Witam!
Jestem początkujący jeśli chodzi o trening z kulkami, więc mam pytanie...znacie jakieś fajne plany treningowe ?
Edited by Michal, 25 April 2013 - 13:26 PM.
Przenoszę do odpowiedniego działu.
Nasze strony:
Witam!
Jestem początkujący jeśli chodzi o trening z kulkami, więc mam pytanie...znacie jakieś fajne plany treningowe ?
Edited by Michal, 25 April 2013 - 13:26 PM.
Przenoszę do odpowiedniego działu.
Enter the kettlebell
Jeśli nie ćwiczyłeś dotychczas niczego z kulami to trening opisany w Enter the Kettlebell będzie najlepszy. Zaczyna się od swingów i tgu. Dopiero w kolejnym etapie są podrzut z wyciskaniem, rwania i inne. Polecam przeczytać i jechać tym programem.
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
A coś po polsku macie ? ![]()
http://kalistenikapo...niach-kettlami/
Chłopaki włożyli kawał docenionej przeze mnie pracy
Na dobrą sprawę powinno na początek Ci wystarczyć.
Powodzenia ![]()
ok..dzięki ![]()
http://www.kettlebel... treningowy.pdf
może ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi z tym planem ? A dokładniej chodzi mi o te dni...mam ćwiczyć codziennie ? tzn. pon. wt. śr. czw. ?
Ja blisko 3 miesiące doiłem program minimum, z drobnymi korektami co miesiąc. Ten plan daje niesamowite efekty i pozwolił mi wskoczyć do clean and press i snatchy, na totalnym luzie. Polecam nie kombinować tylko konkretnie i rzetelnie go wykonywać.
Darek Waluś nawet pisał o tym by nie brać programów z youtube, w których o bezpieczeństwie nie ma nawet wzmianki. Nie mogę czegoś takiego poważnie traktować. Pavel nie jest gościem po weekendowym kursie i jego programy są przemyślane z dbałością o każdy detal i ostrym naciskiem na podstawy które budują potężne fundamenty. Jedynym problemem dla wielu ludzi jest to że pisze on do ludzi którzy traktują trening poważnie, mają swój rozum i są już zmotywowani.
Ja po prostu nie widzę sensu by bawić się w snatche, windmille, double clean and jerk np. gdy się nie ma do perfekcji opanowanej techniki swingu i get up.
Jednak program minimum może być różnie interpretowany, a ludzie lubią mieć jasny plan.
Polecam ten http://thief.mars.uc...ll Workbook.pdf
Mi dał mnóstwo.
A jakie masz doświadczenie z kettlami?
Ten plan z pdf zakłada 4 dni treningowe. 2 z jednym planem i 2 z drugim.
Nie wiem ile ćwiczę, pewnie koło miesiąca ale nadal padam po najprostszym swingu dłuższym niż kilka minut. TGU robię z 6' a nie 12' Zacznij powoli by szybko nie skończyć.
Ale jak dla mnie ten plan nie jest dla początkujących. Żaden początkujący nie wykona poprawnie snatcha, clean and pressa a o windmillu nie wspomnę. Get ups i swingi muszą być perfekt tip top, to one budują potężną bazę do reszty.
Ja swingi 4 miechy szlifowałem do perfekcji, także masz jeszcze czas ![]()
Jestem kompletnie początkujący
mój pierwszy kettl przyszedł dopiero wczoraj. A cała moja wiedza na temat treningu z kulkami pochodzi z książek Pawła ![]()
Temat...progresja....
Poczytaj. Ja z nim zaczynałam i myślę, że Chłopaki podzielili się tam i wiedzą i swoimi doświadczeniami.
I gratuluję wyboru takiego treningu
Jestem kompletnie początkujący
mój pierwszy kettl przyszedł dopiero wczoraj. A cała moja wiedza na temat treningu z kulkami pochodzi z książek Pawła
Wyżej podałem Ci plan w pdfie. Swingi i get upy na początek, szlifujesz i jedziesz aż do znudzenia. Będziesz miał ogromny progres, świetne rezultaty, zbudujesz podstawy i zdobędziesz doświadczenie z kettlemi, tylko za pomocą tych dwóch ćwiczeń. Stopniowo i powoli. Wydaje się że to tylko kula 16kg, ale nieumiejętne korzystanie z niej, może doprowadzić do urazów. Bezpieczeństwo przede wszystkim.
Większość kontuzji bierze się z tego że ludzie nie mają szacunku do swojego ciała, kettli, sztangi i jakigolwiek innego narzędzia.
ok..dzięki
a dla ścisłości..chodzi Ci o zwykłe get up czy o turkisch get up ?
Czy to jest jedno i to samo ? ![]()
To samo.
dzięki..chciałem się tylko upewnić ![]()
A co powiecie na to żeby robić 1 tydzień kali a 2 z kettlami ? I tak na zmianę.
0 members, 1 guests, 0 anonymous users