pobrane (1).jpg 10.82K
145 downloadsWitam serdecznie
Jestem w stanie wykonać cały układ zamieszczony w załączniku , czy powinienem dodać obciążenie lub zwiększyć poziom trudności wykonania danego ćwiczenia .
Czy przejść w trening 5x5
Nasze strony:
pobrane (1).jpg 10.82K
145 downloadsWitam serdecznie
Jestem w stanie wykonać cały układ zamieszczony w załączniku , czy powinienem dodać obciążenie lub zwiększyć poziom trudności wykonania danego ćwiczenia .
Czy przejść w trening 5x5
Najpierw określamy cel treningowy, a potem wybieramy odpowiednią metodę. Na forum masz "pigułkę wiedzy" z która polecam się zapoznać.
Witam serdecznie !!!
Bawię się w treningi z własną masą około roku. Jedna moja sugestia. Pełno osób wymyśla sobie bardzo skomplikowane plany treningowe, nie wiedzą co ćwiczyć czy systemem 5x5, czy rutynami z madbarz.com itd. Nie napiszę nic nowego ponieważ to już wcześniej pisało parę osób, ale być może ktoś dostrzeże w tym sens. Piszę dla początkujących, bo wydaje mi się, że to oni mają największy problem w wyborze planu. Ja zacząłem od "skazanego na trening"potem 5x5 potem madbarz. Moje opinia jest taka. Przetrenujcie sobie każdy system, bawcie się tymi systemami mieszajcie, a po pewnym czasie sami zobaczycie co na was najlepiej działa i daje najlepszy rezultat. Jeżeli zbyt duży mentlik w głowie z nadmiaru to proponuje 5x5 najprostszy system jaki możecie znaleźć. Parę ćwiczeń i jedziemy do założonego celu. Ja na przykład szachowałem ćwiczeniami, systemami i aktualnie jadę 3 -4 tyg 5x5, tydzień przerwy, tydzień tablice madbarz i znów 5x5 i dla mnie największe efekty jak na razie w ten sposób. Im dłużej się ćwiczy tym więcej jesteśmy wstanie stwierdzić co zmienić co urozmaicić. To tak tylko moje spostrzeżenia.
A teraz pytanie. Co zrobić jeżeli jedna połowa ciała ( w moim przypadku lewa ) gorzej się rozwija. Na przykład przysiady. Ćwiczenie w który pracują dwie nogi tak samo ( teoretycznie ), nie dawno zacząłem robić swoje pierwsze pistolety, wiem, że nie ma się czym chwalić, ale na prawej nodze jestem w stanie zrobić dwa na serie, a lewa noga po zejściu w duł traci równowagę i ląduje na zadku. Podobnie przy pompkach na jednej ręce. Co z tym zrobić , żeby poziom się wyrównał ?
Wszystkie ćwiczenia wcześniej wykonywałem na obu rękach lub nogach, gdy zacząłem utrudniać ćwiczenia dzieląc na jednej ręce czy nodze to się zdziwiłem.
Pozdrawiam
Witam,
Świetny temat - podziękowania dla autora.
Cwiczę juz sobie jakis czas wg "skazanego" - ale faktycznie plan treningowy to kiepski jest. Dlatego zwróciłem uwage na 5x5.
Mam juz wszystko rozpisane, ale zastanawiam sie tylko, czy mogę trenować w poniedziałek, wtorek, środę, a potem przerwa w 5x5?
W czwartki mam treninigi, a w niedziele mecz, więc wymyślony przeze mnie plan najbardziej by mi pasował.
pozdrawiam
5x5 jest bardzo wyczerpującym treningiem, o ile się go poprawnie wykonuje. Trenowanie 3 dni pod rząd jest zbyt dużym obciążeniem i nie zdążysz z regeneracją.
Musiałbyś wprowadzić 1 dzień przerwy, chyba że planujesz ćwiczyć po 1 ćwiczeniu na sesję. Wtedy możesz tak to rozbić. Z tym, że przy takim układzie daleko nie zajdziesz, ponieważ ćwiczenie raz w tygodniu systemem 5x5 danej partii mięśni to za mało.
Nie wspomniałeś o piątku i sobocie? Co robisz w te dni? Nie dasz rady w piątek zrobić godzinnego treningu?
Piękno i siła, a nie pompa i masa
Trenuję bardzo podobnym sposobem, ale z innym ułożeniem powtórzeń, tj:
Grapler
sposobem na wyrównanie siły jest zaczynanie od słabszej np. ręki i wykonanie mocniejszą tyle samo powtórzeń. Czyli jak lewą ręką zrobisz 2 pompki to prawą też tyle, nie więcej. Co do pistoletów (słabszej nogi), skupiaj się na fazie negatywnej tzn. opuszczania się w dół jak najwolniej. A jeśli tracisz równowagę to przytrzymaj się czegoś robiąc ćwiczenie. A potem tyle samo powtórzeń mocniejszą co słabszą i tak dalej i tak dalej. Powodzonka
Ze względu, że jest to mój pierwszy post na tym forum, to chciałbym przywitać się z wszystkimi
.
Mam pytanie odnośnie systemu 5 x 5 i Smarowania Gwintów. Czy mogę pogodzić obydwa programy treningowe? Trenuję co drugi dzień 5 x 5 + codziennie Smarowanie Gwintów (pompki jednorącz i pistolety), czy to nie doprowadzi do przemęczenia? Nie ukrywam, że zależy mi zarówno na sile, jak i na masie. Mogę to bezproblemowo ze sobą pogodzić, czy muszę się zdecydować czy rozwijać bardziej siłę czy masę?
Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.
Witam mam pytanie Luko czy na wzrost siły jak i masy będzie dobre takie rozwiązanie jak poniżej. Również chcę się dowiedzieć czy na sam początek pistolety mogę zastąpić przysiadami z obciążeniem aby zbudować większą siłę w nogach a z czasem przejdę do pistoletów.
Mój plan wygląda następująco
Poniedziałek - podciąganie taktyczne, pompki na poręczach, przysiady z obciążeniem
Środa - te same ćwiczenia z mniejszym obciążeniem
Piątek - to samo co w Poniedziałek
Pozwól, że ci odpowiem.
Plan jest bardzo dobry.
Pistolety to ćwiczenie wymagające dobrej koordynacji. Możesz podnosić nawet 200kg w przysiadzie, a pistoletu dalej nie zrobisz. Fakt, siła wzrośnie niebotycznie, ale dalej będziesz się chwiał i upadał podczas przysiadów na jednej nodze. Poczytaj ten temat. Masz tu wszystko co zrobić, aby pistolety były wzorcowe: KLIK
Możesz wspomagać pistolety, ułatwiać je. We wtorki i czwartki warto abyś dodał ćwiczenia na szlifowanie pistoletów, przeczytaj cały temat szczegół po szczególe.
Dzięki za odpowiedź czytałem dzisiaj ten temat i droga na skróty mi nie wypali. Myślałem jak tu wspomagać pistolety i mam pytanie czy trzymanie się poręczy do dipów będzie dobrym rozwiązaniem a we wtorki i czwartki będę szlifował pistolety odpowiednimi ćwiczeniami z postu do którego podałeś link.
Tak, tylko musisz się porządnie przykładać do tych ćwiczeń. Gdybyś robił same wspomagane pistolety to prawdopodobnie i tak byś miał problemy z równowagą przy normalnych. W temacie o szlifowaniu, który ci podałem w odpowiedziach jest rutyna na kilka tygodni, którą sam stosowałem i zadziałała z powalającym skutkiem ![]()
Ogólnie nie jestem zwolennikiem przytrzymywanie się czegokolwiek podczas wprowadzenia do danego ćwiczenia.
Nie uczysz mięśni stabilizujących wtedy poprawnej współpracy z mięśniami odpowiedzialnymi za ruch dynamiczny. Dodatkowo nie uczysz się prawidłowej pozycji ciała, ponieważ część pracy wykonują ręce, którymi trzymasz owe poręcze.
Pistolety proponuję robić po prostu progresywnie zwiększając zakres ruchu. I od samego początku staraj się poprawnie wykonywać ćwiczenie. Zabawa z podkładaniem czegoś pod piętę, łapaniem futryn/poręczy odpada.
Piękno i siła, a nie pompa i masa
Po to właśnie są dodatkowe ćwiczenia, aby wzmocnić ciało przed normalnymi pistoletami. Oczywiście progresja ze zwiększaniem zakresu ruchu również jest fantastyczną opcją! Możesz robić też tak:
pistolety wspomagane jako rozgrzewka 3x5 na stronę, a następnie progresja w formie solidnego treningu. Dróg jest wiele i wystarczy ruszyć głową.
Nauczyłem się pistoletów najpierw robiąc progresję zakresem ruchu przeplatając ją pistoletami wspomaganymi, a następnie przez miesiąc nie robiłem przysiadów, tylko ćwiczenia wspomagające- po tym czasie nie miałem problemów z równowagą, siła i utrzymywaniem napięcia. Świetnie to na mnie zadziałało! Baw się, eksperymentuj, ale opieraj wszystko na zdroworozsądkowym myśleniu.
Dzięki za pomoc zastosuje się do waszych wskazań i podzielę się tym co osiągnę za jakiś czas.
Witam serdecznie ! na podstawie planu 5x5 przedstawionego przez Luko w pierwszym poście(swoją drogą - dziękuję jeszcze raz, bo Twoja wiedza bardzo pomocna - tak tak wiem nie ja pierwszy nie ja ostatni - ale dzięki) opracowałem sobie plan działania, który miałby taki przebieg
poniedziałek podciąganie taktyczne
wtorek ćwiczenia na dolną partię pleców (głównie różne warianty mostków) ale tak, żeby się nie przemęczyć a jedynie rozgrzać i rozciągnąć
środa pompki z nogami na ścianie (pompki w staniu na rękach) (pompki na 1 ręce odpadają - nie jestem jeszcze gotów zrobić 5 poprawnych powtórzeń na raz)
czwartek ćwiczenia na brzuch - również tylko lekkie, nie przemęczające układu
piątek - pistolety (zwykłe dobrze znane pistolety)
sobota i niedziela wolne (teoretycznie - bo w praktyce trochę pobiegać i trochę się pobawić - może jakiś crawling etc.)
poniedziałek środa i piątek byłyby dniami "5x5". pozostałe byłyby to dni w których zwyczajnie dostarczałbym mojemu ciału ruchu.
Czy taki plan ma rację bytu ? czy czasami nie przeładowałem go czymś ?
Pozdrawiam
Mam pytanie ćwicze systemem 5x5 trzy razy w tygodniu co drugi dzień i dodatkowo dwa dni poświęcam raz na ćwiczenie pompek na rękach,planche,tiger band,mostek itd, a drugim razem wszystkiego rodzaju podciąganie na drążku kólkach gimnastycznych, waga pszodem, waga tyłem itd, i ćwicze to wszystko tak spontanicznie bez seri i powturzeń. A chciałbym podbudować swoją wytrzymałość siłową i chodzi mi o jakiś konkretną metode takiego treningu czy zostać przy tym co robie i czy nie jest to trening za cięszki??? Będe wdzięczny za dobrą rade.
Jest kilka kwestii które niby rozumiem ale wole sie upewnić.
1. Zaczynam 5x5 przykładowym ćwiczeniem pompkami wąskimi powtarzam stale plan aż uda mi sie perfekcyjnie wykonać 5 serii po 5 powtórzeń następnie mam nadal męczyć ćwiczenie aż stanie sie banałem czy raczej od razu przejść do trudniejszej wersji ?
2. Jeśli chodzi o pompki lepiej wraz z progresem kierunkować ciężar na jedną ręke czy raczej podnosić wyżej nogi aż będe wykonywać pompki w staniu na rękach ? lub co trening na zmiane dla urozmaicenia ?
3. Niebawem zaczynam trenować MMA co wiąże sie z dużym wysiłkiem wydolnościowym 2-3 razy w tygodniu czy w takiej sytuacji ten trening przyniesie oczekiwane efekty ?
Kilka pytań jest ale pomoc nieoceniona ![]()
5x5 jest bardzo wyczerpującym treningiem, o ile się go poprawnie wykonuje. Trenowanie 3 dni pod rząd jest zbyt dużym obciążeniem i nie zdążysz z regeneracją.
Musiałbyś wprowadzić 1 dzień przerwy, chyba że planujesz ćwiczyć po 1 ćwiczeniu na sesję. Wtedy możesz tak to rozbić. Z tym, że przy takim układzie daleko nie zajdziesz, ponieważ ćwiczenie raz w tygodniu systemem 5x5 danej partii mięśni to za mało.
Nie wspomniałeś o piątku i sobocie? Co robisz w te dni? Nie dasz rady w piątek zrobić godzinnego treningu?
Dzięki za odpowiedź
Trochę wykopki, ale praca,urlopy i takie tam.
Zdecydowałem sie jednak na cwiczenie 3 razy w tygodniu. Plan wygląda następująco: poniedziałek - pompki i brzuch, środa - podciągnięcia i przysiady, piątek - plecy i pompki w staniu na rękach.
Pozostałe dni: czwartek 1,5 godziny futbolu, niedziela - mecz.
Zauważyłem dwie rzeczy. Pierwsza to taka że w przypadku przysiadów robie krok 7, a w przypadku np. podciagnieć to ledwie 3. To moge zrozumieć, z racji ganiania za pilką i notorycznej jeździe na rowerze). Druga to taka że jestem w stanie zrobić 4 powtórzenia ćwiczenia, potem jest juz problem. Po krótkim odpoczynku ( ok 30 sek. ) znowu moge zrobić 4 powtórzenia a potem kicha - tego nie kumam.
Pozdrawiam.
Witam Was! Nie dawno przeczytałem post odnośnie treningu 5x5 . Mam pytanie odnośnie tego treningu a dokładniej chodzi o cwiczenia dostosowane do tego treningu juz mówię o co chodzi.
Mój aktualny trening który ułożyłem na potrzeby Kalisteniki w systemie 5x5 z dodawanym obciążeniem to:
Pon:
Podciąganie na drążku ( nachwyt)
podciąganie na drązku do karku (nachwyt)
podciąganie na drążku wąskim nachwytem
Dipy na kółkach lub na poręczach (zależy co jest dostępne)
Dipy na drążku lub pompki w podporze tyłem
czyli poniedziałek to trening pleców i tricepsów.
środa:
Pompki na obręczach
Pompki z odrywaniem rąk w najniższej pozycji ( nie wiem dokładnie jak to cwiczenie fachowo się nazywa, nie chodzi tutaj o clapping push up's)
rozpiętki na obręczach
Podciąganie na drązku podchwytem
Podciąganie na drązku wąskim podchwytem
podciąganie na drążku podchwytem szeroko
czyli środa to trening klatki i bicepsów.
Piątek...no własnie i co tutaj? Jeśli brzuch i wypadało by barki, to jakie cwiczenia w tym systemie zdadzą egzamin? Pamiętajmy iż w każdym cwiczeniu dodaje obciążenie.
Chyba ze ten trening wykonywac w systemie ABA BAB?
Pozdrawiam serdecznie i czekam na odp!
0 members, 2 guests, 0 anonymous users