Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Stary jak świat 5x5. Przykładowy plan treningowy na wzrost siły.

• Please log in to reply
450 replies to this topic

Łukson

Łukson

Advanced Member

• Bywalec
  • 376 posts
Wszystkiego za dużo w tym planie brakuje chyba tylko treningu na pięty. Naucz się najpierw poprawnego podciągania podchwytem lub nachwytem w systemie który podałeś a wtedy obciążenie naprawde nie będzie ci potrzebne no chyba ze robisz masę. Dodawanie obciążenia na poczatku bez sensu i to do tego w takiej ilości jakie podałeś ale przecież człowiek inteligentny uczy się na własnych błędach geniusz na cudzych. I oczywiście brakuje treningu nóg.
  • 0

cichy2p

cichy2p

Member

• Użytkownik
  • 15 posts
  • LokalizacjaKraków/ Trzebinia

Jestem dośc doświadczony jeśli chodzi o podciąganie i pompki,technikę mam już obytą.  Nie jestem początkujący;) Więc co radzisz?

• 0

Powadzi

Powadzi

Wymówki domeną ludzi słabych

• Administrator

• 2,335 posts
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
W systemie 5x5 trenujemy czysta sile i nie powinno sie robic wiecej niz 1 cwiczenie na dany ruch, poniewaz obciaza bardzo uklad nerwowy. W treningu na czysta sile glownie chodzi o "nauke przekazywania, odbierania i reagowania na impulsy nerwowe". To tak na chlopski rozum.
Luko opisal w pierwszym oraz kolejnych postach jak moze wygladac przykladowy plan. Nie kombinuj.

Zawodowcy tez sa obyci, a czystej sily nie trenuja w ten sposob.

I podzial nachwyt to na plecy, a podchwyt na biceps swiadczyc moze tylko o kulturystycznym podejsciu. Poczytaj o treningu kalistenicznym, bo tutaj nie ma czegos takiego jak "cwiczenie na klate".

Wysłane za pomocą TapaTalk
  • 0

Piękno i siła, a nie pompa i masa

cichy2p

cichy2p

Member

• Użytkownik
  • 15 posts

Wcześniej zajmowałem się czystą kulturystyką przez kilka lat. Jeśli chodzi o plan 5x5 w kalistenice to czy np w Pon jedno cwiczenie (podciąganie) nie będzie mało?

• 0

Łukson

Łukson

Advanced Member

• Bywalec
  • 376 posts
Wystarczająco :)
  • 0

Powadzi

Powadzi

• Administrator

• 2,335 posts
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
To wszystko zalezy. Jesli zrobisz prawdziwe 5x5 to nawet po jednym cwiczeniu bedziesz zmeczony. W 5x5 chodzi o precyzje, technike, skupienie sie na kazdej sekundzie ruchu. To nie jest plan kulturystyczny, gdzie na plecy robi sie czesto kilkanascie serii po np 8 powtorzen. Przy takiej ilosci machania gora dol czy przod tyl ciezko sie skupic. Wtedy jedno ze stu powtorzen jest "nic nie warte".

A gdy caly Twoj trening to czesto 10-15 powtorzen, to starasz sie aby kazde bylo idealne.
Technika, opanowanie, skupienie, brak pospiechu i 1 cwiczenie w dniu wystarczy.
Oczywiscie do tego resety, sylwetki gimnastyczne czy pozycje statyczne mozesz dodac. Ale strice na sile 1 cw styknie.

• 1

Dannios

Dannios

Member

• Użytkownik
  • 18 posts

Siema!
Mam jedno pytanko, ponieważ nie wiem czy to dobrze zaczaiłem. Robiąc te 5x5 mam przyjść na trening zrobić 5 razy po 5 idealnych, ciężkich dla mnie powtórzeń (np. podciągania) i iść do domu? To wszystko? Przecież to zajmie góra 15 min.

Bardzo proszę o odpowiedź ;D

• 0

Powadzi

Powadzi

• Administrator

• 2,335 posts
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
"Podstawy systemu

Przy użyciu sztangi należy wybrać taki ciężar z którym jesteśmy w stanie zrobić idealnie i perfekcyjnie 2 serie po 5 powtórzeń (opcjonalnie powinien to być ciężar z którym jesteśmy w stanie wykonać 7 idealnych powtórzeń) i następnie z tym ciężarem wykonujemy 5 serii. Oczywiście nie uda się wykonać 5x5 na jednej sesji treningowej i będzie potrzeba tutaj kilku tygodni, by "nasmarować" ten ciężar.

Ok a jak w przypadku kalisteniki? Działa to dokładnie tak samo. Wybieramy taką odmianę ćwiczenia z którą jesteśmy w stanie wykonać solidne 2x5 i robimy pięć serii. Progresja będzie wyglądała zapewne tak:

5,5,4,3,3
5,5,4,4,3
5,5,5,4,3
5,5,5,4,4
5,5,5,5,4
5,5,5,5,5"

Czarno na bialym "robimy 5 serii" :)

• 0

Nejdro

Nejdro

Member

• Użytkownik
  • 25 posts

Mam spory problem... Nie chodzi tutaj o to, że nie potrafię wykonać jakiegoś ćwiczenia, ale o brak motywacji.

Ćwiczę tym sposobem już z 2 miesiące, a efektów nie ma. Poprawy w sylwetce brak, zwiększenia siły też nie ma.
Plan mam zrobiony dokładnie tak jak jest tutaj podane, nie wiem czy robię coś źle, czy może na efekty trzeba czekać jeszcze dłużej?

• 0

Powadzi

Powadzi

• Administrator

• 2,335 posts
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
A moze zle zaczales swoja przygode z treningiem? Opisz wszystko dokladnie.

• 0

powro

powro

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 63 posts

Czy wykorzystywanie samych ćwiczeń to nie za mało ? Bo wydaje mi się, że jednak w moim treningu czegoś brakuje i zastanawiam się nad przejściem na push/pull...

• 0
'Mam moc w sobie, ona kroczy ze mną. A siła w żyłach pływa na pewno. Szacunek, respekt, braterstwo, jedność.'

Powadzi

Powadzi

• Administrator

• 2,335 posts
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
Zadaj w inny sposob pytanie, bo nie do konca rozumiem :)

• 0

powro

powro

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 63 posts

W moim treningu wg. skazanego używam metody 5x5 tj. przykładowo w jeden dzień robię pompki i wznosy nóg. nie wiem czy jest to wystarczająca ilość ćwiczeń ? bo jednak czuję mały niedosyt po treningu :)

• 0
'Mam moc w sobie, ona kroczy ze mną. A siła w żyłach pływa na pewno. Szacunek, respekt, braterstwo, jedność.'

pk187

pk187

Advanced Member

• Użytkownik
  • 120 posts

5x5 w skazanym ma tylko sens, jeśli robisz ćwiczenia bardzo trudne, wymagające. Na przykład pompki zwykle (i wcześniejsze kroki) w 5x5 nie mają sensu, bo raczej większość ludzi co choć trochę ćwiczy da radę zrobić od razu 5 serii po 5 powtórzeń. Jakie teraz robisz ćwiczenia z wielkiej szóstki?

• 1

powro

powro

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 63 posts

mój temat wyczerpany, przerzuciłem się na p/p/l. po tym treningu naprawdę czuje, że tyrałem :)

• 0

cichy2p

cichy2p

Member

• Użytkownik
  • 15 posts

powro,  nie wiem nA jakim etapie siłowym jestes ale w systemie 5x5 możesz dorzucać obciążenie jeśli Ci mało. Ja tak ćwiczę aktualnie i widać progres ;) Nie rezygnuj tak szybko ;) 

• 0

Powadzi

Powadzi

• Administrator

• 2,335 posts
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
5x5 po prostu po pewnym etapie nie da sie wykonywac jako jedyny trening. Ja robilem 5x5 przez okolo 4-5 miesiecy i tez czulem, ze mi malo. Dlatego zrobilem sobie trzy rozne wersje treningow. Pisalem o tym dokladnie dwa razy gdzies.

Dzieki temu mysle, ze rozwijam sie wszechstronnie, a nie tylko klapki na oczy i 5x5 i sila, sila, sila.

• 2

.WŚ

.WŚ

Advanced Member

• Użytkownik
  • 33 posts

Zanim odpowie mi Luko, bo śpieszno mi z otrzymaniem odpowiedzi. Czy po takim treningu można/należy się rozciągać? Czytałem na forum gimnastycznym, że po treningu siłowym nie należy się rozciągać, bo sam trening siłowy kurczy mięsień, więc nie ma sensu go rozciągać - Gdzie leży prawda?

• 0

phillix

phillix

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,213 posts
Po każdym treningu powinno się rozciągać.
  • 1

Powadzi

Powadzi

• Administrator

• 2,335 posts
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
Na gimnastykach pisza trenerzy, instruktorzy itd i post odnosnie nie rozciagania miesni po treningu sily, pisal wlasnie instruktor kulturystyki.

Wiekszosc i tak pomyli cele i srodki i uzna, ze trenuje na sile, wiec rozciagac sie nie bedzie po sesji (z lenistwa).
Tak wiec lepiej sie rozciagac zawsze, bo trening stricte na sile to cos innego niz 5x5.

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users