Zaloguj się Zarejestruj się
Dziennik dipsiarza!:D
Posted 01 November 2015 - 18:31 PM
Posted 01 November 2015 - 21:04 PM
Ten plan na siłę sprawdza się na początku, później niema sensu jak dla mnie, bo aby stale z nim progressować to trzeba walić ciągle obciążenie a to nie jest takie dobre, w tym momencie mogę robić 5x5 z obciążeniem 25-30 kg i dalej twoim zdaniem walić obciążenie? trochę chyba bez sensu bo duże obciążenie podczepione do pasa wpływa negatywnie na nasz kręgosłup. Z HSPU robię 10 x 6 i to jest gorsze na siłę? Moje treningi mnie nie pompują jakoś za bardzo, bardziej męczą mięśnie, pompują jak bardzo szybko wykonuje, ale to swoją drogą. Tak jak napisałem 5x5 sprawdza się raczej na początku, ew przy bardzo ciężkich ćwiczeniach jak full planche pushups
czy coś w ten design ;d
Posted 01 November 2015 - 21:19 PM
Edited by Cloud99, 01 November 2015 - 21:21 PM.
Posted 01 November 2015 - 21:39 PM
Dobrze dobranym planem pod swój cel można jechać nie tylko miesiącami ale i latami. Ja stosuję 5x5 już blisko 2 lata i plan ten nadal przynosi efekty.
Siły nabywa się nie tylko poprzez dokładanie obciążenia, wystarczy zmienić kąt, dźwignię ruchu i nagle okazuje się, że nasze n powtórzeń niewiele pomaga.
Ale oczywiście każdy ma swój cel i niech tak będzie bo inaczej wszystko byłoby takie samo czyli nudne ![]()
Posted 01 November 2015 - 21:42 PM
A jaki progres siłowy zrobiłeś? Interesuje mnie to z tego powodu że sam jestem zainteresowany tym planem
Posted 01 November 2015 - 21:57 PM
Nie podam rekordów bo takowych nie sprawdzałem i w sumie nie mam takiej potrzeby. Podam tylko moje aktualnie najtrudniejsze ćwiczenia, które wykonuję.
Kiedyś nie umiałem się wogóle podciągnąć, winą był za mały poziom siły i za słabe mięśnie brzucha. Teraz jestem na poziomie 5,5,5,5,4 podciągnięć nierównych( jutro wchodzę na 5,5,5,5,5) nie sa może jakieś piękne ale i tak jestem z siebie zadowolony. Podciągnięć podchwytem zrobię około 4-5 takich naprawdę przyzwoitych.
W przysiadach 3,3,3,3,2 pistoletów na krzesło. Zaczynałem od zwykłych przysiadów.
W pompkach od zwykłych doszedłem do takich trochę udziwnionych na kolanach tzn. dłoń ręki asystującej znajduje się na nadgarstku ręki pracującej, podobne ułożenie rąk miał Simonster na swoich filmikach.
W mostkach doszedłem do mostku opuszczanego i podnoszonego do oparcia wersalki, kiedyś miałem problem ze zwykłymi mostkami ale trening pompek w tym wypadku bardzo pomógł.
We wznosach robię pół wznosy jednej nogi prostej a druga zgęta pod kątem prostym, zaczynałem od wznosów na podłodze, w których doszedłem do pełnego 5x5 z 8kg na kostkach.
Szału może nie ma ale ze względu na moją masę(110kg) i poniszczone stawy to i tak uważam to za spore osiągnięcie.
Posted 01 November 2015 - 22:04 PM
Może się komuś wydawać, że co ja tyle czasu robiłem, że np. w podciąganiu ze zwykłego do nierównego tyle czasu robiłem ale sam wymyślałem wiele progresji żeby przygotować stawy do ogromnego wysiłku jakim jest tachanie tylu kg. Podobie z przysiadami. Wiele osób odrazu rzuca się na progresję z nagiego wojownika a u mnie się nie sprawdziła i musiałem iść okrężną drogą ale wiem, że się opłaciło i na przyszłe święta Bożego Narodzenia na pweno będę robił pełne pistolety ![]()
Posted 01 November 2015 - 22:07 PM
Posted 01 November 2015 - 22:13 PM
Dziękuję ![]()
Wiem, że spamujemy i było mi troszkę głupio tak dużo pisać ale mam nadzieję, że Dipsiarz przymknie na to oko ![]()
PS. Miało być podchwytem a nie nachwytem,sorki już poprawiam ![]()
Posted 02 November 2015 - 19:11 PM
Nie krytykuję tego planu, ale mnie on nie przekonuje
nie zrobię 12 HSPU choć robię 10 x 6, maxa nie próbowałem ale myślę, że jeśli wynosi 8-9. Ja ważę też 85 kg i normalnie podciągnę się 22 razy nachwytem a z obciążeniem 10kg 15-16 na chwilę obecną. Z większym obciążeniem jeszcze nie próbowałem robić maxa, więc nie wiem. Tak, podciąganie z dużym ciężarem niszczy kręgosłup bo go nadmiernie rozciąga (jeśli masz obciążenie ma pasie) Moim zdaniem to się sprawdza w budowaniu siły, ale tak jak pisałem albo pod podstawy albo przy ciężkich ćwiczeniach, Ja zrobiwszy taki trening w jakimkolwiek ćwiczeniu które umiem nie czuję żadnego zmęczenia ani nic. Może to przez wytrzymałość. Ale nie zgodzę się, że treningi z 10 seriami nie budują siły, z ciężarem podczepionym do pasa trenowałem tylko jakiś czas bo obecnie niestety nie mam warunków do tego, ale podciągałem się tak z miesiąc-półtora z obciążeniem 10 kg i więcej obciążenia nie dokładałem bo nie miałem a raz młodszy brat (46 kg) uwiesił mi się na nogach i z nim też się prawidłowo podciągnąłem, szeroki nachwyt czy jakiś inny chwyt zrobiłby różnicy, więc myślę, że gdyby mój trening dawał tylko wytrzymałość to podciągnąłbym się z raz z obciążeniem max 20 kg, a tu jednak było 46:)
5x5 to tak jak pisałem dobry plan, i fajnie, że nim ćwiczycie, życzę wam aby dał wam jak najwięcej, ale dla mnie to po prostu jakoś ... za mało :/
Posted 02 November 2015 - 20:00 PM
Na każdego działa coś innego. Dlatego warto testować różne rozwiązania, aby zobaczyć co działa na nas najlepiej. U Ciebie jest to akurat 10x5 a u kogoś innego lepiej sprawdzi się 5x5, wszystko zależy od predysopzycji danego organizmu.
Posted 03 November 2015 - 21:09 PM
Dziś tradycyjny wtorkowy workout ++ godzinny trening flagi, powoli wyczuwam tą technikę, ale nie umiem jeszcze spinać odpowiednio mięśni brzucha, bo tracę wtedy koncentrację nad innymi mięśniami ale to się wyrobi:D
10x6 HSPU chyba zwiększę do 7 bo za łatwe się robi
7x30 pompek zwykłych
7x20 pompek diamentowych
7x30 bench dips
Posted 03 November 2015 - 21:24 PM
Dipsiarz zarzuć jakąś fotą, jestem ciekaw twojej sylwetki bo ta wielka ilosc serii i powtorzen jest imponujaca
Posted 04 November 2015 - 22:01 PM
Foto coś nie chce wejść w załączniku, więc wstawiłem na hosting zdjęć ale strasznie duża rozdzielczość wyszła... po kliknięciu w link przytrzymajcie CTRL i kliknijcie minus (-) to wam oddali:)
Zdjęcie bez "napinki" bo mogłem zjeżyć brzuch, klatę i motyle ale moim zdaniem to trochę bez sensu, w końcu nie jesteśmy ciągle na napięciu ![]()
http://zapodaj.net/d...0fd6cb.jpg.html
Dziś trening nieco inny niż zwykle w środy:)
5 x 1,5 min Plank
5 x 1,5 min Side plank
7x 7 dragon flag z zatrzymaniami izometrycznymi
7x20 rozjazdy w przód
trochę rozjazdów na boki
aa i trochę ćwiczenia mojego pomysły coś jak side plank tylko wyprostowana ręka, no i ruch bioder w dół i jak najbardziej w górę to po 20 powt. robiłem
Generalnie trening jakby pod flagę![]()
Posted 04 November 2015 - 22:32 PM
Posted 04 November 2015 - 23:18 PM
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Posted 04 November 2015 - 23:27 PM
Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Posted 05 November 2015 - 00:15 AM
Dzięki Panowie za miłe słowa:)) do mojego Celu jeszcze kawał czasu i pracy przede mną, ale jak na 10 miesięcy to myślę, że ogólnie niema tragedii:) gdzieś tam miałem foto po pierwszych 2 tyg
jak odkopię to też wrzucę, to się porówna
Waga jaką mam (85 kg ) przy 185 cm wzrostu nawet mi odpowiada, ale tak z 5 kg mięśni mogłoby wskoczyć
Poszło PW:) Diety konkretnej nie trzymam, dbam po prostu o zróżnicowanie posiłków, dużo warzyw i owoców, praktycznie brak słodyczy, ostatni posiłek 4 godziny przed snem:)
Posted 05 November 2015 - 19:20 PM
Kolejny dzień i kolejny workout!![]()
Tradycyjny trening podciągania:
Nachwyt
Podchwyt
Szeroki nachwyt
Wąski podchwyt
Do karku
Jedna ręka nachwyt druga podchwyt
3 takie cykle ćwiczeń, w pierwszym cyklu każde po 10 powt. w drugim po 9 powt. w trzecim po 8 powt:) Niby bez progresji lecz..
połączyłem dziś dynamikę i izometrykę tzn.. podciąganie każdym nachwytem powolne, każdym podchwytem bardzo dynamiczne, jak najwyżej wyrzucając ciało w górę (niekiedy prawie Muscle upy same wychodziły bez przerzucania łokci XD)
dodatkowo skromne 5 serii po 12 podciągnięć australijskich i 7 serii po 20 rozjazdów w przód
)
Posted 05 November 2015 - 19:27 PM
Kurde Ty dobijasz te mięśnie w opór na treningu...czasem się zastanawiam czy to nie chodzi o to żeby zasuwać nie ważne jaki plan
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
4 user(s) are reading this topic
0 members, 4 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report