Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Pracować mądrzej nie ciężej. Moja droga

• Please log in to reply
98 replies to this topic

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts

Oczywiście w sporcie chodzi o przekraczanie swoich ograniczeń, ale trzeba to robić z głową. Mówiąc ograniczenia, miałem na myśli aktualną formę i stan zdrowia. Jak masz w danym dniu "powera" i nic Ci nie dolega, to możesz po odpowiednim przygotowaniu bić swoje rekordy. Chodzi o to, by słuchać swojego ciała: gdy daje Ci sygnały, że coś z nim jest nie tak, nie wolno tego lekceważyć, tylko po prostu pozwolić mu odpocząć i nie wykonywać planu treningowego za wszelką cenę. Obolałe mięśnie to nie powód, by nie trenować, ale jakiś nowy niezdefiniowany ból (zwłaszcza ostry i kłujący) to sygnał ostrzegawczy, że trzeba wrzucić na luz i lepiej się zregenerować. Swoją drogą, Twoje wyniki są imponujące, czapki z głów, a widać, że to jeszcze nie koniec.

Tak w 100% bym się pod tym nie podpisał.
Nie chodzi bowiem o to by iść na maxa, kiedy czujesz powera. To doprowadza do wypalenia prędzej czy później.
Trenować trzeba ciężko - oczywiście, ale przy tym i mądrze. Ja zawsze zostawiam sobie zapas na treningu niezależnie od tego czy czuję mega powera czy też jest to normalny dzień. Wówczas osiągane rezultaty się kumulują na przestrzeni czasu

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

To nie problem samej fermentacji

Uscisle: chodzi o obecnosc drozdzy.

Można spróbować z mąką kokosowa, migdalowa bądź teff.

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka

Mozna sprobowac z piaskiem i cementem, ale to wszystko tylko erzace, zamienniki majace w jakis sposob zastapic to co lubimy ale sie boimy. Trzeba sobie uzmyslowic, ze chleb to stan umyslu, pokarm dla niewolnikow jak pisal Engels, symbol hanby w starozytnym Egipcie, o czym pisal Herodot.

Edited by Salute!, 22 January 2016 - 12:09 PM.

• 1

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts
dzisiejsze zmagania nie zaliczę do mega udanych

najpierw plusy :
zaliczyłem 140kg w push pressie, ważyło strasznie. Udało się to dopiero za 2 razem, za pierwszym razem poleciała z przodu, źle wybita w dodatku samo wybicie zbyt flegmatyczne

zaliczyłem wysoki skok z obciążeniem 30kg, po czym dodałem jeszcze trochę wysokości i....

i teraz możemy dojść do minusów

po wybiciu 140kg w push press, wyobraźnia głupio podopowiedziała by załozyć 150kg, wybiłem do ciut więcej niż połowa wysokości, dynamicznie opadła na dół, odłożyłem ją w stojak i gdy napięcie puściło zdałem sobie sprawę, że mam lekko naciągnięty triceps. Kwestia maści ogrzewających, jednak lepiej dmuchać na zimne. Nie ma żadnego śladu itp ale pobolewa no i tyle

po skoku z obciążeniem dodałem ciut wysokości, nie obliczyłem poprawnie zmęczenia...ten kto zrobił sporo push pressów sam może powiedzieć jak noga jest mocno osłabiona do wybić w górę. Tak czy inaczej : skoczyłem dość wysoko, tyle, że nierówno i jak szybko wskoczyłem tak szybko zleciałem z hukiem na sam dół }:-(:)) obtartą mam trochę lewą stronę ciała poza tym bez szwanku. 

ostatecznie podsumowując: dziś mogłem sobie odpuścić trening, jednak jakieś złe demony podpowiedziały by iść. Mogłem odpoczywać. Takie błędy się zdarzają. W przyszłym tygodniu na pewno trochę sobie poluzuję. 

• 0

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts

weekend odpoczywam, w nowym tygodniu albo pójdę na trening 2x w tyg albo zrobię coś lekkiego

dieta - no tu się nie zmienia za wiele, różny rodzaj mięsa, jaja...posiłki dość duże i niska ich częstotliwość w ciągu całego dnia.
Nie liczę niczego, dziś to wygląda tak :

- śniadanie 5 całych dużych jaj, 100g boczku, smażone wszystko na gęsim smalcu, warzywa i na deser gorzka czekolada, mały owoc
- 2 posiłek : duży stek z woła, garść orzechów, trochę więcej niż łyżeczka tranu, bardzo dużo warzyw

nie zwracam uwagi na ilość białka
czy jest go za dużo czy za mało, gdyż nie zajmuje się hodowlą organizmu a skupiam uwagę na wszechstronnym wytrenowaniu. Wyniki są dobre, więc nie muszę mieć kulturystycznego podejścia :-)

• 0

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts

dziś misja zakupy :-)
dużo świeżych i mrożonych warzyw, mięso, jaja, gęsi smalec, olej kokosowy, orzechy - same podstawy :-)

co do mięsa : już nie odmierzam równo po 0,5kg na dzień, przeszedłem na 1 porcję na dzień - sporą porcję, duży obszerny stek.
Posiłków w ciągu dnia mam mało, przyznam bez bicia, że polubiłem to lekkie wygłodzenie, organizm lepiej funkcjonuje, większa siła do działania pod ciężarem i w życiu. Sam żołądek nie pozostaje tak obciążony. Zmuszać się do jedzenia większych ilości już nie mam zamiaru nigdy więcej, głodować też. Posiłki do syta, ale w zdrowej kompozycji, oznacza to, że nie jestem w stanie przejeść dużo i tak. Obszerny stek 2, góra 3 jaja XL, mnóstwo zielonych warzyw, dodatek z orzechów i zdrowego oleju i jedyne co się może ewentualnie jeszcze zmieścić to 1 mały ziemniak, ale nic poza tym. I to mi cholernie odpowiada, bo progres siłowy ogromny, organizm sprawny. Bez zbędnych rozkmin nad dietą - weszło w nawyk :-)

za niedługo postaram się napisać artykuł split vs fbw u Was na forum, bo wiem, że to temat wiecznie nierozstrzygnięty. Postaram się rzucić odrobinę świeżości na to zagadnienie :-)

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts

Gdzie kupujesz gęsi smalec i olej kokosowy? I jak w Twoim przypadku wygląda to cenowo? Pytam bo gęsiego smalcu we Wrocku jeszcze nie widziałem, a olej kokosowy ostatnio mi teściowa kupiła w rossmanie i mamy z żoną na razie pozytywne wrażenia w stosunku do niego.

• 0

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts

Gdzie kupujesz gęsi smalec i olej kokosowy? I jak w Twoim przypadku wygląda to cenowo? Pytam bo gęsiego smalcu we Wrocku jeszcze nie widziałem, a olej kokosowy ostatnio mi teściowa kupiła w rossmanie i mamy z żoną na razie pozytywne wrażenia w stosunku do niego.

carrefour - borek :-) na Hallera ;-)
ponad 3zł kosztuje za 200g

olej kokosowy - tu różnie, raz kupiłem bardzo drogi typowo organiczny, jednak mocno było czuć posmak kokosa na patelni. Stąd też od tamtej pory kupuje w kerfie albo innym markecie. Bez bólu ;-) 

• 0

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts
siemana ! :-)

dziś tak: 

rwanie z krótkiego do 80kg po 8, regres na 50 x20
zarzut z krótkiego do 110kg po 8 łączone pompkami i wiosłem jednorącz w podporze przodem 
push press po 5 + drążek nachwytem na szer. barków po 10 

i jakąś skakankę zrobiłem i inne.

micha :
w pracy : pół dużego steku wołowego, sterta warzyw, mix orzechów 
po treningu: pół dużego steku wołowego, warzywa, kawałek łososia, 3 duże sadzone jaja XL, orzechy, smażony bekon i 1 frankfuterka :-) 
na deser czekolada gorzka 90%

moc była :-) 

jako, że temat imigrantów jest mocno na czasie... 8-)

miazga :D 

• 0

bartnick

bartnick

Advanced Member

• Użytkownik
  • 95 posts
  • LokalizacjaZąbkowice Śląskie

Smalec też jest w kauflandach - ostatnio kupiłem 200 g za 3 zł z hakiem na dziale nabiałowym obok zwykłego smalcu wieprzowego. Olej kokosowy znajdziesz na półkach z ekologiczną żywnością lub produktami orientalnymi.

• 0

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts

Dziś odpoczynek. 

menu:
w pracy : duży stek wołowy z warzywami, orzechy, łyżka tranu
kolejny: jajecznica z bekonem z 6 dużych jaj, warzywa, salaterka pistacji

wszystko smażone na dużej ilości gęsiego smalcu i oleju kokosowego 

forma bez zmian, tkanka tłuszczowa nisko, siła wysoko. 
Attached File  26.01.jpg   47K   41 downloads

• 0

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts
ciężki trening dziś

4 obwody najpierw tego :
front 180kgx2 + pompka na hantlach w zestawieniu z renegade row sztangielki 27kg po 3 + wyrzuty nóg do tyłu x3 + wykluczanie zapaśnicze hantle 27kg x kilkanaście 

następnie 4 obwody :
push press 100kgx3 + burpees x3 + wykluczanie zapaśnicze 15-tkami x kilkanaście + skręty z talerzem 10-tką x kilkanaście 

filmy jakieś mam, zrzucę jutro na wieczór ;-) teraz uciekam
aha, micha bez zmian - bardzo dużo tłuszczu itp itd

• 0

bartnick

bartnick

Advanced Member

• Użytkownik
  • 95 posts
  • LokalizacjaZąbkowice Śląskie

ciężki trening dziś

4 obwody najpierw tego :
front 180kgx2 + pompka na hantlach w zestawieniu z renegade row sztangielki 27kg po 3 + wyrzuty nóg do tyłu x3 + wykluczanie zapaśnicze hantle 27kg x kilkanaście 

następnie 4 obwody :
push press 100kgx3 + burpees x3 + wykluczanie zapaśnicze 15-tkami x kilkanaście + skręty z talerzem 10-tką x kilkanaście 

filmy jakieś mam, zrzucę jutro na wieczór ;-) teraz uciekam
aha, micha bez zmian - bardzo dużo tłuszczu itp itd

No faktycznie rzeźnia, ale jaka satysfakcja i przypływ endorfin po skończonym treningu.

• 0

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts

Wróciłem z treningu 
Robiłem sporo rzeczy : zarzuty na klatkę na dużych ciężarach 
następnie taką składankę : 10 prostych z hantlami stojąc + naprzemienne wyciskanie młotkowe leżąc (lewa-prawa) na hantlach 40-46kg też po 5 na stronę, potem przeszedłem do haków z hantlami i cały czas kontynuacja naprzemiennego wyciskania młotkowego na tych samych hantlach. Serii wyszło naprawdę dużo, a i siła dopisała bo proste biłem na hantlach 18-tkach a haki usadzalem na 24kg. 

wyciskanie leżąc sztangą + proste siedząc z hantlami + podciąganie do klatki w opadzie tułowia sztangą - kilka obwodów 
wyciskanie na 130-140kg, proste na 7-15kg i podciąganie w opadzie do 100kg 

cały trening wykończyłem walką z cieniem z hantlami i bez nich. 
W systemie interwału 20 sekund intensywnej pracy z ciężkimi hantlami (ciężkimi jak na walkę z cieniem) na 40 sekund luzu bez obciążenia 

zrzucam zaległe filmy.

• 0

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts

w posiłku potreningowym : 
3 jaja, 4 plastry bekonu, warzywa
warzywa, stek wołowy posmarowany płaską łyżeczką żurawiny
deser : pół tabliczki gorzkiej czekolady 90% + pół kubanka maślanki brzoskwiniowej 

Attached Files

• 0

Guest_Clyde_*

Guest_Clyde_*
  • Gość

w posiłku potreningowym : 
3 jaja, 4 plastry bekonu, warzywa
warzywa, stek wołowy posmarowany płaską łyżeczką żurawiny
deser : pół tabliczki gorzkiej czekolady 90% + pół kubanka maślanki brzoskwiniowej 

Chciałbym w jakiś sposób dodać do jadłospisu bekon, tylko na jakim oleju smażyc? oliwa z oliwek? rzepakowy?
I czy bekon źle nie wpływa na zdrowie? Mama mówi żebym lepiej nie jadł, a jak już jeść to od czasu do czasu.

Wziąłbym go na zamiennik z chlebem.

Co myślisz?

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts

Tłuszcze nasycone zawarte w bekonie są jak najbardziej wskazane i dobrze oddziaływują na nasz organizm. Smaż go bez tłuszczu, jest w nim go tyle że spokojnie starczy ;)

Tłuszcze roślinne nie nadają się do smażenia. Dlatego właśnie są wyciskane na zimno. Szybko się utleniają (dlatego muszą być w ciemnych butelkach i trzymane bez dostępu do światła, oczywiście tyczy się to nierafinowanych olei, tym rafinowanym już niewiele zaszkodzi) i są niestabilne w wysokich temperaturach, a długotrwałe utrzymywanie ich w wysokiej temperaturze powoduje wytwarzanie w nich szkodliwych substancji. Tłuszcze roślinne powinno urzywać się tylko na zimno, np. jako dressing do sałatek.

Najlepsze do smażenia są tłuszcze stałe w temperaturze pokojowej z dużą temperaturą dymienia, np. smalec, łój, masło klarowane, olej kokosowy.

• 0

Guest_Clyde_*

Guest_Clyde_*
  • Gość

Tłuszcze nasycone zawarte w bekonie są jak najbardziej wskazane i dobrze oddziaływują na nasz organizm. Smaż go bez tłuszczu, jest w nim go tyle że spokojnie starczy ;)

Tłuszcze roślinne nie nadają się do smażenia. Dlatego właśnie są wyciskane na zimno. Szybko się utleniają (dlatego muszą być w ciemnych butelkach i trzymane bez dostępu do światła, oczywiście tyczy się to nierafinowanych olei, tym rafinowanym już niewiele zaszkodzi) i są niestabilne w wysokich temperaturach, a długotrwałe utrzymywanie ich w wysokiej temperaturze powoduje wytwarzanie w nich szkodliwych substancji. Tłuszcze roślinne powinno urzywać się tylko na zimno, np. jako dressing do sałatek.

Najlepsze do smażenia są tłuszcze stałe w temperaturze pokojowej z dużą temperaturą dymienia, np. smalec, łój, masło klarowane, olej kokosowy.

Myślałem że bekon to smażony boczek, to jak to jest i jak mam kupić żeby był wartościowy po usmażeniu? Dobra rzecz do szkoły. :D

Odrazu dzięki za pomoc.

Edited by STsoldier, 31 January 2016 - 20:19 PM.

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts

Fakt, mój błąd, bekon to smażony boczek, chociaż często obie nazwy używane są zamiennie :) Najlepiej jak bedziesz czytać skład na opakowaniu czy nie ma tam innych dziwnych rzeczy, które nie są boczkiem ;)

Ja bym ukroił sobie spory plaster boczku i sobie go usmażył, lub np. możesz pokroić w kostkę/średnie paski i podsmażyć na rumiano, i dodać warzywa, jajka, grzyby. Co chcesz i lubisz. Możesz nim zastąpić szynkę/kiełbasę/kotleta.

Najważniejsze żeby boczku ( oczywiście nie tylko, tyczy się to wszystkich smażonych produktów ) nie spalić. Możesz lekko podsmażyć lub mocno, tak na rumiano. Masz pełną dowolność.

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL

Myślałem że bekon to smażony boczek, to jak to jest i jak mam kupić żeby był wartościowy po usmażeniu? Dobra rzecz do szkoły. :D
Odrazu dzięki za pomoc.

À nie lepiej od razu go jeść, zamiast poddawać go obróbce termicznej?

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Ant123!

Ant123!

Advanced Member

• Redaktor
  • 75 posts

nic nie pisałem, bo nie trenowałem. Leczyłem bark po sparingu 1.gif
sparowałem z gościem 10kg cięższym jak dostał lewego sierpa to odrzut od ciosu i jego masy ciała był na tyle silny, że naciągnął mi bark, potem on mi poprawił prawym sierpem na ten sam bark 1.gif to go skasowałem samymi prostymi i na tym właściwie trening zakończyłem. Potem jakaś zabawa w robienie brzucha i finał. 

Gość taki niepozorny, żaden tam koks nadmuchany, po prostu powyżej 100kg wagi i sportowy tłuszcz na sobie. Sportowy to znaczy taki, który nie przeszkadza mu robić sporo drążka, poręczy, dynamicznych ćwiczeń, biegania w dobrym tempie i boksowania w szybkim tempie. Tak czy inaczej : było dobrze. Wysmarowałem bark bengayem i już jest nowy 1.gif dobrze, że nie rotator tylko naciągnięcie pospolite

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users