Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

problem z programem treningowym

• Please log in to reply
46 replies to this topic

bicek

bicek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 206 posts
Witam.Jestem początkujący.Ułożyłem sobie program treningowy obwodowy na siłę,na podstawie tego filmiku:

Oto mój program treningowy:
podciągnięcia na drążku 5x
australian pull-up 5x
dipsy 10x
brzuszki 10x
przysiady 10x
pompki 10x
i 5 razy powtarzam taki obwód.
trenuje w pn,śr i pt

Oceńcie mój program treningowy na siłę i ewentualnie wprowadźcie poprawki w nim.I jeszcze małe pytanko: Czy ten program rzeczywiście jest na siłę,bo jestem zielony jeśli chodzi o układanie programu treningowego,ja chce trenować na siłę a nie na masę,gdyby ten program był na masę(bo nie wiem czy jest czy nie) to napiszcie.Pozdrawiam
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 posts
  • LokalizacjaRzeszów
Nie jest źle ale mogło by być lepiej, skoro chcesz pracować nad siła proponuję zmniejszyć ilość powtórzeń przy pompkach, przysiadach i brzuszkach i wybrać trudniejsze warianty. Jeżeli twoja wiedza na temat kali jest mała to zaopatrz się w skazanego. Biorąc pod uwagę to że jesteś początkujący i chcesz pracować nad siła ( a książka zawiera kompletny plan treningowy w kierunku twojego celu)
  • 0

bicek

bicek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 206 posts
Oto mój program treningowy:
australian pull-up 5x
dipsy 5x
brzuszki 5x
przysiady 5x
pompki 5x
trenuje w pn,śr i pt

już lepiej?,czy taka liczba obwodów wystarczy? a jeszcze czy ten program jest typowo na siłę?nie mówiłes ze przy dipsach mam zmniejszyc liczbe powtórzeń,czy też mam to zrobić? dam jeszcze jeden program:

podciągnięcia na drążku 5x 5 serji
australian pull-up 5x 5 serji
dipsy 5x 5 serji
brzuszki 5x 5 serji
przysiady 5x 5 serji
pompki 5x 5 serji

trenuje w pn,śr i pt

czy to ze ten program nie jest juz obwodówka coś zmienia?jest na siłe?dobry jest? tez napisz co mam w nim poprawić.
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 posts
  • LokalizacjaRzeszów
Aby był na siłę teoretycznie nie powinieneś przekraczać 8 powtórzeń (skłaniam się jednak przy mniejszej ilości) i 5 serii, lecz znów ci tłumaczę że powinieneś pracować na najtrudniejszych wariantach ćwiczeń jakie jesteś w stanie obecnie wykonać.
  • 0

bicek

bicek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 206 posts
podciągnięcia na drążku 5x 5 serji
australian pull-up 5x 5 serji
dipsy 5x 5 serji
brzuszki 5x 5 serji
przysiady 5x 5 serji
pompki 5x 5 serji

trenuje w pn,śr i pt

czy to ze ten program nie jest juz obwodówka coś zmienia?jest na siłe?dobry jest? tez napisz co mam w nim poprawić.

co to znaczy ze mam pracowac przy najtrudniejszych wariantach?
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 posts
  • LokalizacjaRzeszów
Na litość Boską po pierwsze piszemy serii nie serji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Po drugie po znaku zapytania używamy dużej litery!!!!!!!!!!!!!!!!
Po trzecie dbaj o interpunkcję i ortografię

Trudniejsze warianty ćwiczeń to np w użytych przez ciebie pompkach - pompki diamentowe itd. Wykaż minimum zaangażowania i poczytaj trochę forum lub zakup wyżej proponowaną przez mnie książkę !
  • 0

bicek

bicek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 206 posts
No ok,zabiore sie za czytanie na forum i kupie książki(obie części) ,ale do tego czasu napisz mi tylko czy te 2 programy się czymś różnią i który z nich jest lepszy:

Ten pierwszy program:
podciągnięcia na drążku 5x 5 serii
australian pull-up 5x 5 serii
dipsy 5x 5 serii
brzuszki 5x 5 serii
przysiady 5x 5 serii
pompki 5x 5 serii
trenuje w pn,śr i pt

Ten drugi program:

australian pull-up 5x
dipsy 5x
brzuszki 5x
przysiady 5x
pompki 5x
trenuje w pn,śr i pt
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 posts
  • LokalizacjaRzeszów
Oba są bardzo podobne, wręcz identyczne, nie licząc sposobu wykonania. Wybierz taki który ci bardziej pasuje. Przy dobrze rozplanowanym obwodzie intensywność treningu wzrasta.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts

No ok,zabiore sie za czytanie na forum i kupie książki(obie części) ,ale do tego czasu napisz mi tylko czy te 2 programy się czymś różnią i który z nich jest lepszy:

Ten pierwszy program:
podciągnięcia na drążku 5x 5 serii OK, ALE W KOŃCU DODAJ JAKIEŚ OBCIĄŻENIE LUB TRUDNIEJSZĄ WERSJE
australian pull-up 5x 5 serii - DRUGI RAZ PODCIĄGANIE, ZDECYDOWANIE NIE. TO ĆWICZENIE NIE BĘDZIE JUŻ MIAŁO WSPÓLNEGO Z SIŁĄ PO POPRZEDNIM PODCIĄGANIU.
dipsy 5x 5 serii TO SAMO CO W PIERWSYZM KOMENTARZU
brzuszki 5x 5 serii BRZUSZKI NIE DADZA W OGÓLE SIŁY, JEDYNIE Z OBCIAŻENIEM. I NIE WIDZE SENSU ROBIĆ SIŁOWO TEGO MIĘŚNIA.
przysiady 5x 5 serii BEZ OBCIĄŻENIA NIC TO NIE DA.
pompki 5x 5 serii PATRZ WYŻEJ
trenuje w pn,śr i pt

Ten drugi program: PROGRAM OBWODOWY NIE JEST NA SIŁĘ LECZ NA WYTRZYMAŁOŚĆ.

australian pull-up 5x
dipsy 5x
brzuszki 5x
przysiady 5x
pompki 5x
trenuje w pn,śr i pt

• 0

bicek

bicek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 206 posts
Po pierwsze DOM kalistenika to ćwiczenia z masą własnego ciała!!! Po co mi obciążenia przy ćwiczeniach,jak ja je ledwo wykonuje(jestem początkujący,z obciążeniami to pomyślę potem jak już będe bardziej zaawansowany),więc to co ty napsiałeś prawie nie ma sensu według mnie,jedynie to z tym że po podciaganiu nie mam robić australian pull-up to według mnie dobra porada,zamiast tego australian pull-up dodam wspięcie na palcach stojąc 5 powtórzeń po 5 serii.A i jeszcze jedno pytanie bo jak będe miał np roczny staż w kalistenice i do tego czasu będe trenował na siłę,to będe miał większe mięśnie i będe bardziej wyrzeżbiony?
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Pisałem byś albo dodał obciażenie, albo TRUDNIEJSZĄ wersję. Zanim się na kogoś rzucisz uważniej przeczytaj.

Wspięcia na palce 5x5 też nic nie dadzą.
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1,921 posts
Podciągnięcia zostaw. Gdy minie progres, po prostu zmień baw się zmianą uchwytą. Jest kilka wariacji.
Zamiast pompek dałbym pompki na poręczach które przy okazji wyeliminują dipy.
Zamiast przysiadów, pistolety.
Natomiast na brzuch, brzuszki Jandy. I trzeba robić brzuch siłowo. Silny brzuch to silne ciało.
  • 0

bicek

bicek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 206 posts

Pisałem byś albo dodał obciążenie, albo TRUDNIEJSZĄ wersję. Zanim się na kogoś rzucisz uważniej przeczytaj.

Wspięcia na palce 5x5 też nic nie dadzą.

A dlaczego niby nic nie dadzą? 5 powtórzeń po 5 serii. Ja ci napisałem że nie będę ćwiczył z ciężarami,trudniejsze wersje każdego ćwiczenia w programie,ok ale nie z takim stażem. Który wynosi tydzień.

Podciągnięcia zostaw. Gdy minie progres, po prostu zmień baw się zmianą uchwytu. Jest kilka wariacji.
Zamiast pompek dałbym pompki na poręczach które przy okazji wyeliminują dipy.
Zamiast przysiadów, pistolety.
Natomiast na brzuch, brzuszki Jandy. I trzeba robić brzuch siłowo. Silny brzuch to silne ciało.

A dlaczego mam wyeliminować dipy,ja wykonuje 6 podstawowych cwiczeń.
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1,921 posts
Przy pompkach na poręczach pracuje triceps. Ja po prostu nie wierzę w izolowanie mięśni.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Dipy to pompki na poręczach przecież.
Wspięcia na palce są tak łatwe, że każdy da je zrobić w większych ilościach, nawet anorektyk. 5x5 polega na tym by ćwiczenia były ciężkie.
  • 0

bicek

bicek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 206 posts
No ale to jest tak u mnie ze np zrobie 5 pompek z latwością,ale 5 podciągnięć to troche ciężki wyczyn dla mnie.Więc zrobie tak w moim programie że gdy będe wykonywał trudne ćwiczenie dla mnie np podciąganie na drążku to będe wykonywał je w takim wariancie jakim tylko potrafie(czyli podchwyt,uchwyt na poziomie barków),a gdy będe wykonywał łatwe dla mnie ćwiczenie np pompki,to będe je wykonywał w takim trudnym wariancie jakim tylko potrafię.Dobrze myślę z tymi wariantami itp?
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 posts
  • LokalizacjaRzeszów

No ale to jest tak u mnie ze np zrobie 5 pompek z latwością,ale 5 podciągnięć to troche ciężki wyczyn dla mnie.Więc zrobie tak w moim programie że gdy będe wykonywał trudne ćwiczenie dla mnie np podciąganie na drążku to będe wykonywał je w takim wariancie jakim tylko potrafie(czyli podchwyt,uchwyt na poziomie barków),a gdy będe wykonywał łatwe dla mnie ćwiczenie np pompki,to będe je wykonywał w takim trudnym wariancie jakim tylko potrafię.Dobrze myślę z tymi wariantami itp?

Bicek z całym szacunkiem, ale ten post to jakiś bełkot w którym sam sobie zaprzeczasz. Zarówno Dom jaki ja próbujemy Ci tutaj pomóc, ale łatwiej już Ci tego chyba nikt nie wytłumaczy...

Przeczytaj skazanego jak już mówiłem.
Lub zaglądnij na stronę www.madbarz.com i wybierz jakaś rutynę dla beginnera.
Spróbuj znaleźć na YT film od bb killer workou rutine lub jakiś inny.

Ogólnie musisz jakoś poszerzyć swoją wiedzę, lub znaleźć gotowy plan treningowy.
  • 0

bicek

bicek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 206 posts
Z tego co wy mi tu piszczecie o treningu siłowym rozumiem że każde ćwiczenia jakie wykonuje mają być wykonywane w najtrudniejszych wariantach jakie moge wykonać (mam po prostu dać z siebie wszystko żeby wykonać te np pompki diamentowe) .Czyli np zamiast zwykłych pompek które są dla mnie łatwe w wykonaniu,mam wykonać np pompki diamentowe czy np pompki na poręczach które są trudne w wykonaniu i muszę użyć do ich wykonania jak najwięcej siły.Chodzi mi o to żeby wszystkie ćwiczenia w moim programie były wykonywane w jak najtrudniejszej wersji,żeby było większe obciążenie mięśni.Dobry przykład jest taki:człowiek który ćwiczy na siłowni na masę mięśniową podnosi małe ciężary,a ten kto ćwiczy na siłe podnosi większe ciężary.Rozumiecie?
Czy ja dobrze rozumiem kalisteniczny trening siłowy?
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 posts
  • LokalizacjaRzeszów
No już coś ci zaczyna świtać, ale ćwiczenie na siłowni na masę z małym ciężarem to pierwsze słyszę :?
  • 0

bicek

bicek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 206 posts
Źle rozumiesz,żadne ćwiczenie na siłowni na masę z małym cięzarem.Dałem przykład że gdy się robi trening kalisteniczny na siłę to robi się trudne ćwiczenia,a na siłowni gdy trenujesz na siłę to jest taka sama zasada jak w tej kalsitenice-duże ciężary(w kalistenice trudniejsze ćwiczenia)mniej powtórzeń w seri.A z tą masą to jak na siłowni się ćwiczy to więcej powtórzeń,mniejsze ciężary.Napisałem ci odniesienie do siłowni,żebyś skumał o co mi chodzi.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users