Nie ważne jest, żeby być lepszym od innych, ważne aby być lepszym od siebie
Akurat po FBW jest się tak styranym i spompowanym jak po żadnym innym treningu, jednak ciało to jedność, ma chodzić jak maszyna, a nie zlepek partii ![]()
Zaloguj się Zarejestruj się
Sylwetka i treningi - SW96
Napisano 01 maja 2015 - 16:15
Sprawność/funkcjonalność/moc/siła/wytrzymałość/mobilność > wygląd
Mięśnie są niczym jeśli nie mają użytku poza siłownią.
Napisano 03 maja 2015 - 22:24
Masakra to jest już od samego czytania co robisz!! ![]()
Zapodaj plan jak już się ustabilizuje.
Nie lepiej robić push/pull/leg po równo??
A nie tak, że 20 serii na górę push/pull a 5 na nogi??
Jak wrócisz do treningu na macie, to też trochę inaczej będzie z regeneracją.
Powodzenia!!
I daj znać :-)
Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!!
Napisano 03 maja 2015 - 22:33
Jednak FBW najlepiej sprawdzi się pod walki moim zdaniem, same wielostawowe ćwiczenia, przetrenowanie całego ciała na każdym treningu, wszystkich mięśni, głębokich, itd. jest najlepszą opcją, ciało jako jedność, a nie fragmenty i zlepek partii. Dodam posiłek więcej do tych co teraz mam i powinno być ok w połączeniu walk z treningami siłowymi :] Jasne, że dam znać jak to będzie wyglądać ![]()
Napisano 04 maja 2015 - 20:45
:-)
Sam niebawem będę robił treningi z masą ciała, właśnie FBW, to bym się zainspirował może Twoim planem.
Jedziesz na podstawowych ćwiczeniach i to mi się podoba, a nie jakieś wydziwianie.
O objętości treningowej to już nie wspomnę. W miesiąc nie zrobię tego co Ty w tydzień, ale jest przynajmniej nad czym pracować! :-)
Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!!
Napisano 04 maja 2015 - 21:46
Dziś był FBW znów oczywiście i wyglądał tak:
-4 serie wykroków
-4 serie pompek w staniu na rękach przy ścianie po 5-6 powt
4 superserie drążka po 12 powtórzeń + od razu superseria 12 dipów bez obciążenia
1 superseria drążek 12 powt + 30 diamentowych pompek na dobicie
Nie robiłem dziś 8 superserii, a 5 i czuje się tak samo jak po 8, a przynajmniej mam pewność, że się nie przetrenuję. Na pewno w soboty będę robił więcej niż dziś, bo niedziela wolna i cały dzień będzie regeneracja.
:-)
Sam niebawem będę robił treningi z masą ciała, właśnie FBW, to bym się zainspirował może Twoim planem.
Jedziesz na podstawowych ćwiczeniach i to mi się podoba, a nie jakieś wydziwianie.
O objętości treningowej to już nie wspomnę. W miesiąc nie zrobię tego co Ty w tydzień, ale jest przynajmniej nad czym pracować! :-)
Bo podstawowe są najlepsze, jakiej maszyny by człowiek nie wymyślił to nic nie zastąpi podciągania, przysiadów, wyciskania żołnierskiego, pompek, pompek na poręczach, w staniu na rękach, martwego ciągu, wyciskania na płaskiej, itd. Są to najlepsze ćwiczenia i jeśli ktoś nie wierzy w ich moc to niech zrobi FBW oparty tylko na ćwiczeniach wielostawowych i życzę powodzenia.
Więcej nie znaczy lepiej, to że robię 24 serii drążka w tygodniu po 10-12 powt, a Ty powiedzmy 8-10 to nie znaczy, że będę miał lepsze efekty, bo mogę się przetrenować, nie odnosić progressu, itd.
Napisano 04 maja 2015 - 22:49
240 powt. na drążku kontra moje - powiedzmy 5x5 ze 2xtyg, może 3xtyg.. :-)
240 do 50 :-)
Podobają mi się te superserie na drążku! Chyba tak pojadę bo ostatnio bardzo zachowawczo ćwiczę
Czas jechać na maxa. Ja też w stronę HSPU zmierzam ale mam cholera zastój...Dowalę sobie tego drąga ostrzej dzięki za inspirację!
Napisano 04 maja 2015 - 23:17
Jedźcie dużo i zdrowo, śpijcie sporo, ale nie do przesady, bo to też nie dobrze wpływa na organizm jednak. Ja dodatkowo przed spaniem robię od 30 do 60 pompek na pięściach i się lepiej śpi
Wydaje mi się, że przesadzony ten mój FBW był, 24 serie na plecy + w sumie na biceps też, bo na drążku i to i to pracuje, na klatkę też 24 serie w tyg, na barki 12, na nogi 12, ale w sumie ciężko to tak dzielić na partię, bo to nie typowa siłka gdzie izolujemy biceps/triceps/plecy, itd. więc tym bardziej chyba przeładowaną mam tą objętość, bo wiadomo, że na pompkach, dipach, hspu, czy podciaganiu pracuje wiele grup miesniowych, a robie to 3x w tyg. W sumie nie czuje się przetrenowany i nie mam spadku formy/siły, ale zobaczymy na dłuższą metę. Gdy miałem jeszcze pull/push/leg to też miałem tych serii i powtórzeń od groma, a ćwiczyłem tym planem b. długo.
Napisano 06 maja 2015 - 11:09
Duże natężenie jest potrzebne dla budowania masy mięśniowej, a Ty na brak natężenia nie możez narzekać
Faktycznie sporo tego robisz, ale jeśli masz efekty i nie czujesz się przemęczony to nie ma sensu niczego zmieniać. Swoją drogą trenujesz cyklicznie robiąc co jakiś ( określony ) czas luźniejsze treningi (przykładowo co 6 tygodni) czy może robisz je bardziej spontanicznie?
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Napisano 06 maja 2015 - 13:08
Nie dzielę treningów na żadne cykle, ale nie trzymam się też sztywno ilości powtórzeń, czy serii. Jedynie ćwiczenia zawsze te same w ciągu tygodnia są przeze mnie wykonywane, a ilość serii i powtórzeń choć często taka sama, to bywa, że spontanicznie ją zmieniam.
Napisano 06 maja 2015 - 16:37
Napisano 09 maja 2015 - 18:32
Pompki w staniu na rękach robię tylko przy ścianie, nie sprawdzałem maxa, ale robię 4 serie po 5-6 powt zawsze póki co. Samego stania na rękach bez ściany też nie sprawdzałem, a co do figur typu flaga/back lever/front lever/v-sit, itd. to nie bawię się w to i też nie sprawdzałem, ale pewnie kiepsko.
Dziś trening wyglądał tak:
4 serie przysiadów
4 serie wyciskania żołnierskiego
4 superserie drążek + dipy
2 superserie drążek + pompki diamentowe
Czas 50 min.
Napisano 09 maja 2015 - 19:38
Napisano 10 maja 2015 - 11:38
Jak wchodzą pompki w staniu na rękach to samo stanie to moim zdaniem byłby pikuś. Moim zdaniem co najmniej minutę ten zawodnik ustoi na luzie
w swobodnym staniu ? raczej nie. Przy scianie powinien
Napisano 22 maja 2015 - 22:45
Dziś na K-1 były obwody ze stacji, każda stacja to 1 minuta pracy, przerwą było jedynie przejście ze stacji na stację, czyli 5-10sec.
1. Wskoki na skrzynie
2. Wykroki z workiem bułgarskim
3. Trzymanie kettlebella prostymi rękami z dala od klatki
4. Podciąganie się na linie
5. Rzucanie workiem bokserskim.
6. Swingi kettlebellami
7. Rzucanie piłką lekarską o ziemie zza głowy
8. Pompki na piłce lekarskiej
9. Wymachiwanie przed siebie sztangą
10. Ćwiczenie na brzuch (unoszenie jednej strony, bioder)
11. To samo tyle że druga strona
12. Kółko na brzuch
13. Następne ćwiczenie na brzuch z ciężarem.
14. Wyciskanie na barki kettlebelami
15. Wyciskanie żołnierskie sztangą 20kg
2 takie obwody po 1 min na każdej stacji, przerwa 3-4 min między obwodami, a 3 obwód po 30 sekund na stacji, ale większe tempo... Po obwodach były kombinacje rąk na tarczach i rozciąganie. Mega zajazd.
Napisano 29 maja 2015 - 17:50
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś