Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Plan treningowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

xbday

xbday

Member

• Użytkownik
  • 29 postów
Juz ostatni raz oczekuje pomocy.
  • 0

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 348 postów
  • LokalizacjaKraków

zastanawiam się po co robić pompki z klaśnięciem - jaki cel?

hspu musi być obowiązkowo

brakuje dipów na poręczach/krzesłach

nie trzeba tyle na prostowniki robić - w planie A rób jedno ćwiczenie a w planie B drugie

na brzuch również - jeżeli masz w każdym planie to 2 serie to max

pompki i podciąganie nierówne - masz na myśli archer? jak tak to ok.

możesz też sobie kawałek grubego sznurka/liny kupić, zrobić węzły i robić podciąganie z asystą

zamiast pistoletów w kolejny dzień możesz robić np. wskoki na podwyższenie lub przysiad z jedną nogą trzymaną z tyłu za kostkę lub wejścia na jednej nodze na podwyższenie

• 1

...

xbday

xbday

Member

• Użytkownik
  • 29 postów

To zrezygnuje z pompek z klaśnięciem. A podciąganie z klaśnięciem może zostać?

Nie chcę rezygnować z pompek ani z pompek na poziomym drążku. Dodać do tego hspu i dipy na poręczach i jest stosunkowo dużo ćwiczeń push ;/

Jeśli chodzi o pompki i podciąganie nierówne to miałem na myśli bodajże kroki 7 w skazanym. Ale mogę spróbować archerów.

Robiłem podciąganie z asystą z ręcznikiem. Sam nie wiem co wybrać ;P

Poniedziałek
-podciągnięcia nierówne - archer  5x5
-pompki nierówne - archer 5x5
-pistolety 5x5
+
-wznosy nóg 2 serie
-mostki 2 serie
-kark, łydki, skośne brzucha i ew. przedramiona

Środa
-podciągnięcia z asystą 5x5
-hspu 5x5
-przysiad z jedną nogą trzymaną z tyłu za kostkę - 5x5
+
-wznosy nóg 2 serie
-wznosy nóg na brzuchu (leżąc np. na stole) 2 serie

Piątek

-podciągnięcia z klaśnięciem 5x5

-dipy na poręczach/krzesłach (jakaś trudna wersja) 5x5

-wskoki na podwyższenie 5x5

+

-wznosy nóg 2 serie

-mostki 1 seria

-wznosy nóg na brzuchu (leżąc np. na stole) 1 seria

Jeszcze chciałbym robić dipy na jednym, poziomym drążku, ale nie mam pomysłu gdzie to wstawić ;/

Coś zmienić, dodać, poprawić?

Z góry dzięki :)

• 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

zastanawiam się po co robić pompki z klaśnięciem - jaki cel?

Siła eksplozywna ? 

• 0

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 348 postów
  • LokalizacjaKraków

ale po co?

w nogach to rozumiem - dobry wyskok potrzebny jest w wielu dyscyplinach

ale w pompkach?

proszę o sensowny argument bo nie znajduję...

• 0

...

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

Po to, żebyś zwiększył siłę eksplozywną ramion, refleks, szybkość. Ciekawe że praktycznie w każdej sztuce walki, na treningach uskutecznia sie właśnie eksplozywne pompki, siła eksplozywna wpływa m.in na siłę ciosu, 

http://kalistenikapo...wszechstronnym/   - może po to by być "bardziej wszechstronnym" ?

Tekstami typu 'po co' można dyskredytować praktycznie każde ćwiczenie, bo przecież co nam się przyda ...znowu zaraz dojdziemy do tego, że najlepiej śmigać na budowie bo przecież to nam się na prawdę przyda w życiu codziennym, po cholerę komuś pistolety, dipy etc gdzie to będziesz robił w życiu.

• 1

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 348 postów
  • LokalizacjaKraków

luzik, nie trenuję sztuk walki więc nie analizuje treningu pod tym kątem

rozumiem co piszesz

• 0

...

Powadzi

Powadzi

Wymówki domeną ludzi słabych

• Administrator

• 2 335 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp

xbday na ilu jeszcze forach napisałeś ten sam temat?

Wybierz jedną metodę treningową i się jej trzymaj. Trening kulturystyczny, kalisteniczny, gimnastyczny, pod sztuki walki itp itd różni się znacząco od siebie.

Nie powinieneś słuchać wszystkich i wszystkie rady od użytkowników wplatać do treningu. 

Miej własne cele, własny sposób na trening i własną wiedzę. Cały czas zmieniasz trening, ponieważ brakuje Ci wiedzy. Posty użytkowników z magicznymi zielonymi cyferkami pod awatarem bierzesz za pewnik. Przeczytaj kilka książek odnośnie motoryki ruchu, układu nerwowego oraz mięśniowego, pozycje odnośnie żywienia, fizjologii itp itd. 

A jeśli tego nie zrobiłeś i nie masz zamiaru zrobić, to zaufaj sprawdzonym metodom, czyli np skazanemu od A do Z i modyfikuj dopiero ten plan, gdy będziesz posiadał odpowiednią wiedzę. [ciężko westchnąłem]

ps. czillaut nie wiem skąd w Tobie tyle jadu. Dokładnie się z Tobą zgadzam, że pompki z klaśnięciem rozwijają siłę eksplozywną, która jest bardzo potrzebna w sztukach walki. Ale autor nie napisał, że taka siła jest mu do czegoś potrzebna. Nie napisał, że będzie chciał się zmagać w mma, bjj czy innym sporcie kontaktowym. Struc jedynie zadał pytanie do autora po co mu to ćwiczenie, skoro jego celem nie jest osiąganie efektów, które daje to ćwiczenie.

Fakt, tym sposobem można negować wszystko, ale też idąc tym tropem moglibyśmy mówić każdemu, aby robił wszystkie znane ludzkości ćwiczenia, aby był wszechstronnym. A cały problem w tym, że osobie początkującej trzeba dać minimum ćwiczeń, aby poznał zasady i nie zgubił się w gąszczu informacji. 

• 0

Piękno i siła, a nie pompa i masa

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

Jakiego jadu ?! Odpowiedziałem na pytanie, nie wiem obraziłem kogoś ? Dał takie ćwiczenie w planie, więc może jest mu to do czegoś potrzebne, siła ciosu może się przydać nie tylko w starciu ze sparingpartnerem, może się przydać gdziekolwiek, kiedykolwiek w życiu. A może po prostu chce być wszechstronniejszym, może chce dojść do pompki supermana, nie wiemy tego, może odpowiada mu taka forma ćwiczenia (ja np bardzo lubię eksplozywne ćwiczenia).

Mój styl wypowiedzi jest jaki jest, może po prostu troszkę ruszyło mnie mało merytoryczne "po co" Struca ale oczywiście do każdego mam tu szacunek i broń Boże nie chcę nikogo tu obrażać, bo każdy ma jakąś tam wiedzę i chce tylko i wyłącznie pomóc. EOT.

• 0

Struc

Struc

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 348 postów
  • LokalizacjaKraków

nie obrażajmy się - nikt nie wie wszystkiego - ja też się dzisiaj czegoś ciekawego dowiedziałem

• 0

...

xbday

xbday

Member

• Użytkownik
  • 29 postów

Trochę spam się zrobił, więc wkleję jeszcze raz plan po ostatniej "aktualizacji" :)

Poniedziałek
-podciągnięcia nierówne - archer  5x5
-pompki nierówne - archer 5x5
-pistolety 5x5
+
-wznosy nóg 2 serie
-mostki 2 serie

Środa
-podciągnięcia z asystą 3x3
-hspu 3x3
-przysiad z jedną nogą trzymaną z tyłu za kostkę - 3x3
+
-wznosy nóg 2 serie
-wznosy nóg na brzuchu (leżąc np. na stole) 2 serie

Piątek

-podciągnięcia z klaśnięciem 5x5

-dipy na poręczach/krzesłach (jakaś trudna wersja) 5x5

-wskoki na podwyższenie 5x5

+

-wznosy nóg 2 serie

-mostki 1 seria

-wznosy nóg na brzuchu (leżąc np. na stole) 1 seria

A czy można łączyć trening siłowy z wytrzymałościowym?

Np. podział treningu FBW na A, B. A to siłowy, B to wytrzymałościowy. Robić ABA, BAB itd.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych