynniki są poboczną kwestią.

• 0

E = mc2

Arte

Arte

• Użytkownik
  • 171 posts
  • LokalizacjaWrocław
Tak się teraz zastanawiam jak oddzielić podciaganie nachwytem i podchwytem? Tydzień tak tydzień tak? Czy trening tak a trening drugi inaczej?

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

ja podchwyt już odpuściłem dawno temu, ale co kto lubi. Możesz robić pół na pół na jednym treningu albo tydzień tak a drugi siak, tu raczej pełna wolność. Nachwyt jest w mojej opinii zdecydowanie lepszy niż podchwyt i ja już podchwytu nie stosuję ale oczywiście-twoja wola

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Mam podobne zdanie do Remixa w tej kwestii, ale jeśli już chcesz robić podchwyt i nachwyt to proponuję wąski podchwyt i szeroki nachwyt - ale to tylko w planach nastawionych na wzrost masy mięśniowej, jest to też sposób krótkoterminowy bo z czasem trzeba będzie utrudniać bieżące odmiany i prawdopodobnie zejdą się ponownie w to samo ćwiczenie tyle że z innym chwytem (pomijam dodawanie obciążenia).

Najprościej stosować tylko nachwyt.

• 0

E = mc2

Arte

Arte

• Użytkownik
  • 171 posts
  • LokalizacjaWrocław
Myślałem że są angazowane różne mięśnie i warto pielęgnować obie wersję, zdam się ba zdanie bardziej doświadczonych osób ewentualnie zobaczymy jak będzie to z czasem wyglądać

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Różnice oczywiście są, ale w kontekście wyrabiania siły czy wytrzymałości nachwyt zdecydowanie góruje. Poza tym jest bardziej funkcjonalny - argument pewnego parkourowca, który podkreślił że wspinanie się na mur odbywa się za pomocą nachwytu. Poza tym jest to lepsza baza pod muscle upy i inne tego typu ewolucje. Jeśli będziesz robił postępy w podciąganiu nachwytem, to podciąganie podchwytem również się poprawi. Tak jak pisałem wykonywanie obydwu odmian na tym samym poziomie (tj. bez żadnych utrudnień) ma sens wtedy, gdy zajmujesz się wyrabianiem muskulatury, ale nawet wtedy jest to działanie raczej krótkoterminowe, bo będziesz powtarzał cały czas ten sam ruch z jedyną różnicą rozstawu ramion (pomijam możliwość dokładania obciążenia). Mam na myśli oczywiście szeroki nachwyt i wąski podchwyt. W innym wypadku nie ma to sensu.

Oczywiście przy nauce podciągnięcia jednorącz warto najpierw nauczyć się go podchwytem by później przejść na nachwyt, aczkolwiek niejedna osoba opanowała to ćwiczenie trenując wyłącznie nachwytem. Choć wykonywanie podciągnięć nierównych nachwytem czy w końcu negatywy podciągnięć jednorącz jest zdecydowanie trudniejsze niż to podchwytem, ale to też zależy od metodyki osoby ćwiczącej. 

Ale oczywiście eksperymentuj i rób jak uważasz, napisałem tylko własne zdanie w tej materii.

• 1

E = mc2

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 posts
  • LokalizacjaPL

Prawda taka, trenuję sam nachwyt od zawsze praktycznie a i tak więcej siły mam podchwytem. Także nic się nie stanie jak go odpuścisz :)

• 0

Arte

Arte

• Użytkownik
  • 171 posts
  • LokalizacjaWrocław
Dzięki za rady i informacje :)

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

Podchwyt jest po prostu łatwiejszy krótko mówiąc.Generalnie to ja robię podciąganie już praktycznie tylko na kółkach gimnastycznych. Po tym zwykłe podciąganie (na drążku) wydaje się zabawą:)

• 0

NHB

NHB

Advanced Member

• Oczekujący
  • 68 posts
Ja od siebie polecam podciąganie na ręczniku. Nie znam nic lepszego na poprawę chwytu oraz świetnie przekłada się na podnoszenie różnych rzeczy, trzymanie ich w prostych rękach.
  • 0

Arte

Arte

• Użytkownik
  • 171 posts
  • LokalizacjaWrocław
Chwyt mam słaby, czuję że mam siłę na podciagbiecie na jednej ręce z druga na nadgarstku ale chwyt mi puszcza

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users