Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
ChCe Nabrac masy !!
Started by
sztywny
, Apr 05 2013 15:25 PM
Posted 05 April 2013 - 15:25 PM
Jak w temacie chce zaczac na powaznie z cwiczeniami z wlasnym ciezarem , kiedys trenowalem troche pompek , ogolnie jestem troche gruby :/ , 181 cm wzrostu i 80 kg wagi , najpierw chce nabrac masy bo narazie ( tak mi sie wydaje ) jej brak tylko sam tluszcz na mnie widac , caly czas wczesniej jadlem czipsy , cola caly czas i te sprawy , z ruchem u mnie jest spoko (przynajmniej w lecie bo w zimie to nie za bardzo ) czasami nawet do 6 razy w tygodniu . Chce abyscie ocenili ta diete, czy nabiore na niej troche masy bo slabo z nia narazie , nie wiem jakie jest moje zapotrzebowanie jest tyle tych kalkulatorow , bede spozywam min. 100 g bialka , wegle prawie w kazdym posilku oprocz kolacji . To jest tylko schemat , oczywiscie jak nie bede mial jakiegos produktu zamienie na jakis inny itd.
1.7:00 - serek wiejski 200g + 100 gr owsianki
2.10:15 - kanapka z chlebem zytnim i z jajkiem
3.13:00 - j.w
4.16:00 - 100-150 g piersi z kurczaka + 100 gr ryzu brazowego
pomiedzy jakos trening ( 3x w tyg. FBW )
5.19:00 - serek wiejski 200 g + 3 kromki chleba zytniego lub 100 g piersi + 100 gr ryzu brazowego (do wyboru zalezy co mam )
6.22:00 - 100 gr twarogu + troche dzemu do smaku
P.S - bf gdzies na poziomie 18-20 % , Oceniac !!!!!
1.7:00 - serek wiejski 200g + 100 gr owsianki
2.10:15 - kanapka z chlebem zytnim i z jajkiem
3.13:00 - j.w
4.16:00 - 100-150 g piersi z kurczaka + 100 gr ryzu brazowego
pomiedzy jakos trening ( 3x w tyg. FBW )
5.19:00 - serek wiejski 200 g + 3 kromki chleba zytniego lub 100 g piersi + 100 gr ryzu brazowego (do wyboru zalezy co mam )
6.22:00 - 100 gr twarogu + troche dzemu do smaku
P.S - bf gdzies na poziomie 18-20 % , Oceniac !!!!!
Posted 05 April 2013 - 15:29 PM
Nie znam się na robieniu masy ale masz strasznie monotonną dietę. Praktycznie zero warzyw. I ja bym zaczął od zrzucania tkanki tłuszczowej.
Posted 05 April 2013 - 15:41 PM
To ze nie rozpisalem warzyw to nie znaczy ze ich nie jem
Posted 05 April 2013 - 18:59 PM
czy nie za mało białka? i unikaj wszelkich tłuszczów i cukrów prostych bo tego i tak zawsze bedzie 100 % dziennego zap. i masa nie pojdzie bez treningu na mase, rozumiem ze cel to sucha miesniowa i jednoczesne spalanie
Posted 05 April 2013 - 19:11 PM
O ile pamiętam to białka powinno być 2g na kilogram masy ciała - w twoim przypadku 160g białka dziennie, a jeśli robisz treningi na masę to i 200g, warto też zainwestować w bcaa, w większości odżywek białkowych występują te aminokwasy, a trzeba je dostarczać z zewnątrz, bo nasz organizm ich nie wytwarza.
"Nie obawiaj się porażki – to nie porażka, ale mało ambitny cel jest błędem. W wielkiej próbie honorowo jest nawet polec."
Bruce Lee
Posted 05 April 2013 - 19:22 PM
oprocz diety trening.. jak nie masz odpowiedniej wiedzy to na poczatek zapisz sie na silke i wez trenera..
Posted 05 April 2013 - 19:36 PM
oprocz diety trening.. jak nie masz odpowiedniej wiedzy to na poczatek zapisz sie na silke i wez trenera..
Największa głupota jeśli tak zrobisz:) Nie wiem ile u Ciebie kosztuje trener personalny ale przypuszczam że jest to w granicach 100zł za trening więc szkoda kasy. Za te pieniądz można kupić dobre ksiązki o treningu czy zainwestować w ewentualną suplementację. Dużo informacji można znależć w internecie, a następnie trzeba sprawdzić na sobie jak co na Ciebie działa.
Nie przeginajcie z tym białkiem, jeśli dostarczysz 1,5-1,8 na kg/mc to na pewno starczy, pamietaj też o odpowiedniej energetyce posiłków bo w przeciwnym razie białko nie jest wykorzystywane na to co chcemy tylko jako żródło energii albo jest poprostu wydalane z orgzanizmu.
Posted 05 April 2013 - 19:42 PM
wiesz, w wiekszosci silowni na start masz za friko porady trenera,..
Posted 05 April 2013 - 20:18 PM
wiesz większość trenerów w klubach fitness ma weekendowe certyfikaty i pojęcie o treningu takie jak ja o byciu księdzem. Wiem bo byłem już w kilku klubach i to co oni tam wygadywali i pokazywali zakrawało o ostrą kpinę LOL
I te porady za friko mam w googlach od bardziej doświadczonych ludzi.
I te porady za friko mam w googlach od bardziej doświadczonych ludzi.
Posted 05 April 2013 - 20:41 PM
wiesz, w wiekszosci silowni na start masz za friko porady trenera,..
Wiem tylko są to porady typu:,, wyprostuj plecy, jak chcesz to przyjdz do mnie na trening to obskoczymy wszystkie cwiczenia/ pokaze Ci prawdilowa technike itp" a taka przyjemnosc kosztuje gruba kase.
Rady bezplatne sa albo malowartosciowe( w lepszych klubach) albo często tak jak pisze Lucluca mijają się z prawdą( w mniejszych i mniej renomowanych siłowniach).
Jedno jest pewne za friko to teraz nawet ciężko w twarz dostać
Posted 05 April 2013 - 21:09 PM
O treningu co nie co czytalem , nie mam zamiaru isc na silownie , chce trenowac tylko z wlasnym ciezarem . Trening jako tako mam ogarniety , dobieram tak ciwczenia aby zrobic max 12 powt. ale nie mniej niz 6 , fbw 3x w tyg. co do diety to mam wliczac w caly bilans tylko bialko zwierzece czy roslinne tez ?- z tej diety co napisalem wychodzi 116 g bialka zwierzecego czyli dokladnie 1,5g\kg doliczajac roslinne bedzie jeszcze wiecej .
Podajcie jeszcze jakies zrodla tluszczy i ile ich spozywac na kg masy ciala
NIE MAM ZAMIARU BRAC SUPLI .
Podajcie jeszcze jakies zrodla tluszczy i ile ich spozywac na kg masy ciala
NIE MAM ZAMIARU BRAC SUPLI .
Posted 05 April 2013 - 21:43 PM
Wliczasz zarówno białko zwierzęce jak i roślinne. Roślinne jest niepełnowartościowe ale taka ilośc zwierzęcego jak spożywasz uzupełnia te luki i to w nadmiarze więc jest dobrze.
Spożycie tego białka rozkładaj na 5-6 porcji w ciągu dnia, nie jedz samego białka bo prawdopodobnie wtedy duża jego część zostanie wykorzystana jako żródło energii a nie jako budulec.
Ile masz tłuszczy spożywać to zależy jaki chcesz przyjąć model żywieniowy.
Tłuszcze zawarte są w wielu pokarmach chociażby:
-jajka
-orzechy
-mleko 3,2%
- śmietana
- mięsa
-oczywiście wszelkiego rodzaju oleje, oliwy, smalec
To tak z grubsza wymieniłem bo tłuszcze znajdziesz naprawdę w wielu pokarmach.
Spożycie tego białka rozkładaj na 5-6 porcji w ciągu dnia, nie jedz samego białka bo prawdopodobnie wtedy duża jego część zostanie wykorzystana jako żródło energii a nie jako budulec.
Ile masz tłuszczy spożywać to zależy jaki chcesz przyjąć model żywieniowy.
Tłuszcze zawarte są w wielu pokarmach chociażby:
-jajka
-orzechy
-mleko 3,2%
- śmietana
- mięsa
-oczywiście wszelkiego rodzaju oleje, oliwy, smalec
To tak z grubsza wymieniłem bo tłuszcze znajdziesz naprawdę w wielu pokarmach.
Posted 05 April 2013 - 22:23 PM
a jeszcze takie jedno pytanko pewnie ten problem byl poruszany ale jak sie ma jedzenie jajek do poziomu cholesterolu ? Na innym forum wyczytalem ze jedza po 5-10 jajek dziennie i cholesterol maja znakomity a nauczycielka od biologii mowi ze powinno sie spozywac 2 jajka na tydzien ....... Nie wiem czy te 3 jajka codziennie mi nie zaszkodza ...
P.S - jak mam codziennie 3 jajka i 200 ml mleka to starczy na dzien tyle tluszczy czy jeszcze dorzucic cos ?
P.S - jak mam codziennie 3 jajka i 200 ml mleka to starczy na dzien tyle tluszczy czy jeszcze dorzucic cos ?
Posted 05 April 2013 - 22:42 PM
Ja też jem ok 2-3 jajka dziennie, jak nie chcesz tyle tłuszczu to wywal żółtka:D
Cytat o jajkach z jakiegoś forum:
"Mimo, ze żółtko jaja ma bardzo znaczące ilości cholesterolu w porównaniu np. z mięsem czy podrobami, to jednak nie ma konieczności ich drastycznego eliminowania w diecie. Jak się okazuje nawet przy wyższej podaży jajek, nie odnotowuje się znaczącego wzrostu cholesterolu we krwi. To, w jaki sposób cholesterol będzie wykorzystany przez organizm, zależy od wielu czynników, między innymi od zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych i fosfolipidów w diecie. Jeżeli ilość tych składników w pożywieniu jest odpowiednia, to nawet wyższe dawki cholesterolu nie są tak szkodliwe. I co się okazuje… Żółtko jaja zawiera bardzo korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu, zawiera także odpowiednia ilość fosfolipidów, przez co zjedzenie nawet 2-3 jaj dziennie nie powoduje u zdrowego człowieka wzrostu cholesterolu."
a co do tłuszczu to powinno się spożywać około 1g na 1kg masy ciała.
Cytat o jajkach z jakiegoś forum:
"Mimo, ze żółtko jaja ma bardzo znaczące ilości cholesterolu w porównaniu np. z mięsem czy podrobami, to jednak nie ma konieczności ich drastycznego eliminowania w diecie. Jak się okazuje nawet przy wyższej podaży jajek, nie odnotowuje się znaczącego wzrostu cholesterolu we krwi. To, w jaki sposób cholesterol będzie wykorzystany przez organizm, zależy od wielu czynników, między innymi od zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych i fosfolipidów w diecie. Jeżeli ilość tych składników w pożywieniu jest odpowiednia, to nawet wyższe dawki cholesterolu nie są tak szkodliwe. I co się okazuje… Żółtko jaja zawiera bardzo korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu, zawiera także odpowiednia ilość fosfolipidów, przez co zjedzenie nawet 2-3 jaj dziennie nie powoduje u zdrowego człowieka wzrostu cholesterolu."
a co do tłuszczu to powinno się spożywać około 1g na 1kg masy ciała.
"Nie obawiaj się porażki – to nie porażka, ale mało ambitny cel jest błędem. W wielkiej próbie honorowo jest nawet polec."
Bruce Lee
Posted 06 April 2013 - 08:45 AM
Dobra wielkie dzieki , wrzuce jeszcze troche slonecznika do diety i od poniedzialku zaczynam
Posted 06 April 2013 - 09:42 AM
Jeśli zadbasz o odpowiednie spożycie tluszczów jedno i wielonienasyconych to nie powinieneś mieć żadnych problemów z cholesterolem. Dodatkowo aktywność fizyczna pomaga obniżyć poziom LDL więc nie ma się czego bać.
Zrób po pół roku sobie lipidogram i będziesz wszystko wiedział jak kształtują sie poziomy Twojego cholesterolu.
Większość zaburzeń żywienie wynika ze zlego stosunku dostarczanych pokarmów a nie z samego spożywania węgli czy tłuszczy.
Zrób po pół roku sobie lipidogram i będziesz wszystko wiedział jak kształtują sie poziomy Twojego cholesterolu.
Większość zaburzeń żywienie wynika ze zlego stosunku dostarczanych pokarmów a nie z samego spożywania węgli czy tłuszczy.
Posted 06 April 2013 - 12:22 PM
Kurde ile wynosi zapotrzebowanie dla czlowieka o masie 78-80 kg ? Z tej diety co napisalem to mi wyszlo 2200 kcal , 143 bialka , 284 ww i 60 tluszczy nie wliczajac we wszystko warzyw - to nie jest za malo ?
Posted 06 April 2013 - 13:24 PM
Powinieneś dorzucić węgli jeśli trzymać się kaloryczno-proporcyjnych dogmatów.
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain
Posted 06 April 2013 - 13:50 PM
Moja dieta na ta chwile wyglada tak :
1.serek wiejski 200gr + owsianka 100 gr
2. 4 kromki chleba + 2 jajka
3. j.w
4. 100 gr ryzu brazowego + 150 piersi z kurczaka
5.udko z kurczaka 200 gr + 100 gr ryzu brazowego
5. 100 gr twarogu + 30 gr slonecznika
Jak nie dorzuce tych wegli to nie bede rosnac ? Gdzie ewentualnie dorzucic tych wegli ?
1.serek wiejski 200gr + owsianka 100 gr
2. 4 kromki chleba + 2 jajka
3. j.w
4. 100 gr ryzu brazowego + 150 piersi z kurczaka
5.udko z kurczaka 200 gr + 100 gr ryzu brazowego
5. 100 gr twarogu + 30 gr slonecznika
Jak nie dorzuce tych wegli to nie bede rosnac ? Gdzie ewentualnie dorzucic tych wegli ?
Posted 06 April 2013 - 19:58 PM
Jaki chleb?
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report