Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

wstęp do kalisteniki + siłownia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Musiał być fajny widok jak Cię to przygniotło :D Bierz potrzebne gryfy pod pachę i jakby coś to gryź by Ci nie odebrali.
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
E tam, sama byłam. Było gorzej jak z ławki spadłam po unoszeniu nóg w leżeniu. Trzymałam się drabinki a potem nie wiem co się stało ale leżałam pod ławeczką. Tego też nikt nie widział :P a przynajmniej ja nic o tym nie wiem. O albo jak odebrałam telefon biegnąc interwały na bieżni...no wtedy nazłaziło się ludzi, chlip, ale zęby mam nadal własne :)
Niestety widzą jak wiszę ale co tam, najwyżej runę za którymś razem :P
Koniec nabijania. Tu ciężka praca ma być przedstawiona :)
  • 0
Każdy ma swego uciekającego króliczka

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Nie rozmawia się na siłowni, robi się swoje i wychodzi ;)
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Skoro celujesz w kalistenikę i kettle, to olej siłkę i zajmij się od razu kalisteniką, a z czasem dokupisz kettla..
Zazwyczaj to najpierw ludzie robią trening bodyweight, a potem próbują się na siłowni, a Ty chcesz odwrotnie - jakby siłka miała przygotować do kalisteniki..
Trochę to bez sensu, a te kilka miechów siłki (karnet) to masz już kettla, czy matę do ćwiczeń, czy co tam chcesz :)
Chyba, że siłka za darmo... :P
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
kano mam jeszcze na 2 miesiące karnet. Mężuś swego czasu stwierdził iż robię się nieznośna więc dostałam pakiet na pół roku :P

Plan wykonany:
Trening B.
przyciąganie drążka dolnego siedząc do klatki 4x8x5szt/6/7/6szt ..8 nie weszło. Nikt nie wie ile ważą sztabki :)
ściąganie drążka górnego do klatki szeroko z nachwytem 4x8x15/20/25/30
Martwy ciąg 4x10x45 i tyle. Nowy pan instruktor stwierdził iż muszę utrwalić swoją technikę bo jest bardzo dobra i więcej ciężaru nie dostałam.
chodzony 4x7 wypadów na nogę z 7kg na łapę
Pompki tyłem 4x10..nogi prawie wyprostowane

i tadam
wisiałam i wisiałam i nijak nie umiałam zrozumieć na czym ma polegać ruch przy podciąganiu. Nie umiałam też podciągnąć się z ławki. Bywa. Zrobiłam 2 krok ze skazanego i wyszło mi 4x8. Wydaje mi się że powinnam dłużej wytrzymać w podciągnięciu..sprawdzę w poniedziałek.

Wyciskanie sztangielką 3x8x4/7,5/9...tu były 4 wznosy i dokończyłam 7,5 Kwestia jeszcze jest taka, że czułam zmęczenie przy tym ćwiczeniu. Powtórzę w poniedziałek
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
1 sztuka to bodajże 5kg, a przynajmniej te co ja widziałem :)
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
Możliwe Dominiku. Choć te w suwnicach na nogi to chyba są 10 ale wiadomo, gdybam :P
W ramach kalisteniki mostek obczaiłam i mogę robić 2 poziom ale to stanie na głowie mnie martwi. Jakbym tak przeszła do kruka a potem się jakoś to stanie wplotła...

aha żurawia nikt nie umiał zrobić więc chodzony załatwił swoje, jutro będzie cudnie :)
  • 0

Konto usunięte

Konto usunięte

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 316 postów
Tak to jest jak się daje rady kulturystyczne dla faceta a pyta się kobieta :} Dałem tyłu że aż niemiło.

Osobiście gdybym cię miał trenować to skupił bym się na ćwiczeniach prostych (kalistenicznych). Sztangi czy podobne to byłby minimalny dodateczek.
Samymi pompkami itp ćwiczeniami można zrobić taki trening że się nie da stać a i kobitka tak trenująca jest super widokiem. Pozatym najczęściej taki trening jest mocno tlenowy a i ogólnie nie zaburza tak organizmu jak ćwiczenia izolowane.

Co do podciągania. Nie wczuwaj się w wypychanie klatki, co bardzo często uczą trenerzy. Po prostu się podciągaj. Jak nie możesz, wtedy jak macie bramę z gryfem, to sobie go ustaw na mniejszej wysokości i opierając nogi na ławeczce zacznij się podciągać (nawet stojąc twardo na ziemi można tak się podciągać kontrolując ruch że pali jak diabli). Są setki wariantów łatwiejszych niż ten podstawowy. Pokombinuj, a jak ktoś się będzie śmiał daj mu gonga.

Martwy ciąg. Nie musisz go robić. Jak macie regulowane linki na siłowni, wtedy mozesz np podstawić ławkę pod taką bramę, stanąć na niej i ściągać linki z dołu. Albo najprościej i najbezpieczniej - wiosłowanie sztangielką w opadzie tułowia. Osobiście lubiłem wariant z oparciem się ręką o coś (nie ten poziomo na ławeczce). Jak będziesz chciała to wrzucę ci film jak to się robiło :}
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
kartofelku nic nie szkodzi :) trochę mi może powieka drgnęła jak przeczytałam zalecenia :P noi nawkładałam sobie od leszczy :P
Właśnie dzisiaj podciągałam się na bramie ale stopy miałam na podłodze. Dobrze czułam ruch i wiedziałam jak go wykonać. Może kiedyś mnie olśni i podciągnę się z wisielca. Zobaczmy. Pewnie wcześniej będzie opuszczanie.

Wiosłowanie sztangielką w opadzie jest dość wymagające. Czasami się za to biorę jak mam nad sobą instruktora. Mam tendencję do wysuwania łokcia wraz z wyprostem.
Jak coś to jestem otwarta na sugestie :)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Po to trenerzy każą wypychac klatkę by maksymalnie spiąć łopatki, właśnie o to chodzi w podciąganiu, nie żadne podciąganie brodą nad drążek bo to często u początkujących powoduje rozpięcie, a nie spięcie łopatek i jak tu mają plecy pracować? Łapami się nie podciagamy, tak jakby ktoś nie wiedział. Łapy najbardziej pracują gdy oczy są mniej więcej ponad wysokością drążka, zalezy też od długości kończyn.
Może trener ma dyplom instruktrażu kulturystycznego? Wtedy jak najbardziej to co napisałem się sprawdzi :)

A kalistenicznie(?) oczywiście najlepiej podciagać się do klatki, oczywiście stopniowo, ale już mówię o wersji finalnej, na przyszłość ;)

A co do suwnic to pewnie Masz racje, tam przeważnie więcej ciężaru się daje. Chociaz ja nigdy nie spotkałem suwnicy ze stosem :D

e: co do wiosłowania to możesz też robić je leżąc na ławeczce, podobne do tego jednorącz, tylko nie odbiążasz tak kręgosłupa. Tutaj raczej Ci się nic nie stanie, chociaż po ostatnich Twoich wywrotkach może być różnie :P
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
Tak czytam plan ze skazanego. Myślę, że spróbuję wejść w dobre sprawowanie. Tak mniej więcej bo te stanie na rękach :P FBW trochę zwolnię żeby się nie wykończyć. Pod koniec miesiąca pewnie będzie z tydzień regeneracji. Kali myślę, że 2 serie stykną. Ewentualnie będę korygować na bieżąco.

Pon- pompki, wznosy
Wt-FBW
śr- podciąganie, przysiad
Czw- FBW
Pt- kruk, mostek...to tak w ramach jak się uda.
sob- leżę i pachnę :P
niedz- basen
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów
Stania na głowie na prawdę nie ma co się bać, zwłaszcza ze ścianą za plecami. Jakiś kocyk/ręcznik/poduszka pod głowę i najwyżej za pierwszym razem poproś męża o asekurację :P
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Mnie właśnie też głowa bolała od stania na głowie, nie chciało mi się latać po poduszki bo i tak kilka by ich musiało być, jednak znalazłem w necie sposób by stać na przedramionach.

http://www.ashtangay...-w-nim-kontuzji
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
cytat: "kochanie takie debilizmy to rób na macie a nie mi tutaj z asekuracją"
mam zbite kolano, wiedziałam że wywalę się na bok ..Wybiłam się za pierwszym razem i dotknęłam ściany :P
Nadal uważam iż kruk jest dobrą opcją :)

już dawno nie sprawiłam takiej radości mojej rodzinie. Ostatnio chyba jak nie wypięłam się z pedałów i zaliczyłam trawnik. Kurde moja rodzina jest nieczuła na to co mi się przytrafia, hym...zupełny brak współczucia :P
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
No wiesz, stanie na głowie polega na tym by większość siły spoczywało na barkach, a nie na karku, pewnie dlatego spadasz na boki :P Chyba po to autor dał na początek stanie na głwoie by nie tylko zwiększyć równowagę, ale i siłę barków.
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
Ja myślę że podkurczam nogi zamiast je oprzeć na ścianie lub za blisko ściany się ustawiam. Swoją drogą próbowałam jeszcze raz przed chwilą i znowu spadłam ale pewniej się czuję opierając się na przedramionach.
  • 0

Konto usunięte

Konto usunięte

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 316 postów
Hej DOM. Ja z tym podciąganiem dobrze wiem. Ileż ja się tego natrenowałem i zawsze ludziom wyjaśniałem że właśnie tak się podciąga. Ale w praktyce dla osoby niekulturystycznej, która po prostu chce trenować imo nie ma to takiego znaczenia. Powiem więcej - może nawet szkodzić. Czemu?
Dzięki normalnemu podciąganiu szybko wejdziesz na wejściówki, co będzie super bodźcem do następnych ćwiczeń. Dodatkowo będziesz mógł kombinować z różnymi wariantami.
A technika na klatkę? Jak się jej wyuczysz na pamięć, to potem ciężko cokolwiek zrobić spod drążka. Ja przynajmniej zauważyłem to u siebie, że musiałem się trochę przestawiać do normalnego podciągania.
Wiem, że to trochę gadanie na przekór teoriom, ale widzę po swoich znajomych. Maja bardzo dobre rezultaty, a mimo tego nigdy się nie koncentrowali na celowaniu m.p.w. pod drążek. Z drugiej strony widziałem na siłowni ludzi którzy natrętnie skupiali się na tej technice a rezultatów szczególnych nie mieli. Znaczy się mieli ale to od czegoś innego :}

Każdy wariant podciągania dobrze trenuje plecy, a ta technika z klatką "na baczność" jak dla mnie nieco zbyt to taka typowo kulturystyczna. Albo mi się we łbie poprzestawiało. Też tak może być...
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Wiadomo, osoba początkująca lepiej by w ogóle się potrafiła podciągnąć, zaangażowanie rąk będzie większe, ale plecy też ładnie popracują.
Ja już robiłem to kulturystyczne i powiem, że fantastycznie pompują się plecy, bez odczuwania innych mięśni, a i obciążenia więcej można dodać.
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
Po wczorajszym treningu nie bolą mnie nogi, co mnie niemiło dziwi.

Natomiast zdecydowanie czuję plecy, górę pleców. Bicepsy nie są wyczuwalne.
Odkąd odrzuciłam rozpiętki przestał mnie boleć bark.

Będzie dobrze :)
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Ból i zakwasy to nie wyznacznik. Mogą się pojawić po lekkim, a NOWYM ruchu.
Albo po 2-3 dniach :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych