Moze byc taki juz ostateczny plan :
dipsy (na triceps ) 5x5
podciaganie podchwytem 5x5
pike push ups 5x5
pompki szerokie (klata) 3x10
przysiady 3x10
+brzuch 3 cw po 3 serie moze byc ?
za jakies 8-12 tygodni zmienie plan i dodam unoszenie tulowia z opadu pozamieniam pare cwiczen np dipsy dam na klate a na trica waskie wrzuce , zmienie chwyt przy podciaganiu
podciąganie podchwytem wprawdzie angażuje plecy, ale w bardzo dużym stopniu pomaga biceps. Najlepiej na plecy robi szeroki nachwyt.
masz 3 ćwiczenia typu "push" i tylko 1 "pull" - dodałbym na plecy podciąganie szerokim nachwytem.
przysiady najbardziej wpływają na czwórkę więc dodałbym jeszcze wspięcia na palce żeby łydy też trochę popracowały.
Czemu na brzuch aż 3 ćwiczenia? na pozostałe mięśnie masz tylko po 1 ćwiczeniu.
Zgadzam się z tym szerokim nachwytem, lecz nie sądzę, żeby początkujący na drążku dał radę się tak podciągać.
Brzuch jest dobrze dokatować kilkoma ćwiczeniami oraz super seriami, ponieważ się szybko regeneruje i jest wytrzymały.
Pisałeś lektor, że czytałeś, że mniej powtórzeń jest na siłę ?
Ja uważam, że serie na rzeźbę, siłę itp. to zwykłe mity.
Co do treningu na siłę to z ciężarami może to mieć jeszcze jakiś sens, chociaż czy ja wiem. W końcu po czym będziemy czuli bardziej klatę, jak zrobimy 4 serie zwiększając ciężar, czy 4 serie i po 5 powtórzeń w serii ? A jeśli zaczniemy od 5 powtórzeń to po chwili dojdziemy do 2 lub jednego więc to jest absurd.
Tym bardziej w treningu z własną masą ciała. Przecież podczas robienia pompek nie zakładasz talerza na plecy. Jakiś sens to może mieć jeżeli zamiast 4 serii po 12:10:8:6 powtórzeń zrobisz 4 serie pompek na jednej ręce, chociaż wątpię, żeby początkujący będzie takie umiał zrobić. Możesz spróbować wolniejszego opuszczania się i tym podobnym. Lecz ja nie widzę sensu na razie kombinować z tymi seriami. Po prostu przeskocz o poziom wyżej w wykonywanym ćwiczeniu i zachowaj takie proporcje o jakich pisałem a progres będzie gwarantowany.

Sign In
Create Account

Back to top
Report