Żerująca? Czy ja biorę z tego jakiekolwiek profity? Tłumaczę artykuły Pavla i StrongFirst za ICH pozwoleniem, zupełnie za darmo. I jeszcze ludziom to nie pasuje?
Przywłaszczyłem sobie treści przeznaczone dla instruktorów? Nie wiem jakie manuale dostaliście, przekonam się wkrótce. Ale z tego co wiem żadna z wydanych książek Pavla nie zawierała adnotacji typu "materiały przeznaczone dla instruktorów". Książki Pavla są proste do zrozumienia, ale nie łatwe do zastosowania. Swoim sposobem przekazywania wiedzy chcę ludzi na kierunkować na StrongFirst, ale jeśli przez to jestem traktowany jak intruz, to spoko nie obchodzi mnie to. Wierzę w to co robię. I jeśli tak ma wyglądać Szkoła siły StrongFirst w Polsce, gdy ktoś stara się komuś pomagać jak tylko może, to po zdaniu kursów - zdecydowanie będę wolał działać w pojedynkę
Kurdę nie tak chciałem abyś to odebrał, ale nie mogę mieć pretensji za taką interpretacje moich słów. Dla sprostowania napiszę tylko, że nie piszę tego jako przedstawiciel SF Polska, prezentuję tylko swoje zdanie - moje przypuszczenia. Napisałem, że JA wiem, że chcesz zrobić te kursy i że nie neguję Twojej wiedzy bo miałem przyjemność poznać wiele Twoich ciekawych wypowiedzi. Twierdze tylko, że nie każdy to wie i niektórzy mogą potraktować Cię jako kolejną osobę, która uważa się za samozwańczego instruktora.
Sorki że się trochę przywale, chcecie nawracać ludzi na StrongFirst - szacun co nie miara! To dlaczego nie działacie tutaj na przykład? Czemu nie piszecie artykułów, jest dział z kettlami a nigdy nie widziałem byście chociaż jedną ciekawą wskazówką rzucili. Ja rozumiem że trenujecie ludzi w zaciszu swoich sal, także to robię po za forum. Ale tutaj także ludziom należy się wiedza. Czemu tutaj jej nie przekazujecie? Prawda jest taka że więcej nauczyłem się od Bar-Mana i Kano tutaj jeśli chodzi o kettle aniżeli od instruktora StrongFirst, w szczególności że tutaj na forum jest was dwóch. Wytłumaczysz mi to Szymek?
Spieszę z wyjaśnieniami. Ponieważ to forum niestety od jakiegoś czasu boryka się ze sporymi problemami i mnie jego obecna forma i zamiany jakie na nim zaszły nie odpowiadały. Przestałem tu zaglądać i nie brałem czynnego udziału w życiu tego forum. Jak sam wiesz od jakiegoś czasu działam na gimnastycy.pl i tam dostałem przydział w dziale kettli. Niestety ostatnio mam bardzo mało czasu, realizuję kilka autorskich projektów, do tego doszły mi problemy rodzinne (o których nie będę jednak pisał) i nie mam niesety wystarczającej ilości czasu aby siedzieć i pisać artykuły na forum. Mam w planach niedługo to zmienić tym bardziej, że na warsztacie leżą mi niedokończone artykuły, tak więc cierpliwości. Kolejny sprawa jest taka, że pierwsi instruktorzy SFG w Polsce mają dopiero 2 miesiące. Każdy zaczął od ogarniania tematu u siebie na podwórku, powoli przyjdzie czas na resztę. Cała Polska musi się dowiedzieć o StrongFirst ale nas jest tylko 15, nie zmienimy tej sytuacji w kilka dni, miesięcy czy nawet roku. Tu trzeba prężnie działać przez kilka lat, dalej szkoląc kolejną kadrę. Tak więc dajcie się nam rozpędzić. Ja robię co mogę i z tego co widzę reszta instruktorów również się nie opierdziela.
Dziwnym trafem na forum StrongFirst, jest masa, MASA ludzi którzy nie mają kursów ukończonych i jakoś nikomu to tam nie przeszkadza, aby dzielić się swoją wiedzą. Dziwne że w Polsce to jest traktowane patologicznie, ale czego się spodziewać po mentalności w tym kraju, gdzie każdy tylko patrzy na swój biznes z zawiścią. Tak przynajmniej to widzę.
Ja dostrzegam jednak sporą różnicę między forum StrongFirst a naszymi polskimi forami traktującymi o treningu. Ani Kalistenika Polska ani gimnastycy.pl nie są Polskim odziałem StrongFirst więc nie wymagaj od nas i nie oczekuj, że uzyskasz tu taki sam poziom. Inna liga Luko, zupełnie. Z tego co wiem jest projekt nad polskim oficjalnym forum SF, gdzie każdy będzie miał możliwość napisać i uzyskać odpowiedź od instruktora. Natomiast nasza obecność na tym, czy innym forum to tylko i wyłącznie nasza dobra wola. Nie mamy obowiązku udzielania się tutaj...
Wiedza to wiedza. I zacytuje mojego znajomego biznesmena: nawet nie mając doświadczenia lub certyfikatów w danej dziedzinie, jeśli masz charyzmę i umiesz tę wiedzę przekazywać, jesteś o kilka kroków w przód przed innymi. Brutalne prawo biznesowe. Pavel dobre książki poleca jeśli chodzi o biznes, a StrongFirst oprócz tego że jest Szkołą Siły, jest także biznesem. Jeśli się rozwijać to na wielu płaszczyznach
Dla tego każdy broni swojego biznesu, w który nie mało zainwestował.